torsdag 22 september 2016

Veckans ord på M

enligt O: Dags för en ny bokstav. M som i bokMässa och det är där jag är idag.
De fem ord du ska associera till boktitlar och/eller författare idag är:
mamma
Om mammor har det skrivits mycket genom åren; inte alltid så positivt.
I Mamma, mor morsan berättar. Tretton berättelser om kvinnorna som formade oss. Tretton kulturpersonligheter berättar om sina mammor; till exempel Antonin Erba, Martina Montelius, Helena von Zweigbergk och Nour El Refai.
minus
Här tänker jag på finska vinterkriget och de iskalla vintrarna i början av 40 - talet med temperaturer på mellan -20 och - 40 grader. Som till exempel i Roy Jacobsens Huggarna
modig
I 1 Samuelsboken kap. 17 i GT berättas om den modige unge David som dödade jätten Goliath med hjälp av en slunga och Goliaths eget svärd. I fyrtio dagar hade filistéen Goliath utmanat israelerna på strid, men ingen hade vågat förrän David kom och sade att han med Guds hjälp skulle döda Goliath.  
mördare
I Rosen på Tistelön (1942), den första av Emelie Flygare Carléns västkustromaner,  mördar några smugglare en jaktlöjtnant och hans besättning en när de tas på bar gärning. Morden uppdagas inte, men får återverkningar långt fram i tiden.  Rosen på Tistelön är Gabriella Haraldsson, dotter till en av smugglarna. Hon får helt oförskyllt lida för faderns illdåd.
mörker
Själens dunkla natt, associerar jag genast till. Det är en titel som jag har i bakhuvudet av ingen orsak alls annat än att jag tycker att den är vacker. Boken skrevs av den spanske karmelitermunken Johannes av Korset (1542 - 1591) som helgonförkarades 1726 och firas den 14 december. Han var en förgrundsgestalt inom kristen mystik och spansk poesi. Hjalmar Gullberg har översatt en del av hans dikter.

4 kommentarer:

 1. Davids kamp mot Goliat är verkligen en klassisk berättelse.
  Andra världskriget kunde kanske ha fått ett annat resultat om det inte hade varit för den bistra kylan i Ryssland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det är den. äger sin tillämplighet även i dess tider.
   helt säker gjorde den stränga kylan sitt till utgången av andra världskriget

   Radera
 2. mörker sprider sig...
  (en del Bokmässa-seminarier visas direkt i UR och i Kunskapskanalen)

  SvaraRadera