torsdag 30 juli 2009

Mot fyrenAtt sitta vid havet och läsa To the Lighthouse (Virginia Woolf) och veta att författarinnans utkiksstrand i St Ives i Cornwall just sålts för stora pengar var en speciell upplevelse. Även i avsaknad av egen fyr att kika på. Glädjande nog finns Mot fyren också i pocket . Översättningen är gjord av Inga-Lisa Munck och Sonja Bergwall.

Inom kort kommer även The Waves i pocket och på svenska.

Virginia Woolf levde 1882 - 1941. Hon har satt djupa spår i litteraturhistorien och hon var också en av grundarna till Bloomburygruppen som bestod av en grupp brittiska intellektuella modernister.

Konstkritikern Ingela Lind har länge varit fascinerad av denna grupp författare, kritiker, ekonomer och konstnärer. Hon har skrivit Leka med modernismen: Virginia Woolf och Bloomsburygruppen. Det är spännande läsning på alla sätt. V Woolf och hennes syster och man levde tillsammans med alla de andra i gruppen ett fritt, ganska barnsligt, mycket intellektuellt och experimentellt liv.
För att se V Woolf från ett annat håll kan man läsa det dagboksurval som nyligen kommit ut på svenska. Ögonblick av frihet: dagboksblad 1915 - 1941.
Urvalet och redigeringen står en yngre släkting för Anne Oliver Bell.
I dagböckerna möter oss en helt vanlig kvinna med vanliga, triviala, praktiska problem samtidigt som hon periodvis brottas med depressioner.

1 kommentar: