Folklorist Tora Wall på Nordiska Museet om
Sjusovaredagen den 27 juli uppmärksammas fortfarande i Finland. Dagen var från början en helgondag till minne av sju kristna män. Legenden säger att de under 200-talet gömde sig en grotta för att undkomma kejsar Decius förföljelse. Där föll de i djup sömn och sov i nästan 200 år.
Helgondagen togs bort ur almanackan år 1900, men dagen levde kvar i folkmun och folktro. Om man sov för länge på sjusovaredagen så skulle man vara sömnig och försova sig under resten av året.
Den som var sist upp kunde utsättas för bus av de som vaknande tidigt. Sjusovaredagen var också en viktig dag för väderleksspådomar: regnade det på sjusovaredagen skulle det regna de följande sju veckorna.
Intressant. Tur att jag bestämde mig för att gå upp tidigt idag och att dessutom solen skiner. Det bådar gott för både året och dagen :)
SvaraRaderaDet är väl tur att solen skiner idag... för omväxlings skull! :-) Här var vi uppe för sju - dagen till trots!
SvaraRaderaBokstödet och Ingrid: Tur för er!
SvaraRaderaMera tveksamt för mig som vaknade tidigt, men somnade om efter en omskakande tågresa. Och vädret...tja, det regnar inte direkt, men solen skiner inte.
Ah, det visste jag faktiskt inte. Jag gillar sadana folmunstraditioner!
SvaraRaderaDessutom, jag gick upp 03.45 i gar, sa jag kkommer att bli extremt pigg, tur for mig som ar sa morgontrott! ;-)