fredag 31 juli 2009

Läsecirklar















Att svenska folket sjunger i kör är ett känt faktum.
Men en ny trend är läsecirkeln. Boksamtalet kommer stort. Det är också fantastiskt att diskutera det man läst med andra. Ofta blir boksamtalen existentiella samtal bortom alla slags gränser. Man tillförs andras synvinklar och uppfattningar och det slutar inte sällan med att man omvärderat sin egen läsning helt eller delvis. Man är nästan aldrig helt överens. I min bokcirkel har det hänt en gång och det var helt oväntat. Vi hade läst Kafka på stranden av den japanske kultförfattaren Haruki Murakami. Alla var helt lyriska. Vi är 8 - 10 stycken i gruppen i åldrarna 20 + till 85+.
Kafka på stranden är berättelsen och pojken Kafka som är 15 år och rymmer hemifrån och slår sig ner på ett bibliotek och får bibliotekarien som älskarinna. I boken finns flygande fiskar och talande katter och elaka människor som heter Johnnie Walker. Man flyttar in i en magisk värld och ingenting förefaller konstigt. Och man vill bara läsa, läsa, läsa...
I Svensk bokhandel nr 12 2009 (Höstens böcker 2009) finns en intressant artikel ocm läsecirklar http://www.svb.se/SvB_papper/2009/nummer_12/artiklar_nr_12/180915
I Klassikerrummet i P1 talades det igår om 1300-talets motsvarighet till Sex and the City.
Man diskuterade Decamerone av Giovanni Boccaccio. En rolig inte alls så tokig idé.
Decamerone kom i ny svensk upplaga 2007 i två delar.




torsdag 30 juli 2009

Mot fyren



Att sitta vid havet och läsa To the Lighthouse (Virginia Woolf) och veta att författarinnans utkiksstrand i St Ives i Cornwall just sålts för stora pengar var en speciell upplevelse. Även i avsaknad av egen fyr att kika på. Glädjande nog finns Mot fyren också i pocket . Översättningen är gjord av Inga-Lisa Munck och Sonja Bergwall.

Inom kort kommer även The Waves i pocket och på svenska.

Virginia Woolf levde 1882 - 1941. Hon har satt djupa spår i litteraturhistorien och hon var också en av grundarna till Bloomburygruppen som bestod av en grupp brittiska intellektuella modernister.

Konstkritikern Ingela Lind har länge varit fascinerad av denna grupp författare, kritiker, ekonomer och konstnärer. Hon har skrivit Leka med modernismen: Virginia Woolf och Bloomsburygruppen. Det är spännande läsning på alla sätt. V Woolf och hennes syster och man levde tillsammans med alla de andra i gruppen ett fritt, ganska barnsligt, mycket intellektuellt och experimentellt liv.
För att se V Woolf från ett annat håll kan man läsa det dagboksurval som nyligen kommit ut på svenska. Ögonblick av frihet: dagboksblad 1915 - 1941.
Urvalet och redigeringen står en yngre släkting för Anne Oliver Bell.
I dagböckerna möter oss en helt vanlig kvinna med vanliga, triviala, praktiska problem samtidigt som hon periodvis brottas med depressioner.