måndag 4 april 2016

Tematrio - Huvudstäder

Lyran: Vid den här tiden förra året hade vi huvudstäder som tema och det är ett tema jag nu vill återkomma till. Det finns ju en hel del städer att välja mellan. Berätta om tre böcker som utspelar sig i huvudstäder!

1. På torsdag börjar en ny radioföljetong, Tobakshandlaren av Robert Seethaler. Den tilldrar sig till till största delen i Wien. Unge Franz är 17 år när han kommer till Wien från den lilla österrikiska alpby där han bott med sin mor. Hon har skaffat honom lärlingsplats hos en tobakshandlare. Franz kommer väl överens med sin arbetsgivare, han får en flickvän och en äldre vän som han kan diskutera livet med. Mannens väg är Siegmund Freud. Året är 1937.
2. Tokyo år noll av David Peace.  Inspektör Minami är nästan medvetslös av svält och sömnbrist. Han vacklar runt i ruinerna av den kejserliga huvudstaden år1946; en besegrad, ockuperad, förnedrad och nödlidande stad. Minami plågas av nederlaget men också av minnen av övergrepp han själv har begått som soldat i Kina. Varför se till att individuell rättvisa skipas när den samhälleliga orättvisan är så himmelsskriande?
3. Den tredje huvudstaden blir Amsterdam. Tulpanfeber av Deborah Moggach handlar om affärerna med tulpanlökar som bedrevs i Amsterdam på 1630 - talet. Boken bygger alltså på fakta. Amsterdam är också skådeplatsen för Jessie Burtons debutroman Miniatyrmålaren


22 kommentarer:

 1. Svar
  1. skulle kunna läsa om dem alla tre

   Radera
 2. Miniatyrmålaren vill jag läsa!

  SvaraRadera
 3. Tre nya titlar, så roligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. kul! då är det bara att läsa!

   Radera
 4. Tokyo år noll var ett intressant boktips!

  SvaraRadera
 5. Har inte läst någon av böckerna, tack för tips! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. de är så bra alla tre! tag och läs!

   Radera
 6. Jag borde ta till mig av de här tipsen om Amsterdam, ska snart dit, men det ser inte ut att hinnas med någon bok som utspelar sig där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det var mycken atmosfär i Miniatyrmålaren

   Radera
 7. Tokyo år noll tyckte jag var mycket bra. Har köpt uppföljaren på bokrean. Tulpanfeber ska jag läsa. Och Miniatyrmålaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag köpte också fortsättningen på rean. nu väntar vi bara på del tre

   Radera
 8. Intressanta val som jag blir riktigt nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, de är lite utöver det vanliga alla tre

   Radera
 9. Spännande trio, inte läst någon av dessa. Kände bara till Tobakshandlaren, är lite nyfiken på den. Wien är en fantastisk stad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. spännande historia och underbar mat

   Radera
 10. Jag blev väldigt nyfiken på din trio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. så trevligt! det var meningen!

   Radera
 11. Inte läst någon av titlarna i din trio, men blir nyfiken på alla tre :)

  SvaraRadera
 12. Härlig trio. Har länge velat läsa Tokyo år noll. :)

  SvaraRadera