tisdag 9 mars 2021

Tisdagstrion v. 10 2021: Musik i böckernas värld


Ugglan & Boken: Tisdagstrion:  Musik i böckernas värld (i handling eller titel)

1. Pianolärarinnan av Elfriede Jelinek som fick Nobelpriset 2004. Erika Kohut har drillats av sin mor i hela sitt liv för att bli konsertpianist. Erika är 36 år men  bor ännu hemma hos sin mor  och försörjer sig som pianolärarinna. 

2. Kvinnoorkestern av Fania Fenelon född Goldstein, som var        franskpianist, och kompositör. Under andra världskriget var hon           medmotståndsrörelsen. När hon åkte fast skickades hon till Auschwitz - Birkenau och där blev hon medlem i Kvinnoorkestern. Hon överlevde fångenskapen men dog 1983. Kvinnoorkesten är en mycket gripande bok som lämnar outplånliga intryck. 
3. Kärlekens musik av Vikram Seth handlar om en violinist vid namna Michael som inte kunnat glömma sin ungdomskärlek pianisten Julia. Efter ett tiotal år möts de igen och inleder en kärleksaffär trots att hon ä gift och har familj. Förhållandet är naturligtvis inte bekymmersfritt och dessutom börjar Julia bli döv.

22 kommentarer:

  1. Tycker du om Jelinek? Jag vet att valet av henne inte var okontroversiellt. Knut Ahnlund slutade delta i Svenska Akademiens arbete på grund av detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. kan inte säga att jag tycker om Jelinek rakt av. men Pianolärarinnan är mycket bra, fast hemsk. Älskarinnorna är inte svår att ta till sig alls. bjuder även på ett och annat fniss

      Radera
  2. Kvinnoorkestern låter som en bok man inte glömmer. Den ska jag nog kolla upp lite närmare. Tack så mycket för fina tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. så lite så! Kvinnoorkestern etsar sig i en. det är så länge sedan jag läste den, men den är så stark

      Radera
  3. Har inte läst någon av dessa, men de passar ju onekligen väldigt bra för temat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja , det gör de. väldigt väl värda att läsa

      Radera
  4. Har jag läst Pianolärarinnan? Hopplöst att ha så dåligt minne. Kärlekens musik vet jag nog att jag inte har läst så den får hamna i läslistan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vikram Seth är en väldigt bra författare

      Radera
  5. Jag undrade just om inte någon skulle ha med Pianolärarinnan. Jag har inte läst den men borde. Kvinnoorkestern tänkte jag inte alls på. Den har jag inte heller läst men tänkt att jag borde - som litteratur om förintelsen generellt. Den sista kände jag inte till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pianolärarinnan är bra, men ganska hemsk. Kvinnoorkestern också men på ett helt annat sätt

      Radera
  6. intressant trio, Jelinek har jag läst

    SvaraRadera
  7. Har inte läst någon av böckerna men en annan av Jelinek.

    SvaraRadera
  8. Haer inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

    SvaraRadera
  9. Jag har läst annat av Vikram Seth, och har för mig att jag gillade. Jelineks böcker har jag haft lite svårt att ta mig in i, men har i alla fall lyckats läsa en bok av henne (fast inte den här).

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag har läst A suitable Boy av Vikram Seth och den gillade jag. Pianolärarinnan har jag både läst och settsom film. Älskarinnorna är ganska rolig.

      Radera
  10. Första och sista har jag hört talas om men inte läst.

    SvaraRadera
  11. de är mycket läsvärda alla tre, faktiskt

    SvaraRadera
  12. Tre olästa för mig, tack för tips!

    SvaraRadera