Ny bok av mor och dotter, Anna och Fanny Bergenström. Det goda enkla är titeln. Den är utgiven på Trio förlag. Titta in där och få ett smakprov av den läckra boken, som är en given julklapp. I likhet med många andra har Bergenströms gått in för att minska på köttet och i stället använda mera korn av olika slag; emmer (urvetet) som har en nötig smak, matdinkel, borstvete, nakenhavre och linser. Svedjeråg har en fyllig rågsmak som uppskattas mycket norrut. Mor och dotter arbetar bra ihop. Det enda de inte är överens om är huruvida det ska vara russin i maten eller inte. Fanny Bergenströms far var fotograf så därifrån har hon sitt intresse för fotografi. Detta berättade de i dagens Meny (repris lördag 14.03). Jag fäste mig särskilt vid två recept, som jag förmedlar.
Systrarnas soppa
"Vår
lättlagade och ganska robusta favoritsoppa. Soppan är lika god ljum som
varm. Ringla lite olivolja på toppen och servera med parmesan och
rostat eller grillat surdegsbröd."
4-5 portioner
3 msk olivolja
1 stor gul lök, finhackad
2 medelstora morötter, hackade
2 stjälkar bladselleri, strimlade
4 vitlöksklyftor, fint hackade
1⁄4–1⁄2 tsk chiliflingor
ca 1 msk finhackad färsk rosmarin
1 tsk torkad timjan
3 färska tomater i bitar
1 burk krossade tomater (400 g)
1 liter kycklingbuljong eller grönsaksbuljong
6–7 dl hemkokta kikärter eller 2 burkar à ca 400 g
gärna 1⁄2 tsk strösocker
ev. en liten bit parmesanost
en rejäl handfull grovt hackad mangold eller bladpersilja eller hel babyspenat
Börja med att skala och hacka alla grönsakerna. Värm en gryta
och häll i olivolja. Fräs först lök, morot, selleri, finhackad vitlök,
chiliflingor, rosmarin samt timjan i några minuter. Rör om då och då. Lägg
sedan i tomater i bitar och låt fräsa i några minuter till. Häll i
burktomater, buljong och kikärter (tar du burkärter så skölj dem i en
sil och låt rinna av innan de läggs ner i grytan). Lägg i socker och
gärna en torr bit parmesan också (ger jättefin smak). Koka upp
det hela, sänk sedan värmen lite och låt koka under lock i cirka 30
minuter. Lägg, när soppan är klar, ner mangold eller persilja eller hela
små spenatblad. Ta till sist upp ungefär en tredjedel av soppan och
mixa den delen med stavmixer och häll sedan tillbaka detta i grytan. En
enkel manöver som gör soppan lite krämigare i konsistensen. Smaka av med
flingsalt och nymald svartpeppar. Servera eventuellt soppan med lite
ringlad olivolja och grovt riven parmesanost.
Bread and butter pudding
4–6 portioner
2–3 msk mjukt smör till formen
6–8 rejäla skivor ljust surdegsbröd eller annat ljust bröd (220 g)
1⁄2 dl russin
3 saftiga äpplen, gärna Signe Tillisch eller Gravensteiner
1⁄2 tsk mald kanel
1⁄2 vaniljstång
4 dl mjölk, 3 %
1 dl vispgrädde
3 ägg
1 dl strösocker eller råsocker
ev. 50 g hackad mandel eller hasselnötter ( lite siktat florsocker)
Variation
I stället för äpple och kanel kan man ta en stor handfull urkärnade
körsbär och en liten skvätt rom. Eller torkade apriko- ser eller
katrinplommon i bitar.