Själamakerskan av Michela Murgia tilldrar sig på Sardinien. Boken tillägnas min mor. Båda två. Själabarn var sådana barn som lämnades bort på grund av fattigdom. Romanens Maria lämnades bort mot flera potatisar i soppan. Hon hamnade hos sömmerskan zia Bonaria. Maria fick det bra. Michela Murgia är själv adoptivbarn och det är det romanen främst handlar om. När Maria började fundera på varför zia Bonaria försvinner ibland om nätterna börjar Maria fundera. Och snart kommer hon på vad hennes andra mamma sysslar med. Jag tycker att bokens titel pekar leder mig direkt till zia Bonarias verksamhet. Dödshjälp var tillåtet på Sardinien fram till 1960.
onsdag 30 juni 2021
Veckans kulturfråga v. 26 2021
tisdag 29 juni 2021
Tisdagstrion v. 26 2021: Skolämne i titeln
Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 26: Skolämne i titeln
1. Vargarnas historia av Emily Fridlund handlar om femtonåriga Linda som bor i skogstrakterna i norra Minnesota med sina föräldrar, som hon tror egentligen inte är hennes riktiga föräldrar. Mamma sitter och syr täcken och pappa sitter i vedboden och dricker öl. De har bott i ett kollektiv och Linda tror att någon bara har lämnat henne där.
2. Kärlekens musik av Vikram Seth. Två unga musiker är beredda att offra allt för sin konst. Men violinisten Michael har svårt att glömma sin ungdoms kärlek pianisten Julia. Vikram Seth är mest känd för sin fantastiska roman En lämplig ung man
3. Två reportage om idrott av Per Olav Enquist. Författaren tog idrotten på allvar. Han var elitidrottare själv och han kunde också kommentera idrott. Han diskuterade moralen inom idrott och OS politiska betydelse. Han skrev också om OS i München 1972. Två reportage om idrott kom ut 1986,
måndag 28 juni 2021
Den första frosten
Allis Lövhed är utbildad bilmekaniker och arbetar som sådan på en bilverkstad. Hennes manliga kolleger är inte elaka men de är plumpa och kommer ideligen med sexistiska skämt och ber henne koka kaffe. Allis biter ihop och vänder vreden inåt. Malin kommer med nybakade bullar och Allis undrar om inte hon känner sig störd av de råa skämten. Det gör inte Malin. Det är ju sådana de är, karlarna. Efter en otäck arbetsplatsolycka bestämmer sig Allis. Hon måste komma ifrån ett tag. Hon har hittat en enslig stuga i skogen utan el och vatten men med bastu och utedass. Den hyr hon obesedd för några månader. Lars heter han som hyr ut. Han är strax över femtio, snäll och vänlig, men han kan inte låta bli att försöka erbjuda Alllis lite extratjänster. Det går inte att köra bil ända fram till den lilla röda stugan med vita knutar som ser ut precis som Allis önskat sig. Närmsta grannen heter Jonas. Han äger sin gård men har ännu inte kommit dit. Men när han kommer är han trevlig även om han omedelbart blir lite väl intresserad av Allis. Och de har gemensam vårdnad om katten Musse har Musse bestämt. Raumo kommer från Helsingfors. Han är trött på sitt arbete och beslutar sig för fotvandring i norra Norrlands fjälltrakter. Han vill gärna se fjällräv. När Raumo kommer in i berättelsen infinner sig en obestämd olustkänsla. Ganska snart går det upp för en att Raumos kvinnosyn är mycket skev. Hans självbelåtenhet är helt orealistisk. Visserligen har han tränat sig till en tvättbräda och antagligen ser han ganska bra ut. Allis, Jonas och Raumo kommer inom kort att befinna sig i varandras närhet. Torrt och lite knapphändigt får debutanten Anna Kuru spänningen att stiga medan hon varvar de tre huvudpersonernas berättelser i den psykologiska spänningsromanen Den första frosten. Det är del ett i Kiruna - trilogin. Del två, Norrskensnatten, finns redan och del tre, Gryningsjakten kommer i oktober. Hoppas att hon håller vad hon lovat i sin första roman.
Titel: Den första frosten
Författare: Anna Kuru
Förlag: Modernista
Tryckår: 2020
Antal sidor: 244
söndag 27 juni 2021
En smakebit på søndag v. 25 2021
Midsommarafton i Ubsala
Fyrisåns vatten krusar sig, vinden viner och skyarna far över himlen. Ibland visar sig en blå öppning som snabbt försvinner bakom gråtunga moln igen. Midsommarafton är nog den mest opålitliga dagen på året, tänker Rhani. Oftast är det eländesväder med regn, storm och kyla. Men värre är tankarna på blotet. Helst skulle han vilja lämna Ubsala redan nu, men allt är ju över inom ett dygn. Och eftersom kungen vill att de ska stanna, så kan de ju inte neka. Dessutom är det bara han själv som inte delar den vedervärdiga gamla tron. Alla de andra är förväntansfulla, inte minst Saga och männen från Broskogs. Kanske är det blodreningen och midsommarnattens daggdans som lockar allra mest, funderar han, men den är ju bara för de unga."
från sidan 67 i Offergudar av Agneta Arnesson Westerdahl. Historiska Media
På söndagen går läsutmaningen En smakebit på söndag av stapeln. Vi delar med oss av det vi just läser utan spoilers, förstås. Den här veckan är det Mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten som håller i trådarna. Fler smakebitar HÄR
GLAD FORTSÄTTNINGEN PÅ MIDSOMMAREN!
lördag 26 juni 2021
Veckans mening v. 25
Robert på bloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som går ut på att vi delar med oss av en mening som gjort intryck på oss på ett eller annat sätt. Veckans mening v. 25
"Jag häpnade när mormor berättade hur hennes liv hade blivit förbannat av en spåmans förutsägelser, och hur hon hade överlevt den franska ockupationen, den japanska invasionen, den stora svälten och jordreformen."
Ur När bergen sjunger av Nguyen Phan Que Mai. Historiska media 2020
Kustobservationer
Titel: Kustobservationer
Författare: Anna Fock
Förlag: Natur & Kultur
Tryckår: 2021
Antal sidor: 227
fredag 25 juni 2021
Fem en fredag v. 25 2021: Långdraget
torsdag 24 juni 2021
Helgfrågan v. 25 2021
Mia undrar i sin helgfråga v. 25 vad vi tänker läsa i helgen.
Jag tänker läsa en hårdkokt deckare som tilldrar sig i Louisiana . Författaren heter James Lee Burke. Boken heter Himlens fångar. Burkes brukar vara rika på innehåll
Och ska jag läsa lite i Min ljusa stad. En biografi om Sally Salminen skriven av Ulrika Gustavsson
Bonusfrågan: Vad gör du för att vila upp dig i sommar. Jag ska försöka gå och lägga mig i hyfsad tid och stiga upp lite tidigare. Och så tänker jag bada och promenera
40 - constant Reader
Titel: 40 - constant reader
Författare: Linda Skugge
Förlag: Pocketförlaget
Tryckår: 2015
Antal sidor: 195
onsdag 23 juni 2021
Veckans kulturfråga v. 25 2021
Blomsterfesten i täppan av Elsa Beskow. Om flickan Lisa som får vara med om blommornas fest och sång på midsommarafton. Jag tror att det var tistlarna utanför grinden som tilltalade mig. Och så att blommorna var så blommiga, d.v.s. kändes så riktiga.
Sommarboken av Tove Jansson. En fullständigt betagande bok om farmors och Sophias sommar på ön. De talar om stort och smått och farmors blodtryck lämnas därhän bara benen håller. Ibland är de båda i trotsåldern och då blir det förstås lite värre.
Två gamla sommarfilmer: Sommaren med Monika och Hon dansade en sommar
tisdag 22 juni 2021
Tisdagstrion v. 25 2021: Huvudstäder
1. Misstag i Moskva av Simone de Beauvoir
Nicole och André är ett äldre par som bor i Paris. De åker till Moskva fär att hälsa på Andrés dotter, Mascha, som bor i Moskva. Nicole blir rastlös och vill åka hem medan André och Mascha bestämt att André och Nicole ska stanna tio dagar ytterligare.
2. Istanbul av Orhan Pamuk. Lite självbiografisk samt en bild av staden. Från sitt fönster kunde Pamuk se båtarna på Bosporen. Han växte upp i en välbärgad familj som ägnade sig åt att göra av med den förmögenhet förfäderna samlat ihop.Själv finner han sin väg till litteraturen.
3. Under en filt i Madrid av Galenskaparna
Under en filt i Madrid
Ligger en flicka på glid
Tittar på mannen bredvid
Under en filt i Madrid
Bakom ett berg i Genève
Där får en moder ett brev
Från hennes dotter på glid
Under en filt i Madrid
Framför en stolpe i Bonn
Sitter det nu inte nån
Endast en tom La Garonne
Framför en stolpe i Bonn
Under ett lakan i Prag
Ligger en kvinna och jag
Sängen är full av resår
Sången jag sjunger är svår
-
Tonerna trängs i min gom
Sätt mig på tåget till Rom
Låt mig få sluta min tid
Under en filt i Madrid
måndag 21 juni 2021
En ensam plats
Titel: En ensam plats
Författare: Kristina Sandberg
Förlag: Norstedts
Tryckår: 2021
Antal sidor: 389
söndag 20 juni 2021
En smakebit på søndag v. 24 2021
Från sidan 7 i Kustobservationer av Anna Fock
lördag 19 juni 2021
45 - Morbus Addison
I 45 - Morbus Addison skildrar Linda Skugge hur hon i många år fick kämpa med sjukvården som inte tog hennes symptom på allvar. Hon minskade i vikt trots att hon åt kopiösa mängder mat och ovanpå det näringsdrycker. Du är fullt frisk, fick hon veta. Boken är lexikaliskt uppställd från A till Ö. Under varje bokstav kommer ett stycke kortare eller längre text där hon tar upp olika fenomen hon vill berätta om. Själv ställer hon diagnosen att binjurebarken inte tillverkade tillräckligt mycket kortisol, vilken obehandlat kunde leda till döden. Efter det fick hon kortison som hon ska ta tre gånger och dagen livsvarigt. Men sjukskriven kunde hon inte bli vilket ledde till att hon blev fullständigt utsliten och måste sova kl sju varje kväll då hon stupade i säng. De tre döttrarna är osynliga i boken liksom maken hon faktiskt har. Hon återkommer ständigt till sitt bolag som hon kan bli tvungen att avveckla. En förstår att hon är frustrerad. Men en fördjupning i ämnet hade varit på sin plats. Den lexikaliska uppställningen i boken passar de delar som är citat från andra författare och musiker. Linda Skugge har en rapp och driven stil; hon är dramatisk drastisk, elak och rolig. Hon vill gärna provocera. Och som ett omkväde kommer hon tillbaka till läkarna som förklarade att det var klart att hon hade diarré när hon endast intog flytande föda. Fast hon förklarade för dem. En förstår att hon blev bitter och ältar. Boken tillägnas alla kroniskt sjuka och människor bortom utmattning.
Titel: 45 - Morbus Addison
Författare: Linda Skugge
Förlag: Piratförlaget
Trycksår: 2018
Antal sidor: 217
fredag 18 juni 2021
Fem en fredag v. 24 2021: Incheckning
elisamatilda: Fem en fredag v. 24: Incheckning
torsdag 17 juni 2021
Helgfrågan v. 24 2021
Mias bokhörna: Helgfrågan v. 24
Brukar du läsa e - böcker?
Svar: Det händer. Men oftast lyssnar jag på e - ljudböcker
Bonusfråga: Har du något glutenfritt recept?
Glutenfria havrekakor är gott
- 125 g smör
- 1 dl ljust muscovadosocker
- 1 tsk bakpulver
- 0.5 tsk bikarbonat
- 140 g glutenfri mjölmix ca 2 1/2 dl
- 1 dl rena havregryn
onsdag 16 juni 2021
Veckans kulturfråga v. 24 2021
Enligt O
Vilken bok, film och/eller TV - serie om bröllop tycker du extra mycket om?
1. Jag börjar på 1600 - talet med Georg Stiernhielms beskrivning av ett bondbröllop i Bröllopsbesvärs Ihugkommelse. Här
sparas inte på krutet. Det serveras stora mängder dryckjom, feta får,
oxar, höns och gäss som massor av olika kryddor. Redan när
bröllopsgästerna närmar sig festen skall den flottrika doften möta de
kommande gästerna.
3. Gissa vem som kommer på middag. En film från 1967 med Sidney Poitier, Katherine Hepburn och Spencer Tracy i huvudrollerna. Regi: Stanley Kramer. Filmen presenterar en för tiden positiv syn på blandäktenskap. Paret Drayton blir betänksamma när dottern kommer hem med en icke - vit fästman. Fästmannens föräldrar är också tveksamma eftersom de vet hur samhället i allmänhet ställer sig till den här sortens relationer.
tisdag 15 juni 2021
Tisdagstrion v. 24 2021
Ugglans & Bokens tisdagstrio v. 24: Liten eller stor i titeln
1. Store bror av Lionel Shriver. I Store bror av Lionel Shriver möter vi Pandora som lever sitt liv med en träningsnörd till äkta man som håller till i källaren på hennes hus. Pandora själv har ett lönsamt företag. Styvsonen Tanner orsakar ett visst rabalder, medan¨flickan Cody är tillgiven och vill att alla ska vara glada. Allt fungerar ganska bra ända tills Pandoras bror, jazzmusikern Edison, kommer för att hälsa på i ett par månader. Ur flygplanet stiger en koloss som åtföljs av resenärer som muttrar över att han tagit för stor plats.
2. Small World av Martin Suter.
Small World är titeln på schweizaren Martin Suters debutroman som kom ut 1997 och är den första delen i en neurologisk serie om tre. Inte förrän nu har Small World kommit på svenska. Tack till Bokförlaget Thorén &; Lindskog och översättaren Sofi Lindelöf för det. Konrad Lang möter nu kärleken i mogen ålder. En rik, vacker yngre kvinna fattar tycke för honom och Konrad kan frigöra sig från familjen Koch som styrs av den mäktiga Elvira Senn - en riktig järnlady.
3. Lilla smycket av Patrick Modiano.
Lilla smycket, som kom ut 2001, är sista delen i en trilogi. De andra delarna är Dora Bruder (1997) och Des Inconnues. Det är en jagberättelse där man länge undrar över vem som berättar. Så småningom visar sig jag heta Thérèse. Hon är ung, rotlös och arbetssökande. En dag i rusningstid på tunnelbanan i Paris ser hon en kvinna i gul kappa som hon tycker liknar hennes mor. Thérèse har en kakburk med några minnessaker, bland annat ett foto av modern. Thérèse följer efter kvinnan, men vågar inte tilltala henne.
måndag 14 juni 2021
En bit papper
En bit papper
Idag gick jag till doktorn -
doktorn sa att jag var döende,
hon använde inte de orden, men när jag sa det
förnekade hon det inte -
Hennes tystnad betyder: Vad har du gjort med din kropp.
Vi gav den åt dig och se vad har du gjort,
du har vanvårdat den.
Jag menar inte bara cigaretterna, säger hon,
utan dåliga matvanor också, och att dricka.
Hon är ung, den stela vita rocken döljer hennes kropp.
Håret är struket bakåt, de små flickaktiga slingorna
hålls nere av ett mörkt band. Hon känner sig inte hemma här,
när hon sitter bakom skrivbordet, med diplomet ovanför huvudet
och läser av en lista med siffror i kolumner,
där vissa siffror är särskilt markerade.
Hon håller ryggen rak, visar inga känslor.
Ingen lärde mig hur man tar hand om sin kropp.
Man växer upp, ens mamma eller mormor tar hand om en.
När man blivit fri från dem tar frun över, men hon är nervös,
hon duger inte mycket till. Så kroppen jag har,
den som doktorn klagar på - har alltid varit under kvinnors uppsikt,
och om jag säger så här: de lämnade mycket åt slumpen.
Doktorn ser på mig -
mellan oss en hög med böcker och broschyrer.
Mottagningen tom. Förutom oss.
Det finns en fallucka här och under den luckan
ligger de dödas rike. Och de levande puttar ner dig,
de vill att du ska dit först, före dem.
Det här vet doktorn om. Hon har sina böcker,
jag mina cigaretter. Till sist
skriver hon något på en bit papper.
Det här hjälper mot titt blodtryck, säger hon.
Och jag lägger den i fickan, det är dags att gå.
Och väl ute river jag sönder pappret, som en biljett till underjorden.
Hon måste varit galen som flyttade hit,
till etty ställe där hon inte känner någon.
Hon bor själv; bär ingen vigselring.
Hon bor strax utanför byn, hon går dit ensam.
Och hon dricker sitt enda glas vin,
äter sin middag som inte är någon ordentlig middag.
Och hon tar av sig den där vita rocken:
mellan den och kroppen
bär hon bara tunt bomullstyg.
Och så småningom tar hon av sig det med.
För att få föda skriver kroppen ett kontrakt med döden,
och från den stunden försöker kroppen till varje pris att hitta ett kryphål -
Du går och lägger dig ensam. Kanske sover du, kanske vaknar du aldrig.
Men en lång stund hör du alla ljud tydligt.
Det är en natt som liknar alla andra sommarnätter; det blir aldrig mörkt.
Ur Ett byliv av Louise Glück
Titel: Ett byliv
Författare: Louise Glück
Översättare: Jonas Brun
Förlag: Rámus
Tryckår: 2021
Antal sidor: 83
söndag 13 juni 2021
En smakebit på søndag v. 23 2021
"Mounir ringer mig. Han ska göra en film och vill att jag ska skriva manus. Han vill att den ska handla om en ung syrisk arbetare som han och hans kamrater ska övertala att komma till Libanon, då de är iväg på en av sina jaktresor. För att jag ska kunna sätta mig in i arbetet ses vi följande dag. Mounir visar en Super - 8 film som han filmat i den syrianska öknen och sydöstra Turkiet. Han spelar upp den på en duk. Jag ser vidder öppna för vinden, för dammat. Jag ser en virvlande pelare av damm. Enorma himlar strömmade av röd eld. Så kommer Volkswagenjeepen körd av Pierre. I bilen sitter också Mounir, Tony och Fouad. Jaktgevären syns tydligt."
Från sidan 7 i Sitt Marie - Rose av Ethel Adnan. Rámus förlag
Läsutmaningen En smakebit på søndag administreras den här veckan av Mari på Flukten fra virkeligheten, en norsk bokblogg. Fler smakebitar HÄR
lördag 12 juni 2021
Veckans mening v. 23 2021
Robert på bloggen Mina skrina ord driver läsutmaningen Veckans mening v. 23
Här kommer min mening:
"Det finns skräck som inte har ord."
Från sidan 142 i En ensam plats av Kristina Sandberg
fredag 11 juni 2021
Fem en fredag v. 23 2021: Subjektivt
torsdag 10 juni 2021
Helgfrågan v. 23 2021
Jag utgår ifrån att personen är vuxen, inte känner till Sverige alls men är intresserad av att lära känna ett nytt land. I så fall rekommenderar jag Upptäck Sverige av Johan Ersérus. Kronprinsessan Victoria berättar om sina vandringar i de svenska landskapen och många kända fotografer bidrar till det fantastiska bildmaterialet. 2020 kom boken ut.
Bonusfrågan: Vad är det svenskaste man kan äta?
Köttbullar med lingon. På bilden finns ju också en annan läckerhet, nämligen pressgurka.
Sommarvärdar 2021
JUNI
26 juni Benjamin Ingrosso, artist, låtskrivare
27 juni Niklas Strömstedt, sångare, musiker, låtskrivare
28 juni Karin Bodin, vd Polarbrödsgruppen
29 juni Michael Lindgren, skådespelare, regissör, producent
30 juni Denise Rudberg, författare
JULI
1 juli Ingrid Carlberg, författare, journalist
2 juli Amie Bramme Sey, journalist, programledare
3 juli Tareq Taylor, kock, krögare
4 juli Mikael Dolsten, forskningschef Pfizer, läkare
5 juli Fredrik Steen, hundcoach
6 juli Anna Kinberg Batra, f.d partiledare rådgivare, föreläsare
7 juli Peter Sjölund, släktforskare
8 juli Amelia Adamo, journalist, författare, f.d chefredaktör
9 juli Tomas J. Philipson, ekonom
10 juli Sven-Göran Eriksson, fotbollstränare
11 juli Inger Nilsson, skådespelare
12 juli Nadim Ghazale, polis
13 juli Agneta Sjödin, programledare, poddare, författare
14 juli Mathilda Hofling, Lyssnarnas Sommarvärd, medicinsk sekreterare, fotograf
15 juli Mats Jonsson, serietecknare, författare, redaktör
16 juli Nina Burton, poet, författare, essäist
17 juli Kristina ”Keyyo” Petrushina, komiker, programledare
18 juli Peter Jöback, sångare, skådespelare
19 juli Hanna Wallensteen, leg.psykolog, föreläsare
20 juli Henrik Ekman, biolog, miljöjournalist
21 juli Lap See-Lam, konstnär
22 juli Jens Stoltenberg, Natos:s generalsekreterare
23 juli Malin Broman, violinist, konsertmästare
24 juli Jacob Hård, journalist
25 juli Jonas Karlsson, skådespelare, författare
26 juli Olga Persson, förbundsordförande Unizon
27 juli Merit Hemmingsson, musiker, kompositör, sångare
28 juli Peter Carlsson, vd Northvolt
29 juli Goran Kapetanović, filmregissör, manusförfattare
30 juli Gunhild ”Ninis” Rosqvist, professor i geografi, glaciolog
31 juli Nils van der Poel, skridskoåkare
AUGUSTI
1 augusti Parisa Amiri
2 augusti Ingmar Skoog, överläkare, professor i psykiatri
3 augusti Elin Anna Labba, författare, journalist
4 augusti Lisen Bratt Fredricson, ryttare, entreprenör
5 augusti Sara Bruun, språklärare
6 augusti Sten Ljunggren, skådespelare
7 augusti Tousin ”Tusse” Chiza, sångare
8 augusti Jessica Meir, astronaut marinbiolog
9 augusti Claudia Olsson, företagsledare, entreprenör
10 augusti Lina Watz, simmare
11 augusti Alexandre Antonelli, biolog, professor i biologisk mångfald
12 augusti Anna-Lena Laurén, journalist
13 augusti Rahel Belatchew, arkitekt
14 augusti Anders ”Ankan” Johansson, komiker
15 augusti Gizem Erdogan, skådespelare
16 augusti Janne Schaffer, musiker, kompositör
17 augusti Ullakarin Nyberg, överläkare, psykiater, suicidforskare
18 augusti Pia Cramling, schackspelare
19 augusti Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig Helamalmö
20 augusti Selam Fessahaye, designer, stylist
21 augusti Hans Rosenfeldt, författare, programledare
22 augusti Zara Larsson, artist, låtskrivare
onsdag 9 juni 2021
Veckans kulturfråga v. 23 2021
enligt O: Veckans kulturfråga. v. 23
Vilken sommarpratare skulle du vilja lyssna på i år?
Jag skulle gärna lyssna till Hanna Hellquist, Marianne Mörck och Niklas Rådström som 2010 hade ett fullständigt lysande Sommar. Vi var många som reagerade och tyckte att han vore en värdig efterträdare till Lars Ulvenstam som vanligen avslutade sommaren i P1. Sara Stridsberg vore inte fel. Inte heller Kerstin Ekman eller Nina Burton. Och så naturligtvis en pigg favorit: Carina Burman.
Minns du någon särskild från tidigare år?
Har redan delvis svarat på frågan. Niklas Rådström och Lars Ulvenstam. Athena Farrokhzad och så den bästa av alla både förr och senare: Sara Danius.
tisdag 8 juni 2021
Tisdagstrion v. 23 2021: Blommor, buskar och träd
Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 23: Blommor, buskar och träd
1. Livets träd av Patrick White. Romanen kom ut 1951 och det var med den White fick sitt genombrott. Författaren fick Nobelpriset i litteratur 1973. Livets träd är en australisk nybyggarhistoria i stil med Hamsun Markens gröda.
Vinterkyndel
2. Kyndelälskaren av Pierre Magnan. Författaren är mest känd för en rad utmärkta deckare som tilldrar sig i Provence. Kyndelälskaren skildrar hans barndom.
3. Vit krysantemum av Mary Lynn Bracht. Romanen handlar om de koreanska systrarna Hana och Emi och deras öden under den tiden som Korea är ockuperat av Japan. Hana offrar sig och låter sig tillfångatas av japanska soldater för att rädda lilla syster Emi.