torsdag 31 augusti 2023

Helgfrågan v. 35 2023

 Mias bokhörna: Helgfrågan v. 35: Om du skulle skriva en bok. Vilken genre skulle du välja? 

Min roman skulle handla om kvinnor. Antingen om kvinnors villkor i nutid - med särskild tonvikt på kvinnor 50+. Eller om kvinnor i någon intressant historisk tid som jag skulle läsa in mig ordentligt på.  Absolut inte feel-good, deckare, skräck, vampyrer, SF, fantasy eller dystopi.

Solitär

"Någon borde forska på mig!" tyckte Annette Kullenberg. Och nu är det gjort. Solitär: en biografi om Annette Kullenberg skriven av Anna Hedenmo; en journalist  skriver om en annan. Annette Kullenberg var en skarpögd, orädd, gränslös kvinna som kunde vara mycket hänsynslös. Hon var äldst i en syskonskara på tre. De två övriga var Kerstin (Vinterhed) och Claes (Borgström). Storasyster kände sig hela tiden förbisedd av sin mamma som hon tyckte favoriserade småsyskonen. Den driftige fadern hade hon ett bättre förhållande med, men tyvärr fick hon se hur hennes älskade, mäktiga pappa förlorar allt och hamnar bland A- lagarna på en parkbänk. Själv gör hon sig ett namn som journalist; en modern journalist med nya idéer
som inspirerar många andra. Hon arbetar på SvD, Veckojournalen och Se. Hon åker omkring i världen och rapporterar och skriver reportage. Inte sällan åsamkar hon sina arbetsgivare höga kostnader. Hon och de andra kvinnorna på Aftonbladet skriver Dokumentet, en rapport om kvinnornas villkor på tidningen. AK skaffar sig ovänner och efter 25 år på Aftonbladet slutar hon efter ett gräl med Anders Gerdin, som ändrat i en artikel hon skrivit om prinsessan Madeleine och spriten. Utan att diskutera med AK, som naturligtvis gick i taket. Hennes bok Överklassen i Sverige väckte stor uppmärksamhet. Hon sviker med den sin egen klass. Hon skrev också romaner och en biografi om Marianne Höök, journalist, författare och översättare. Anna Hedenmo är sval, saklig och väl påläst. Ibland skymtar en viss beundran, vilket inte är mer än rätt, men hon väjer inte för de mindre smickrande dragen. Boken är intressant och väldigt lättläst; ett rejält hantverk. Anna Hedenmo har haft ett digert materiel att arbeta med och hon försöker välja så att hon hamnar så nära verkligheten som möjligt. Hade dock gärna sett några bilder som komplement.

Titel: Solitär: en biografi om Annette Kullenberg

Författare: Anna Hedenmo

Förlag: Mondial

Tryckår: 2023

Antal sidor: 205

onsdag 30 augusti 2023

Veckans kulturfråga v. 35 2023


enligt O: Veckans kulturfråga v. 35: Kulturella verk om odling

Odla i stan är en bok som kan få den mest förhärdade asfaltblomma att spruta glädjetårar! Den är så vacker, optimistisk, entusiastisk; så poetisk, så pedagogisk och så heltäckande trots det ringa sidantalet. Peter Streijffert är författare och Lars Hallström fotograf.

Den glömda rosenträdgården av Marita Conlon - McKenna.
Tag lika delar av Flickornas julbok och Morden i Midsomer - bortsett ifrån morden - och tryffera med lite Emmerdale Farm så får ni Den glömda rosenträdgården av Marita Conlon McKenna, irländsk feel - good - författare.

Den hemliga trädgården av Ronny Ambjörnsson är en guldgruva av praktiska och teoretiska kunskaper om trädgårdar.  Undertiteln:  Om trädgårdar i litteratur och verklighet. Elegant leder Ambjörnsson sin läsare från morfars trädgård, ut i världen och bakåt i tiden till antika trädgårdar, klosterträdgårdar, kärlekens trädgårdar och trädgården som fantasi.

Jordens täppor av Lena Israelsson som samlat kunskap och idéer om köksväxter och odlingsmetoder från fyra världsdelar och ger oss massor av tips anpassade till svenska förhållanden. Boken innehåller växtpresentationer, odlingsråd och -metoder, kulturhistoria, recept och ett överdådigt bildmaterial. Personlig favorit.

tisdag 29 augusti 2023

Tisdagstrion v. 35 2023: Liv eller död i titeln

Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 35: Liv eller död i boktiteln

Liv efter liv av Kate Atkinson. Författaren tar hon ett helhetsgrepp på europeisk historia från 1910 till 1967. Och hon gör det på sitt eget speciella sätt med uppbruten kronologi och en huvudperson, Ursula,  som lever det ena livet efter det andra och dör gång på gång. "Historia handlar hela tiden om alla "tänk om", låter hon en person säga i en diskussion.

Där livet är fullkomligt av Silvia Avallone belyser samhällstillståndet  i Italien mycket effektivt.  Genom miljöbeskrivningen och det levande persongalleriet berättar hon om klasskillnader, skillnaden mellan staden (Bologna) och den fiktiva förstaden Labriola med alla höghusen.

Liten bok om döden av Andrzej Stasiuk handlar bl. a. om farmor som redan innan stod i nära kontakt med andra sidan så skillnaden blev inte så stor. "Snart kommer de sista farmödrarna som har sett andevärlden med egna ögon att vara döda". En vän försvann i dimmorna efter en hjärnblödning för att slutligen dö på ett vårdhem efter en hjärtattack.

måndag 28 augusti 2023

Boktriss v. 35 2023: L

 

Mias bokhörna: Boktriss v. 35: L

Författare: Lars Lerin

Titel:  Liknelseboken av P O Enquist

Bild på omslaget: Portrait of a Lady av Henry James

söndag 27 augusti 2023

En smakebit på søndag v. 34 2023

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger driver söndagsutmaningen En smakebit på søndag. En delar med sig utav det en just läser. Utan spoilers, förstås. Min smakebit kommer från Arvejord av Maria Turtschaninoff. 

"En höst började det gå rykten om att en stråtrövare gömde sig i skogen. I byarna längs ån bröt sig någon in i visthusbodar och stal ur både råg - och saltfisktunnorna. På en gård saknades med ens en spade, på en annan alla brödkakor husmor hängt i taket på tork innan familjen tog sig den långa vägen in till kyrkan i Gamlakarleby. Ett par sömmade vantar och en liten spann försvann från Nevabacka, och Skogsperätorpet förlorade salt och en yxa. I den här tralten var man van vid fiendeanfall och konungens soldater som kom och tog ut unga män till tvångstjänstgöring, men rövare hade man varit besparad från i flera mansåldrar." Fler smakebitar HÄR.

lördag 26 augusti 2023

Veckans mening v. 34 2023

MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som han kallar Veckans mening. Vi delar med oss av en mening ur den bok vi just läser som vi av ena eller andra anledningen stannat upp inför. Utan spoilers, så klart. Min Veckans mening v. 34 kommer från Rymmerskan av Marcel Proust. På spaning efter cden tid som flytt. 6.

" "Ty ofta måste skilsmässans dag komma för att man ska upptäcka att man är förälskad, kanske rent av för att man ska bli det."

fredag 25 augusti 2023

Fem en fredag v. 34 2023:Repetition

elisamatilda: Fem en fredag v. 34: Repetition 

1. Vad är något du upprepar varje dag? Dricker ett glas vatten på morgonen och  sätter på kaffet
2. Vilken bok, film eller serie har du tittat på eller läst flera gånger? Det får bli filmerna Borta med vinden och Vägvisaren = Dersu Uzala
3. Vad lär du dig aldrig? Att barnbarnen växer så fort
4. När lärde du dig senast något utantill? Troligen någon diktstrof.
5. Vilket var det vanligaste samtalsämnet under den här veckan? Händelserna kring Trump och Putin. De senaste dagarna tillkom ju flygolyckan där Prigozjin omkom. Om han nu omkom.

torsdag 24 augusti 2023

Hett i hyllan v. 34 2023

Monika på bokbloggen Bokföring enligt Monika tror att vi i likhet med henne själv har en del oläst stående i hyllorna. Och visst är det så. Till

 
exempel är det många år sedan jag köpte Shantaram av Gregory David Roberts och likväl står den där i hyllan oläst. Kanske formatet  verkar lite hämmande. 941 sidor. Men jag är övertygad om att romanen är en upplevelse och att jag skulle gilla den. Shantaram bygger på författarens egna upplevelser. Han missbrukade heroin och för att kunna bekosta den vanan begick han väpnade rån. Och hamnade till slut i fängelse men lyckade rymma från ett av Australiens mest välbevakade fängelser. Gregory David Roberts tog sig till Bombay och hamnade i den undre världen där han tvättade pengar åt maffian. Men han öppnade även en sjukvårdsmottagning för fattiga. Så småningom åker han med maffialedaren till Afghanistan för att förse mujaheddin med vapen. Under en fängelsevistelse i Bombay blir han utsatt för tortyr och svält. "Jag var revolutionären som förlorade sina ideal till heroinet,filosofen som förlorade sin heder till brottsligheten och poeten som förlorade sin själ till ett högsäkerhetsfängelse", säger han.Översättning Hans O. Sjöström, Brombergs förlag 2008

onsdag 23 augusti 2023

Veckans kulturfråga v. 34 2023

enligt O är tillbaka med Veckans kulturfråga. Vi får frågan:

Hur såg din kultursommar 2023 ut?

En höjdpunkt var en överraskningsutflykt till konstmuseet Louisiana Museum of  modern art i Humlebæk där vi blev helt fascinerade av utställningen Cave Bureau gjord av kenyanska arkeologer. Jag brukar inte
gå på bio på somrarna men i sommar har jag sett filmen Oppenheimer. Den var väldigt bra och väckte många frågor. Jag har sett Babylon- Berlin på HBO Max, en tysk kriminalserie från 2017, baserad på kriminalromaner av tyska författaren Volker Kutscher. Jag har läst Kaffe med mjölk av Ella - Maria Nutti, del 5 av Spaningen av Marcel Proust med titeln, Den fångna och Bröst & ägg av Mieko Kawakami, med flera. Läsning på altanen är en trevlig sommarsysselsättning särskilt i sällskap med två koltrastar. Dessutom har jag lyssnat på de flesta Sommar - programmen; ömsom vin ömsom vatten, men i alla fall.

tisdag 22 augusti 2023

Tisdagstrion v. 34 2023: Havet


 Ugglan@boken: Tisdagstrion v. 34: Havet

Ute på havet

1.Ute på havet känner man en vår

eller en sommar bara som ett

vinddrag.

Den drivande Floridatången

blommar ibland om sommaren,

och en vårkväll flyger en skedstork in mot Holland.

(Harry Martinson/Nomad 1931)

2. Vitt hav av Roy Jacobsen. Fortsättning på 
De osynliga. En följer Ingrid Barrøys 
fortsatta liv

3. En fördämning mot Stilla havet av 
Marguerite Duras om författarens egen uppväxt

måndag 21 augusti 2023

Boktriss v 34 2023: K

Mias bokhörna: Boktriss v 34: K

Författare: Kim Leine, Tunu.      

Titel:Kärlek i Seoul av Sang Young Park  

Bild på omslaget: Kor


söndag 20 augusti 2023

Utlottning!

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord lottar ut 1 ex av Blodrött hav av Lilja Sigurðardóttir. Klart att jag vill delta i utlottningen! Ny författare för mig. Island intressant miljö. Översättning: Sara Lindberg. Orig:s titel: Blóðrauður sjór.

En smakebit på søndag v. 33 2023

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger driver söndagsutmaningen En smakebit på søndag. En delar med sig utav det en just läser. Utan spoilers, förstås. Min smakebit v. 33 kommer ifrån Hudens avigsida av Jeferson Tenório 

"Några veckor innan du dog hade din tillvaro på skolan blivit ett helvete. Du hade tjugo år i yrket och hade aldrig trott att du skulle bli besegrad av ett gäng tonåringar. Denna dag var eleverna emellertid lite lugnare. Kanske var det regnet som föll fint och långsamt. Du hade alltid haft intrycket att ljudet av vatten när det regnade försatte eleverna i ett slags letargiskt tillstånd. Regniga dagar var eleverna tystare när de kom in, en del var blöta och på dåligt humör. Andra hälsade till och med på dig och sa: Hej, magistern." 

Fler smakebitar HÄR                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

lördag 19 augusti 2023

Veckans mening v. 33 2023

MIN

Robert på bobloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som han kallar Veckans mening. Vi delar med oss av en mening ur den bok vi just läser som vi av ena eller andra anledningen stannat upp inför. Utan att spoila något så klart. Min Veckans mening v. 33 kommer från den brasilianska romanen Hudens avigsida skriven av Jeferson Tenório. 

"Och jag tror att när vi tycker om att vara den vi är då är det ett tecken på lycka."

fredag 18 augusti 2023

Fem en fredag v. 33 2023: Fantasi

  1. Finns det någon fiktiv värld du gärna hade besökt? Barnhans land i Barbro Lindgrens underbara böcker
  2. Är du bra på att komma på idéer? Ja. Och jag är bra på att delegera
  3. Är du en drömmare eller realist? Båda delarna faktiskt men med liten övervikt för drömmare
  4. Vad fantiserar du om? Resor. Alltid resor.
  5. Om du fick önska, vad skulle finnas i världen som saknas idag? Respekt och medmänsklighet

Fler svar hos elisamatilda: Fem en fredag: Fantasi

torsdag 17 augusti 2023

Helgfrågan v.33 2023

Mias bokhörna v. 33: Sommarens sista Helgfråga  där vi ska tipsa om trevliga utflyktsmål, bra böcker, roliga spel, poddar, appar, recept, osv.

Jeppa S Trädgård ligger i Osby. Så här presenterar de sig: "Jeppa S Trädgård är en visningsträdgård på 3,6 hektar med växthus för några av jordens olika klimatzoner så som tropiskt, medelhav samt det senaste tillskottet ett subtropiskt växthus på närmare 500kvm." Det finns också en rhododendronsamling med ca 850 plantor. En kan köpa träd och det finns även kaffeservering. Jag har ett besök inplanerat. Kolla noga öppettiderna eller ring och beställ visningstid. Jag förväntar mig mycket av detta. 

Så rekommenderar jag en feel - good -bok från 1914. Hans officiella fästmö av Berta Ruck (1878 - 1978). Oväntat charmig bekantskap.

Hans officiella fästmö

Den brittiska författaren Amy Roberta "Berta" Ruck, föddes 1878 i Indien och dog 1978 i Wales. Hon har skrivit massor av böcker som fortfarande går att få tag i både på svenska och engelska till ganska höga priser. En och annan går också att få tag i antikvariskt. Jag har läst Hans officiella fästmö som kom ut 1914; i svensk översättning av Eva Wahlenberg 1928. Den är också filmad med Sickan Carlsson och Sture Lagerwall i huvudrollrollerna. William Watten jr, aka Lugnvatten, är chef på Österländska Skeppsagenturen Watten &
Son
ett. Monica Trant, aka Noppan, är en av maskinskriverskorna, de s. k. "flickorna" på kontoret. Principalen har inte uppmärksammat dem var och en precis utan betraktar dem mera som maskiner. Monica är ganska nyanställd och har ännu inte lärt sig koderna. En förstår att Monicas familj har kommit på obestånd och att hon inte är så van vid att arbeta. En dag kommer chefen och ger Monica ett förslag som hon inte kan motstå. Hon ska vara hans fästmö på papperet under ett år. Hon ska få bra betalt och han ska förklara bakgrunden till sin ovanliga begäran. Monica har lite svårt för sin stele principal, men hon behöver pengarna. Hennes bror befinner sig i Sydamerika och hon måste hjälpa honom hem. Sedan blir det besvärligt för Monica på många sätt. Inte minst för att hon fäster sig så vid chefens mor och syskon. Jag avslöjar inte mer av händelseförloppet, men det är inte alls så enkelt som en skulle kunna befara. Hans officiella fästmö har en fräschör och ett driv som överraskar. Ibland går tankarna till Jane Austen. En får lära sig en hel del på kuppen; om kläder, etikett, klass och rangordning. Plymer, handskar och pälsverk är helt i sin ordning att ge en kvinna men inte kläder. Det serveras fiskkurry till frukost. Om en är lång i tänderna är en passé. Hos frissan får en håret toppsvett och klippt. Hans officiella fästmö är överraskande feministisk i resonemangen. "Å, vad jag avskyr när en flickas smak bara är ekot av den man hon är med!" -  "Jag tror att det någonstans längst in i varje mans innersta finns en fantasibild av honom själv i en sultans turban, vilken nedlåtande applåderar medan någon vacker danserska poserar och piruetterar för hans höga nöjes skull."  Monica är lika osentimental som hon är oromantisk. Hon ser männen för vad de verkligen är. Hon är kvick och rapp i repliken och för respekt med sig. Riktigt roligt att plötsligt läsa en feel - good - roman från förra seklets början. 

Titel: Hans officiella fästmö

Författare: Berta Ruck

Översättare: Eva Wahlenberg

Förlag: B. Wahlströms bokförlag

Tryckår: 1928

Antal sidor: 319

tisdag 15 augusti 2023

Tisdagstrion v. 33 2023: Sommarens bästa (hittills)

Ugglan&Boken: Tisdagstrion v. 33: Sommarens bästa (hittills)

Jag har ju ägnat mig mycket åt MarcelProusts Spaningen del 5, Den fångna, men en del annat har jag läst också.

1. Blomsterdalen av Nivaq Korneliussen innehåller mycket mörker trots den romantiska titeln. Romanens namnlösa protagonist reser till Danmark för att studera antropologi och där krockar kulturerna. Familjerna försöker stötta varandra i vått och torrt. Ingen förstår riktigt varför självmordsstatistiken är så hög.

2. Älven av Rosa Liksom tilldrar sig under Lapplandskriget 1944. En ung flicka beger sig på vandring undan kriget tillsammans med sina älskade kor och en väninna och hennes flock. De möter ryska, tyska och finska soldater och vanligt folk som ger dem mat och husrum. Flickans far befinner sig ute i kriget och den gravida modern har givit sig på flykt tillsammans med Farbror, barnets far.

3. Kaffe med mjölk av Ella - Maria Nutti handlar om en mor som har något viktigt att säga sin avvisande dotter. Avståndet mellan dem är avsevärt både fysiskt och mentalt. Dottern, Tilda,  bor i Stockholm och modern i Gällivare. Det är tveksamt om moderns besök i Stockholm egentligen förbättrar deras förhållande, men dottern får i alla fall klart för sig vilket moderns ärende var.

måndag 14 augusti 2023

Boktriss v. 33 2023



Mias bokhörna: Boktriss v. 33: Bokstaven är J 


Författarnamn: Henry James Portrait of a Lady blev Henry James´ (1843 - 1916) genombrott som skönlitterär författare.  Det blev också hans mest lästa och älskade roman. Henry James gifte sig aldrig men lär i ungdomen ha varit förtjust i en kusin vid namn Minny Temple. Hon har lånat drag åt Isabel Archer huvudkaraktären i romanen.

Titel: Jaktlycka av Anna - Karin Palm innehåller tio noveller som alla handlar om kvinnor i olika skeden av livet. Den yngsta är 17 år och lite vilsen och osäker på sin roll. Den äldsta kvinnan i bokens sista novell, är desto mera hemmastadd. Det händer inga stora saker i novellerna, men det som händer är stort nog i vars och ens liv.

 Något på bokstaven J på omslaget:  

Den goda jorden av Pearl Buck är en kinesisk folklivsskildring där huvudpersonen är den till en början mycket fattige bonden Wang Lung.
Fadern går till det rika palatset Hwang och ber om en duglig slavinna som hustru åt sonen. Romanen inleds med Wang Lungs bröllopsdag. O - lan heter kvinnan med de osnörda fötterna och stora händerna. Hon är inte vacker men tystlåten och arbetsam. Inhandlad i Beijing, btw.