Danserskan på Izu är en skir och vacker historia om en liten danserska i ett ambulerande teatersällskap som möter en ung student på ett värdshus i de japanska bergen i en badby. Den unge studenten, som har en vacker blå kimono, följer med sällskapet en kort tid genom ett vackert landskap men återvänder sedan till sina studier. Han (och läsaren) hinner lära sig en hel del om det japanska samhällets struktur under färden. Om novellen Danserskan på Izu är finstämd så är novellen Varmbadhusen desto köttigare och oblygare. Yasunari Kawabata har lärt sig mera om livet och människorna bakom kulisserna i badbyarna dit de rika stadsborna åker på rekreation. Tjänsteflickorna och de
mer eller mindre prostituerade frispråkiga, grovkorniga kvinnorna är
någon sorts säsongsarbetare som arbetar hårt, skämtar och retas med
varandra, drömmer om en man eller en utbildning. Några har arbetat i
Tokyo i geishahus. Kanske var det här hårda livet inte riktigt vad de hade tänkt sig. Men nöden har ingen lag. De båda novellerna är sambundna i en volym utgiven på Vestigo AB förlag.
Ett sista - minuten - bidrag till Månadens språk, som är japanska.
onsdag 28 februari 2018
tisdag 27 februari 2018
Veckans topplista v. 9 - Bokrea
Johannas deckarhörna: "Idag går startskottet för årets stora bokrea. Det är också temat för veckans topplista. Böcker ni har tänkt köpa på årets rea, som redan är förhandsbeställda eller era bästa tips på böcker att fynda på rean – det finns många varianter på temat."
Jag väljer sådant som jag skulle kunna tänka mig att köpa.
1. Gotiska berättelser av Karen Blixen. Karen Blixen är en fantastisk berättare och det här ser ut att vara en vacker utgåva
2. Smileys 60 - tal och Smileys 70 - tal av John le Carré.
Jag när en stilla förhoppning att någon gång förså hur Smiley fungerar
3. Två systrar av Åsne Seierstad. Har länge stått på läslistan
4. Food Pharmacy - kokboken. Antiinflammatorisk receptsamling av
Lina Nertby Aurell och Mia Clase
Lena Andersson är ren övernaturligt klok. Och som hon kan formulera sig.
Boken har dessutom ett vackert omslag.
måndag 26 februari 2018
Tematrio - Udda karaktärer
Lyrans tematrio handlar om Udda karaktärer: "Inspirerad av en underbar bok jag läser just nu blir veckans tema udda karaktärer. Berätta om tre bra romaner som kretsar runt en eller flera lite ovanliga, udda personer!"
1. En litterär favorit är Ignatius J. Reilly i Dumskallarnas sammansvärjning av John Kennedy Toole. Udda karaktär är bara förnamnet. Ignatius J. Reilly . Han är intelligent men lat; är arbetslös och bor fortfarande hos sin mor. Den begåvades med Pulitzerpriset 1981
2. Currie Shipley, en kvinna i 90 - årsåldern, har blivit satt på hemmet av sina barn. Där sitter hon och reflekterar över sitt liv, sitt miserabla äktenskap och sin olidliga svärdotter. Hon har också en del vassa kommentarer om övriga boendepå hemmet. Marmorängeln är skriven av kanadensiska Margaret Laurence.
3. Vildmarksguiden och jägaren Edie Kiglatuk i kanadensiska Arktis möter vi i Där ingen har gått av Melanie McGrath. Edie är till hälften inuit, mycket kunnig vad det gäller snö, is, isbjörnar, hundar och allt annat som är bra att behärska i den här miljön.
söndag 25 februari 2018
En smakebit på søndag
"Vid lunchtid inhandlade hon inte bara en skottkärra, rep och träskor. Hon lastade även en rulle hönsnät, hammare och spik på flaket. På Dickinson´s Garden Centre fanns inga studenter. Där vandrade äldre kvinnor och pensionerade män omkring med pigga barnbarn och höll fullklottrade lappar i näven, man lämnade inget åt slumpen. Dämpad klassisk musik lotsade kunderna genom gångarna, fontäner och vattenkulor porlade lika rogivande. Hon stannade längre än hon behövde, drack en kopp kaffe i kaffehörnan, tog en ny sväng förbi rosorna och köpte tre blommande plantor att ha inne, av samma sort som för trettio år sedan hade stått på fönsterbänken hemma hos farföräldrarna." Vi befinner oss i en avlägsen dal i Wales. Emelie heter kvinnan.
Från Sidan 40 i Gerbrand Bakkers roman Omvägen. Översatt ifrån nederländskan av Per Holmer.
Astrid Terese på den norska bokbloggen Betraktninger handhar läsutmaningen En smakebit på söndag. Vi delar med oss av det vi just läser. Utan spoilers, förstås. Fler smakebitar HÄR
Från Sidan 40 i Gerbrand Bakkers roman Omvägen. Översatt ifrån nederländskan av Per Holmer.
Astrid Terese på den norska bokbloggen Betraktninger handhar läsutmaningen En smakebit på söndag. Vi delar med oss av det vi just läser. Utan spoilers, förstås. Fler smakebitar HÄR
Etiketter:
En smakebit på,
Gerbrand Bakker,
Nilsson förlag,
Omvägen,
Per Holmer,
Wales
lördag 24 februari 2018
Besegrad men inte slagen
Bokförlaget Pontes |
Översättningen är gjord av Lars Axelsson och Margareta Marin
Nr 9. Läs en novell som utspelar sig i ett land du ännu inte besökt. I Ugglan och Bokens läsutmaning Läs en novell III
fredag 23 februari 2018
Olikhetsutmaningen: huvudroll och biroll
enligt O: Dagens utmaning handlar om karaktärer i olika kulturella verk, men
skulle också kunna handla om historiska skeenden, vinnare och förlorare i
OS och livet i stort. Det finns de som spelar huvudrollen och de som
får nöja sig med en biroll. Kul utmaning.
En som spelade biroller var den arma, stackars Märta Söderberg född Abenius.
Maken var så elak mot henne liksom halvbrodern och förmyndaren Alban Kayser och Lisen Bonnier, hushållerskan Elisabeth Andersson. Detta kan en läsa om i Märta och Hjalmar Söderberg. En äktenskapskatastrof av Johan Cullberg och Björn Sahlin. Det är förfärlig läsning! Hur fick något sådant hända?
Ett annat gift par men där maken fick spela birollen är Drottning Elizabeth II och hennes man prins Philip som gifte sig 20 november 1947. Han gruffade titt som tätt över detta och en kan förstå att det var jobbigt att gå två steg bakom. Vet inte varför det skulle vara så nödvändigt heller.
Dessutom finns det ju massor av konstnärspar och författarpar där makens karriär nödvändigtvis måste gå före.
Två huvudroller: Helena von Zwigbergk och Bengt Ohlsson. De verkar så trevliga. Särskilt hon som är klok som en pudel.
Natur & kultur |
Maken var så elak mot henne liksom halvbrodern och förmyndaren Alban Kayser och Lisen Bonnier, hushållerskan Elisabeth Andersson. Detta kan en läsa om i Märta och Hjalmar Söderberg. En äktenskapskatastrof av Johan Cullberg och Björn Sahlin. Det är förfärlig läsning! Hur fick något sådant hända?
Foto:TT |
Dessutom finns det ju massor av konstnärspar och författarpar där makens karriär nödvändigtvis måste gå före.
Två huvudroller: Helena von Zwigbergk och Bengt Ohlsson. De verkar så trevliga. Särskilt hon som är klok som en pudel.
torsdag 22 februari 2018
Nu
Foto:Mats Söderberg |
Katja och Fredrik är gifta med varandra. Fredrik är sjutton år äldre än Katja och han är sjuk; mycket sjuk. Men han drömmer att han är ute och rider. Det är höst och mörkt, men inte kallt. Det doftar kåda, hedmark och häst. Han sover på marken. Han har inga smärtor och han är lycklig. Katja är frisk och blomstrande och Fredrik är ett vrak.
Katja och Fredrik bor i ett gammal sommarhus där Katja har bråkat mycket med sin pundarsyster Issa. Hon är nu död och har äntligen fått lugn. Katjas pappa är också död. Men hon hon var med honom vid avverkning i skogen och hon minns lukten av skog och snö. Katja minns en gång när fadern ler mot sin dotter utan att säga något. I leendet ligger frihet.
Katja arbetar som föreståndare inom sjukvården. Hon arbetar med avvikelserapporter och semesterlistor o. dyl. vilket gör det lätt för henne att komma hemifrån på söndagar. En förstår att Katja är trött på deras förhållande Hon tycker synd om Fredrik men hon står inte ut. Hon minns hans godhet och generositet men hon kan inte fördra åldrandet, sjukdomen, döendet, hur han rör sig, hur han luktar, hur han blivit, allt. Tumörer i hela kroppen och benskörhet.
När Katja kommer hem ligger Fredrik framstupa vid trappan till ovanvåningen. Han har fallit ett par trappsteg. Den starka medicin har visserligen tagit bort smärtan men gjort honom vinglig. Katja ringer ambulans . Sedan kontaktar hon Fredriks äldsta dotter Lina som är i ålder med henne själv. Hon möts av av ointresse, men inte ovilja ( jag ryser, likgiltighet det värsta av allt.)
Fredrik ringer och vill hem. Han vill inte veta av något hospice, men han har en annan lösning som han tycker är mycket enkel: Fredrik: Du skulle kunna få slut på det.
Det är en grym novell; så otroligt bra och så smärtsam att läsa. Ens sympatier ligger både hos Katja och Fredrik. Och så empatiskt skriven. Åke Smedberg har verkligen tänkt sig in i situationen. Språket är enkelt, rent och effektivt. Det doftar av skog, häst, kåda och häst. Det är ett tungt arbete som jag minns från min farfars tid. Jag var väldigt liten, men jag minns att jag tyckte synd om hästen och insåg hur farligt arbetet var. Åke Smedberg är en av Sveriges bästa novellister och har bl. a. fått Stina Aronsons pris.
Uppläsning: Gunilla Abrahamsson.
Nu passar in på nr 25 i Ugglan&Bokens läsutmaning Läs en novell III. Läs en novell där någon är sjuk
Etiketter:
Läs en novell III,
Novell,
Nu,
Radionovell,
Stina Aronsons pris,
Åke Smedberg
onsdag 21 februari 2018
Atwood light
Margaret Atwoods senaste roman, Hjärtat stannar sist, börjar nog så bra. En känner väl igen författarens förmåga att skriva fram en obehaglig, hotfull stämning. Stan och Charmaine är ett ungt par som tvingas leva i sin bil. De har mist sina arbeten och blivit tvungna att lämna sitt hus. Det amerikanska samhället har blivit omöjligt att leva i. Arbetslöshet och bostadsbrist är vardagen för många. Våldet brer ut sig. Stan och Charmaine kan bara sova med ena ögat. De måste vara beredda att fly snabbt undan gäng och ensamma våldsverkare. Positron är en stat i staten. När en skrivit på för att bli invånare där är en garanterad mat och husrum. Stan och Chairmaine skriver på livstidkontraktet. Halva tiden bor de i ett parboende; halva tiden i ett fängelse - Internharmoni. Efter hand upptäcker de fler och fler baksidor; massor av saker en inte får tala om. Stans värstingbror Conor har varnat dem. Stan och Charmaine dras in i en mängd otroliga historier. Den blyga, flickaktiga Charmaine inleder ett skamlöst förhållande med Max. Dessutom sköter hon den s. k. Proceduren. Hon ger dödsdrogen till människor som inte passar in i det experimentella samhället längre. Hon vill inte tänka på vart de tar vägen sedan. Säkert säljs organen. Ledningen har blivit offer för sin sin egen girighet. Stan blir inblandad i utvecklingen av kvinnliga sexrobotar i olika utföranden och prisklasser. Det går att beställa robotar som har speciella anletsdrag. Det är obehagligt, men inte särskilt avlägset. Ibland kan en dra på smilbandet åt vissa formuleringar och påhittade namn. Möjligen har Atwood själv haft roligt när hon skrev den, men en undrar vad hon vill ha sagt med Hjärtat stannar sist. Den är långt ifrån vad Atwood brukar prestera. Språket är det inget fel på, men innehållet gör mig konfunderad. Vi glömmer den här och ger henne Nobelpriset i litteratur i alla fall. Norstedts förlag 2017. Övers.: Inger Johansson
tisdag 20 februari 2018
Storm över Tjurö
Idag visades filmen i SVT 1. Den gjordes 1954 med Arne Mattsson som regissör och Sven Nykvist som filmare. Och vilket stjärnuppbåd! Gunnel Broström, Sif Ruud, Adolf Jahr, Sigge Fürst, Nils Hallberg, Åke Grönberg, Georg Rydeberg, Margaretha Krook, Erik Hell och Lissi Alandh.
Miljön är fint filmad, männen är ena riktiga skojare, kvinnorna är i underläge, men har skinn på näsan. Huvudperson är den rike bonden Carl Oskar Bohm, en skenhelig lymmel, svår på kjoltyg. Han har en dotter, Augusta, som han egentligen inte velat erkänna. När Augustas mor dör blir det så att Augusta stämmer Bohm för att han undanhåller tillgångar. Tekla, som varit i tjänst hos Bohm och också fått ett barn med honom kräver innestående lön och underhåll. Prästen gör fruktlösa försök att medla, men det är bortkastad möda.
En riktig rövarhistoria med mycket gott humör men - försedd med hullingar.
Etiketter:
Arne Mattsson,
Film och bok,
Gustaf Hellström,
Storm över Tjurö,
Sven Nykvist
Veckans topplista v. 8 - Sport
Johannas deckarhörna: Veckans topplista v. 8: Sport i litteraturen
The loneliness of the long distance runner av Alan Sillitoe (Långdistanslöparen)
Åshöjdens bollklubb av Max Lundgren
Sekonden av Per Olof Enquist. Om sonen till en släggkastare som vann ett mästerskap med för lätt slägga på 40 - talet. Det blev skandal
Skidlöpar - Misse av Mary Calhoun
Corpus delicti: en process av Juli Zeh.
Året är 2058. Människor lever i en hälsodiktatur och tvingas idrotta och lämna rapporter om blodtryck och blodvärden och allt som hörde hälsan till. Ingen är intresserad av deras åsikter.
The loneliness of the long distance runner av Alan Sillitoe (Långdistanslöparen)
Åshöjdens bollklubb av Max Lundgren
Sekonden av Per Olof Enquist. Om sonen till en släggkastare som vann ett mästerskap med för lätt slägga på 40 - talet. Det blev skandal
Skidlöpar - Misse av Mary Calhoun
Året är 2058. Människor lever i en hälsodiktatur och tvingas idrotta och lämna rapporter om blodtryck och blodvärden och allt som hörde hälsan till. Ingen är intresserad av deras åsikter.
måndag 19 februari 2018
Tematrio - Idoler
Lyrans noblesser: "Veckans tema kan vara hur litterärt eller olitterärt som helst. Det är inspirerat av den konsert vi var på i Globen i lördags. Berätta om tre nuvarande eller tidigare idoler!"
1. Leonard Cohen är en gammal kärlek som aldrig rostar. En gång var jag på en live - konsert med honom en magisk sommarkväll/natt. Det blev ett minne för livet.
2. Ebba Witt Brattström är en fantastisk kvinna; litteraturprofessor och feminist; kunnig, skarp och tjusig.
3. Burt Lancaster en gammal vältränad skådespelare som varit cirkusartist. Jag säger bara Härifrån till evigheten med Burt Lancaster, Deborah Kerr, Montgomery Clift och Frank Sinatra. Trapets såg jag också och Fången på Alcatraz, Leoparden och 1900. De flesta är gamla filmer som jag sett i efterskott så att säga.
1. Leonard Cohen är en gammal kärlek som aldrig rostar. En gång var jag på en live - konsert med honom en magisk sommarkväll/natt. Det blev ett minne för livet.
2. Ebba Witt Brattström är en fantastisk kvinna; litteraturprofessor och feminist; kunnig, skarp och tjusig.
Wikipedia |
söndag 18 februari 2018
En smakebit på søndag
"Att sova i bilen är trångt. Det är en Honda som redan har haft två ägare, så det är ingen lyxsvit till att börja med. Hade den varit en van skulle de haft mer utrymme, men att ha råd med en sån var inte att tänka på ens på den tiden när de tyckte de hade pengar. Stan säger att de har tur som alls har en bil, vilket är sant, men bilen blir inte större för det. Charmaine tycker att Stan borde få sova i baksätet eftersom han behöver mer plats - det vore inte mer än rätt, han är större - men han måste sova där framme för att snabbt kunna köra i väg om det händer någonting. Han litar inte på Charmaines förmåga att fungera under sådana omständigheter: han påstår att hon inte skulle hinna starta och köra iväg för att hon var upptagen med att skrika. Så hon får ha det rymligare baksätet, men hon är ändå tvungen att ligga hopkrupen eftersom det inte precis går att sträcka ut benen."
Från sidan 13 i Hjärtat stannar sist av Margaret Atwood. Norstedts 2017
Fler smakebitar HÄR
lördag 17 februari 2018
Till T
Norstedts |
Etiketter:
DanmarkNorstedts,
Norstedts förlag,
Suzanne Brøgger,
Till T,
Urban Andersson
fredag 16 februari 2018
Helgfrågan v. 7
Mias helgfråga: Har du gjort någon bokreabeställning?
Vilket är ditt absoluta bästa reatips för i år?
Om jag ska köpa något på bokrean så blir det dessa:
Nina Burton, Gutenberggalaxens nova: en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500 - talets medierevolution. 65:-
Modernista |
Kristian Fredén, Skriv som en Nobelpristagare: från Selma Lagerlöf till Alice Munro. 69:-
Giulia Enders, Charmen med tarmen: allt om ett av kroppens mest underskattade organ 65:-
Allra bästa tipset är Gutenberggalaxens nova.
Har inte gjort någon beställning ännu, men jag ska snart.
torsdag 15 februari 2018
Olikhetsutmaningen: kärlek och hat
enligt O: Olikhetsutmaningen: Dagens ordpar är kärlek och hat, två starka känslor som vissa hävdar ligger väldigt nära varandra.
Alice Munros novellsamling Kärlek, vänska, hat innehåller det som titeln anger.
Kreutzersonaten (1890) av Leo Tolstoj kostade honom troligtvis Nobelpriset i litteratur. Det är en novell/kortroman som bl. a. ger uttryck för kvinnohat.
Strindbergs Giftas kom ut 1884.
Don José dödar Carmen i Bizets opera med samma namn. Kärlek? Eller hat?
Skuggorna av Katarina Wennstam handlar om några kvinnor som överfallits och misshandlats av män och som nu tar saken i egna händer och utkräver sin rättmätiga hämnd.
Catullus, Dikter om kärlek och hat.
" Hata jag måste och älskar ändå. - Men varför? - Jag vet ej. Blott att så verkligen är, känner jag arme med kval."
Alice Munros novellsamling Kärlek, vänska, hat innehåller det som titeln anger.
Kreutzersonaten (1890) av Leo Tolstoj kostade honom troligtvis Nobelpriset i litteratur. Det är en novell/kortroman som bl. a. ger uttryck för kvinnohat.
Strindbergs Giftas kom ut 1884.
Don José dödar Carmen i Bizets opera med samma namn. Kärlek? Eller hat?
Skuggorna av Katarina Wennstam handlar om några kvinnor som överfallits och misshandlats av män och som nu tar saken i egna händer och utkräver sin rättmätiga hämnd.
Catullus, Dikter om kärlek och hat.
" Hata jag måste och älskar ändå. - Men varför? - Jag vet ej. Blott att så verkligen är, känner jag arme med kval."
onsdag 14 februari 2018
Koreansk kultur
Changdeokgung - palatset är en sevärdhet |
Changdeokgung - palatset är omgivet av många andra byggnader; en vacker trädgård och träd som är mer än 300 år gamla. Palatset fördes upp på UNESCO:s världsarvslista 1997.
Kulturkollos veckoutmaning: ditt bästa tips om koreansk kultur.
Den röda drottningen: en transkulturell tragikomedi av Margaret Drabble. Barbara Halliwell, professor i medicinsk etik, får en dag ett anonymt brev med en dagbok, skriven av den koreanska kronprinsessan Hyegyŏng som levde på 1700-talet. Barbara är på väg till en konferens i Korea och läser boken under resan och förvånar sig över hur mycket hon har gemensamt med prinsessan.
Den koreanska nationalrätten kimchi:
- 1 kg salladskål
- 3/4 dl salt
- 2 msk chilipeppar (torkat pulver)
- 1 1/2 msk asiatisk fisksås
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 2 msk riven ingefära
- 2 dl finhackad purjolök
- 2 tsk strösocker
Blanda
chilipeppar, fisksås, vitlök, ingefära, purjolök och socker i en stor
skål. Lägg i kålen och rör runt så att allt blandas. Smaka av och
tillsätt ev mer socker och/eller salt.
Sydkoreas flagga |
Nordkoreas flagga |
Etiketter:
Changdeokgung,
Den röda drottningen,
Kimchi,
Korea,
Margaret Drabble
tisdag 13 februari 2018
Veckans topplista v. 7
Johannas deckarhörna: Med anledning av Alla hjärtans dag imorgon vill Johanna att vi ger våra fem bästa lästips inför Valentin´s Day.
1. Carson McCullers, Hjärtat jagar allena. En sydstatsroman som kom 1940 och som blivit en klassiker. Nu har den kommit i nyutgåva med förord av Monica Fagerholm
2. Helena von Zweigbergk, Än klappar hjärtan. Här har vi tre systrar Astrid - äldst, duktig, vällyckad med snäll man och tre barn; Sandra - inte så lyckad varken i yrkeslivet eller i sin relation med Per som räknar sig som Konstnär med stort K och dricker för mycket, ett barn; Lena - yngst och äventyrligast, arbetar som designer och reser mycket, inga barn. Kerstin är mor till dem alla. Hans, som var far till dem alla, var en good enough far men en dålig äkta man.
3. Natsume Soseki, Kokoro (jap. ordet för hjärta)
Det är en tragisk, vacker, vemodig och oändligt sorgsen berättelse. Första delen av boken handlar om Sensei och en ung man; andra delen handlar om den unge mannen och hans föräldrar. Familjen har stor makt och betyder mycket. Ofta får individen underkasta sig familjens vilja.
4. Marie Bengts, En sax i hjärtat
En sax i hjärtat är en pusseldeckare som utspelar sig i Småland i en liten by som heter Eneby mellan den 24 juli och den 14 augusti 1957. Hannah Lönn, klädskapare i Stockholm, är på väg till sin faster Lilly Gustavsson som behöver hjälp eftersom hon skadat sig i ett ben.Sommaren blir betydligt äventyrligare än Hannah tänkt sig.
5. Kvinnohjärtan: hjärt - och kärlsjukdomar hos kvinnor. En viktig bok eftersom dessa sjukdomar uppvisar andra symptom hos kvinnor än hos män
1. Carson McCullers, Hjärtat jagar allena. En sydstatsroman som kom 1940 och som blivit en klassiker. Nu har den kommit i nyutgåva med förord av Monica Fagerholm
2. Helena von Zweigbergk, Än klappar hjärtan. Här har vi tre systrar Astrid - äldst, duktig, vällyckad med snäll man och tre barn; Sandra - inte så lyckad varken i yrkeslivet eller i sin relation med Per som räknar sig som Konstnär med stort K och dricker för mycket, ett barn; Lena - yngst och äventyrligast, arbetar som designer och reser mycket, inga barn. Kerstin är mor till dem alla. Hans, som var far till dem alla, var en good enough far men en dålig äkta man.
3. Natsume Soseki, Kokoro (jap. ordet för hjärta)
Det är en tragisk, vacker, vemodig och oändligt sorgsen berättelse. Första delen av boken handlar om Sensei och en ung man; andra delen handlar om den unge mannen och hans föräldrar. Familjen har stor makt och betyder mycket. Ofta får individen underkasta sig familjens vilja.
4. Marie Bengts, En sax i hjärtat
En sax i hjärtat är en pusseldeckare som utspelar sig i Småland i en liten by som heter Eneby mellan den 24 juli och den 14 augusti 1957. Hannah Lönn, klädskapare i Stockholm, är på väg till sin faster Lilly Gustavsson som behöver hjälp eftersom hon skadat sig i ett ben.Sommaren blir betydligt äventyrligare än Hannah tänkt sig.
5. Kvinnohjärtan: hjärt - och kärlsjukdomar hos kvinnor. En viktig bok eftersom dessa sjukdomar uppvisar andra symptom hos kvinnor än hos män
måndag 12 februari 2018
Tematrio - Kärlek
Lyrans noblesser: Med tanke på den kommande Allahjärtansdagen är veckans tema kärlek. Välj själv konstform och stil, berätta om tre bra tavlor/sånger, texter o s v som handlar om kärlek.
1. Poeten Nina Södergren
Kärleken överraskade mig.
Som när man ställt undan
och glömt att vattna
en gammal kaktus.
Den tror att den ska dö
och börjar blomma.
ur Poesi på väg
2. Gubbe och katt. En kärlekshistoria av Nils Uddenberg
En hemlös katt väljer ut Nils Uddenberg och hans hustru till sina människor.
Först flyttar den in i ett redskapsskjul. Sedan får den mat. Och så börjar paret Uddenberg kalla den "hon". Hustrun fotograferar henne. "Hon" blir till Kissen.
Kissen utökar tålmodigt sitt revir och vips! har hon flyttat in till paret Uddenberg, som känner sitt ansvaret växa.
3. Ett månvarv. Dagbok om kärleken och döden av Gunilla Linn Persson.
En dotter som hela livet haft dålig kontakt med sin mor strider under moderns sista tid i livet för att få en plats åt henne på ett hospice. Denna sjukdomsperiod för mor och dotter närmare varandra. Samtidigt som moderns dödskamp pågår utvecklas Gunilla Linn Perssons egen kärlekshistoria med pojken från förr; den som hon var kär i när hon var sjutton å.
1. Poeten Nina Södergren
Kärleken överraskade mig.
Som när man ställt undan
och glömt att vattna
en gammal kaktus.
Den tror att den ska dö
och börjar blomma.
ur Poesi på väg
En hemlös katt väljer ut Nils Uddenberg och hans hustru till sina människor.
Först flyttar den in i ett redskapsskjul. Sedan får den mat. Och så börjar paret Uddenberg kalla den "hon". Hustrun fotograferar henne. "Hon" blir till Kissen.
Kissen utökar tålmodigt sitt revir och vips! har hon flyttat in till paret Uddenberg, som känner sitt ansvaret växa.
3. Ett månvarv. Dagbok om kärleken och döden av Gunilla Linn Persson.
En dotter som hela livet haft dålig kontakt med sin mor strider under moderns sista tid i livet för att få en plats åt henne på ett hospice. Denna sjukdomsperiod för mor och dotter närmare varandra. Samtidigt som moderns dödskamp pågår utvecklas Gunilla Linn Perssons egen kärlekshistoria med pojken från förr; den som hon var kär i när hon var sjutton å.
Stockholm läser
Kriterierna för Stockholm läser-boken är att den:
Den 31 januari diskuterade författaren Sigrid Combüchen och och bibliotekarien vid Stockholms stadsbibliotek, Harald Hultqvist, Eyvind Johnson och Grupp Krilon. Den har just kommit ut i pocketutgåva. De övriga två delarna i trilogin är Krilons resa och Krilon själv. Det blev en givande kväll i den vackra rotundan, som är som en helgedom för den som gillar böcker. Jag har inte läst Grupp Krilon, men förstod att den är läsvärd. Och att det var ett under att den skrevs just vid den tiden den skrevs, nämligen 1941. Författaren manar alla att inte ställa sig neutrala i det auktoritäras närvaro. Fastighetsmäklaren Johannes Krilon har samlat ihop en samtalsgrupp som ska uppfylla hans sokratiska dröm om samtal. I stället blir det mest egopresentationer och tragik. Men Krilon arbetar hårt med att hålla ihop gruppen och det lyckas han med ganska länge. Bilden på Eyvind Johnson har jag lånat från Stockholm läsers hemsida.
- helt eller delvis utspelar sig i Stockholm eller är skriven av en författare med tydlig Stockholmsanknytning,
- är äldre än 15 år,
- lockar både män och kvinnor till läsning,
- inte är alltför omfångsrik,
- berör ett eller flera ämnen som uppmuntrar till diskussioner som alla kan delta i utan specialkunskaper eller specialintressen,
- lämpar sig för att ligga till grund för olika typer av programaktiviteter såsom författarsamtal, debatter, stadsvandringar,
- gärna går att omarbeta till lättläst och därför inte har ett alltför brett persongalleri och en inte alltför komplicerad kronologi/struktur.
Den 31 januari diskuterade författaren Sigrid Combüchen och och bibliotekarien vid Stockholms stadsbibliotek, Harald Hultqvist, Eyvind Johnson och Grupp Krilon. Den har just kommit ut i pocketutgåva. De övriga två delarna i trilogin är Krilons resa och Krilon själv. Det blev en givande kväll i den vackra rotundan, som är som en helgedom för den som gillar böcker. Jag har inte läst Grupp Krilon, men förstod att den är läsvärd. Och att det var ett under att den skrevs just vid den tiden den skrevs, nämligen 1941. Författaren manar alla att inte ställa sig neutrala i det auktoritäras närvaro. Fastighetsmäklaren Johannes Krilon har samlat ihop en samtalsgrupp som ska uppfylla hans sokratiska dröm om samtal. I stället blir det mest egopresentationer och tragik. Men Krilon arbetar hårt med att hålla ihop gruppen och det lyckas han med ganska länge. Bilden på Eyvind Johnson har jag lånat från Stockholm läsers hemsida.
söndag 11 februari 2018
En smakebit på søndag
Astrid Terese på den norska bokbloggen Betraktninger svarar för En smakebit på søndag, en läsutmaning som går ut på att vi bjuder varandra på en smakebit av det vi just läser. Utan spoilers, förstås.
"Miss Evelyn var ovanligt tråkigt sällskap eftersom hon blev distraherad av alla stiligt klädda män och inte var särskilt intresserad av att konversera mig, förutom för att fråga om den ene eller den andre herrens namn och civilstatus. Jag var föga behjälplig, och hon övergav mig strax. Mr Tillman föresatte sig att ägna återstoden av kvällen åt att uppvakta henne, och även om jag är säker på att hon hade siktet inställt på att hon har siktet inställt på någon betydligt högre i rang än en sergeant i armén, verkade hon farligt förtjust. Jag tvivlar på att general Haywood skulle gå med på ett sådant giftermål åt sin brorsdotter." Från sidan 39 i Mot den glittrande snön vid världens ände av Eowyn Ivey.
Fler smakebitar HÄR
Bazar förlag |
Fler smakebitar HÄR
lördag 10 februari 2018
Till Isabel
I Till Isabel - en mandala av Antonio Tabucchi möter en en polsk poet vid namn Tadeus som söker efter sin tidiga ungdoms kärlek, Isabel. Hon liknade ingen annan. Och hon gjorde annorlunda saker. Hennes familj var inga Salazaranhängare och Isabel gick i fransk skola vilket ansågs vara upproriskt. Liksom att välja att läsa moderna språk. Så småningom blev Isabel - troligen - revolutionär. Tadeus beslutar sig för att söka efter sanningen och att undersöka om Isabel fortfarande finns i livet. Detta beslut för honom till olika personer som haft kontakt med henne och som är försiktiga i sina utlåtanden. Dessa nya bekantskaper innebär ofta en måltid eller ett glas av någon sort. Sökandet försvåras av att Isabel använder olika namn. Tadeus måste resa omkring en hel del, men Lissabon är utgångspunkten. Som längst reser han till den forna portugisiska kolonin Macao. Någon nämner att Isabel kanske varit gravid? Tadeusz tänker. Romanen är uppbyggd kring nio cirklar som leder längre och längre in mot en kärna. Liksom i Rekviem - en hallucination flyter gränsen mellan fantasi och verklighet. Gränsen mellan då och nu är upphävd. En person består av olika personligheter. Isabel var en gåtfull person redan i den romanen. Pessoainflytandet är tydligt även i Till Isabel. Beethovens Avskedssonat spelar också en roll i romanen; Les adieux, l´absence, le retour. Till Isabel gavs ut postumt 2013 och på svenska 2017 i översättning av Viveka Melander 2017. Jag tycker att Till Isabel var en utmaning att läsa och jag kanske inte förstår allt. Om det nu är det en ska göra. Språket tycker jag om, de filosofiska utläggningarna liksom alla samtalen och maten. Tabucchi är en gåtfull författare som jag gärna läser. Men det är svårt att skriva något om hans romaner och noveller.
Etiketter:
Antonio Tabucchi,
Lissabon,
Nilsson förlag,
Till Isabel
fredag 9 februari 2018
Helgfrågan v. 6
Mias bokhörna: Vad tycker du om att fler lägger recensioner på Instagram, vilket föredrar du? Motivera.
Själva idén med Instagram är väl bilder. Varför då plötsligt lägga dit en massa text? Dessutom glömmer jag hela tiden Instagram. Föredrar absolut blogg för text (och evt bild)
Bonusfråga: Hur ser dina torsdagskvällar ut?
(Märk väl att jag nu hoppas alla ska skriva att ni sitter och väntar på att Helgfrågan kommer upp.)
Torsdagkvällen betyder för mig att det är då Mias helgfråga kommer😊. Alltid intressant att se vad hon har hittat på. Och så betyder det Opinion live i SvT1.
Själva idén med Instagram är väl bilder. Varför då plötsligt lägga dit en massa text? Dessutom glömmer jag hela tiden Instagram. Föredrar absolut blogg för text (och evt bild)
Bonusfråga: Hur ser dina torsdagskvällar ut?
(Märk väl att jag nu hoppas alla ska skriva att ni sitter och väntar på att Helgfrågan kommer upp.)
Torsdagkvällen betyder för mig att det är då Mias helgfråga kommer😊. Alltid intressant att se vad hon har hittat på. Och så betyder det Opinion live i SvT1.
torsdag 8 februari 2018
Olikhetsutmaningen: ung och gammal
Vilka kulturella verk kopplar du ihop med ordparet ung och gammal?
frågar enligt O i dagens Olikhetsutmaning.
Det första som faller mig in är:
Min fader var en ung soldat, den vackraste man fann,
Vid femton år gevär han tog, vid sjutton var han man.
Hans hela värld var ärans fält,
Där stod han glad, var han sig ställt,
I eld, i blod, i frost, i svält;
Han var min fader, han.
ur Soldatgossen i Fänrik Ståls sägner av J L Runeberg
Ungdom, alltför lätt på vingen
alltför skön att länge vara
Gör dig glad, men skynda bara
morgondagen känner ingen
Lorenzo di Medici
Gamle Svarten, kamrat på vida färden
Gamle Svarten, den bästa vän i världen
När din vandringsdag är över
väntar gröna ängars klöver
på dig, min käre gamle vän.
Brittisk Country - sång från 1934
Lien
Jag är så gammal
att jag håller mig till lie.
Stilla sjunger den i gräset
och tankarna kan gå.
Det gör inte ont heller,
säger gräset,
att falla för lie.
Olav H. Hauge
frågar enligt O i dagens Olikhetsutmaning.
Det första som faller mig in är:
Min fader var en ung soldat, den vackraste man fann,
Vid femton år gevär han tog, vid sjutton var han man.
Hans hela värld var ärans fält,
Där stod han glad, var han sig ställt,
I eld, i blod, i frost, i svält;
Han var min fader, han.
ur Soldatgossen i Fänrik Ståls sägner av J L Runeberg
Bild: Wikipedia |
Ungdom, alltför lätt på vingen
alltför skön att länge vara
Gör dig glad, men skynda bara
morgondagen känner ingen
Lorenzo di Medici
Gamle Svarten, kamrat på vida färden
Gamle Svarten, den bästa vän i världen
När din vandringsdag är över
väntar gröna ängars klöver
på dig, min käre gamle vän.
Brittisk Country - sång från 1934
Lien
Jag är så gammal
att jag håller mig till lie.
Stilla sjunger den i gräset
och tankarna kan gå.
Det gör inte ont heller,
säger gräset,
att falla för lie.
Olav H. Hauge
En element - fyrväppling
Kulturkollos veckoutmaning gäller En element - fyrväppling
Du ska därför skriva om:
1. Den goda jorden - filmatisering av Pearl Bucks bästa bok med samma namn
2. Musik liegt in der Luft med till exempel en sångerska vid namn Caterina Valente
3. Minnen av eld - diktsamling av den walesiske prästen R. S. Thomas.
4. Onedinlinjen, TV - serie. Mycket mera vatten kan det inte bli
Du ska därför skriva om:
- en film du associerar med ett av de fyra elementen
- en bok du associerar med ett annat av de fyra elementen
- musik du associerar med ett tredje och
- en tv-serie du associerar med det fjärde elementet
1. Den goda jorden - filmatisering av Pearl Bucks bästa bok med samma namn
2. Musik liegt in der Luft med till exempel en sångerska vid namn Caterina Valente
3. Minnen av eld - diktsamling av den walesiske prästen R. S. Thomas.
4. Onedinlinjen, TV - serie. Mycket mera vatten kan det inte bli
onsdag 7 februari 2018
Hägring
Olof är pensionär och bor i Uppsala med hustrun Monica. De grälar lite om att Olof har Facebook som sin främsta informationskälla. Enligt hustrun, alltså. Hon vet inte att han har skaffat en ny 24 - årig FB - kontakt som heter Catrin och är finlandssvenska. Monica är ju lite gråhårig och märkt av ett par barnafödslar. Catrin är en mycket sprirituell kvinna som Olof fått kontakt med genom Bo Melinder, som också är mycket förtjust. Olof upptäcker att det är många som har Catrin som FB - vän och att somliga också har telefonkontakt med henne. Olof och några andra pensionerade akademiker träffas regelbundet på Paddys pizzeria och pratar. Catrin har nu varit försvunnen en tid ifrån FB. Alla undrar vad som hänt. De vet att hon har en allvarlig ögonsjukdom och att hon har en olycklig kärlekshistoria bakom sig. Hon har gjort ett självmordsförsök som misslyckades eftersom lampkroken lossnade. Bo Melinder erkänner att han skickat rosor till henne på födelsedagen. Gråtande medger han att han i det närmaste terroriserat henne per telefon. Gruppen har tidigare diskuterat om de skulle be henne komma upp till Uppsala ifrån Lund och hälsa på. Men nu tycker Birgitta Gyllenhed, som bedrivit lite privatspaning, att de i stället ska åka till Lund allihopa. Birgitta har kommit på att Catrin har en moster i Lund. Birgitta tycker att det hela är lite skumt. Sagt och gjort. De ger sig av. Och sedan säger jag inte mera. Oline Stig har skrivit novellen Hägring som är den första i novellsamlingen med samma namn. Hägring är Oline Stigs femte novellsamling. Hon skriver ofta om identitet och om hur människors önskningar påverkar vad de ser. Hon har någon gång jämförts med Alice Munro. Albert Bonniers förlag
Novellen Hägring passar in på nr 8 Läs en novell om en hemlighet i Ugglan&Bokens läsutmaning Läs en novell III
Etiketter:
Albert Bonniers förlag,
Hägring,
Läs en novell III,
Novell,
Novellsamling,
Oline Stig
tisdag 6 februari 2018
Veckans topplista v. 6 - Kvinnliga levnadsöden
Johannas deckarhörna: Berättelser om kvinnliga levnadsöden
1. Kvinnor i strid av Anna Larsdotter, journalist och författare. Här berättas om kvinnor som inte bara följde med i trossen utan också aktivt deltog i strid. Villkoren var naturligtvis inte desamma som för män och i början fick de klä ut sig till män för att få vara med. Många gjorde sig kända för en otrolig oräddhet och blev legender.
2. Bara en mor av Ivar Lo - Johansson handlar om vackra Maria som blir gravid efter att ha utnyttjats av Henrik, en fattig statare som skryter och skrävlar utan att duga mycket till. Det blir Rya - Rya som får se till att alla barnen är hela och rena och har mat på bordet. En klassisk tids- och kvinnoskildring från statartiden.
4. Trilogin om Maj av Kristina Sandberg. När maj blir med barn som 20 - åring har hon inget val. Hon måste gifta sig med den mycket äldre barnafadern som i och för sig är ett förmånligt gifte och ett kliv uppåt på samhällsstegen. Men Maj är inte speciellt engagerad känslomässigt. Så här tyckte jag om Att föda ett barn; och så här om Att sörja för de sina och om Augustpris - vinnande Liv till varje pris
5. Hjärtblad av Aino Trosell handlar om den lilla dalkullan Hulda som är nio år 1860; pigg, glad och envis. Hon håller hela familjen vid gott mod även om det är ont om mat och man fryser. I Hjärtblad berättas om dalfolkets liv och Huldas utveckling. Hon blir s. k. vandringskulla som går på inköps - och försäljningsvandringar till bl. a. Stockholm.
Etiketter:
Kvinnliga levnadsöden,
Veckans topplista v. 6
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)