söndag 3 januari 2010

Dig ska jag älska av Kristina Sundström

Efter många år utomlands - USA, England och Frankrike - bor Kristina Sundström nu i Karlstad med man och två döttrar. Hon har skrivit för skrivbordslådan i hela sitt liv, och nu har hennes första roman
Dig ska jag älska kommit ut. Hon har också avancerat från en beige Facit som luktade järn, plast och färgband till en högteknologisk Mac. Den rymmer för närvarande embryon till fyra romaner.
Huvudperson i Dig ska jag älska är svenska, till synes svala, lite färglösa Karin, gift med Pierre.Hon är hemmafru och har en dotter. Familjen är välbeställd, bor i Paris och har städhjälp. Karin förefaller omogen och neurotisk, har spindelfobi och en ovanligt välutvecklad kräkreflex som gör sig påmind vid de mest olämpliga tillfällen. Karins liv förefaller välordnat, tryggt, och trist. Man undrar vad man givit sig i kast med. Flickornas julbok? Chic lit? Men så händer något. Ytan krackelerar och låter ana djupen och reven i familjelivet. Karin har efter mycket och långt velande äntligen beslutat sig för att tillbringa några
veckor i familjens sommarhus som förefaller denna läsare som en liten dröm i två våningar med skiffertak och vildvuxen trädgård. Där möter Karin helt oväntat sitt livs passion - den femton år yngre, vackre Lucien. Och nu mörknar berättelsen. Den passionerade förälskelsen leder till mycken smärta och svåra val. Författarinnan förenklar ingenting för någon. Karin och Lucien kastas mellan hopp - om vad då? - och förtvivlan. Karin växer äntligen till sig och inser att hon har ett ansvar som går före allt annat. Hon vet plötsligt vad hon ska göra och hon gör det. Och hon sätter sig upp mot sin man! Under resans gång avslöjas även andra skeva familje- och släktförhållanden.
Den som kan texten till hela den visa som bokens titel är tagen ur har tolkningen av bokens slut som i en liten ask. Och det är vackert och sorgligt. Men trovärdigt? Ja, kanske ändå?

Kristina Sundström kan sina miljöer och kärleken i beskrivningarna av små barn är påtaglig.
Det komplicerade kärleksförhållandet skildras övertygande och berättelsen blir efter hand en engagerande bladvändare. En välskriven debutroman som returnerats av alla de stora förlagen.

3 kommentarer:

 1. Hej!
  Tack för en jättefin recension, vad glad jag blev! Kul att du tyckte om boken och att du tog dig tid att recensera, det betyder mycket för mig.
  Får jag lägga en länk till din sida på "Dig ska jag älska":s FB-sida?
  Hälsningar från Kristina Sundström
  PS: Du får gärna ändra ovan till Kristina, inte Katarina. :))

  SvaraRadera
 2. Hej KRISTINA!
  Förlåt för Katarina! Det var slarvigt av mig.
  Men roligt att du hittat till min blogg.
  Du får gärna lägga en länk på FB.
  Keep writing!
  hälsar
  Evy

  SvaraRadera
 3. Hej Evy!
  Såg ditt inlägg först nu. Vad snällt, då lägger jag en länk till din sida på Dig ska jag älska:s Facebook-sida. Tack för det!
  :) Kristina

  SvaraRadera