lördag 12 februari 2011

LÄStidningen i RiR-TV

Tänk när det kom en LÄStidning med programtidningen för radio och TV, Röster i Radio - TV!
Numret med Niklas Rådström på omslaget kom ut i juli 1982.
Förutom en lång intervju med Niklas Rådström och en novell av honom innehåller detta nummer korta Lästips, en presentation av Garcia Márquez, en intervju med Marie Cardinal, läsardikter, m. m. Bokhösten presenteras i urval. Hösten 1982 kom Sofias bok av Märta Tikkanen, Samuels döttrar av Sven Delblanc, Och en dag varar längre än ett sekel av Tjingis Ajtmatov, Kärlekens löjen av Milan Kundera, Tystnader av Tillie Olsen och många, många flera.
Naturligtvis finns det också en frågelek - Sommar i litteraturen - där man ska para ihop ett sommarcitat med rätt författare. Svaren fick man på sidan 30.
Av Röster i Radio - TV blev det sedan Hänt i veckan och senare Se och hör.
Utan LÄS-tidningen, förstås

6 kommentarer:

 1. jag tyckte väl att stilen har ändrats..

  SvaraRadera
 2. Röster i radio (som sedan blev Röster i radio-TV) var en stor del av min barn- och ungdom. Det var då för sorgligt när den tidskriften gick i graven. Tillie Olsens bok tror jag att jag har läst- nu måste jag leta på nätet efter den. Jag får igen säga: en del saker var faktiskt bättre förr.... Tack för denna fina nostalgitripp!

  SvaraRadera
 3. Det var bättre förr, helt enkelt. Jag älskade Röster i radio och tv och tvingade mina föräldrar att köpa den. Pappa kryssade för allt han ville se och lyssna på - precis likadant gör jag nuförtiden i tv-tablån. Fast lästidningen minns jag inte. Så dags (-82) läste jag Femina istället.
  Vilka coola brillor han har, Niklas. Riktigt preppy. Och kanske lite för stora.

  SvaraRadera
 4. Har du kvar de här gamla tidningarna, alltså?

  SvaraRadera
 5. Inkling: Jag hittade några nummer av LÄStidningen under mina utrensningar av eget och andras. Och jag har svårt att göra mig av med dem... Och ja, glasögonen är inte direkt klädsamma. Vad stod det i Femina 1982?

  Ingrid: Jag vet att jag läste Och dagen varar längre än ett sekel av Tjingis Ajtmatov och jag bara älskade den. Vacker titel dessutom.

  Hannele: Ja, stilen är inte riktigt densamma...

  SvaraRadera
 6. Åh, Femina var så himla bra på den tiden. Det var ganska mycket mode och skönhet (och modesidorna var anledningen till att jag köpte den), förstås, men massor av intressanta reportage och intervjuer. Och med ett djupare och allvarligare perspektiv än blaskorna nuförtiden har. Det var Åsa Moberg, Kerstin Thorvall, Susanne Brøgger mfl... Det var före Amelia Adamo hade satt sin prägel på tidskriftsvärlden...

  SvaraRadera