tisdag 31 oktober 2023

Tisdagstrion v. 44: Monopol

Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 44: Monopol (Stockholmsadresser från spelplanen, hotell, fängelse, tärningar, spelpjäser som t ex strykjärn och sko, pengar osv.) (i handling, titel eller på omslag)

1. Jag står här och stryker av Tillie Olsen. Noveller. Titelnovellen handlar om en mamma som medan hon står och stryker reflekterar över sin äldsta dotters barndom och uppväxt. Alltför tidigt fick dottern ta ansvar i familjen och stå tillbaka för sina yngre syskon. Modern är ensamstående och har inte mycket val. Hon inser fuller väl vilket pris hennes dotter fått och får betala. Den här berättelsen är hjärtskärande. Moderns sorgsna, nakna  berättelse griper tag i en med tusen hullingar.

2. "Ni har vunnit första pris i en skönhetstävling..." Och så inkasserade en 4 000 (?) utan att passera Gå eller hamna i fängelse. Fröken Island av Audur Ava Ólafsdottir handlar om unga Hekla som kommer till Reykjavik med drömmen att bli författare. Men det är inte så lätt i ett samhälle där man snarare tycker att hon borde anmäla sig till en skönhetstävling.

3. Tärningspelaren av Luke Rhinehart läste jag innan bloggen fanns. Den kom ut i USA 1971 och på svenska 1973. I England och Skandinavien togs den väl emot och har blivit en kultklassiker som ständigt kommit i nya utgåvor. I USA har intresset varit svalt. Boken handlar om en psykiater som bestämmer sig för att låta tärningen bestämma hans göranden och låtanden. Kritiken gällde romanens nonchalanta inställning till våld, mord, våldtäkt och sex. Luke Rhinehart dog så sent som 2020. Hans riktiga namn var George Cockcroft.

måndag 30 oktober 2023

Boktriss v. 44 2023: Bokstaven U

Mias bokhörna: Boktriss v. 44: Bokstaven U

Författare: Sigrid Undset, norsk nobelpristagare i litteratur 1928. Hon skrev historiska romaner som Kristin Labvransdotter från 1300 - talet och Olav Audunsson och hans barn från 1200 - talet. 

Under vulkanen
av Malcolm Lowry; film av John Huston. Romanen berättar den sorgliga historien om Geoffrey Firmin under De dödas dag år 1938. Firmin är en alkoholiserad britisk konsul i den lilla mexikanska staden Quauhnahuac. Firmins historia liknar mycket Lowrys egen. Alber Finney var lysande i huvudrollen som Geoffrey Firmin. Ny upplaga från Modernista.

Volmer av Lise Nørgaard läste vi i den danska läsecirkeln under ideliga skrattsalvor. Undertitel: Portræt af en samfundsstøtte. Svårt att tro på det där med samfundsstøtten när en läser om de otaliga pojkstrecken. Lise Nørgaard är född 1917 och är alltså i dagens läge 105 år! Ungen på omslaget ser ut att kunna uträtta en hel del

söndag 29 oktober 2023

En smakebit på søndag v. 43 2023

"Flyglarmet går i centrala Kiev. Sirenerna hörs knappt genom de tjocka väggarna, men larmappen i telefonen tjuter högt, blinkar rött och uppmanar mig att ta skydd. Det gör jag inte. Det är tidig morgon, sängen är bekväm och kievborna har för länge sedan slutat bry sig om de regelbundna flyglarmen. Det är långt till fronten. De ryska styrkor som försökte inta Kiev drevs bort för flera månader sedan och huvudstaden har inte bombats på ett bra tag. Plötsligt hörs det en dov duns. Sedan sirener från utryckningsfordon som närmar sig. Det får mig att äntligen hoppa  ur sängen där jag legat och dragit mig. En rysk kryssningsrobot har slagit ner mitt i en korsning 800 meter från lägenheten. Det är morgonen den 10 oktober 2022 och Ryssland har inlett sin nya bombningskampanj."

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger håller i utmaningen En smakebit på söndag. Vi bjuder varandra på smakebitar utav det vi just läser utan att för den skulle spoila något. Min En smakebit på søndag v. 43 kommer från Landet som vaknade. Berättelser från Ukraina av Kalle Kniivilä. Fler smakebitar HÄR

lördag 28 oktober 2023

Veckans mening v. 43 2023

MIN 

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som han kallar Veckans mening. Vi bjuder varandra på en mening som av den ena eller andra anledningen fått oss att stanna upp. Min Veckans mening v. 43 kommer från Den återfunna tiden. På spaning efter den tid som flytt del 7 av Marcel Proust.

" Gilberte var som de länder man inte vågar ingå förbund med därför att för alltför ofta byter regering."

fredag 27 oktober 2023

Fem en fredag v. 43 2023: Tid

elisamatilda: Fem en fredag v. 43

1. Är du tidspessimist eller optimist? Pessimist. Jag vill vara ute i väldigt god tid. Behöver ställtid. Men - om jag är bjuden till någon kommer jag inte för tidigt.
2. När går tiden som snabbast? På kvällarna/nätterna
3. När går tiden som långsammast? Hos tandläkaren
4. Var spenderar du mest tid? Hemma
5. Till vad under veckan har du behövt lite extra tid? Arrangemang

torsdag 26 oktober 2023

Helgfrågan v. 43 2023

Mias bokhörna: Helgfrågan v. 43: Berätta om en bok som fick dig att skratta högt eller gråta när du läste den. Roliga böcker läxser jag sällan. Men det finns ett par stycken som jag vet fått mig att frusta till med jämna mellanrum. Det som förenar dem är att de är absurda.
Dumskallarnas sammansvärjning av John Kennedy Toole handlar om Ignatius J. Reilley som aldrig kommit sig för med att flytta hemifrån. Han är inte korkad men han är lat. Jag kan tycka att hans mamma och hennes stolliga väninna är väldiga roande också när de drar iväg på sina shoppingturer. Romanen tilldrar sig i New Orleans på 1960 - talet. Författaren tog livet endast 32 år gammal och hans mor lät publicera boken. Den fick Pulitzerpriset 1881.

Snöstormen av Vladimir Sorokin är en annan favorit. 2017 läste Rolf Lassgård den som radioföljetong. Fullständigt sublimt. Distriktsläkare Platon Iljitj Garin har blivit kallad till Dolgoje, en avlägsen by, där den bolivianska svartsoten härjar. Befolkningen ska vaccineras och därmed räddas från att bli zombier. Brödkusken Harkel har en självgångare som drivs av femtio småhästar stora som rapphöns. Doktorn och Harkel ger sig iväg och råkar ganska snart i svårigheter av olika slag.

Jävla karlar

Visst hade jag reselitteratur med mig, men när nu Jävla karlar av Andrev Walden låg på dotterns nattygsbord kunde jag inte motstå. På biblioteket har jag 29 pers framför mig i kön. "En gång hade jag sju pappor på sju år. Det här är berättelsen om de åren. Om något låter påhittat så kan du vara säker på att det är sant", skriver han. Andrevs mamma har hennafärgat hår och växtfärgar garn. Förr i tiden var hon växeltelefonist på dagarna och vaktade almar i Kungsträdgården om nätterna. Nu sätter hon barnen i waldorfskola och de äter vegetariskt både i skolan och hemma och är alla är de besatta av kött. Julen 1983 är det Växtmagikern som är pappa i huset. Han har tillskansat sig ett intyg på att han är sjukpensionär och hans blick gnistrar som en laxrygg i tångskogen. Men han är våldsam och mamma lovar att de ska flytta; hon, Andrev och hans två småsyskon. Mamma skriker i ilskan att Växtmagikern inte är Andrevs biologiska far, vilket är en nyhet för honom. När mamma ska beskriva Andrevs biologiska pappa får Andrev en bild av en indian. Mamma har ständigt ont om pengar och lånar en femhundring här och en femhundring där. Ibland har hon jobb men det är som städerska eller i hamburgerkiosk eller på ett hälsohem och lönen är usel. Nästa pappa blir Konstnären. Han får mamma att skratta men kan inte fixa bilen. Konstnärens syster, Lilla molnet, blir en god vän till mamma. Konstnären blir ganska kortvarig. Efter honom kommer Tjuven som kommer en ovädersnatt och har sporrar på stövlarna. Andrev har lite svårt att förstå var pappor börjar och slutar. När Tjuven går in för att döda mamma är det lillasyster som räddar henne genom att hoppa upp på Tjuvens rygg och bita honom. Vid det laget har grannarna gripit in. Pojken Andrev förtärs av mindrevärdeskänslor. Han är feg, bollrädd och strykrädd. Han är rädd för allt och behärskar inget. Men han har några goda vänner i alla fall. Cyklopen är bäst. Honom tillbringar han somrarna med i Säter. Spanjoren och Sagan går också an. Nästa pappa är Mördaren som luktar giftigt gott av bilverkstad och har svettlockar i nacken. Han har en Mercedes i en grön oätlig nyans. Andrev börjar intressera sig för flickor. Egentligen är han kär i dem alla. Han får sitt första arbete i disken på ett värdshus. Där möter han Hårdrockaren som bibringar honom värdefulla erfarenheter av livet och kärleken. Pappan för tillfället är Kanotisten som tycker att Andrev ska betala för sig hemma och tar halva hans lön. Andrev Walden har ett speciellt sinne för uttrycksfulla metaforer och betydelsebärande detaljer. Känslan för situationskomik är osviklig. Han berättar sin historia med vemod och överseende och en kan inte låta bli intagen av den unge pojken. Jävla karlar är Andrev Waldens första roman. Tidigare har kåserisamlingen Ditt lilla mörker i ljuset kommit ut.

Titel: Jävla karlar

Författare: Andrev Walden

Förlag: Polaris

Tryckår: 2023

Antal sidor: 376

onsdag 25 oktober 2023

Veckans kulturfråga v. 43 2023

enligt O: Kulturfrågan v. 43: Vilka är de bästa svenska böcker du läst i år? Kommentera gärna nomineringarna till Augustpriset.

Jag har läst några bra svenska böcker till exempel Jävla karlar av Andrev Walden, men den har jag inte skrivit om ännu. Ingvar Carlsson, I sällskap med döden är en liten fin bok som jag inte heller skrivit om ännu. Den borde varit med bland de nominerade i fackboksklassen. Mjölkat av Sanna Samuelsson tyckte jag mycket om. Den borde också varit nominerad. Arvejord av Maria Turtschaninoff tyckte jag mycket om. Den tilldrar sig i Österbotten och handlar om rötter och tillhörighet. Läst men ej skrivit om. Den kom ut i augusti 2022. Spindelbjörken av Per Hansson kände jag inte alls till men blev väldigt nyfiken på, så den reserverade jag omedelbart på biblioteket. Väldigt vackra färger på omslaget.

tisdag 24 oktober 2023

Tisdagstrion v. 43 2023: Franska favoriter

Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 43: Franska favoriter

1. Pierre Magnan är jag väldigt förtjust i och har läst både en och två gånger. Särskilt förtjust är jag i hans landskap i Provence i skuggan av Lurebergen. Både Magnan och författaren Jean Giono är födda i Manosque och skildrar människorna i småbyarna i sina hemtrakter. Magnan har skrivit en rad mycket spännande deckare, som till exempel Skuggspel, där ett rasslande blåregn förebådar mördarens ankomst. Han har också skrivit den självbiografiska Kyndelälskaren.

2. George Sand eller Aurore Dupin som hon egentligen hette var en tuff kvinna Hon var en tidig feminist som levde sitt liv som en sådan även om hon inte var någon teoretiker. I En vinter på Mallorca beskriver hon det eländiga liv familjen levde på Mallorca dit de kommit för att bättra på Chopins klena lungor. Hon gick klädd i manskläder och ådrog sig lokalbefolkningens ogillande. Stackars Chopinsky, som hon kallade honom, lyckades trots allt skriva underbar musik under den här tiden. George Sand skrev också romaner.

3. Marie NDiaye kommer förr eller senare att få Nobelpriset i litteratur. Tror jag. Det tror hon själv också. Ladivine är en drabbande roman som handlar om invandrarkvinnan från Nordafrika, Ladivine Salle, som är städerska och har en dotter, Malinka, som inte fort nog kan komma ifrån sin mor. Hon skäms över henne och det dröjer länge innan hennes barn får veta att de har en mormor.

måndag 23 oktober 2023

Boktriss v. 43 2023: Bokstaven T

Mias bokhörna: Boktriss v. 43: Bokstaven T

Författare: Shusei Tokuda, Förklädd. I den här romanen skildrar författaren sitt treåriga förhållande med den unga Junko Yamada som till varje pris vill bli författare. Hennes stora förebild är franska Colette. I romanen, som Tokuda skriver tio år senare, kallas hon Yoko och den äldre, framgångsrike författaren Yozo. Hon har ett havererat äktenskap bakom sig och tre barn som hon lämnat bort.

Titel: Tritonus av Kjell Westö. En glad överraskning eftersom jag vanligtvis inte är så förtjust i Westö. Att jag gillar Tritonus beror troligen på att jag lyssnar på den och får då med en del av all musik som det talas om i boken. Jag både lyssnar och läser. Och det finns låtlistor till boken vilken är ett mervärde i sig. Musiken betyder mycket för Kjell Westö och han är mån om att få in en musikalisk rytm i det han skriver också. Den världsberömde dirigenten Thomas Brander, 58, har byggt sig ett fantastiskt chateau, Casa Tritonus, dit han ska kunna dra sig tillbaka från offentligheten.Vänskap, djur och natur skildras fint i boken. Och musik, förstås.

Något på bokstaven T på omslaget: Långsamhetens nej av Thomas Nydahl men ett träd på omslaget och på förlaget Tusculum. TN är författare och frilansjournalist. Han avskyr komsumtionssamhället och älskar fado. Han har varit chefredaktör för Studiekamraten som numera heter Ariel. TN cyklar omkring på gatorna i Kristianstad och tänker.

söndag 22 oktober 2023

En smakebit på søndag v. 42 2023

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger håller i utmaningen En smakebit på söndag. Vi bjuder varandra på smakebitar utav det vi just läser utan att för den skulle spoila något. Min Smakebit på søndag v. 42 kommer från Årets bok 2023 Folk som sår i snö av Tina Harnesk.

" Mitt i den svartaste vargavinter fick den gamla damen sin dom. I ett rum med simmigt färgsatt konst hade hon konsekvent vägrat möta den kvinnliga läkaens blick. Förmodligen var dessa gräsliga landskapsvyer speciellt utvalda för att rama in precis sådana här samtal, tänkte Máriddja cyniskt. Doktor Skruvlenius väntade på hennes reaktion och kisade milt  med ett medlidsamt uttryck över de svagt grönskimrande ögonbrynen. Faktiskt såg brynen lite sjösjuka ut både till färg och form, där de satt uppflugna över hennes glasögon, som bakfulla larver. Eller ödlor , möjligen. Kvicka och kalorifattiga småödlor som pilade över pannan, när doktorn med långsam och väl inövat deltagande talade till henne."

lördag 21 oktober 2023

Veckans mening v.42 2023

MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som han kallar Veckans mening. Vi bjuder varandra på en mening som av den ena eller andra anledningen fått oss att stanna upp. Min Veckans mening v. 42 kommer från En vår av is och eld av Sirpa Kähkönen.

"Man reder sig på ett eller annat sätt när man måste."

fredag 20 oktober 2023

Fem en fredag v. 42 2023: Egenskaper

   elisa matilda: Fem en fredag v. 42: Egenskaper

  1. Vad är du för kort för att göra? Lägga upp resväskor på bagagehyllan
  2. Vad är du för envis för att göra? Köpa kokt julskinka. Jag bakar min egen julskinka i stekpåse i ugn och den är verkligen min egen. Övriga familjen äter inte kött
  3. Vad är du för rädd för att göra? Allt möjligt. Vistas i folkmassor, t. ex.
  4. Vad är du för lat för att göra? Allt möjligt. Diska t. ex. Maken diskar
  5. Vad är du för ung för att göra? Dö


torsdag 19 oktober 2023

Mjölkat

Mjölkat av Sanna Samuelsson liknar inget annat jag läst. (Mjölkat tycks vara detsamma som mjölkningen.) Författaren Sanne Samuelsson är född 1987 och är kritiker på GP. Mjölkat är hennes första roman. Den beskriver slutet av en epok i Sveriges historia; ett sorgligt farväl till bondesamhället. Ellen, huvudkaraktär i romanen, bor och arbetar i staden. Nu ska hon ha semester och får liv i sin lilla lila Alfa Romei som hon köpt på Blocket och far iväg  till den gård där hon växt upp. Hon minns hur hon försökte vara osynlig på bussen till skolan och för allt i världen inte lukta ladugård. Villabarnen hittar mycket att reta bondbarnen för.  Ellens föräldrar har nu sålt gården till Jonas och Jenny som endast använder sig av boningshuset under semestertid. Ellen tycker sig ha en viss rätt till huset och flyttar in i sitt gamla rum. Hon minns föräldrarnas slit med gården. Hon minns korna framför allt och kalvarna; hur de luktade och lät. Modern kunde mjölka för hand och hon hanterade även de moderna mjölkmaskinerna. Hon minns den gradvisa nedmonteringen av lantbruket och hur korna såldes till underpris eftersom fadern inte kunde förmå sig till att skicka dem till slakt. En gård som inte producerar något är en kyrkogård. En gård utan djur är ett museum. Nutid varvas med dåtid. Barndomskamraten Max förekommer både då och nu. Han har aldrig försökt smälta in eller låtsats vara någon annan än den han är. Nu vaktar han huset åt Jenny och Jonas. Ellen lever på egendomliga konserver och barnmatsburkar hon hittar i huset. Ellen funderar också över sin kärlekshistoria med Diana och varför den inte höll. Det förefaller som om Ellen har svårt för riktig närhet. Ellen badar i sjön; plockar blommor i vägkanterna; ser den oanvända röda silon utanför ladugården och minns hur hon målade den röd en sommar; reflekterar över Linné, den giftiga mjöldrygan och hon minns hur fadern plöjde och modern behandlar den mjöliga degen på bakbordet. Sanna Samuelsson skriver fram en verklighet som inte finns längre. Hon gör det så bra att en  - åtminstone någon som jag som är född på landet - känner dofter, lukter, smaker; hör ljud och ser mörka plogfåror och hur plöjaren sitter halvt bakvänd i traktorn för att se att fårorna blir raka. Så mycket att känna igen. Jag tyckte mycket om boken även om jag tycker att ett och annat kunde diskuteras.

Författare: Sanna Samuelsson

Titel: Mjölkat

Förlag: Albert Bonniers förlag

Tryckår: 2023

Antal sidor: 143

onsdag 18 oktober 2023

Veckans kulturfråga v. 42 2023

enligt O: Veckans kulturfråga v. 42 handlar om oväntade kulturfavoriter. Det kan handla om böcker, filmer, tv-serier, musik eller annan kultur. Det jag först kommer att tänka på är den oväntade läsupplevelse jag fick av att lyssna på Tritonus av Kjell Westö i författarens egen uppläsning 2021. Jag hade fått för mig att Westö var mer för pojkar. Precis samma upppfattning hade jag fastän i ännu högre grad av Klas Östergren ända tills jag plötsligt gav honom en chans och lyssnade på Renegater i författarens egen uppläsning 2022. Jag läste de två tidigare delarna Gentlemän och Gangsters av bara farten. Men bäst var Renegater. 

Vad det gäller musik är det inte så förfärligt många år sedan jag upptäckte att jag gillar opera;  t. ex. Madame Butterfly. Ofta blir jag fängslad av scenografin dessutom. Albin Lee Meldau är en nyupptäckt favorit. Här sjunger han Spela min favoritvals av Louise Hoffsten. Bröderna Norén, Gustaf och Viktor, är helt charmerande. Här sjunger de Strövtåg i hembygden.

På Lousiana Museum of Modern Art fastnade jag oväntat för den spännande utställningen Cave Bureau om ett par kenyanska arkitekter som ägnade sig åt att tänka nytt. 

Filmen Oppenheimer kände jag mig ganska skeptisk till. Men - vad alla timmarna gick fort! Jag gick nog iväg för att se den eftersom jag sett huvudpersonen som spelades av Cillian Murrphy i serien Peaky Blinders, som jag tyckte väldigt mycket om.
 

tisdag 17 oktober 2023

Tisdagstrion v. 42 2023: Berg och dal

Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 42:

Författare: Tomas Espedal som bl.a. skrivit romanen Bergensare vilket är en blandning av roman, novell, prosa, poesi, självbiografi och reseskildring.

Titel: När bergen sjunger av Nguyễn Phan Quế Mai skildrar krigets verkningar för hela Vietnam men alldeles speciellt för tre generationer kvinnor.


Något på bokomslaget med berg eller dal. Världens näst högsta; vackraste och farligaste berg, K2, blir det här. Författaren Fredrik Sträng berättar i K2 på liv och död om en vandring där elva personer fick sätta livet till på grund av dåligt väder. Själv litade han på sitt förnuft och magkänslan och vände om i tid.

måndag 16 oktober 2023

Boktriss v. 42 2023: Bokstaven S

Mias bokhörna: Boktriss v. 42: S

Författare: Sanna Samuelssons debutroman heter Mjölkat. Romanen är läst men jag har ännu inte skrivit om den. Den handlar om ett bondesamhälle som inte finns längre. Huvudpersonen, Ellen, är uppvuxen på landet men bor och arbetar nu i staden. En semester återvänder hon till gården där hon vuxit upp. Den har nu blivit sommarställe; skogen är såld och djur finns det förstås inga. Ellen flyttar in i sitt gamla rum och minns.

Boktitel: Slöseri av den argentinska författaren Maria Sonia Cristoff fick jag just som en Early Bird - försändelse från det utmärkta bokförlaget Tranan. Dottern gav mig en prenumeration på Tranans utgivning i julklapp; en fantastiskt fin julklapp som dimper ner i portioner när en minst anar. Slöseri ligger högst upp i läshögen.

Något på S på bokomslaget: Smultron på omslaget till den älskvärda bilderboken Trulsa hos mormor. Anna Riwkin - Brick, foto; Märta de Laval, text.

söndag 15 oktober 2023

En smakebit på søndag v. 41 2023

"Den gången jag berättade för mamma att jag tänkte bli forskare ryckte hon bara på axlarna och sa:"Jaha, det var väl bra." Det var en lördag. Jag hade kommit hem från Cambridge och lovat henne att följa  med till kyrkan dagen därpå. Det var kanske för att hade gjort det och ångrat det så fort jag sagt det som jag sen lade fram mina forskarplaner som om jag kastat iväg en boll efter att har ropat "Tänk snabbt!" Jag trodde att hon skulle ha invändningar och säga typ "Gud är den enda vetenskap vi behöver!" Ända sedan Nanas död hade jag hittat på kreativa sätt att undvika kyrkan trots att mamma vädjat emellanåt."       Ur Inte av denna världen av Yaa Gyasi.

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger håller i utmaningen En smakebit på söndag. Vi bjuder varandra på smakebitar utav det vi just läser utan att för den skulle spoila något. Fler smakebitar HÄR

lördag 14 oktober 2023

Veckans mening v. 41 2023

MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som han kallar Veckans mening. Vi delar med oss av en mening som av en eller annan anledning fått oss att stanna upp en stund. Min Veckans mening v. 41 kommer från Inte av denna världen av Yaa Gyasi.

" Jag använde både opsiner och fluorescenta proteiner som gjorde det möjligt att registrera hjärnaktivitet och se vilka specifika nervceller i prefrontala hjärnbarken som var aktiva när mustassarna fick sin elimpuls."

fredag 13 oktober 2023

Fem en fredag v. 41 2023: Finanser

elisamatilda: Fem en fredag v. 41: Finanser

  1. Vad anser du är ditt senaste stora köp? En klänning som iofs inte var jättedyr, men inte planerad. Den blev i alla fall en favorit
  2. Vad hoppas du spendera pengar på inom närmaste tiden? Köpenhamnsresa
  3. När avstod du senast från att köpa något? I måndags köpte jag INTE Ekman, Min bokvärld och en titel av Jon Fosse på PocketShop på Centralen i Stockholm. Fast jag gärna ville ha dem.
  4. När ångrade du senast ett köp? Något som såg ut som en trevlig swagger på nätet. Verkade vara väldigt svensk affär, men varan skulle i alla fall skeppas långt bortifrån. Det bästa med det hafsiga skynket som kom var fickorna. De var trevliga. Men det räckte liksom inte. Det var inte kappan som syns på bilden men den typen.
  5. Vad sparar du till? Oförutsedda händelser med vårt gamla hus. Resor. Någon framtida fest.

torsdag 12 oktober 2023

Helgfrågan v. 41 2023


Mias bokhörna: Veckans helgfråga v. 41Vilken bok har haft störst inverkan på dig som läsare och varför?

Jag tycker mig ha svarat på frågan tidigare. Det får nog bli Svensk versLäsebok för Sveriges barndomsskolor. II. Svensk vers ,1908, innehåller psalmer, sånger och visor valda och sammanställda av Alfr. Dalin. I Svensk vers fanns illustrationer som eggade min fantasi, många sorgliga dikter, hjältedikter, barnsliga dikter, dikter om älvor, tomtar, jättar och troll; dikter om växter och djur, legender och historiska bilder; kort sagt en helt ny spännande värld. Den boken hade jag hittat i Morfars bokhylla och förälskat mig i. Och en vacker dag hade Svensk vers helt enkelt flyttat sig till min bokhylla. Lätt som en plätt! Minns inte om jag ens börjat skolan.

Järnnätter

Järnnätter är andra delen av sju i Sirpa Kähkönens Kuopio - serie. Tiden är här den varma sommaren 1940. Vinterkriget är avklarat. Familjen Tuomi har betalat ett högt pris. Farmor Serafiina sörjer två söner och en sonson. Farfars frånfälle tar nästan knäcken på henne. Hon vandrar ut och in i sina världar och då och då måste det kokas vinbärssaft till sönerna som inte längre finns. En följer Anna tätt i spåren i hennes kamp för familjens fortlevnad. Hennes Lassi sitter på vinden och lider till kropp och själ av sina krigsminnen. Babytvillingarna Lilja och Otto känns som små fyrbåkar i allt det dystra. Annas svägerska Hilda arbetar väldigt bra tillsammans med Anna. Hon arbetar på ett tvätteri och hon hjälper Anna med barnen och de gamla. Hon har alltid stått i skuggan av sina bröder och har aldrig haft varken man eller barn. Servitrisen Helvi kommer som en färgstark främmande fågel till den lilla staden. Hon lyckas aldrig smälta in i omgivningen med sitt väldigt röda läppstift, sina cigaretter och sitt skumma nattarbete. Men hon blir en trofast och hjälpsam väninna till Anna. Och hennes dotter Mari leker gärna med de små. Alla kvinnorna hjälper varandra på olika sätt. De offrar Serafiinas älskade blommor för odlingar som går att äta. De skaffar en cykel och lyckas skrapa ihop pengar till en gris. I slutet av romanen fyller Anna tjugonio år. Hon börjar fundera på vem hon själv är och känner vissa upproriska känslor jäsa inom sig. I samhället i stort märks också en oro. Blir det krig igen? Lassi verkar vakna till liv och Anna blir misstänksam. Sirpa Kähkönen berättar om familjen Tuomi och småfolket omkring dem på ett kärvt, sparsamt språk, men inlevelsen och medkänslan är uppenbar. Hon beskriver inte sina karaktärer i detalj men de gestalter hon tecknar konturerna av blir levande människor för läsaren. Anna är beundransvärd men den gestalt jag känner lite extra för är Lassis syster, Hilda. Hon står alltid vid sidan av även om hon på sätt och vis också är navet. Utan henne - och hennes lön - hade familjen haft det ännu svårare. Sirpa Kähkönen har också skrivit boken Livsöden i Finlands bortglömda fångläger. Hennes böcker tecknar en viktig del av Finlands historia och bygger till vissa delar på hennes egen släkthistoria. Delarna tre, fyra och fem finns också översatta till svenska; En vår av is och eld; Vingar av lakan; En sällsam orkidé.

Titel: Järnnätter

Författare: Sirpa Kähkönen

Översättare: Mattias Huss

Förlag: Lind & Co

Tryckår: 2020

Antal sidor: 325

onsdag 11 oktober 2023

Veckans kulturfråga v. 41 2023

enligt O: Veckans kulturfråga v. 41: Vilka kulturella verk tycker du beskriver naturen extra bra?

Hösten städar hos sig själv med vindar.
Under lönnarna lyser det åter
så som vi år efter år blivit vana att se:
Lövkronornas ljust betagande sätt att falla,
lättheten hos lövhögarna där de vilar på jorden.
Deras skenbarhet döljer ingenting.
Deras sken upplivar sinnet, skänker
en lättnad även sedan de tjänat ut.
De lovar ingenting
och det är skönt.
Deras ärliga frånvaro av löfte
lyser med en egen skönhetsglöd."

Harry Martinson: Höst. Ur Dikter om ljus och mörker, 1971.

Höstvisa av Elsa Beskow som står att finna i Vill du läsa 

Höst av Lennart Hellsing ur Svensk dikt året om

Skördetid ur Byaliv av Louise Glück

Heden av Thomas Hardy, min favoritroman av TH. Karlfeldt och Österling tyckte att han borde fått Nobelpriset i litteratur. Heden är huvudkaraktären i romanen

Tunu roman av Kim Leine är fantastisk på många sätt. Bl. a. beskrivs naturen på Grönland väldigt fint

Musik: Moldau av Bedrich Smetana ur Ma Vlast beskriver flodens lopp på ett underbart sätt

Konst: Naturlära av Lars Lerin tycker jag mycket om

Film: Vi på Saltkråkan. Underbar svensk natur