onsdag 3 juli 2013

För rosenamatören

Idag hittade jag en liten bok i behändigt format på biblioteket som jag faktiskt inte sett tidigare, nämligen Rosboken. För dig som drömmer om rosor av 
Christina Högardh - Ihr. I den får jag till exempel veta att jag alltid köper rosor av fel skäl - jag köper med ögonen. Ibland köper jag för namnet, kan jag säga. Men jag tänker varken på växtzon, omfång eller höjd. Eller taggar heller för den delen.
Och inte har jag bestämt om det ska vara buskros, rabattros, miniatyrros eller klätterros. Inte heller har jag gjort någon jordanalys i den egna trädgården...
Men jag förstår att en ros har jag köpt rätt och det är Rosa damascena "Mme Hardy". Den köpte jag för namnet och för att den är vit och doftar gott. 
Och så råkade det bli rätt. Damascenerrosorna lär ha kommit med korsriddare från Damaskus på 1200 - talet.
Till gruppen Rosa helenae hör den lilla söta, tacksamma artrosen Honungsros.
Den köptes med ögat, men måste vara helt rätt, det ser jag på den lilla glada busken med mängder av blommor och bedårande knoppar.
Ett kapitel i Rosboken heter Snälla, doftande och lättodlade rosor för din trädgård ska jag läsa ordentligt liksom det som heter Tuffa rosor för naturtomten.
Vid närmare eftertanke ska jag läsa hela boken ordentligt.


3 kommentarer:

 1. Felet många amatörer gör med sina rosor att de väljer känsliga sorter, beskär och gödslar jämnt... "Tuffa rosor för naturtomten" är mer rätt. Man ska bara njuta. Har du läst Kvinnorna i rosenträdgården : historierna, romantiken och äventyren bakom rosorna av Ann Chapman?

  P.S.
  På loppis hittar man fina rosböcker billigt.

  SvaraRadera
 2. P.S.
  jag köper också rosor efter namn :)

  SvaraRadera
 3. ja, Hannele, jag har sett Kvinnorna i rosenträdgården. En vacker dag köper jag den...
  och jag brukar kolla loppis
  ögon- , doft - och namnköp som sagt...

  SvaraRadera