tisdag 30 november 2021

Tisdagstrion v. 48 2021: Tunna böcker


Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 48: Tunna böcker 

1. Huset på Saint Pauls väg av Lise Tremblay 95 s. Romanen handlar om en författare som gör upp med sin barndom och framför allt sin våldsamma mor, som präglat hela familjens liv. Nu ligger modern inlagd på psykiatrisk klinik i det vita rummet som dottern/författaren besöker. Dottern, som är i femtioårsåldern, inser att modern inte skrämmer längre.

2. Den gula tapeten av Charlotte Perkins Gilman 40 s. Den handlar om en kvinna och hennes upplevelse av en instängd tillvaro som maka och mor. Hon är deprimerad, men hennes man, som är läkare, tar inte hennes tankar och känslor på allvar. Hon har inget att vara missnöjd med, tycker han. Hon vill skriva och Den gula tapeten är hennes dagbok. Den gula tapeten i hennes sovrum i sommarhuset blir till slut riktigt obehaglig. Kvinnan känner sig som om hon bodde bakom den. En feministisk klassiker.

3. Silke av Alessandro Baricco 119 s. En liten pärla till roman! Hervé Joncourt är 32 år. I stället för den militära  bana  familjen planerat åt honom handlar han med silkesmaskar. Hans yrke för honom ut på upprepade resor till världens ände vilket i det här fallet är detsamma som Japan.   

söndag 28 november 2021

En smakebit på søndag v. 47 2021

"På bordet står den stora runda kaffekoppen. En gåva    

av min vän Kristina Lugn. Över buktningen finns bokryggarna

röda, blå och gröna.

På fatet bilder av en lupp och ett par glasögon, en fjäderpenna

uppslagna böcker , många verk.

Ur det kärlet dricker jag mitt morgonkaffe. Tänker

på henne med glädje och med sorg.

Gemensamhet och samtal. Rivalitet och svek.

Långa vandringar i parkerna och över fält i förorten

platser där vi fötts

och levt

och gått

och gärna vandrar ner till Atlas, det nedsänkta kvarteret

nära spåren, där vi i hörnet åt vårt enkla mål -

en Napoletana, salt, mycket salt ska denna vara!

Drack ett glas vin eller två

mörkt, rött"

____

Ur Andra tankar av Katarina Frostenson. s. 21

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger håller i trådarna till söndagens läsutmaning. Vi bjuder på en smakebit av det vi just läser. Utan att avslöja något.

Fler smakebitar HÄR

Veckans mening v. 47 2021

 MIN


 

 

  

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som han kallar Veckans mening. Vi väljer en mening ur något vi just läser och delar med oss. Min mening denna veckan kommer ur kvinnor jag tänker på om natten av Mia Kankimäki. Översättning Camilla Fröstell. W&W förlag.

"Kyoto. Mitt välbekanta härbärge i sluttningen nedanför Yoshidayama ser likadant ut som tidigare och Kim har gjort i ordning mitt rum med tatamigolv där jag har tillbringt ett år av mitt liv".

fredag 26 november 2021

Fem en fredag v. 47 2021: Kvalitet

 elisamatilda: Fem en fredag v. 47: Kvalitet

1. Vad slösar du tid på?
TV - serier. 
Ju fler avsnitt desto bättre. Helst ett om dagen
 
 
2. Vad slösar du pengar på?
Böcker. Fast det känns inte som slöseri
 
3. Har du gjort något fynd på sistone?
The Penguin Book of Christmas Stories
 
4. Vad har du hemma som håller år ut och år in?
Min stora höga, smala kaffekopp som numera är ensam kvar. 

5. Vad tummar du aldrig på?
Julklappsböcker åt alla

torsdag 25 november 2021

Helgfrågan v. 47 2021

 

Mias bokhörna: Veckans helgfråga v. 47: Har du börjat läsa någon julig bok?

 Det har jag inte men jag vet att jag tänker läsa

The Penguin Book of Christmas Stories

Den innehåller klassiska berättelser av kända författare som Truman Capote, Selma Lagerlöf, Shirley Jackson, Dylan Thomas, Saki och Tjechov; Calvinos mindre kända sneglande på julens konsumism och Iréne Nemirovskys mörka familjeporträtt. Jag föll till dels på det vackra omslaget.

onsdag 24 november 2021

Veckans kulturfråga v. 47 2021

enligt O: Veckans kulturfråga v. 47: Vilka av dem som redan fått Augustpriset vill du särskilt lyfta fram? En i varje kategori. Inte helt lätt. Det är så många jättebra titlar som fått priset att det är svårt att välja. Det gäller både skönlitteraturen och fackböckerna. Barn - och ungdomslitteraturen är jag dålig på.

En riktig skräll var Korparna av Tomas Bannerhed, som fick Augustpriset i skönlitterära klassen 2011. Korparna är en träffsäker landsbygdsskildring på ett vackert språk. Den tog tog tio år att skriva och var författarens debut.

I fackboksklassen väljer jag Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma. Expeditionen fick priset 2013 och Bea Uusma räknas nu som
Sveriges främsta kännare av Andrées polarexpedition.  Den här boken var svår att släppa. Jag var helt oförberedd på att jag skulle tycka så mycket om den; på alla sätt. 

När hundarna kommer av Jessica Schiefauer fick Augustpriset i barn - och ungdomsklassen 2015. Den läste jag och tyckte att priset var mycket välförtjänt. Tre familjer skakas i sina grundvalar av händelserna i När hundarna kommer. Hundarna symboliserar en värld som blivit hotfull; en värld i vilken en behöver kunna försvara sig. 2011 fick författaren Augustpriset för Pojkarna. 

tisdag 23 november 2021

Tisdagstrion v. 47 2021: Massor av mord


Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 47: Massor av mord


1. De vackra döda av Belinda Bauer 

I De vackra döda arbetar TV - journalisten Eve och fotografen Joe (och många andra) med en seriemördare. Det märkliga i situationen är att mannen ständigt ringer till Eve. Han lever av att döda andra och Eve lever ju också av andras död, påpekar han. Han känner att hon förstår honom. De tänker lika. Så småningom upptäcker hon att han faktisk annonserar sina mord. Hon beslutar att utnyttja hans besatthet av henne.


2. Skuggspel av Pierre Magnan

I Skuggspel är den romantiske kommissarie Laviolette på konvalecens efter en ljumskbråcksoperation i sin sommarstuga i närheten av Sisteron. Under en friluftsteaterföreställning en julikväll begås ett mord. Laviolette blir mer eller mindre motvilligt indragen i utredningen. Ännu ett mord begås och så ett till. Laviolette blir alltmer fängslad av hela den märkliga historien som visar sig ha  sina rötter i händelser under andra världskriget. Någon har ruvat på hämnd under trettio år. 


3. De bortglömda av Sara Blædel

En okänd kvinna med ansiktet vanställt av en stor brännskada hittas död. 
Är det fråga om en olyckshändelse eller är det mord? Vem är hon? Varför är hennes otidsenliga kläder så slitna? Frågorna hopar sig för Louise Rick och henne spaningsgrupp. Spåren leder så småningom tillbaka i tiden till en institution för utvecklingsstörda. Där gömdes barn med psykiska funktionshinder undan och glömdes i de flesta fall av sina familjer. Flera mord och försvinnanden skrämmer och förbryllar.

måndag 22 november 2021

Matrix

Året är 1158. 17 - åriga Marie har av drottning Eleanor förvisats från hovet till ett avlägset beläget kloster. Hon är oäkting, för storvuxen och ful för att kunna räkna med att bli bortgift. Marie är inte glad. Kyla och smuts möter henne och i klostret undersöker man henne för att förvissa sig om att hon inte är en man. Den gamla odugliga, evigt sjungande abbedissan Emme är så gott som helt blind. De olika systrarna beskrivs skickligt. Rangordningen är tydlig och klar. Marie upptäcker snart att hon måste ta klostret vid handen och göra något åt den rådande ordningen. Det underlättas naturligtvis av att hon efterträder Emme som abbedissa. Med sunt förnuft, tålamod och list arbetar hon på att sätta klostret på fötter.  Marie vet var hon har sina systrar och känner deras styrkor och svagheter. Hon  lyckas stå emot hoten utifrån och upprättar sakta men säkert en värld i världen. Marie bygger en labyrint som gör det omöjligt för utifrån kommande att ta sig i närheten av klostret. Fåren får en stenmur omkring sig för att göra vargangrepp omöjliga. Hon har även byggt en inre mur omkring sitt allra sköraste. Med tiden får hon uppenbarelser som hon tecknar ner. Antalet nunnor växer och med dem ingifterna. En och annan korrodian ökar också klostrets rikedomar. I takt med klostrets tillväxt åldras Marie. Hennes makt tillväxer och hon tar sig alltfler friheter. Nunnornas mer eller mindre uttalade protester tystnar av sig själva. Men Marie lyckas aldrig lista ut vilken nunna som agerar spejare åt drottning Eleanor. Marie de France har en verklig förebild kring vilken Lauren Groff vävt en kvinnlig utopi. Av avsky för Trump - eran, säger hon. Matrix, livmoder, är titeln på Lauren Groffs sjätte roman. Språket förmedlar en känsla av tiden. Det är på en gång rått och poetiskt. Översättningen är säkerligen utmärkt även om jag inte tror att priorinnan Goda mer än en gång lyckades "skrämma skiten ur" tjänarinnorna. Matrix är en mycket läsvärd roman och Lauren Groff ett författarnamn att lägga på minnet. 

Titel: Matrix

Författare: Lauren Groff

Översättare: Bogg Johanna Karlsson

Förlag: Bookmark förlag

Tryckår: 2021

Antal sidor: 283

söndag 21 november 2021

En smakebit p søndagv. 46 2021


Läsutmaningen En smakebit på søndag drivs av astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger. Vi delar med oss av det vi just läser. Utan spoilers, förstås.

"Monsieur de Clèves skattade sig lycklig utan att dock vara fullkomligt nöjd. Det smärtade honom djupt att finna att mademoiselle de Chartres tillgivenhet inte sträckte sig längre än till uppskattning och tacksamhet, och han kunde inte längre intala sig att hon dolde några för hans fåfänga mera smickrande känslor, eftersom hon efter trolovningen kunde ha tillåtit sig visa dem utan att göra våld på sin ytterliga sedesamhet. Det gick knappast en dag utan han beklagade sig häröver för henne. - Hur är det möjligt, sade han till henne, att vara annat än lycklig över att få äkta er? Och ändå är jag det inte. Ni känner för mig endast ett slags välvilja som inte kan tillfredsställa mig; ni är varken otålig eller upprörd eller sorgsen; ni är inte mera berörd av min passion än ni skulle ha varit av en uppvaktning som mera gällde er förmögenhet än er person.  - Ni gör orätt i att klaga, svarade hon; jag vet inte vad ni kan önska utöver vad jag gör, och längre än så tycks det mig inte passande att gå."  

Från sid. 26 - 27 i Prinsessan de Clèves av Madame de La Fayette

Fler smakebitar HÄR

lördag 20 november 2021

Veckans mening v. 46 2021

Min

Robert på bokbloggen  Mina skrivna ord har en läsutmaning om lördagar som ha kallar Veckans mening. Vi väljer en mening ur det vi just läser; en mening som fått oss att stanna upp av den ena eller den andra anledningen.

 
Det är tid för Maries bad, säger hon ( Abbedissan Emme) stilla.

" Marie säger tack men att något bad inte är nödvändigt, att hon badade i november, och abbedissan skrattar och säger att tvaga kroppen är också ett slags bön och i klostret badar alla nunnor varje månad och tjänstekvinnorna badar varannan månad, ty kroppsodör misshagar herren."

Veckans mening v. 46 kommer ur Matrix av Lauren Groff.

fredag 19 november 2021

Fem en fredag v. 46 2021: Riktning

 
1. Vad är något du kommit över?
Igår kom jag över två vackra fårskinn av gotlandsfår
 
2. Vad har du precis avklarat?
Fem en fredag v. 46 
 
3. När gjorde du senast ett avsteg?
Igår kväll när jag åt flera chokladbitar fastän jag bara skulle haft en. Men chokladen var så ny och fräsch att jag hoppade över skaklarna. Ingen ursäkt bara en förklaring. Usch, så dumt!
4. Vad har du på gång?
Mer än jag egentligen vill tänka på, till exempel tre yllebroderier och en stickning.
  
5. När läste du senast en vägbeskrivning? Det gör jag ganska ofta, senast till Gräsljunga gård där fårskinnen kommer ifrån.

torsdag 18 november 2021

Helgfrågan v. 46 2021

 

Mias helgfråga v. 46: Lyssnar du på ljudböcker? Tipsa i så fall om någon bra.

Mycket till min egen förvåning har jag flera svar på den här frågan. Det är inte så länge sedan jag var ganska negativ till att lyssna på böcker. Radioföljetongen och promenader med lurar i öronen har fått mig att tänka om. Imorgon läser Björn Granath sista kapitlet av Kvinnan i svart av Susan Hill. Han läser jättebra.Sedan blir det noveller på följetongstiden. 6/12 börjar Paradiset nobelpriset i litteratur Abdulrazak Gurnah; Hans Mosesson läser.

Ett annat liv av Per Olov Enquist; inläst av författaren. Fantastisk.

Renegater av Klas Östergren; inläst av författaren. Visste inte att jag gillar Östergren!

Snöstormen av Vladimir Sorokin; inläst av Rolf Lassgård. Obeskrivlig! Absurd! Jag tar alla tillfällen att tjata om den.

 

onsdag 17 november 2021

Veckans kulturfråga v. 46 2021

enligt O: Veckans kulturfråga v. 46: Vilka är dina bästa tips för att överleva fram till julledigheten? Det är mörkt och regnigt, javisst. Och det är inte roligt att stiga upp tidigt på morgonen. Mycket roligare att sitta uppe sent på kvällen och titta på serier. Jag har liksom enligt O läst en deckare för första gången på länge. Men så var det Giles Blunt, Arktiska nätter också.
Tända ljus är alltid trevligt. Och jag har stoppat ljusslingor i glasburkar och fortsätter att leta efter veke till min lilla oljelampa som är så fin. Ett handarbete och en ljudbok är inte heller fel. Även om det är grått och vått är det inte kallt, så jag kan tänka mig en promenad och sparka i löven. Glögg och pepparkakor och saffransbröd är lyckligtvis inget jag är så begiven på. Men det finns ju annat.
 

tisdag 16 november 2021

Tisdagstrion v. 46 2021: Vägar, broar och tunnlar


Ugglan & Bokens tisdagstrio v. 46 handlar om  Vägar, broar och tunnlar

Helena tog en av varje. Det gör jag också.

1. Broarna av Sebastian Johans. Nominerad till Nordiska rådets pris 2021. Han fick det inte men bara nomineringen är ju hedrande för en debutant. Den handlar om åländsk emigration till Amerika i början av 1900 - talet.

2. Den gröna vägen av Anne Enright. En irländsk författare som jag gillar jättemycket. Romanen handlar om relationerna i familjen Madigan.  Rosaleen Madigan är den förfärliga och underbara modern som är en kvinnlig kung Lear. Constance, Rosaleens äldsta barn, är en empatisk, stressad hemmafru som ska räcka till för alla. Hanna är skådespelerska med alkoholproblem; Dan är misslyckad präst som flyttat till New York och Emmett är en i grunden ganska kylig människa som är läkare i biståndsarbete.

3. Amulett av Kazu Kibuishi. Del 1 har titeln Stenväktaren. Yngsta barnbarnet gillade denna jättemycket medan mormor tycker att den är ganska hemsk.    Amulett är full av onomatopoetiska ljud som Iiii, Swisch, Öngh, Ksch, Badoom, Vrom, Aagh, Wäpp, Sjoff, Szzt, Katjong, Donk, Swosh, Vack, Vrrr, Kssch. En del är faktiskt riktigt svåra att uttala! Skrapare är underjordiska blodtörstiga varelser som klär väggarna i den tunnel barnen i boken måste passera med hjälp av ett båtliknande flygplan som kallas Albatrossen.

måndag 15 november 2021

Arktiska nätter

Den kanadensiske författaren Giles Blunt har äntligen kommit utmed en ny kriminalroman, Arktiska nätter, med radarparet John Cardinal och Lise Delorme. Det har gått en del år sedan Cardinals hustru, Catherine, dog. Utan att på något sätt ha glömt förefaller det som om Cardinal har lyft sig en bit ur sin stora sorg. Det är kallare än någonsin i Arktiska nätter. Det är nästan alltid vinter och obarmhärtig kyla i Algonquin Bay, Blunts fiktiva kanadensiska miljö. Och i Arktiska nätter förläggs halva boken i Högarktis på en flytande isö som benämns T6. En grupp specialutbildade forskare ska göra observationer av isen, vädret, molnen, glaciärvattnet med mera. Deras krävande tillvaro skildras i kapitel med rubriken Ur den blå anteckningsboken. Förutom att miljö och klimat är extremt skapar relationerna mellan gruppens medlemmar dramatik. Kapitlena utan rubrik tilldrar sig i Ottawa där man funnit ett par ihjälfrusna kvinnor. Långt om länge ser Cardinal och Delorm ett samband mellan de olika skeendena trots att det ligger tjugo år emellan dem. En blir imponerad av Blunts kunskaper om Arktis och om hans förmåga att elegant väva ihop berättelserna till en. Beskrivningen av kylan, isen och det karga landskapet är mästerlig. Personskildringen är omsorgsfull. Sex titlar ingår i serien om John Cardinal och Lise Delorm: Fruset offer, En stilla storm, Identitet okänd, När du läser detta, Fader död, Arktiska nätter

 

söndag 14 november 2021

En smakebit på søndag

"Hon rider ensam ut ur skogen. Sjutton år gamma, i det kalla duggande marsregnet, Marie, som kommer från Frankrike. Året är 1158 och världen är utmärglad efter fastan. Påsken är snart här, den kommer tidigt i år. På fälten börjar utsädet räta på sig i den mörka, kalla jorden, redo att skjuta upp i den friare luften. För första gången ser hon klostret, blekt och avlägset på en höjd i denna blöta dalgång, där molnen har lyfts upp från  havet och vridits ut över bergen i oupphörligt regn. Under större delen av året är den här platsen idel smaragd och safir, fuktig grönska med ett myller av får, bofinkar och vattensalamandrar och späda svampar som buffat sig upp ur den bördiga jorden, men nu på senvintern är allting grått och fullt av skuggor".

Från sidan 11 i Matrix av Lauren Groff. Övers.: Bogg Johanna Karlsson. Bookmark förlag

En smakebit på søndag är en läsutmaning som drivs av den norska bokbloggen Betraktninger. Vi delar med oss av smakebitar av det vi just läser. Utan spoilers. Fler smakebitar HÄR

lördag 13 november 2021

Veckans mening v. 45

Veckans


v. 45.  Robert på bokbloggen Mina skrivna sidor har en lördagsutmaning som han kallar Veckans mening. En väljer ut en mening ur det en läser som fått en att att stanna upp av en eller annan anledning. Jag har valt en mening ur Mullträdet i Aleppo av Kadir Meral som är ett exempel på okonventionell konfliktlösning. Tänkte inte på det själv när det begav sig.

"Tjallandet  slutande alltid med att hon (mamma) tog upp bägge sina tofflor och kastade en på varje son."

fredag 12 november 2021

Fem en fredag v. 45 2021: Räknetal

 elisamatilda: Fem en fredag v. 45: Räknetal

1. Nämn fem av dina käraste ägodelar? 

Datorn, telefonen, läsfåtöljen, sängen, min höga, smala morgonkaffekopp

2. Vad är fyra saker du har gjort den här veckan?

En massa pappersarbete, en gryta, äntligen köpt sockor, läst ut den danska läsecirkelboken

3. Vilka är dina tre senaste telefonsamtal?
Senast talade jag med tre väninnor som jag samarbetar med i ett projekt.
 
4. Vilka två val velar du mellan?
Klänning eller byxor? 
 
5. Vad är en sak du aldrig kommer glömma?
När barnen föddes. Och när barnbarnen föddes.

torsdag 11 november 2021

Helgfrågan v. 45 2021: Har du tips på en bra biografi?


Mias bokhörna: Veckans helgfråga v. 45: Har du tips på en bra biografi?

Jag kom plötsligt att tänka på en biografi som jag läst flera gånger, nämligen Tårarnas bärstol : en kinesisk kvinna berättar om sitt livChow Ching-li berättar för Georges Walter ; översättning Calman de Pandy. Som 13 - åring och lovande pianist tvingas hon att gifta sig med sonen till en av Shanghais rikaste män. I gamla Kina bars bruden till sin brudgum i en blomsterprydd bärstol, Glädjens bärstol. Men året är 1949 och bärstolen en amerikansk lyxbil; en tårarnas bärstol. Tårarnas bärstol kom ut på svenska 1976. Lyckligtvis har "mitt" bibliotek kvar den i magasinet.

onsdag 10 november 2021

Veckans kulturfråga v. 45 2021

enligt O: Veckans kulturfråga v. 45: Vilken författare som skriver om  Asien är din favorit?
Jag hoppar över Ishiguro och Kawabata och många andra stora, kända författare som Pearl Buck, Lian Hearn, Mo Yan och Murasaki och väljer Japans nationalepos The Tale of Genji av hovdamen,
poeten och författaren Murasaki Shikibu. The Tale of Genji kom ut ca år 1000 och räknas som världens första realistiska roman. Boken består av 54 kapitel. Handlingen är förlagd till 700 - talet. De första två tredjedelarna handlar om den oförliknelige prins Genji och hans äventyr; resten om vad som händer efter hans död. Genji är idealmannen för hovet under den heianska tiden: poet, målare, dansör och musiker. Men framför allt är han framgångsrik i erotiken. Det finns en dagbok av Murasaki Shikubu också. Vilda svanar av ´kinesiska Jung Chang har skrivit Vilda svanar (1992) med undertiteln Tre döttrar av Kina. Boken tilldrar sig under den långa marschen, det stora språnget och kulturrevolutionen. Mao (1893 - 1976) är envåldshärskare och han kräver total underkastelse. Han var okunnig om ekonomi och saknade verklighetsförankring och förmåga till empati. Landet skakas av strider med Japan och Korea och dessutom inbördes mellan kommunister och koumintang, och mellan olika rebellfraktioner. Mao härskar genom att sprida fruktan och att hålla de stora massorna i okunnighet. Han avskyr intellektuella och välutbildade.

tisdag 9 november 2021

Tisdagstrion v. 45 2021: Dag eller natt i titeln


Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 45: Dag eller natt i titeln

1. Natt för gott av Jenny Erpenbeck. Detta är en what if - roman som innehåller fem olika historier. Det börjar så sorgligt med ett spädbarn som dör samtidigt som morfadern dödas i en pogrom. Modern sitter på samma pall som hon alltid satt på som barn när hennes mormor berättade historier för henne. Hon sitter i farstun på den pallen, lutar sig mot väggen, blundar och rör inte mat och dryck som en väninna ställt framför henne. I sju dagar ska hon nu sitta där så. Hennes man har försökt dra upp henne, men hon är glad när dörren slår igen efter honom. Så sent som i fredags hade mormorsmor strukit den sovande lilla flickan över huvudet och kallat henne sin maideleh, sin lilla flicka. Hon själv hade genom barnets födelse förvandlat sin mormor till mormorsmor och sin mor till mormor, men nu var alla de där förvandlingarna allaredan upphävda. Natt för gott vann Independent foreign fiction prize 2015.

2. 365 dagar. Hur ska det går för dagboken frågar sig utgivarna Anders Bergman och Emelie Perland i efterordet till den nyligen utkomna 365 dagar. Utdrag ur kända och okända dagböcker? Det är verkligen något att fundera på. De arkiv världen över som samlar in dagböcker har märkt en markant nedgång i antal inlämnade dagböcker under de senaste femton åren sedan internet slog igenom.

 3. Dagar med galopperande hjärtklappning av Maja Lee Langvad, född 1980,  är en självbiografisk roman att tycka mycket om. Den gestaltar stress och utbrändhet  mycket

skickligt. En upplever författarens känslighet för ljud och  stora behov av ensamhet. Berättarjaget bor i Köpenhamn och kärestan i Malmö. Kanske flyttar berättaren dit. Just nu är hennes trötthet för stor för ett enkelt möte. Det finns en god vän vid namn Lily och som ibland blir sällskap över en kopp té. Samtidigt har lusten att skriva infunnit sig.

måndag 8 november 2021

Bokens dag 2021

Först ut på scenen var Charlotte Cederlund som i all hast fått hoppa in för Sara Stridsberg som blivit sjuk. Charlotte Cederlund skriver böcker för barn - och ungdomar och debuterade 2016. Hon är brandingenjör och bor med man och två barn och hunden Zigge utanför Lund. När hon ska skriva en bok samlar hon ihop en referensgrupp av ungdomar och ställer frågor till dem och låter dem läsa och rätta henne. Mycket smart idé. Senaste boken är Så jävla operfekt. Det är en ungdomsbok som kommit ut 2021. Gunilla Wedding, kulturchef på Skånska Dagbladet intervjuar.

Klas Östergren har just kommit ut med romanen Två pistoler. Romanen tilldrar sig under Gustav III:s tid och handlar om hovstallmästaren Adolf Fredrik Munch som blivit utkastad ur landet och levt i många olika länder under många år. Han är nu 82 år och har bestämt sig för att aldrig mer gå ut eftersom pesten skakar Europa och Asien. Han berättar om sitt liv för tjänaren Ytterberg. Pernilla Ekdahl, kultur - och nöjesredaktör på Norra Skåne, samtalar med Klas Östergren, som är väldigt trevlig att lyssna till när han talar om sitt författarskap. 
Kriminalförfattarna Tina Frennstedt och David Lagercrantz var sist ut på scenen. Gunilla Wedding och Pernilla Ekdahl ställer frågor, men författarna har också en fin dialog sins emellan utan hjälp av någon annan. Båda är journalister och Tina Frennstedt har varit krimreporter på Expressen.
Hennes huvudkaraktär heter Tess Hjalmarsson och är chef för Skånes cold case-grupp.Cold case: Skärseld är hennes senaste roman och den kom ut 2021. David Lagercrantz senaste roman är så nyligen utkommen att han inte varit ute och talat om den tidigare. Obscuritas är titeln och den ska bli en serie om fem böcker. Året är 2003 - det året då USA invaderar Irak och det kommer fram att de använder tortyr i sina förhör. I Stockholm mördas en fotbollsdomare och ppolisen misslyckas att få de häktade att erkänna och man beslutar sig för att tillkalla professor Hans Rekker som är världsledande expert på förhörsteknik. Men inget blir som någon tänkt sig. Hela utredningen faller ihop. Den enda som vägrar att släppa fallet är den unga polisen från Husby, Micaela Vargas. Hans Rekke och Micaela Vargas bestämmer sig efter diverse förvecklingar för att de ska lösa fallet. Allt blir väldigt gåtfullt och till slut står man där med frågan om vem den där mördade fotbollsdomaren egentligen var.

Charlotte bor på landet utanför Lund tillsammans med sin man, sina två barn och hunden Zigge. Hon älskar att resa och att umgås med familj och vänner. Men allra mest älskar hon a

söndag 7 november 2021

En smakebit på søndag v. 44 2021

Läsutmaningen  En smakebit på søndag går ut på att en delar med sig av det en just läser. Utan spolers, förstås. astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger håller i trådarna.

"Polismästaren var en idiot. Det var ett totalt meningslöst skit alltihop. Kommissarie Fransson höll en lång, vresig utläggning, och Micaela Vargas orkade inte lyssna längre. Dessutom var det alldeles för hett i bilen, och utanför låg paradvillorna i Djursholm. "Har vi inte kört för långt?" sa hon. "Lugn, lugn, flicka lilla, det är inte precis mina hemtrakter", svarade Fransson och fläktade med handen. Inte långt senare gled de in i en vidsträckt trädgård, fram till ett stort stenhus med ljusa pelare längs långsidan, och hon blev alltmer nervös. Hon arbetade egentligen som närpolis. Men den här sommaren hade hon blivit del av en mordutredning eftersom hon satt på vissa kunskaper om den mordmisstänkte gärningsmannen Giuseppe Costa."

Från sidan 5 i Obscuritas av David Lagercrantz. Fler smakebitar HÄR

lördag 6 november 2021

Veckans mening v. 44 2021

Veckans mening är en läsutmaning som bedrivs av Robert på bokbloggen Mina skrivna ord. Vi förväntas helt enkelt dela med oss av en mening som vi av någon anledning stannat upp inför. Min mening kommer ur Prinsessan de Clèves av Madame de Lafayette sid. 13. Den boken kommer vi att diskutera i en läsecirkel.

"Greven fann henne väl underrättad om det franska hovets intressen liksom om olika hovdignitärers förtjänster; men framför allt fann han henne uppfylld av hertig Nemours berömmelse, om denne talade hon så ofta och med sådan iver att monsieur de Randan , när han vid sin återkomst inför kungen redogjort för sin resa, tillade att det inte fanns någonting som monsieur de Nemours inte kunde utverka av drottingen och att han ingalunda betvivlade att hon skulle kunna gå ända till giftermål."