tisdag 28 februari 2017

Veckans utmaning: din litterära favoritmiljö

Ulrica på Kulturkollo skriver om veckans litterära utmaning:
"Den här veckan pratar vi om litteratur, filmer och TV-serier som utspelas på karga platser, på avlägsna platser och i mörka miljöer. Inte alla delar fascinationen över den här miljön, men alla har vi väl en miljö som lockar oss lite extra? Veckans utmaning är alltså att berätta om vilka slags miljöer du dras till, och tipsa om böcker eller filmer som utspelas där.
Svara på din egen blogg, i kommentarerna, på Facebook eller Instagram. Glöm inte att tagga oss eller på något sätt tala om var vi kan hitta ditt svar."

Efter att ha funderat en stund kan jag säga att en av mina litterära miljöer är skogen, som i Walden av Henry David Thoreau, Hitom himlen av Stina Aronson och Korparna av Tomas Bannerhed och
karga, vinpinade landskap som Barröy utanför norra Norges kust i De osynliga av Roy Jacobsen och Island i Jon Kálman Stefánsson romaner om Pojken, till exempel den första i serien Himmel och helvete och öde, snöiga och isiga miljöer som Algonquin Bay i Ontario i Kanada i Giles Blunts romaner. Fader Död är bara ett exempel. Där ingen har gått av Melanie McGrath utspelar sig i Arktis och har en kvinnlig jägare och vildmarksguide som huvudperson. Titlarna är klickbara.

10 kommentarer:

  1. det karga är bättre i böcker än i verklighet

    SvaraRadera
  2. Romanerna om Pojken är så fina, de är favoriter i avdelningen mörkt och kargt!

    SvaraRadera
  3. Med så karga miljöer kan det vara skönt att ta en paus från boken och gå ut på gräsmattan (om det är sommar förstås).

    SvaraRadera
    Svar
    1. helt klart. annars får en kura ihop sig i sängen

      Radera
  4. Egentligen tycker jag bättre om att se miljöer än att läsa om dem, men mörkt och kargt är bra vilket som :)

    SvaraRadera