fredag 30 juli 2010

Lost in Invisible

Efter några trevande startsidor slår berättelsen i Invisible av Paul Auster klorna i en och man läser andlöst. Och maniskt.
Adam Walker, ung student vid Columbia University, möter Rudolf Born, lärare på samma ställe, och hans coola kvinna Margot, (jag tänker omedelbart på Kristin Scott- Thomas och hennes gåtfulla leende). Ganska snart tycker man att Rudolf Born är en avskyvärd människa och att Adam Walker råkat riktigt illa ut. Men plötsligt är man inte riktigt så säker på sin sak längre. Och sedan börjar man undra vem som egentligen är huvudperson.Adam Walker belyses från flera håll. Men det gör även Rudolf Born. Är någon egentligen den man tror? Och vad är sanning?
Och kärlekens många ansikten. Adam Walker älskar sina föräldrar, men han tycker inte om dem. Och hur är det? Har han en kärlekshistoria med sin syster Gwyn?
1967 - the summer of love.
Tre kapitel - Spring, Summer, Fall - berättas i första, andra och tredje person.
1967 tilldrar sig det viktigaste och 2007 är spelet över.
Invisible är skriven på ett fantastiskt språk - klart som en fjällbäck. Den har drag av thriller och kärleksroman och den är mycket sorglig och vemodig. De litterära allusionerna är många.
Om början var lite seg så är slutet desto mera abrupt. Men det som finns däremellan, ca 290 sidor är värt såväl det ena som det andra. Invisible dröjer sig kvar. Evt är det läge att läsa den svenska översättningen som kommer i oktober - Osynlig i översättning av Ulla Roséen

Fakta och fiktion

2008 kom det ut två böcker som behandlar samma faktabakgrund.
The White War av Mark Thompson behandlar striderna mellan österrikare och italienare som rasade i norra Italien under första världskriget.
Romanen Den här historien av den italienske författaren och filosofen Alessandro Baricco behandlar samma ämne.
Vetenskapsjournalisten och författaren Annagreta Dyring har skrivit en intressant artikel om hur skönlitteraturen kan förtydliga facklitteratur. Hon utgår ifrån Herta Müllers teorier om litterär kvalitet som beskrivs i Kungen bugar och dödar.
Läs hela artikeln här

tisdag 27 juli 2010

Agda Holst - modest modernist

Den vackra, hemlighetsfulla konstnärinnan Agda Holst, 1886 - 1976, levde större delen av sitt liv i Kristianstad och var också den som fick stadens första kulturpris 1964. Hon var så självklar att det inte behövdes någon motivering.
Fadern dog tidigt. Modern drev en sybehörsaffär och sedermera även syateljé i Kristianstad. Den i familjen som betydde mest för Agda Holst var brodern Walfrid - Wasa. I breven till honom framträder hon som mest öppen.
Den norske konstnären Ludvig Karsten var djupt förälskad i henne; Hjalmar Gullberg och Tora Vega Holmström var hennes vänner. När brodern och Hjalmar Gullberg dog med ett par års mellanrum höll sorgen på att knäcka henne.
När Agda Holst behövde vila upp sig åkte hon till Hultafors sanatorium i Västergötland eller till Tyringe. I Hässleholm hade hon väninnan Clara Wangel - mor till litteraturvetaren Staffan Bergsten, som skrev romanen Omvägen hem med stoff från denna vänskap. Omslagsbilden på bokens Hanna har Clara Wangel som förebild.
Agda Holst var mycket privat. Hon ville t. ex. att hennes brev skulle brännas när hon dött. Så blev inte fallet. Det kan man väl tycka vad man vill om, men kunskapen om Agda Holst och förståelsen av hennes konst hade varit mycket kanpp utan dessa brev till bl. a. modern, brodern och Tora Vega Holmström.
Birgit Rausing har skrivit en nyligen utkommen bok om konstnärinnan: Agda Holst. Livet, konsten Den är vacker, intressant, mycket lättläst och har ett fantastiskt bildmaterial.
Carlssons förlag har all heder av boken.
Birgit Rausing har även skrivit om Ellen Trotzig (aktuell med utställning i Ystad just nu), Ester Almqvist och Tora Vega Holmström (aktuell med utställning i Ystad 2009).
En fin kvartett av kvinnliga skånska konstnärer

måndag 26 juli 2010

Då voro bokarna ljusa

Vilhelm Ekelunds litterära landskap. Läs mer här
"Ett kraftens rike"

Andra författare som växte upp i omedelbar närhet till Ringsjön: Victoria Benedictsson, Gunnar Serner och den dekadente lyrikern Emil Kléen (Höörs egen Baudelaire) som dog endast 30 år gammal. Alla längtade tillbaka till barndomens förlorade landskap. En som såg mera nyktert på trakten var Strindberg även om han kallade Ringsjön "Skånes största skönhet"
"En halvkvävd astmatiker" sade han för all del också.
Söndagen den 25 juli 2010 skriver Claes E Lindskog en intressant artikel i Sydsvenskan "Skånes litterära källa" - Ringsjöbygden - där man kan läsa mera om dessa författare.

Freedom´s just another word for nothing left to loose


I väntan på
Årstafruns dolda dagböcker av
Kristina Ekero Eriksson
som kommer i augusti kan man repetera
Årstadagboken 1-3 av
Märta Helena Reenstierna,
1943 - 1956.
Den utgavs av Sigurd Erixon, Arvid Stålhane och och Sigurd Wallin. Med förord och förklaringar av Gunnar Broman. Han är också den som valt ut illustrationerna.
I Tusen år av ögonblick av Birgitta Holm kan man också läsa om Årstafrun i kapitlet som heter "Som mörkbrun falaska".
Lars Widding skriver om Märta Helena Reenstierna i
På Årstafruns tid.

Årstafrun är en mycket realistisk och duglig kvinna som skriver dagbok 1793 - 1839. Hon berättar om det dagliga livet på gården, äktenskaspet, tjänstefolket, umgänget ; vad som händer i landet och världen. Hon är mycket intresserad av trädgårdsskötsel och trädgårdsmästaren är den som har den högsta lönen av tjänstefolket.
Märta Helena Reenstierna läser gärna på den lilla fritid hon kan tillskansa sig, men är mindre intresserad av konst och musik. Hon drabbas av den höga barnadödligheten och av åtte födda barn är det bara ett som uppnår vuxen ålder innan han slutligen drunknar 1812. Årstafrun överlever alla sina åtta barn och även sin tjugo är åldre man, Hans Abraham Schnell. Hon förlorar allt. Så småningom också sin syn. Nyåret 1813 skriver hon i sindagbok "...sorgeliga hugkomster uppfylla hierta och tankar, mina förluster äro oersättliga här i tiden."
Men hennes dagböcker är en kulturhistorisk skattkista som kan uppskattas av många.
Av 5000 dagbokssidor i folioformat är det endast en femtedel som är utgivna.
Intressant är också att Märta Helena Reenstierna var samtida med Jane Austen, god vän med Bellman och beundrade Anna Maria Lenngren.

söndag 25 juli 2010

Klingan med Lennart Wretlind, P2, söndagar kl 11.00

Efter God morgon världen i P1 södagar 09.00 - 11.00 kopplar man över till P2 och lyssnar på Klingan. Världsmusik med Lennart Wretlind. Idag med en intervju med Janis Joplin., Veckans CD: The very best of Albert King.

Julibarn


Vi barn som äro i juli födda
älska den vita jasminens doft
och gå under blommande trädgårdsloft,
stilla, i tunga drömmar förströdda.

Vår broder är vallmon scharlakansröd,
på sädesfält och på heta murar,
tills vinden blir bladens yrande död.

Liksom en julinatt känna vi livet
bräddat av drömmar och hetsig brand,
alltid på skördefester begivet,
kransat av ax och med röda vallmor i hand.

Hermann Hesse 2/7 1877 - 9/8 1962

torsdag 22 juli 2010

Nu är Kryptan läst. 654 spännande pocketsidor. Berättelsen har ett kraftigt driv. Man måste vidare. Sarah Waters nämner Kate Mosse som en närbesläktad författare. Slutet av 1800-talet delar de och spänningen och den goda miljöskildringen och kvinnor i huvudrollerna.
I Kryptan löper två berättelser parallellt. Den ena utspelas i Paris och Langedoc i slutet av 18oo-talet. Den rödhåriga Léonie och hennes familj utsätts för den ena olyckan efter den andra. Oförsonligt hat och ett aldrig sinande hämndbegär; det godas ojämna kamp med ondskan. Det vänliga suset i den stora skogen omkring Domaine de la Cade övergår omärkligt i mörk, hotfull närvaro som luktar fisk och ruttet sjögräs. Luften är full av varelser på gränsen till det påtagliga. Slöjan mellan två världar är florstunn. I skogen döljer sig också en gammal krypta. Kryptan och den tarotkortlek som Léonie målar får stor betydelse i flera generationer.
I den parallella berättelsen åker amerikanskan Meredith Martin till Frankrike år 2007 för att söka uppgifter till en biografi om Claude Debussy. I hemlighet tänker hon också söka efter sina biologiska föräldrar. Intressanta resonemang om musik och matematiska tabeller, musik kopplat till tarot; visigotisk historia, djävulen Asmodeus´ uppdykande i olika sammanhang, sägner och vidskepelse. Och en kärlekshistoria. Detta är bara några av de ingredienser som finns i denna välskrivna och omsogsfullt komponerade thriller. Och spänningen håller ända till slutet. Tack och lov. Det värsta som finns är en spännande roman där slutet förstör retroaktivt.
Kate Mosse slog igenom med Labyrinten 2005. Det var hennes femte bok.

Läs vidare här

måndag 19 juli 2010

När vi mätta av år mot det okända går

Ja, jag tror att Ragnar Thoursie var mätt på år.
Den sista boken, Sånger från äldreomsorgen, borde läsas av alla; unga, gamla, medelålders, sjukvårdspersonal och naturligtvis personal inom äldreomsorgen. Han skildrar i sina "stycken" - vilket var det ord han föredrog framför dikter - hur det är att bli gammal och beroende. Kroppen sviker; allt kräver hjälp. Ragnar Thoursie hade mycket att lära ut. Bokens omslag pryds av älskade mor Signes lapptäcke som hon började på i 80-årsäldern.
För Ragnar Thoursie, folkhemmets Rimbaud, kom yrkeslivet i första hand. Författare var han när tiden tillät.
Och bra blev det. Poesi såväl som prosa.

Läs Tom Hedlunds understreckare om den nyligen (12/7) bortgångne Ragnar Thoursie

Intervju med Ragnar Thoursie med anledning utgivningen av Sånger från äldreomsorgen,2009

söndag 18 juli 2010

I love P1


DAGENS DIKT

Historik

Det var Pontus Bohman,

chef för det som då hette ’uppläsningsavdelningen’, som med Dagens dikt ville skapa ”en profan andaktsstund mitt på dagen, en stund för eftertanke och besinning mitt i en jäktad vardag”.

Programmet skulle komma lyssnarna nära och det direktsända tolvslaget från Stadshustornet i Stockholm skulle vara en inledande vädjan om stillhet och koncentration.
Pontus Bohmans tankar från 1937 är än i dag bärande för programmet. Kanske är Dagens dikt rentav än viktigare i dag - just som en stund för eftertanke och besinning i det moderna samhällets eterbrus.

En CD med pärlorna ur Dagens dikt säljs av SR.

Ett bra näraliggande Dagens dikt-exempel:

lördag 17/7 2010

Dikt: Från många hem... Dikten heter Barnen
Författare: Tommy Olofsson
Diktsamling: Attack mot intigheten
Förlag: Atlantis 2009
Uppläsare: Anna Lindholm Rosendahl
Musik: Sergej Rachmaninov: Kanon i e-moll. Idil Biref, piano.

lördag 17 juli 2010

Mördare okänd


Äntligen är Trevor Eve tillbaka i TV
Nu i den Emmyprisbelönade serien Mördare okänd.
Dr Grace Foley är den kloka rutinerade profileraren som även har en förmåga att kyla ner den eldfängde Peter Boyd när han kokar över. Avsnitt 1 i SVT 1 17/7 kl. 21.30. Det kommer fem till.

onsdag 14 juli 2010

Estetiskt tilltalande trädgårdstidskrift

Trädgårdsliv är en mycket tilltalande trädgårdstidskrift på fint papper. Vackra bilder, inspirerande artiklar men inte så mycket handfast kunskap. En njutning rent estetiskt på alla sätt. Och det räcker långt. Förhållandevis billig också. Nästa nr 20 juli.
Bläddra i senaste numret

Birmingham Rollers

Fantastiska duvor. Ovanligt smäckra för att vara duvor. De rullar i luften. Ibland kan de inte stoppa sina egna rollar och då blir det kraschlanding.
Se hur de gör sina volter:

tisdag 13 juli 2010

Svantjuvarna

Elizabeth Kostovas nya roman, Svantjuvarna, tilldrar sig i konstvärlden. Miljön skiftar och tidsmässigt växlar det också från 1870-talet till 2009. (En av huvudaktörerna har just läst något som måste vara Båten av Nam Le och den kom ju ut 2009.)
Den skicklige, sympatiske och konstnärligt intesserade amerikanske psykiatern Andrew Marlow får en patient som irriterar och intresserar. Robert Oliver, konstnär, är en dynamisk man med stark personlighet. Han lider av ett bipolärt syndrom och vägrar dessutom att tala. Han är som besatt av en otroligt vacker kvinna som han målar om och om igen. Andrew Marlow blir också besatt - av Robert Olivers historia. Han startar en kartläggning bakåt som leder honom kors och tvärs geografiskt och också mellan olika kvinnor.
Romanen för läsaren på vindlande vägar och överraskar ofta. Romantik - kärlekshistorierna är många - spänning, konstnärsliv, otaliga referenser till konst och litteratur, kvinnornas svårigheter att utöva sitt konstnärskap. Elizabeth Kostovas roman har mycket att erbjuda och jag uppskattar omsorgen och långsamheten. Men - jag hade önskat en elegantare finish.
Elizabeth Kostovas urtjusiga hemsida

måndag 12 juli 2010

Tre kokböcker - fyra temperament


Leila Lindholm
, vän och leende, - One more slice. Surdegsbröd, pizza, pasta och söta bakverk.
I förordet hyllas familjen och det oslagbara umgänget vid matbordet. De flesta recepten åtföljs av personliga kommentarer. Aktuellt recept: Twin Peaks Cherry Pie. (Det är inte utan att man förstår agent Cooper.) One more slice är en snygg och omsorgsfullt gjord matbakbok med många förföriska bilder.
Två systrars söta av Lisa och Monica Eisenman innehåller recept på småkakor, mjuka kakor, glass, sorbet, desserter, konfekt och karameller. Sött är mera än bara gott fastslås det. Bröstmjölken är söt och det skänker från första början en känsla av trygghet. Men - allt ska njutas med måtta. Så även socker. Storebror Theodor är stolt över sina företagsamma systrar och hans favorit är en hasselnöts- och limemousse. Kanelbullepudding kan man svänga till om man skulle ha några gamla kanelbullar till övers. Kulprov, bräckprov och karamellprov beskrivs lättfattligt.
Recepten inleds med intressanta och personliga kommentarer.

Per Morberg, oefterhärmlig TV-kock och skådespelare har skrivit en kokboksbiografi. Eller om det är tvärtom. Titel: Morberg, Scenen, livet och konsten att laga mat.
Den som av principiella skäl ogillar jakt kan ha invändningar. Liksom den som ogillar fingrar i maten. Jag skulle kunna tänka miu en liten klädsam klut om håret...
Morbergs favoriträtt är - inte helt oväntat - fläsklägg och rotmos. Intages med mjölk.
Nybakad nötkaka och en liter mjölk kan ibland ersätta lunch. Och vem lagar klappgröt i dagens läge om inte Per Morberg?
Stor börs, goda och användbara vänner och förstklassiga råvaror är inte fel i sammanhanget.
Mellan varven berättar Per Morberg om skådespeleriet, familjen, resor och livet i allmänhet.
Posör? Macho? Javisst. Men barnsligt avväpnande och med ironisk distans. Och fru Inese och de fem döttrarna ser till att han befinner sig i kroniskt underläge.
Boken är fin med bra recept, roliga kommentarer och högklassiga bilder.
Matprogrammen är oavlåtligt underhållande. Men man är glad att man befinner sig på andra sidan rutan

söndag 11 juli 2010

Harper Lee - Alabamas egen Jane Austen


Idag fyller To kill a Mockingbird 50 år. I höst kommer den ut i ny pocketupplaga på svenska. Harper Lee skrev denna enda bok och drog sig sedan tillbaka. Samarbetet med Truman Capote om Med kallt blod resulterade i besvikelse över att han inte erkände hennes insats. Detta och mycket annat kan man läsa om HÄR

Harper Lees hemsida

fredag 9 juli 2010

Bergveckan

Under den årliga Bergveckan kan man ta del av många aktiviteter i småländska Berg och Lädja. Konst, konsthantverk, sång, musik, utställning av äldre motorsågar, visning av en gammal Caltexmack. Mitt emot den ligger Elin Wägners Lilla Björka. Det är alltid något speciellt att gå omkring i olika författares miljöer. Och Lilla Björka och landskapet däromkring är inget undantag, Man känner igen det från flera av Elin Wägners romaner.
Läs vidare om Elin Wägner och Lilla Björka
Eva Karlssons trädgård var en lustgård med flera sorters rosor, djävulsbuskar, toppklockor, styvklematis och många andra fantastiska växter. Favoriten var underbart doftande Rosa Minette
Så här ser den ut