onsdag 31 juli 2024

Flod

 
I allra sista minuten fick jag novellsamlingen Flod av en indiska författaren Ambai från biblioteket. Ambai skriver på tamil som talas i södra Indien och på Sri Lanka. Mormor betydde mycket för Ambai och hon hade läst den klassiska tamilska litteraturen. Modern sjöng på tamil. Mat och musik betyder mycket för Ambai och det kommer igen i hennes berättelser. När hon skriver facklitteratur använder hon sitt verkliga namn som är C.S. Lakshmi. Ambai är en feministisk författare. Hon menar att kvinnor ska lyssna till sina kroppar. Det är där allt börjar. En kropp är inte konstant. En kropp är många kroppar och måste avläsas gång på gång. När hon själv började lyssna till sin kropp blev hennes sätt att skriva annorlunda och novellerna fick en annan rytm. Översättaren Birgitta Wallin har träffat Ambai och hon bodde några veckor i Indien och översatte från engelska utgåvan med hjälp av en tamilsk översättare. Flod ingår i Svensk - indiska översättningsprojektets serie Indiska biblioteket. Förlaget är naturligtvis
Tranan. Novellen jag läste har titeln Min mors brott. Den handlar om en ung flicka på tretton, Radhu, som avgudar sin mor. Hon iakttar sin vackra mor och ett leende från modern lyser upp hela världen. Modern masserar henne med olja på morgonen och badar henne. När fadern påpekar att flickan är väldigt mörk kvitterar modern med att berätta hur vacker hon är. Så blir det en omvälvande kris i flickans liv. Många faktorer samverkar på ett olyckligt sätt. Och modern är bortrest. Radhu har fått en ny fin satängklänning inför den stora ljushögtiden dipavali. Hon klättrar som vanligt upp i champakträdet för att hämta vita blommor. Plötsligt överraskas hon av fyrverkeripjäser som får henne att tappa korgen och fattningen och ramla ner ur trädet. Sedan ser hon fula fläckar på sin kjol och känner att något skrämmande hänt henne. Storasyster är arg och tycker inte att Radhu har något att gråta över. Pappa säger att hädanefter får hon klä på sig i badrummet. Radhu längtar efter sin mamma som ska förklara allt för henne. När modern kommer från sin resa (som visar sig ha varit misslyckad) är hon irriterad. Radhus barndom tar slut där och då. Plötsligt faller den gudomliga täckelsen och Radhu ser att hennes älskade mor är en helt vanlig människa. Radhus smärtsamma vuxenblivande skildras så ömsint och fint. Jag tänker läsa några noveller till i Flod som är Ambais första novellsamling på svenska.

tisdag 30 juli 2024

Pocketbokens Dag 30/7 2024

1500 - tals bok i miniformat av boktryckaren Aldus Manutius. Bilden finns på Kungliga Bibliotekets webbsida.

Pocketböcker av olika slag fanns det långt innan Penguin började med sin utgivning på 1930 - talet. Pocketboken slog igenom ordentligt i Sverige först under 1960-talet, då med serier som Aldus och Delfin. Men den svenska billigbokens historia är mycket längre än så. Pocketboken är bara dess senaste inkarnation. Redan på 1800 - talet fanns det kvalitetslitteratur i pocketformat. 1- kronasboken kom 1904 innan 25 -  öresboken som kom 1910. I en artikel i DN idag skriver Johan Svedjedahl, Pocketboken - i var mans och kvinnas hand. En jättebra genomgång av pocketbokens liv och leverne som jag hittade på Kungliga Biblioteket. Grattis och heja, Pocketboken, som förutom att vara i ett behagligt format även bör hålla ett rimligt pris.

måndag 29 juli 2024

Driftens väg

Lise Tremblay från Québec  debuterade 1990 med den lilla romanen Hägern. Hennes åttonde roman har titeln Driftens väg (Rang de la Dérive); utgiven på Rámus förlag (den femte som översatts till svenska). Den innehåller berättelser om fem äldre kvinnor som ser tillbaka på sina liv. Alla har de blivit övergivna eller tvingats iväg. Alla har de också någon som gör något eller säger något som får dem att slutligen agera på något sätt. Alla känner skam. De är ensamma om den ovissa framtiden. Någon förbereder sig för att dö; en annan uppsöker kvinnan som hennes man övergav för hennes skull och får ett gott råd som hjälper henne på väg. En kvinna upptäcker att åren gått medan hon utöver sitt arbete ägnat tiden åt en rik och mäktig mans  nycker, sin sjuke far och den handikappade brodern. När fjällen äntligen faller från hennes ögon gör hon något storstilat som får henne att storgråtande åka till Montreal för att söka en lägenhet. Hon gråter över den kvinna hon blivit. Berättelserna handlar om klass, relationer, förhållandet stad/land, förr och nu. De är så skickligt berättade med ett kärvt språk som stämmer väl med de tuffa kvinnoödena. Bokomslag: Rödkindad flicka av Helene Schjerfbeck.

Titel: Driftens väg

Författare: Lise Tremblay

Översättare: Elin Svahn

Förlag: Rámus

Årtal: 2024

Antal sidor: 114

söndag 28 juli 2024

En smakebit på søndag v. 30 2024

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger håller i bloggutmaningen En smakebit på søndag. Den går ut på att vi bjuder varandra på smakebitar utav det vi just läser. Utan att för den skull spoila något, förstås. Min smakebit v. 30 kommer från sidan 239 i Systrarna av Jonas Hassen Khmiri.

"Och hela tiden fanns mamma där, utan hennes röst hade jag gått under, pappas röst pekade ut mina fel, mammas röst påstod att allt var möjligt, hon lyssnade och ställde följdfrågor, hon peppade och hjälpte till med läxor, hon fixade matsäckar och lagade middagar, hon gick på sin söners fotbollsmatcher och teaterföreställningar, hon köpte julklappar och fyllde påskägg, hon var klassförälder och ställde upp som kattvakt åt grannar som hon knapp kände trots att hon var allergisk, trots att hon aldrig hade förstått poängen med husdjur, hon köpte nya kläder till oss och second hand - kläder till sig, hon handlade i tre olika affärer för att ta vara på specialerbjudanden, hon fraktade hem matvaror i en gammal barnvagn, på något sätt fixade hon allt utan underhåll från pappa, utan partner utan pengar från sin mamma, hon uppfostrade tre söner på en landstingslön och hennes enda lyx i livet var en nylånad biblioteksbok, två rutor mörk choklad och en kopp ört - té  på lördagskvällen." Fler smakebitar HÄR

lördag 27 juli 2024

Veckans mening v. 30 2024

MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord:"Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Häng på! Och länka i kommentarsfältet!" Min Veckans mening v. 30 kommer från sidan 69 i Systrarna av Jonas Hassen Khemiri.

"Och kvinnan vände motvilligt sitt fokus från tv-skärmen (först vände hon ansiktet, sist kom ögonen), tillräckligt länge för att titta ned på ett papper i en grön pärm som låg uppslagen framför henne."

fredag 26 juli 2024

Begynnelsen, forts.

Morland - dynastin del 1 Begynnelsen (The  Founding) av Cynthia Harrod Eagles är uppdelad i tre delar; Den vita haren; Den vita rosen; Det vita vildsvinet. Förmögenheter var till för att slås ihop. Trolovningar var lika bindande som äktenskap. Richards skotska stamhustru är endast tolv år. Mor Eleanor, som själv fött tretton barn, ogillar sonens giftermål. Hon tycker att flickor ska vara åtminstone 14 år innan de gifts bort.  Drottning Elisabet, gift med Edvard IV, sägs vara en ond kvinna men hon är icke desto mindre en god hustru åt sin man. De får tio barn. Hon blir illa omtyckt bl. a. för att hon drar med sig hela sin  Woodeville - familj och ger dem frikostiga favörer och ordnar förmånliga giftermål. Kung Edvard IV låter avrätta sin bror,  George, eller hertigen av Clarence i avskildhet i Towern. Det ryktas att han dränktes i sitt favoritvin. När man öppnat hans grav kan det konstateras att han i varje fall inte blivit avrättad genom halshuggning vilket var det vanliga på den här tiden.  Familjen Morland tillhör klädershandlarnas skrå. Alla olika skrån anordnar tablåer som administrerades av Corpus Christi under en årlig festlighet. Hästar är viktiga i romanen. Ofruktsamhet räknas av hävd vara kvinnans fel liksom för tidigt födda  barn. Trotjänarinnan Ennis dör vid 57 års ålder; ett hårt slag för Eleanor. Förvecklingarna i utrikespolitiken är många och inom landets gränser slåss bröder mot varandra uppbackade av andra mäktiga män. En rejäl repetition av engelsk historia blir det. (Men varför måste alla heta Richard?) Bokens motto: Låt mannen bära lejonets päls, kvinnan fårets ull. William Blake, Himlens och helvetets äktenskap. Kuriosa: Cynthia Harrod Eagles har skrivit romaner under pseudonymerna Emma Woodhouse och Elizabeth Bennett.

torsdag 25 juli 2024

Helgfrågan v. 30 2024

Mias bokhörna: Helgfrågan v. 30.
Tipsa om en bok, en film, ett utflyktsmål, en tv-serie, en teater, en maträtt eller något annat skoj.

Wanås där konst, historia och natur möts. En kan gå en underbar runda i skupturparken, äta i restaurangen, se på konsten inomhus och även sova över. Det finns en utställning om slottets historia och en trevlig shop. Den förste kände ägaren är väpnaren Eskild Aagesen (omkring 1440). Wanås Gods ägs av familjen Wachtmeister och Baltzar Wachtmeister är vd. Wanås Konst drivs av den ideella Stiftelsen Wanås Utställningar. Baltzar Wachtmeister tog över Wanås gods efter sin pappa C-G. Han är därmed åttonde generationen på Wanås.

onsdag 24 juli 2024

Begynnelsen

Nu har jag bundit ris åt egen rygg! Vet inte riktigt hur det kom sig att jag började lyssna på The Morland Dynasty av Cynthia Harrod Eagles. Promenadsällskap, javisst, men 36 delar! Historisk roman med början 1434 fram till andra världskriget; släktsaga som börjar med resonemangsäktenskapet mellan fårbonden Robert och den förnäma men fattiga Eleanor. Eleanor är egentligen djupt förälskad i Richard, hertigen av York, men det kan hon bara glömma. Robert älskar Eleanor från första ögonkastet och han känner sig alltid underlägsen. Familjen växer stadigt. Makt och anseende är mycket viktigt. En man är ingenting utan sin heder. Klasskillnaderna är skarpt markerade, men familjen Morland har goda och trogna tjänare som värderas högt och som nästan räknas till familjen. Eleanor själv orkar med det otroliga trots alla grocesser. Dessutom behåller hon sin smala midja. När Eleanor förlorar sin gode och anspråkslöse Robert känner hon ånger och får skuldkänslor. Hon vet ju att hon inte älskat honom som han förtjänat. När Rosornas krig bryter ut 1455 ställer familjen Morland sig på York - sidan i kampen om Englands tron. Eleanor skickar iväg två av sina söner ut i kriget  och beklagar att hon inte själv är man så att hon kunde följt med. Kriget - eller krigen rättare sagt, är en serie av inbördeskrig och kommer att pågå i trettio år. Författaren håller sig till det historiska skeendet i stort men familjen Morland är fiktiv. En får en god uppfattning om hur en familj i den här samhällsklassen levde sitt liv. Kläder beskrivs väldigt ingående och det finns släkttavlor att slå upp på nätet. Eleanor är både hård och krass. Hon gör vad som helst för det hon tror är bäst för familjen inklusive att tvinga en av sina döttrar in i ett avskyvärt äktenskap med en rik men grym man. Jag har fått repetera en del av Englands historia, kollat tider och platser men jag tycker att det är roligt. Serien om släkten Morland kom ut på 80 - talet och nu har den börjat ges ut igen. Två delar har kommit hittills .Julia Dufvenius uppläsning är mycket njutbar, så jag fortsätter att lyssna på obestämd tid.

Titel: Begynnelsen

Författare: Cynthia Harrod Eagles

Översättare: Gunnel Jacobsson

Förlag: Printz Publishing

Tryckår: 2024

Antal sidor: 543 

tisdag 23 juli 2024

Den indiske tolken




Titelnovellen, Den indiske tolken, av Jhumpa Lahiri handlar om en man

som arbetar som tolk åt en läkare men som också är guide för turister. I novellen guidar han en amerikansk familj bestående av föräldrar med två barn. Mr och mrs Das är indier födda i Amerika. Deras barn, Ronny, Bobby och Tina, är ganska framfusiga och mr Kapasi häpnar över att föräldrarna inte säger åt dem. Fadern kallar modern vid förnamn när han han talar om henne med barnen. Barn och föräldrar är mera som syskon. Bilen måste ständigt göra halt eftersom mr Das är en ihärdig fotograf. Mrs Das målar naglarna; har bruna solglasögon och för kort kjol. Men så småningom lättar hon på glasögonen och börjar intressera sig för chauffören. Hon frågar om honom själv och om hans ansvarsfulla arbete på sjukhuset. Själv hade han inte sett sig som någon maktfaktor. Och hon frågar honom om Soltemplet i Konarak. Det tas bilder. Mrs Das ber om hans adress så att de kan skicka kopior av bilderna. Men mr Kapasi tolkar annorlunda. Han ser framför sig alla brev som ska korsa haven när han väl har fått mrs Das första brev om ca sex veckor. Troligen hade hon ett lika eländigt äktenskap som han själv. Mrs Das avslöjar en hemlighet för mr Kapasi, en hemlighet hon burit ensam under åtta år men som hon nu delar med honom. Hon ber om ett råd. Resten av utflykten blir inte vad någon hoppats på. Den indiske tolken rymmer mycket det korta formatet till trots. Gamla världen möter nya; kulturkrockar, drömmar och förhoppningar som går om intet. Författaren är född i London, uppvuxen i USA och har bengaliskt ursprung. Mycket utav det hon skriver handlar om att inte riktigt höra hemma vaken här eller där. 

Titel: Den indiske tolken

Författare: Jhumpa Lahiri

Översättare: Ingrid Sjöstrand

Förlag: Forum

Tryckår: 1999

Antal sidor: 226

måndag 22 juli 2024

Vakthundarna

Simon Olsson, elitsoldat och f. d. operatör inom Särskilda operationsgruppen, vandrar i stormen på skjutfältet vid Haväng när han blir tilltalad av en barsk man i lång oljerock och gummistövlar. Det är Erik Syrén, kriminalkommissarie vid polisen i Malmö avdelningen för grova brott. Simon Olssons namn har dykt upp under utredningen av ett dödsfall. Mariam Bakir, frilansjournalist född 1986 i Libanon, har hittats död i sin lägenhet i Malmö. Mariam Bakir har granskat extremister, både nazister och islamister, i flera år. Ett självmordsbrev finns men datorn och ett USB - minne saknas. Simons levnadsglada syster, Jenny, 27, är assistentåklagare i Malmö. Båda har de vuxit upp i fosterhem efter att båda föräldrarna dött. De står varandra väldigt nära. Simon har många som jagar honom efter det att han i förra boken, Gamen, avvärjt en IS - jihadistisk terrorattack mot Öresundsbron. Mörka minnen ur det förflutna plågar också. Och han tycker sig ha svikit Mariam. När han sedan kommer en nationalistisk grupp, som kallar sig Vakthundarna på spåren och stör dem i deras verksamhet, utökas skaran  av fiender. Spåren leder bakåt ända till mordet på Olof Palme. Vakthundarna är oavlåtligt spännande och välskriven. Lite roligt är det att miljön är så bekant. Ibland kan det bli lite mycket svordomar och det "pissas" väldigt mycket. Det är verkligen männens värld. Dumt nog kallas Vakthundarna en fristående fortsättning på Gamen. Det där med fristående fortsättningar blir aldrig bra. En bör läsa det som kommit tidigare. Alltså läs Gamen först!

Titel: Vakthundarna

Författare: Olle Lönnaeus

Förlag: Bokfabriken

Tryckår: 2022

Antal sidor: 344

söndag 21 juli 2024

En smakebit på søndag v. 29 2024

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger håller i bloggutmaningen En smakebit på søndag. Den går ut på att vi bjuder varandra på smakebitar utav det vi just läser. Utan att för den skull spoila något, förstås. Min smakebit v. 29 kommer ifrån Barndomens kalla nätter av Tezer ÖzlÜ. Fler smakebitar HÄR

" Min far bestämmer vilka glödlampor som ska vara tända eller släckta så att det inte går åt för mycket el. Om lampan är tänd i ett tomt rum blir han väldigt sur. Min far skapade ett altare åt Atatürk i det inbyggda skåpet i vestibulen. Här står en förgylld byst av Atatürk. Bredvid står en liten metallstång med en hissad turkisk flagga i röd siden och en handbroderad stjärna och måne. Min far vill att vi ska sjunga nationalsången i tid och otid, men särskilt under de nationella högtiderna. Även när ingen sjunger med fortsätter han att skrika som en trumpet till sångens slut. När nationalsången spelas i radion står han i givakt."

lördag 20 juli 2024

Veckans mening v. 29 2024

MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord:"Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Häng på! Och länka i kommentarsfältet!" Min Veckans mening v. 29 kommer från Barndomens kalla nätter av Tezler ÖzlÜ

"Prästerna på gymnasiet för pojkar, nunnorna på gymnasiet för flickor, kyrkoritualerna i den svarta morgonen och den centraleuropeiska atmosfären är som en färd tillbaka till medeltiden."

torsdag 18 juli 2024

Helgfrågan v. 29 2024

 

Mias bokhörna: Helgfrågan Sommar v. 29.

Idag tänkte jag tipsa om tre serier på SVT Play som jag tycker är riktigt bra.   

The Bay. 4 säsonger finns redan och en femte pågår. En följer två utredare med särskild uppgift att stötta drabbade familjer. Varje säsong består av sex delar.

Konspirationen tog slut igår. Den tilldrar sig till större delen i ett flygplan där det händer obehagliga och oförklarliga saker. Relationerna mellan USA och Kina ligger i botten. MI5 är inblandat. Dr Matthew Nolan har  varit på läkarkongress i Peking och han och kollegerna är på väg hem. Men planet tvinas tillbaka till Peking. Dr Nolan anklagas för mord. Men väl ombord på flight 357 börjar mystiska saker hända. Lite Le Carré över det hela kan jag tycka. Fruktansvärt spännande.

Blackshore är en irländsk kriminalserie som det hittills bara kommit två avsnitt av. Det tredje kommer inatt. Fia Lucey beordras tillbaka till sitt ursprung Blackwater för att utreda ett försvinnande. Ganska snart visar det sig att det rör sig om mord. Fia är inte så populär och när hon börjar misstänka en medarbetare vet ogillandet inga gränser.

tisdag 16 juli 2024

Tisdagstrion v. 29 2024: SOL (en boktitel eller författare på varje bokstav)


Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 29: SOL (en boktitel eller författare på varje bokstav). Jag väljer ur min att-läsa-hög.

1. Sara Strömberg, Skinn

Nummer tre i serien om antihjälten Vera Bergström. Jag gillade både Sly och Skred så jag fortsätter gärna med tredje delen. Om brott i Storlien.


2. Olle Lönnaeus, Vakthundarna

Olle Lönnaeus skriver spänningsromaner som brukar tilldra sig i Malmö. Han är författare och journalist. Den här gången rör sig handlingen mera på Österlen.

3. Liv Strömquist, Pythian pratar

Liv Strömquists tionde seriealbum är en självhjälpsbok mot självhjälp. Sju livsråd mot livsråd. Alla strävar efter att optimera hälsan för att leva så länge som möjligt. Men - varför?

måndag 15 juli 2024

Hoppas det smakar bra

Författaren Junko Takase föddes 1983. Hon har skrivit tre romaner. Hoppas det smakar bra är den första som översatts till svenska. Junko Takase fick det prestigefyllda Akutagawapriset för den 2022. Hennes förebild är Sayaka Murata som också skrivit om arbetslivet i Japan, Hur mår fröken Furukura, t. ex. och som också är samhällskritisk. Hoppas det smakar bra handlar om en arbetsplats där det tillverkas förpackningar för olika produkter. Jag - berättaren är en framåt flicka vid namn Oshio. Berättelsen kretsar till den söta, bräckliga Ashikawa som ofta får migrän när det ska arbetas över. Å andra sidan bakar hon olika läckerheter åt sina arbetskamrater. Hon bor hemma hos sina föräldrar och har inga andra ambitioner än att gifta sig. Oshio tål inte Ashikawa för att hon är svag. Nitani är mellanchef i företaget. Han och Ashikawa inleder ett förhållande. Det rör sig inte om några djupa känslor. Den ena parten anser sig har funnit sin man och den andra tycker att Ashikawa nog skulle duga som fru. Men han gillar inte att hon försöker avvänja honom från snabbnudlar. Det är väldigt mycket mat i den här boken. Maträtternas japanska namn förklaras inte men är inte svåra att slå upp. Nitani tycker att det hade varit bra om det funnits en tablett som kunde intas i stället för att det ska ägnas så mycken tid åt mat. Snabbnudlarna ger han inte avkall på så länge tabletten inte finns. På företaget finns fast anställda, deltider och timvikarier. Det finns en hierarki men gränserna känns inte så skarpa. Det finns också en tyst kultur; en aldrig uttalad överenskommelse. En går till sitt arbete för att en kan och orkar. Ingen trivs egentligen. Det är en ganska dyster roman innehållsmässigt; berättad med ett okonstlat språk. Det saknas värme. Romanen har gett upphov till diskussioner i Japan. Som läsare skapar en sig en bild av de olika personerna utan att för den skull komma dem nära. Jag skulle gärna läsa något mera av författaren. Hoppas det smakar är svensk - japanske Björn Wadas första skönlitterära översättning. Det hade inte varit fel med en korrekturläsare kan jag tycka.
 
Titel: Hoppas det smakar
Författare: Junko Takase
Översättare: Björn Wada
Förlag: Tranan
Tryckår: 2024
Antal sidor: 163 sidor  

söndag 14 juli 2024

En smakebit på søndag v. 28 2024

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger håller i bloggutmaningen En smakebit på søndag. Den går ut på att vi bjuder varandra på smakebitar utav det vi just läser. Utan att för den skull spoila något, förstås. Min smakebit v. 28 kommer från Morgonstjärnan av Karl Ove Knausgård.

"Skulle jag någonsin skriva en kärleksdikt skulle den vara till skärgården. Till det maritima livet, där vattnet är vägen och båtarna fortskaffningsmedlet. Jag hade aldrig lyckats uttrycka det för någon, vad jag menade, vad som steg inom mig när jag såg kajerna i stan där folk förtöjde sina båtar, färjorna som gick ut till öarna, vattnet som slog upp mot bankhuset, hotellet, packhusen, paxckhusen som låg längs vägen, fiskmottagningen med sina makrillar liggande på is i cellplastlådor, flaggorna som fladdrade i sjöbrisen från havet och stänerna som klirrade. Skogen på de stora öarna, de gräsklädda sänkorna på de små holmarna, fyrtornet i flodmynningen, fiskarna i djupet, krabborna på havstulpanerna om nätterna."

Fler smakebitar HÄR

lördag 13 juli 2024

Veckans mening v.28 2024

MIN    
Robert på bokbloggen Mina skrivna ord:"Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Häng på! Och länka i kommentarsfältet!" Min Veckans mening v. 28 kommer från Morgonstjärnan av Karl Ove Knausgård.-

"Varför var det så förbannat svårt att göra det man hade bestämt sig för?"

Den första hustrun

En kvinnlig Nobelpristagare var det i Kaosutmaningen. Plötsligt ser jag något i min bokhylla. Den första hustrun av Pearl Buck. Var har den kommit ifrån? Det är noveller. Har inte tidigare läst noveller av PB. Däremot har jag läst en hel del av hennes romaner. Den goda jorden  är en sådan roman som jag läst flera gånger dessutom. Det var också den hon fick Pulitzerpriset och Nobelpriset för. Fortsättningen har titeln Sönerna. Tredje delen Wang Lungs barnbarn. Första delen är allra bäst. Men nu var det novellerna. Titelnovellen är lång som en kortroman och handlar om en ung kvinna med två barn vars make åkt utomlands för studier. Sju år tar det honom innan han kommer hem igen. Då har han skaffat sig många nya vanor och finner att hustrun är för tråkig. Hon saknar temperament och är okunnig. Han kan inte diskutera något med henne. Svärföräldrarna älskar henne. Hon är så omtänksam mot dem. De förstår sig inte på sonen. Den arma hustrun skickas till skolan för att lära sig lite av allt det hon inte vet. Det går inte så bra. Hon vantrivs och längtar hem. Yuan, som naturligtvis skaffat sig en beläst korthårig kvinna under sin frånvaro, begär skilsmässa. Den unga hustrun undrar vart hon och barnen ska ta vägen. Makens hårdhet och kyla vet inga gränser. Barnen ska så klart han och den korthåriga ta hand om. Den unga hustrun vet precis vad hon ska göra. Och hon gör det. Kvinnornas situation i 30 - talets Kina är inte avundsvärd. På landet sliter de hårt i jordbruket men har inte något att säga till om. I bättre bemedlade familjer kan de, om de sköter sina kort rätt, genom klokhet och list styra både äkta man, barn och ingifta ganska bra. En sådan kvinna är madame Wu i Kvinnopaviljongen. Hon får nästan ha ett eget inlägg. Jag vågade knappast ta tag i den boken, men när jag väl gjorde det blev jag lika förtrollad som någonsin tidigare. Pearl Buck kan sitt Kina och kinesisk historia. Hon var bara fyra månader när hennes föräldrar, som var missionärer, flyttade till Kina. Hon lärde sig kinesiska innan hon kunde tala engelska. Men de krångliga kinesiska skrivtecknen lärde hon sig aldrig. Den första hustrun har ett initierat efterord av en Richard J. Walsh som visar sig vara Pearl Bucks äkta man nummer två. Jag tycker fortfarande som jag alltid tyckt att Pearl Buck mycket väl gjorde sig förtjänt av Nobelpriset i litteratur. Annika Olson skriver i Tidskrift för litteraturvetenskap: "När hon lämnade Kina 1934 var hennes avsikt att återvända. Så blev aldrig fallet. Buck uppfattades av sitt andra hemland Kina som en folkets fiende och nekades resten av sitt liv inresetillstånd. Paradoxalt nog uppfattades hon även som en folkets fiende av sitt första hemland, USA, och var en av dem som FBI-chefen J. E. Hoover bevakade med lupp. 18 Samtidigt som detta var ett reellt problem för Buck under hennes livstid utgör den dubbla tillhörigheten grunden för hennes författarskap och gärning som intellektuell och aktivist. Inte bara som Kinaexpert och brygga mellan USA och Kina,väst och öst, utan även i diskussionen av samhällsproblem som jämställdhet, rasism, synen på funktionshindrade tar hon avstamp i den dubbla tillhörigheten. Hon är rösten som talar både inifrån och utifrån samtidigt."

Titel: Den första hustrun

Författare: Pearl Buck

Översättare: Ragnar Sjöberg & Margit Muscat

Förlag: Lars Hökerbergs Bokförlag

Tryckår: 1938

Antal sidor: 303

fredag 12 juli 2024

Fem en fredag v. 28 2024: I denna ljuva sommartid

elisamatilda: Fem en fredag v. 28: I denna ljuva sommartid

  1. Hur mycket badar du på sommaren? Det beror helt på temperaturen i vattnet. Tyvärr är det oftast kallt i havet vid sommarhuset
  2. Hur mycket solar du på sommaren? Är alltid försiktig med direkt sol. Skugga bäst.
  3. Vilken sommaraktivitet gör dig mest glad? Barnbarnen på stranden
  4. Hur smakar din sommar? Jordgubbar och körsbär
  5.  Vad vill du göra mer av under sommaren? Träffa barn och barnbarn, läsa på altanen, göra utflykt, förhoppningsvis bada

torsdag 11 juli 2024

Helgfrågan Sommar v. 28 2024

Mias bokhörna: Helgfrågan Sommar v. 28: Den stående helgfrågan några veckor framöver är vilka tips vi har på utflyktsmål, sommarläsning, bra filmer, bra serier, och så vidare.

Igår såg vi en regnvädersfilm som heter Philomena och som har verklighetsbakgrund. Den 16 - åriga Philomenia föder ett gossebarn i ett katolskt kloster i Irland. En vacker dag får hon se sin 3 - årige gosse lastas in i en bil tillsammans med den lilla flicka han lekt allra mest med. Philomenia tillbringar sina dagar tyngd av synd och skuld, ständigt längtande efter sonen. Hon vet ingenting om hans vidare öden. Journalisten Martin Sixsmith har fått sparken från sitt jobb, men när Philomenas dotter berättar sin mors historia för honom blir han lite intresserad av att hjälpa Philomena att söka efter sonen. Deras eftersökningar tar dem till slut till Amerika. Det var tydligen inte ovanligt att barn såldes till barnlösa amerikanska par. Philomena, som spelas av Judi Dench, och Martin, som spelas av Steve Coogan, blir riktigt goda vänner även om åsikterna ibland (ganska ofta) går isär. Men Phiomena tycker inte att Martin behöver sticka upp även om han gått på Oxbridge och erbjuder honom vänligt att låna de feelgoodböcker hon läser. Han avböjer lika vänligt med hänvisning till att hon ju redan berättat dem. Mer avslöjar jag inte. 

Rent hus

Rent hus av chilenska Alia Trabucco Zerán är en mycket stark roman. Den etsar sig in i en. Hembiträdet Maria Estela Garcia, 40, berättar sin historia inifrån fängelset. Hon tycks vända sig till en osynlig jury. En får omedelbart veta att det rör sig om en sjuårig flickas död. Estela har i sju år varit hembiträde i flickans familj. Egentligen behandlas hon inte illa, men klasskillnaderna och det illa dolda föraktet är tydligt. Estela har flyttat ifrån sin älskade mamma i södern för att tjäna pengar i Santiago. Hon vill få en möjlighet att reparera deras gamla ruckel till hus. Julia, den lilla flickan, uppvisar redan från början ett problematiskt beteende. Föräldrarna befinner sig i karriären och är inte speciellt inkännande; de vill bara ha en perfekt dotter. Julia är blek, mager och håglös, suger på tummen och biter på naglarna. Estela ägnar sig åt små sabotage i vardagen och då och då tar hon i med hårdhandskarna för att få fason på Julia, väl vetande att Julia kan skvallra på henne. Båda ömmar de för en raggig gatuhund som Estela låter vila i tvättrummet och sticker till några matbitar innan herrskapet kommer hem. Det råder oro i landet och våldsamma demonstrationer. Stämningen är på kokpunkten i det lilla livet som i det stora. Rent hus rör sig om herrskap och tjänstefolk och ojämlikhet och klasskillnader. Men jag tycker att offret i romanen är Julia. Och jag tror inte att Estela gjort Julia något ont. Men jag har en teori om varför Julia kom att flyta omkring i poolen.

Titel: Rent hus

Författare: Alia Trebucco Zerán

Översättare: Hanna Nordenhök

Förlag: Wahlström & Widstrand

Tryckår: 2023

Antal sidor: 225 

onsdag 10 juli 2024

Samma, mamma

Samma, mamma är en dotters gripande, oändligt sorgsna klagosång över sin nyligen bortgångna mamma.  Dottern är Hanna Rajs och hon har just själv blivit mamma och nu sörjer hon också det stöd hon gått miste om i sitt nyblivna moderskap. Mamman var både vacker och klok men Hanna har tvingats åse hennes fysiska förfall  och de försöker skämta om att  modern har så svårt att fatta. Sedan gråter de en stund. Mamma ville så gärna ha ett barnbarn men nu är framtiden begravd med henne. "Hur ska jag klara mig med en mindre mamma". Moderns liv liknas vid en våg som återvänt till stranden medan Hanna står som ett barn som lämnats vid strandkanten. "Du som levde livet bäst av alla till slut ska även starka mammor falla." En yngre bror finns som Hanna måste försöka trösta. Ingen utav de två fäderna som bevisligen finns nämns. Hanna Rajs har sin egen helt fria skrivstil. Dikterna är av olika längd och karaktär. En sonettkrans överraskar. Hanna Rajs har tidigare skrivit en sorgebok om sin bästa vän Cristina som tog sitt liv i gränslandet mellan barn och vuxen. Romanen där var du, större än bokstäverna som bildar ditt namn. Cristinaboken  bygger på Hannas "sopiga minne", SMS, mail, fotografier, brev och samtal med gemensamma vänner. Hanna vet att minnen är bedrägliga och att de ändrar sig med tiden. Tur att hjärtat minns när hjärnan glömmer, skrev hon.

"och jag som alltid klamrat fast vid orden

en läggning du var bäst på att bejaka

nu känner jag mig ensammast på jorden

för jag kan inte skriva dig tillbaka"


Titel: Samma, mamma

Författare: Hanna Rajs

Förlag: Albert Bonniers förlag

Tryckår: 2024

Antal sidor: 71

tisdag 9 juli 2024

Tisdagstrion v. 28 2024: Strand (i författarnamn, boktitel eller miljö)


Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 28: Strand (i författarnamn, boktitel eller miljö) 


1. Strand, Ett hem för själen. Ellen Keys Strand av Ingela Bendt.  EK flyttade in i 60 år gammal 1910. Hon blev en världsberömd författare.   som chockerade samtiden med sin kärlekslära och vars idéer om pedagogik och barnuppfostran präglar oss än i dag. På Strand förverkligade Ellen Key sin vision om vardagsskönhet – hemmet som en levande plats, med konst och blommor, öppet för ljuset och för vännerna. Hon testamenterade Strand till Tolfternas vilobehövande kvinnor år 1914 och än idag är det möjligt för kvinnor att söka stipendium sommartid för att vistas på Strand.
2. Törnrosa av Ingrid Sjöstrand. Cilla går på bio med Bo. Och på skoldans med Bo. Och är ute och åker skidor med Bo. Oavsett vad mamma har för synpunkter. Bo har gult hår som han stryker upp med vaselin och glasögon med svarta bågar och första gången Cilla ser honom har han trenchcotten bakfram. Det är modet i hans plugg. Man måste faktiskt göra någonting. Och alla kan inte vara swingpjattar.

3. Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg av Jens Liljestrand. Trots att VM var berömd författare, dramatiker och opinionsbildare har det inte förrän nu funnits någon heltäckande biografi över honom. 731 sidor, ill., med litteraturförteckning och register. Hittade den för en tia på loppis för några dagar sedan.

måndag 8 juli 2024

Hur jag försökte bli en god människa

Ulli Lust föddes i Wien 1967 men bor sedan länge i Berlin. Hennes genombrott som serietecknare kom med den självbiografiska serieromanen Idag är första dagen på resten av ditt liv. Den kom ut 2012 och för den fick hon Urhundenpriset 2013. 2023 kom fortsättningen, Hur jag försökte bli en god människa. Den skildrar Ullis liv och leverne som ung ganska naiv anarkist i 1990- talets Wien bland konstnärer och skådespelare. Hon får ett barn som hon inte riktigt vet vem som är far till. Georg heter den 20 år äldre nästan perfekte följeslagaren. Kimata är en ung nigeriansk invandrare som fungerar som komplement till George. Herrarna vet om varandra och det fungerar väldigt bra. Åtminstone så länge inte Kimata visat sin våldsamma sida. Kimata tjatar om att Ulli och han ska gifta sig. Men det vill inte Ulli. När hans uppehållstillstånd behöver förnyas ger hon efter.  Mäns och kvinnors villkor jämförs. Österrikiska sedvänjor bryts mot Nigerias. Polisens är totalt ointresserad när Ulli anmäler misshandel men piggnar till betydligt när det kommer fram att Kimata saknar uppehållstillstånd. Samhället har sina brister. Ullis teckningar är otroligt expressiva och glatt erotiska. Bilderna är inte alltför små; 6 - 9 per sida och ibland får en vila sig med ett landskap eller en interiör över en hel sida. Textbubblorna är också tydliga. Det gick oväntat lätt att läsa boken.

Titel: Hur jag försökte bli en god människa (Wie ich versuchte, ein guter Mensch zu sein)

Författare: Ulli Lust

Översättare: Sara Eriksson

Förlag: Lystring

Antal sidor: 366

söndag 7 juli 2024

En smakebit på søndag v. 27 2024

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger håller i bloggutmaningen En smakebit på søndag. Den går ut på att vi bjuder varandra på smakebitar utav det vi just läser. Utan att för den skull spoila något, förstås. Min smakebit vecka 27 kommer från s. 44 i Samma, mamma av Hanna Rajs. Fler smakebitar HÄR


"min mamma var rolig och nu är hon död

så ingen får någonsin skratta igen

absolut ingen men allra minst jag

allra minst allra minst

jag har blivit allra minst 

en råtta som saknar sin mamma

den råttan blir aldrig nåt annat

än allra minst allra minst

det finns ett skratt som alla minns

och det skrattet tillhörde mamma"

lördag 6 juli 2024

Veckans mening v. 27 2024

MIN 

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord:"Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Häng på! Och länka i kommentarsfältet!"

"När de två månaderna hade gått offrade Jefta henne (dottern) åt Herren, och Herren hejdade honom inte, som han hade gjort med Abrahams sonoffer."

Min Veckans mening v. 27 kommer från sidan 86 i Morgonstjärnan av Karl Ove Knausgård.

fredag 5 juli 2024

Fem en fredag v. 27 2024: Sommarfrågor: III

 elisamatilda: Fem en fredag v. 27: Sommarfrågor III

                                 Lilla Ellens bukett

  1. Vad är det längsta du reser i sommar? Köpenhamn och Ödeshög
  2. Hur spenderar du en regnig sommardag? Bakar bröd, läser
  3. Blir det någon spontan utflykt i sommar? Det blir det alltid
  4. Vad är något du vill göra i sommar? Träffa barnbarnen och studiekamrater i Ödeshög
  5. Har du något smultronställe där du är nu? Hovdala slott

torsdag 4 juli 2024

Helgfrågan Sommar v. 27 2024

Mia har bestämt sig för en Helgfråga Sommar där vi tipsar varandra om utflyktsmål, bra TV - serier, läsning, musik, mm.

Jag kan genast tipsa om en bok som jag har bingelyssnat på i nästan två dagar. Andnöd (länkat till Bokus) av Amy McCulloch. Jag läste nyligen om den på ett par bloggar och blev omedelbart intresserad och laddade ner den som e-ljudbok. Trots att jag inte var riktigt förtjust i uppläsaren har jag lyssnat varje vaken minut känns det som. Cecily Wong, journalist på fallrepet, ska bestiga världens åttonde högsta berg, Manaslu, 8 163 m ö h, för att få göra en intervju med en världsberömd bergsbestigare, Charles McVeigh, som klättrar utan rep och syrgas. Mycket står på spel för Cesily. Hon skriver för tidskriften Vildmarksäventyr och hennes chef gör ingen hemlighet av att hon egentligen inte tror att Cecily är rätt person för uppdraget. Cecily får inget betalt förrän hon presenterat sin artikel. Jo, resan, kanske. Cecily är orädd och egentligen ganska dumdristig ibland, men som regel tar hon sig ur de prekära situationen hon ställer till för sig själv. Amy McCulloch blev själv yngsta kanadensiska kvinna att ha bestigit Mansalu i Himalaya. Hon är en van klättrare och kan branschen vilket ju också framgår av berättelsen. Det blir mycken syrgas, kyla, storm, laviner is och snö och som om inte det vore nog rör sig en mördare i gruppen av mer eller mindre proffsiga bergsbestigare. Cecily hör tunga steg utanför sitt tält i natten och en speciell visslad melodi. Det är ohyggligt spännande. Jag uppskattar nog klättringen och alla fakta omkring den allra mest. Jag misstänker nästan alla männen i gruppen i tur och ordning för att vara mördaren och kanske tycker jag att det blev det några fnurror på tråden för mycket alldeles på slutet. Men det är petitesser och ska inte hindra någon från att läsa boken.

Titel: Andnöd

Författare: Amy McCulloch

Översättare: Gabriel Setterborg

Förlag: Modernista

Tryckår: 2024

Antal sidor: 389

onsdag 3 juli 2024

Mrs Ganapathys blygsamma triumf

Ugglan & Boken: Novellresan juli: Indien

Första Indien - novellen: Mrs Ganapathys blygsamma triumf. Av Manjula Padmanabhan

Redan klockan sex på morgonen har mrs G tagit det första av tre dagliga bad. Nu sitter hon och grubblar över sin hopplösa yngsta dotter. De två äldsta har skött sig exemplariskt och är därtill mycket vackra. De har gift sig med bra män och fått trevliga, välartade barn. Men den yngsta. Hon har envisats med att flytta från hemmet i Madras till Bombay för studier. Hon har klippt håret väldigt kort - som en igelkotte - och bär jeans och säckiga skjortor. Vilken indisk man vill ha en sådan hustru? Mrs Ambu en barndomsväninna till mrs G har två söner som studerat i USA. Nu har de återvänt till Indien för att skaffa sig indiska hustrur. Ryktet går; det köps dyrbara sariblusar, smycken och sandaletter. Mrs G:s hem blir en sorts sambandscentral. Mödrarna preparerar sina döttrar, men ingen tänker på mrs G:s yngsta i sammanhanget. Förväntningarna trissas upp. Alla kommer att träffas vid en bröllopsmottagning. Då visar det sig att den yngste, mest attraktive unge mannen har funnit sin brud i Bangalore. Mrs Ambu har alltså bara en son att visa upp och den sonen vill ha en modern hustru. Och plötsligt kommer mrs Ambu att tänka på Anjalie, mrs G:s yngsta. Skulle Anjalie vilja träffa mrs Ambus äldste son? Mrs G:s svar känns bra både för henne och läsaren.

Översättare: Boel Unnerstad

Ur Kärlek, uppror och kardemummakärnor. Berättelser från Indien. Tranan 2001

tisdag 2 juli 2024

Tisdagstrion v. 27 2024: Bästa läsningen under första halvåret 2024

Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 27: Bästa läsningen under första halvåret 2024

1. Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzén, född 1988, måste sägas vara en ovanlig debut. Författaren, doktorand i sociologi, forskar om manlighet och känslor på den norrländska landsbygden. Hennes protagonist är Bo, 89, som lever ensam i sin lägenhet så när som på jämthunden Sixten. Hemtjänsten besöker honom allt oftare. Hustrun, Fredrika, har fått flytta till Brunkullagården i Östersund efter det att hon blivit höggradigt dement. Bo saknar henne mycket och har en av hennes sjalar i en burk för att bevara doften av henne. Bos gradvisa åldrande och tilltagande ensamhet är rörande och skrämmande. Romanen borde vara kursbok och över huvud taget läsas av många.

2. Kniven i elden av Ingeborg Arvola Författaren Ingeborg Arvola är född i Tromsø. Kniven i elden (2022) är hennes genombrottsroman som kommit på svenska i år i översättning av Marianne Mattsson. Undertitel: Sånger från Ishavet. Tiden är 1860 - talet och miljön är Nordkalotten. Huvudperson och berättare är Brita Caisa Seipajærvi, 35, mor till två söner som dessvärre har två olika fäder. Brita Caisa är inte gift med någon av fäderna och hennes livsvillkor är inte de bästa. Under fyra söndagar får hon lida kyrkostraff under gudstjänstfirandet för sitt umgänge med gift man.

3. Tabita av Iben Mondrup. Författaren är danska och bodde femton år under sin uppväxt i Grönland. Hennes roman, Tabita, tilldrar sig i byn Upernvik  i Grönland och Humlebæk i Danmark. Eva och Berthel är välbeställda danska handelsmän i byn. De har ett hembiträde som heter Abelone. Hon är 25 år och har redan tre barn som ingen riktigt vet vem som är far till. Barnen i Grönland i mitten på 60 - talet är ofta lortiga och fulla med löss, tycker fru Eva, men de går ju att tvätta av och adopterar två av dem, Tabita och lille Vitus.