lördag 29 februari 2020

Oskuld och erfarenhet

Oskuld och erfarenhet visade sig vara mer intressant än jag först trodde. Tracy Chevalier är väl mest känd för Flicka med pärlörhänge, en roman som utgår ifrån Vermeers målning med samma namn. Romanen blev sedan film med Scarlett Johansen och Colin Firth i huvudrollerna. Oskuld och erfarenhet lånar sin titel av poeten och konstnären William Blake, som också förekommer i romanen. Möbelsnickaren Thomas Kellaway och hans familj flyttar från Dorsetshire till London på uppmaning av cirkusdirektören Philip Astley som vill få ett antal windsorstolar gjorda. Maisie och Jem Kellaway möter omgående asfaltblomman Maggie Butterfield och hennes elake bror Charlie. Maggie är streetsmart och har en hel del att lära de lantliga syskonen Kellaway. De lär också känna konstnären Willliam Blake och hans hustru Catherine som är de främmande fåglarna på gatan. Det är oroliga tider; romanen omfattar tiden mars 1792 - juli 1793. Franska revolutionen är inte långt borta och även i London gäller det att hålla tungan rätt i munnen. Det är hårda tider och svårt med arbetstillfällen. Familjen Kellaway har Thomas snickeri och Masies och hennes mors tillverkning av olika slag av dorsetknappar som inkomstkälla. Maggies far har inget arbete och är inte så angelägen om det heller, men modern tvättar sönder sina händer. Och Maggie skickas att arbeta hos en repslagare. Livet i London skildras levande. Tracy Chevalier har studerat tiden och miljön och livsvillkoren ingående. Maggie gömmer en mörk hemlighet som vänskapen med Jem gör att hon äntligen kan dela med någon. Maisie är oförlåtligt naiv och blåögd och det får hon betala dyrt. På det hela taget blir familjen Kellaways londonflytt ingen hit. William Blake är en verklig person liksom både Thomas Kellaway och Philip Astley. Omslagsbilden är delad i två; övre delen är en detalj av en tavla av Millais och nedre delen föreställer Charing Cross av Joseph Nickolls.


Titel: Oskuld och erfarenhet
Orig:s titel: Burning Bright
Författare: Tracy Chevalier
Övers: Anna Strandberg
Förlag: B Wahlströms
Tryckår: 2007

fredag 28 februari 2020

Fem en fredag v. 9: Avslut


 elisamathildas Fem en fredag har rubriken Avslut
 


1. När var senast du gjorde ett avslut?

För något år sedan avslutade jag en läsecirkel (och påbörjade kort tid därefter en ny vilket inte var planerat)

2. Vilken film/tv-serie tycker du slutat på bästa sätt?

Såg igår den nya filmatiseringen av Emma. Den slutade bra

3. Vad är något du vill säga tack och hej till?

Min vårliga bihåleinflammation

4.Hur avslutar du helst en lång vecka?

Med vin och någon liten trevlig rätt därtill

5.Vad kommer du aldrig göra igen?

Föda barn. Även om det var jättetrevligt så länge det varade.

torsdag 27 februari 2020

Helgfrågan v. 9

Mias helgfråga har Evelina hjälpt till med: Vilken är den perfekta längden på en bok?                                                 

Det går inte att svara på den frågan. Det beror på vilket slag av bok det rör sig om. Många böcker tycker jag är för tjocka och en skulle utan saknad kunnat stryka långa stycken. Andra böcker är tunna men omfattar mycket. 

Bonusfrågan:  När du är sjuk vilken genre passar dig bäst då?
Deckare

onsdag 26 februari 2020

Förlorade själar

Somalia i slutet av 1980 - talet. Landet befinner sig i ett  oroligt tillstånd av godtycke och okontrollerat våld. Somalia står vid randen till ett inbördeskrig. Rebeller befinner sig i strid med den revolutionära kommunistiska regeringen. Ingen vet när soldaterna kommer att slå till, varför eller hur. I Förlorade själar av Nadifa Mohamed följer vi tre kvinnor i olika åldrar och samhällsställning. Det de har gemensamt är förnedringen. Unga Deqo är inte stort mer än ett barn; föräldralös, uppvuxen i ett flyktingläger och helt utlämnad till sin egen överlevnadsinstinkt. Filsan är en plikttrogen soldat, dotter till en högt uppsatt militär,  som tar ut sin egen förtvivlan på en äldre medelklasskvinna, Kawsar,  som fängslats för att hon tagit Deqo i försvar. Kawsar blir krympling för resten av sitt liv. Korruptionskulturen är utbredd, kvinnlig omskärelse florerar och analfabetismen är ett stort problem. Somalias öde skildras genom de tre kvinnornas liv. Som läsare tar man dem till sig. och  Kawsars stoiska sätt att uthärda ett liv som mest har varit en vandring genom den ena sorgen efter den andra. Det som varit räddningen är hennes prunkande trädgård och några trogna väninnor. Nadifa Mohamed är en brittisk - somalisk författare, född 1981.

Titel: Förlorade själar
Författare: Nadifa Mohamed
Översättare: Christina Stalby
Förlag: Natur & Kultur
Tryckår: 2015
Antal sidor: 325 

Förlorade själar passar in på Månadens språk som är östafrikanska. Det är Scylla som har hand om Månadens språk 2020.

tisdag 25 februari 2020

Tisdagstrion: Bibliotek, bokhandel eller bokcirkel i bok

Ugglans & Bokens tisdagstrio: Bibliotek, bokhandel eller bokcirkel i boken
 

Public Library av Ali Smith

Det mänskliga anspråket är en novell som mycket liknar en essä. Den engelska författaren Ali Smiths senaste bok heter Public Library och Bibliotek på svenska. I den varvas personliga upplevelser av bibliotek med författarens egensinniga noveller/essäer; tolv stycken till antalet. Bibliotek är en protest mot nedläggningen av bibliotek i England och en kärleksförklaring till litteraturen.

Mrs Sinclairs resväska av 

Mrs Sinclairs resväska är engelska Louise Walters debutroman. Den tilldrar sig under andra världskriget och i nutid. Roberta Pietrykowski är 30 + och arbetar i en trevlig bokhandel i Oxford, Old and New Bookshop sedan elva år tillbaka. Hennes far är sjuk; modern har hon inte haft kontakt med sedan denna lämnade far och dotter för länge sedan.

Läsecirkelns lilla hjälpreda av Immi Lundin 

 Är du med i en läsecirkel? Vill du starta en läsecirkel? I så fall kan du ha nytta av Läsecirkelns lilla hjälpreda. Immi Lundin, kulturjournalist,  författare och föredragshållare verksam vid författarskolan i Lund har skrivit några innehållsrika kapitel med praktiska råd och anvisningar. Hon tipsar om hur och var en hittar böcker, hur cirkeln kan utveckla sitt läsande och om hur boksamtalet kan gå till.

måndag 24 februari 2020

Authors & Characters: Jenny

Lyran 
Authors & Characters: Jenny. En författare och en fiktiv 

Jenny Nordberg, De förklädda flickorna i Kabul

Det hela börjar med att Jenny Nordberg intervjuar Azita, en kvinnlig parlamentsledamot, och upptäcker att en av hennes flickor är förklädd till pojke. Det höjer familjen anseende i alla avseenden och flickan får några år i frihet. När puberteten inträder blir pojken i all hast flicka igen. Då är det  är slut på friheten i alla bemärkelser eftersom flickan gifts bort, ganska snart dessutom. 

Åsa Grenvall, Deras ryggar luktade så gott 

Jenny i serieromanen växer upp under 70 - och 80 - talen med Kyrkans barntimmar och spaghetti och köttfärssås på burk. Åsa Grennvalls serier har ofta självbiografiska inslag. Deras ryggar luktade så gott handlar om Jennys uppväxt i en familj som inte var så framstående känslomässigt. Om Jenny grät lämnade pappa rummet och mamma viftade bort Jennys känslor.

söndag 23 februari 2020

En smakebit på søndag

"Det fanns något förödmjukande över att sitta där och vänta i en kärra på en trafikerad londongata med familjens alla ägodelar travade omkring en, till öppet beskådande för nyfikna människor. Jem Kellaway satt bredvid stapeln med windsorstolar som deras far hade tillverkat för deras eget hem för flera år sedan, och han iakttog med bestörtning hur de förbipasserande öppet granskade kärrans last. Han var inte van vid att se så många främmande människor på en och samma gång - om en enda obekant person dök upp i deras by i Dorsetshire skulle det vara en händelse som diskuterades i dagar efteråt - och att dessutom vara så utlämnad åt deras uppmärksamhet och utforskande blickar. Han hukade sig ner bland familjens bohag och försökte göra sig mindre synlig. Jem, en gänglig pojke med smalt ansikte, djupt liggande blå ögon och ett rödblont hår som lockade sig nedanför öronen, var inte den som brukade dra blickarna till sig, och de folk kikade också mer på familjens tillhörigheter än på honom." 

Från sidan 9 i Oskuld och erfarenhet av Tracy Chevalier

Läsutmaningen En smakebit på søndag går ut på att vi bjuder varandra på smakebitar utav det vi just läser. Utan spoilers, förstår. Den här veckan håller Astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger i trådarna.
Fler smakebitar HÄR

lördag 22 februari 2020

Styr din plog över de dödas ben

Två gånger har jag lyssnat på spridda delar av Radioföljetongen när romanen i fråga varit Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk. Men nu har jag läst boken och verkligen upplevt den. En mycket annorlunda roman som av somliga betraktas som en thriller. Men det tyckte inte vi fyra som diskuterade boken igår. Den har helt klart sina spänningsmoment, men det räcker inte. Huvudperson är den något udda Janina Duszejko, som  bor i utkanten av en liten polsk by. Hon är inte mycket för socialt umgänge, men hon är ändå en person att räkna med i samhället. Janina Duszejko är en mångfacetterad kvinna som en ibland inte tycker riktigt om. Hon arbetar som lärare med okonventionella pedagogiska metoder, hon översätter William Blake och hon ägnar sig mycket åt astrologi. Just astrologin blir lite påfrestande för läsaren som kanske inte är så insatt i himlakroppar, hus och efemerider. Janina Duszejko föredrar djurens sällskap framför människors. Några jägare i byn ådrar sig hennes vrede och hon misstänker också att någon av dem skjutit henne Flickor, det vill säga hennes hundar. Vi diskuterade varför Olga Tokarczuk skriver vissa substantiv med stora bokstäver. I en engelsk utgåva som vi hade tillgång till fanns ingen motsvarighet. Romanen säger mycket om Polen och är klart samhällskritisk. Bortom gränsen till Tjeckien blir allt ljusare och mycket bättre anses det. Miljöskildringen är väldigt fin och rimmar väl med Janina Duszejkos intresse för djur och natur. Vi blev alla mycket intresserade av den senapssoppa hon tillredde åt några vänner. Den bestod av en vanlig bechamelsås som smaksattes med tre sorters senap. Vännerna måste erkänna att soppan var bra mycket godare än vad ingredienserna gav vid handen.  
Filmatiseringen heter Villebråd. 
Styr din plog över de dödas ben passar in på Litteraturpristolvan: Nobelpriset i litteratur

Titel: Styr din plog över de dödas ben
Författare: Olga Tokarczuk
Översättare: Jan Henrik Swahn
Förlag: Bonnier Pocket
Tryckår: 2020
Antal sidor: 262

fredag 21 februari 2020

Fem en fredag v. 8: Plask


elisa mathildas fem frågor v. 8

När tog du ett bad senast?
Förra sommaren

När lärde du dig simma?
När jag var 5 - 6 år

Räknar du dig till badkrukorna eller badankorna?
Badkruka - utan tvekan

Var badar du helst?
I havet i Östersjön vid sommarhuset

Vad säger du om isbad?
Nja... Skulle gärna vilja, men tror inte att modet skulle räcka

torsdag 20 februari 2020

Helgfrågan v. 8

Mias har fått hjälp med helgfrågan  av Just nu just här

Bryr du dig om vilket förlag som givit ut en viss bok? Har du ett favoritförlag som du alltid kan lita på ger ut böcker som passar din smak?
Svar på den första frågan: Nej. Vill jag läsa en viss bok så spelar förlaget ingen roll.
Svar på den andra frågan: Jag har flera förlag vars utgivning jag gillar.
ellerström, Thorén & Lindskog, Tranan, Modernista för att ta några.

Bonusfrågan: Bonusfråga: Vilken bok står näst i tur att läsa?
Det blir tre stycken: Oskuld och erfarenhet av Tracy Chevalier; Oskuldens och erfarenhetens sånger av William Blake samt Häxorna av Elisabeth Östnäs
 

onsdag 19 februari 2020

Klimatfiktion = Cli - fi

Alexandra Nikoleris klimatforskare från Lunds Tekniska högskola startade en läsecirkel med sina kolleger på institutionen. Hon hade upptäckt att det fanns mycket att hämta vad det gällde klimatförändringar i skönlitteraturen. Klimatberättelser kallar Alexandra Nikoleris dem och hon använder dem t. ex. i  ingenjörsutbildningen. Eftersom många i läsecirkeln kommer från andra länder används framför allt engelsk litteratur. Men Alexandra N är naturligtvis även intresserad av svensk skönlitteratur som berör hennes område. Hon gjorde begränsningen att klimatförändringen skulle vara förorsakad av människan. Annars var ju till exempel redan Jules Verne inne på ämnet.  Men AN nämner Heat av Arthur Herzog från 1977 som en slags
utgångspunkt för klimatberättelserna. Den handlar om klimatforskare som tar detta med växthusgasernas påverkan på klimatet på allvar. På senare tid innehåller skönlitteraturen väldigt ofta klimathotet som ett naturligt tema. Hon nämner författare som norska Maja Lunde med Binas historia och Blå och finska Emmi Itärantas Minnet av vatten. Del tre i Maja Lundes klimatkvartett finns inte på svenska ännu, men den norska titeln är Przewalskis hest. Ian McEwans roman Hetta handlar om en nobelpristagare i fysik som försöker blåsa nytt liv i sin karriär genom att utveckla en teknik för utvinning av energi ur vatten för att rädda världen från den globala uppvärmningen. Ofta handlar dessa klimatberättelser om vatten; brist på vatten eller översvämningar.  De är ofta apokalyptiska och dystopiska. Miljöproblemen
verkar över lång tid vilket ju gör att de också är en generationsfråga.  Vem tar ansvaret?  Klimatberättelserna är av tre slag. 1/ Klimatförändringen är redan här.  Här har vi till exempel Flight Behaviour av Barbara Kingsolver som handlar om monarkfjärilarnas ändrade migrationsmönster i amerikanska södern. De behöver inte längre flyga till Mexiko för att övervintra. 2/ Klimatförändringar lite längre fram i tiden. Som exempel nämns romanen American War av Omar El Akkad. Här ligger klimatförändringen som bakgrund till ett andra amerikanskt inbördeskrig. Norra delarna av USA har förbjudit fossila bränslen men det har inte gjorts i södern. 
Mitt klimatkastrofala liv heter en ungdomsbok skriven i dagboksform av
Saci Lloyd. Den tilldrar sig i London 2015. En översvämning hotar.  3/ Efter klimatförändringen; långt fram i tiden. Det stora namnet på området är Kim
Stanley Robinson som skriver en slags hoppfull science fiction. Det finns hopp bara en fortsätter att försöka. New York 2140 är en liten nätt roman på 613 sidor  som handlar om smältande ismassor som översvämmar NY. Havsnivån har höjts 10 m. Hur mycket information behöver vi innan vi tar hotet på allvar? På frågan vad ska vi göra svarar Alexandra Nikoleris: Skippa flyg; kör mindre bil; dra ner på köttkonsumtionen. Lätt som en plätt. Den enskilda lilla människan tar i regel sitt ansvar. Men hur är det med de riktigt stora miljöbovarna? Alexandra Nikoleris hade många flera lästips, men jag tog med några av de viktigaste.

tisdag 18 februari 2020

Tisdagstrio: Över generationsgränserna

Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 8: Över generationsgränserna

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.
1. Sörjen som blev av Anna Takanen
Romanen handlar om fyra generationer finsk familj varav tre är påverkade av kriget. Det sägs att det tar tre generationer att bli kvitt ett krigstrauma. Romanen handlar om författarens egen familj. Anna Takanen är född i Kungsbacka. Hennes far Timo var finskt krigsbarn i Sverige. Farfar Väinö stupade i kriget och lämnade farmor Saara ensam med två pojkar, Timo och Leevi. Timo hade klena lungor och skickades till Gustav och Alma i Sverige.
2. Folkets skönhet av MeretePryds Helle
Folkets skönhet är en släkthistoria. Tre generationer kvinnor där särskilt författarens mor, Marie, (som i verkligheten hette Doris) lyfts fram. Hon tillhörde en generation osedda kvinnor som hoppades mycket av livet men blev besvikna. Marie fick två döttrar varav den ena fick namnet Merete och det är författaren själv. 

3. Låt den fjärde gå fri av Majken E Johansson
Kaja sitter på ålderdomshemmet och minns sitt liv. Hon berättar för sin senila väninna Dora som svarar bort - i - tok men är vänlig och följsam. Om Kaja har svårt att älska någon så är hon också en människa som det är svårt att älska. Hon är bittert besviken på livet och vad det inte gav henne. Det oäkta barnet, Erika, håller sig undan men skickar bilder på sig själv som sexton år och på sin dotter och dotterdotter. Kaja funderar mycket på den ordlösa hälsningen.

måndag 17 februari 2020

Utmaning: Authors & Characters - Josef

Lyran: Utmaning: Authors & Characters - Josef

"Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v."
Författare: Flavius Josephus, präst och historiker född år 37 el. 38 e. Kr. som bland mycket annat skrev Judarnas krig och Judarnas fornminnen. Därifrån får vi veta hur judarna levde under hans tid. Han är också den förste utanför Bibeln som nämner Jesus, Johannes Döparen och Jakob, Jesu bror. Hans verk finns att köpa på Adlibris och Bokus. Tala om klassiker!


Josefin heter en av de tre kvinnliga huvudpersonerna i Anna Fredrikssons österlenroman Mellan himmel och hav. Två mödrar och två döttrar som inte haft mycken kontakt med varandra. Nu har de flyttat närmare varandra och ska försöka få bättre kontakt. Det finns en hel del outrett i familjen.

söndag 16 februari 2020

En smakebit på søndag

"Fina små snöflingor föll stilla i skymningsmörkret. Mannen steg ur bilen på ben som inte riktigt ville lyda. En kriminaltekniker i polisjacka väntade på paret utanför ingången till polisstationen och följde med dem in. De gick förbi rummet där jourhavande poliser satt och arbetade, fortsatte längs en mörk korridor och kom ut på polisernas parkeringsplats genom en bakdörr. Bårhuset stod ensamt längst bort på området. Det var en liten fönsterlös barack. Det dova brummandet av en utsugsfläkt tydde på att det förvarades en kropp därinne.. Kriminalteknikern låste upp och ställde sig vid sidan av dörren.  Han visade med en diskret gest att han tänkte vänta utanför. Jag glömde att be. Yoshinobu tryckte upp dörren. Gångjärnen gnisslade. Kresolen stack i ögon och näsa. Minako höll hårt i hans armbåge. Han kunde känna fingertopparna gräva sig in genom rocktyget." 
Från sidan 5 i 64 av Hideo Yokoyama i översättning av Yukiko Duke.
Läsutmaningen En smakebit på søndag sköts idag av Mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten. Vi bjuder varandra på smakebitar utav det vi just läser. Enda regeln: No spoilers! Fler smakebitar HÄR

lördag 15 februari 2020

Flickan utan hud

En mycket spännande kriminalroman i exotisk miljö. Flickan utan hud tilldrar sig i mörker och kyla på Grönland i staden Nuuk. Journalisten Matthew Cave har kommit för att skriva om en död man om man funnit i en isspricka och som man misstänker kan vara från vikingatiden. Man sätter en polis att vakta kroppen över natten, men på morgonen är även polisen död. En omfattande utredning tar sin början. Trådarna löper bakåt i tiden och uppåt i samhällshierarkin. Det är snårigt och ibland mycket otäckt men oavlåtligt nervkittlande. Författaren Mads Peder Nordbo föddes i Köpenhamn men bor sedan länge i Nuuk. Det märks att han är väl förtrogen med miljön men han är inte så välsedd i landet. Det finns en uttalad motsättning mellan danskar och inuiter. Det som nu kommer i dagen handlar om våld, mäns våld mot kvinnor och flickor. Och det har pågått länge. Men under åren har även några män mördats bestialiskt och nu början man skönja ett sammanhang. Miljöskildringen i Flickan utan hud ger en bild av ett strängt och kargt landskap och man har en känsla av att det  alltid är mörkt och iskallt. Nästa bok har titeln Mannen från Thule och den ser jag mycket fram emot. Kanske finner Matthew Cave i den till slut några upplysningar om sin egen fars liv på Grönland.

Titel: Flickan utan hud
Författare: Mads Peder Nordbo
Översättare: Kalle Hedström Gustafsson
Förlag: Albert Bonniers 
Antal sidor: 359 sidor

fredag 14 februari 2020

Fem en fredag v. 7: Hjärtedagen

elisamatilda: "Kärlekens dag är här. Kanske bara ett enda kommersiellt jippo? Butiker har i alla fall varit fyllda med rosor och chokladhjärtan ett bra tag nu. Harrys förskola är stängd idag, så igår firade de tidig alla hjärtans dag i vänskapens tecken. Vänskap = kärlek. :)"

När fick du din första bästa vän?

Jag var väl si så där 5 - 6 år. Det var en gosse som hette Ulf och vi lekte
indianer och vita i de steniga och backiga markerna.
 
Vad gör en vän bra?
Att hen är pålitlig, lojal och sanningsenlig
 
Vad fyller ditt hjärta med mest kärlek?
Barn och barnbarn💕 
 
När gjorde det senast ont i hjärtat?
Det gör ont i hjärtat hela tiden men senast när jag läste om en ung flicka som fyllt 18 och ska utvisas och skiljas från sin familj 
 
Vem skickar du kärlek till idag?
Barn och barnbarn

torsdag 13 februari 2020

Helgfrågan v. 7

Har ni kollat in rean och förbokat några böcker?
Jag håller på och kollar Akademibokhandeln och AdLibris. 
Bomullsängeln av Susanna Alakoski
Mordet på kommendanten 1- 2 av Haruki Murakami  
Ett jävla solsken av Fatima Bremmer
Ulf Lundell Vardagar
Den nya dagen gryr av Johan Svedjedal
Portionen under tian av Hanna Olvenmark
Ålevangeliet av Patrik Svensson 
Japonism: Ikigai, skogsbad, wabi-sabi och mycket mer
av
 
Bonusfråga: Vad längtar du efter? 
Att åka till Japan

onsdag 12 februari 2020

Elisabeth Östnäs om Häxorna

Elisabeth Östnäs senaste bok har titeln Häxorna. Den tilldrar sig i början av 1700 - talet när pesten härjade i Skåne. Platsen där allt utspelar sig är den fiktiva byn Hällaby som i verkligheten är Barum. Den som skriver historiska romaner måste vara noga med fakta, betonar Elisabeth Östnäs, som egentligen är religionshistoriker och har fornnorden och kelterna som specialområden. Romanen Häxorna hade EÖ haft i bakhuvudet  i många år. EÖ ville ta upp det gamla temat mother-maiden-crone som var så stort i forskningen för många år sen. Ett faktum är ju att det sedan långt tillbaka funnits triader av kvinnor  i de spår av gamla religioner vi kan se idag. Kelterna hade tre gudinnor som kallades för Morrigan. Vi har kvar spår i form av nornorna. Och det finns urgamla bilder inristade i sten av tre gudinnor som förmodligen dyrkats. I Häxorna finns tre kvinnor, den gamla Karna och hennes systerdöttrar Isabella och Annis. De bor lite avsides i byn och byborna ser snett på dem. Elisabeth Östnäs berättar om det praktiska arbetet med romanen. Hon skriver och redaktören på Forum pekar på vad som måste bort eller ändras. Det var svårt att finna rätt ton för de olika karaktärerna. Vad vet en vad människor tänkte och drömde om vid den här tiden? Elisabeth Östnäs hade tagit med en del av litteraturen hon läst i samband med skrivandet av Häxorna. Särskilt viktig var historikern Bodil E B Perssons doktorsavhandling Pestens gåta: Farsoter i det tidiga 1700 - talets Skåne. 2001. Folktrons år av Ebbe Schön;  Maiden, Mother, Crone : The Myth & Reality of the Triple Goddess av D J Conway; Pestens år: döden i Stockholm 1710 av Magnus Västerbro; Pestbacken av Bodil E B Persson m. fl; Den gröne mannen av Adéle Schreiber (handlar om de gåtfulla bladbeklädda ansikten som finns i en del kyrkor som ett oväntat och hedniskt inslag i miljön); The lost Beliefs of Northern Europe av Hilda Ellis Davidson.
Elisabeth Östnäs berättade intressant; bjöd på sig själv och svarade villigt på frågor. Ett mycket givande författarbesök kort och gott.

tisdag 11 februari 2020

Tisdagstrion: Kärlek med förhinder

Ugglan och Bokens tisdagstrio ska idag handla om kärlek med förhinder.

1. Tess of the D ´Urbervilles av Thomas Hardy  handlar om Tess som är mjölkerska på Talbothays Diary i Wessex. Hon älskar den vackre prästsonen Angel Clare men förförs av  en annan man, Alec. Det är egentligen prästsonen Angels hyckleri som ställer till alltihopa. Och Tess får betala. Som en grekisk ödestragedi. Romanen är filmad flera gånger.

2.  Alexandre Dumas d. y. roman Kameliadamen skildrar livet i 1800 -talets Paris. Marguerite Gautier är kurtisan. Armand är en rik ung man som förälskat sig i henne och de har beslutat sig för att börja ett nytt liv på landet. Men Armands far vill annorlunda och han bönfaller Marguerite att lämna Armand för dennes egen skull. Marguerite inser problemet och offrar sig. Men Armand tror att hon övergivit honom för en annan. Sorgligt, sorgligt. Greta Garbo spelade rollen som Marguerite Gautier 1936 mot Robert Taylor.

3. Kinshu. Autumn Brocade , av Teru Miyamoto, en av Japans främsta författare, handlar om relationer; om liv och död, om vardagsliv,  musik, ensamhet och smärta. En vacker och vemodig bok om omöjlig kärlek.

måndag 10 februari 2020

Utmaning: Authors & Characters - Ester

Lyrans noblesser:

Utmaning Authors & Characters: Ester
Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.

Författare: Ester Rignér - Lundgren = Merri Vik
Marie- Sofie Månsson, aka Lottaförflyttar en tillbaka till 50 - 60 - talen med helveckade kjolar, Karusellen, jumpers, Epa, bottiner och pepitarutigt.
Man dansar på panget, mumsar belåtet, byter hyllpapper och spelar grammofon. På den här tiden är man bussig och klämmig och äter nervlugnande lakritsbåtar. Och så tvättar man upp sina jumpers, fållar upp eller lägger ner kjol - och klänningsfållar, stryker och idkar persedelvård i allmänhet.

  
Drottningkronan av Ingrid Kampås handlar om den föräldralösa Ester som fostras upp hos sin morbror Lars. Hon kunde inte haft det bättre. Men när hon är 17 år börjar det bli dags att gifta bort henne. Ester har egna tankar om saken och därför blir hon helt lamslagen när Lars deklarerar att Ester ska gå i kloster. Drottningkronan är del 5 i Historiska Medias serie
Släkten.

söndag 9 februari 2020

En smakebit på søndag

Bild: Bokförlaget Forum


"Det finns två slags människor här i världen, de som flyttar hemifrån och de som inte gör det. Jag är stolt medlem av den första gruppen. Min hustru, Celestial, brukade säga att jag innerst inne är en lantis, men jag kände aldrig igen mig i den beskrivningen. För det första är jag inte från landet i ordets rätta bemärkelse. Eloe, i Louisiana, är en småstad. "Landet" får en att tänka på folk som skördar, bärgar hö och mjölkar kor. Men jag har aldrig plockat så mycket som en bomullstuss, även om pappa gjorde det. Jag har aldrig rört vid en häst, get eller gris, och har har inte heller någon längtan att göra det. Celestial brukade skratta och säga att hon inte menade att jag var någon bonde utan bara en lantis. Hon kommer från Atlanta, så man skulle mycket väl kunna säga att hon också är en lantis. Om hon får säga det själv är hon en "sydstatskvinna", vilket inte är att förväxla med en Southern belle. Av någon anledning har hon ingenting emot att kallas Georgia peach, och det har inte jag heller, så det har det blivit. "
Från sidan 11 i Ett amerikanskt äktenskap av Tayari Jones


Läsutmaningen En smakebit på søndag handhas den här veckan av Astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger. En regel gäller: No spoilers!
Fler smakebitar HÄR.

lördag 8 februari 2020

Mörkret

I Ragnar Jónassons debut och första kriminalroman om kriminalinspektör Hulda Hermannsdóttir, Mörkret, möter vi henne strax innan hon ska gå i pension och avsluta sitt yrkesliv.  Det är inget hon ser fram emot och framför allt inte att det sker på ett sådant skamligt sätt.  Något får hon skylla sig själv för att hon handlat helt emot alla regler och följt sitt hjärta och bejakat sin mänsklighet. Motvilligt måste en ge hennes chef lite rätt när han inte kan blunda för hennes felbedömning. I alla fall får hon ett gammalt olöst fall med en försvunnen invandrarkvinna som troligen var prostituerad att arbeta med under sina sista fjorton dagar. Ganska snart inser hon att fallet skötts otroligt klantigt och nonchalant och till slut avskrivits som självmord. När Hulda börjar dra i trådarna får hon mothugg ifrån alla håll och kanter. Många vill inte att någon ska röra mer i det här fallet. Under tiden avslöjas Huldas egen förhistoria allt ifrån  barndomen till äktenskapet med Jón och lyckan över dras dotter Dimma. Hulda framstår som huvudpersonen i ett antikt ödesdrama där de lynniga gudarna behandlar människorna som lekbollar. Huldas öde rör och berör och avslutningen på Mörkret känns som ett slutgiltigt slag i solar plexus. En kan tycka att Hulda Hermannsdóttir hade varit värd ett bättre öde. Romanen är välskriven och en fäster sig vid både Hulda och Island. Hulda H hade säkert sina sidor, men hon behandlades inte rättvist i den manligt dominerade arbetsmiljön.
Övriga titlar i serien tilldrar sig tidsmässigt före Mörkret.

Titel: Mörkret
Författare: Ragnar Jónasson
Översättare: Alva Dahl
Förlag: Modernista
Tryckår: 2015

fredag 7 februari 2020

Fem en fredag v. 6: Spel

elisamatildas fem frågor denna fredag gäller spel

Bild: FFSF
1. Vilken typ av spel gillar du mest?
Alla spel som går att spela med barnbarnen. Har aldrig gillat spel
förrän nu med barnbarnen
 
2. Vilken kategori kan du bäst i frågesporter?
Litteratur

3. Monopol eller Risk?
Monopol. Ren nostalgi för mig

4. Spelar du något spel i mobilen?
Nej

5. Är du en dålig förlorare?
Nej då. Jag är så van

torsdag 6 februari 2020

Helgfrågan v. 6

Idag har Fröken Christina hjälpt Mia med Helgfrågan.

Du får bjuda in fyra författare på middag. Vilka skulle du bjuda? Varför just dem? Vad skulle ni prata om.

Jag skulle bjuda in  
1/ Lars Saabye Christensen, född i Oslo, som fick Nordiska Rådets litteraturpris 2002 för släktromanen Halvbrodern som också filmats.


2/ Eva Ström, läkare och författare i Kristianstad, fick Nordiska Rådets litteraturpris 2003 för romanen diktsamlingen Revbensstäderna. ES:s dikter behandlar ofta existentiella frågor. Hon serverar inga lösningar men formulerar frågorna. ES är också litteraturkritiker och dramatiker.

3/ Sofi Oksanens roman Utrensning renderade henne flera prestigefyllda priser. 2010 fick hon Nordiska Rådets litteraturpris för den. Romanen handlar om
den estländska befolkningens öde under 1900-talet, visar hur de politiska förhållandena påverkar själva identiteten
4/ Jonas Eika Rasmussen är med sina 29 år den yngste pristagare någonsin till Nordiska Rådets litteraturpris. Priset fick han för sin novellsamling Efter solen.
Novellerna förenar samhällskritisk science fiction med poetisk magi.

Författarna har det gemensamt att de alla fått Nordiska Rådets litteraturpris. De kommer ifrån Norge, Sverige, Finland och Danmark och borde kunna tala med varandra. Här finns romaner, noveller och lyrik. Och i viss mån dramatik. Dessa fyra författare borde ha mycket att diskutera med varandra. Och jag skulle ställa de enkla frågorna som författarna inte har en aning om att läsekretsen är intresserad av. Väntar du på Inspirationen eller börjar du skriva kl 8 på morgonen och slutar kl 17? Hur gör du när du skriver? Varifrån får du dina idéer? Vilka är dina favoritförfattare? Läser du recensioner? Tycker du om att tala om dina böcker med läsarna? Vad är det bästa/värsta med att vara författare?

Bonusfrågan: På din önskelista inför födelsedagen får inte Ragnar Jónassons båda böcker Mörkret och Ön saknas. Du brukar ju gilla deckare. Jag har precis läst båda men ännu inte skrivit om Mörkret.