lördag 30 september 2023

Veckans mening v. 39 2023

MIN 

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som han kallar Veckans mening. Vi delar med oss av en mening som av en eller annan anledning fått oss att stanna upp en stund. Min Veckans mening v. 39 kommer från Järnnätter av Sirpa Kähkönen

"Och så kom det, leendet, som den gången hon var liten flicka och de lekte brud på stuggolvet och även mor skrattade lite åt dem när de gick med örngott på sina huvuden, tre brudar och ingen brudgum, för katten hade inte velat vara med."

fredag 29 september 2023

Fem en fredag v.39 2023: Karriär

elisamatilda: Fem en fredag v. 39: Karriär 

  1. Vilket jobb passar för någon som är din motsats? Tandläkare
  2. Vad är det längsta du varit på en arbetsplats? 25 år
  3. Finns det några stereotyper kopplat till ditt jobb/karriär? Vet allt
  4. Vilken film eller tv ger ett bra porträtt av ditt jobb? Spionen som kom in från kyla
  5. Vilken har varit din drömkarriär?Hjärnkirurg

OBS! Tyvärr kan jag inte kommentera på ett flertal bloggar, till exempel Geddfish och Klimakteriehäxan. Inte ens som Anonym. Förklara det den som kan!
 

torsdag 28 september 2023

Helgfrågan v. 39 2023

Mias bokhörna: Helgfrågan v. 39 2023: Ska du åka till Bokmässan?

Svar: Nej, tyvärr. Men jag har tittat i mässprogrammet och tänkt efter vad jag skulle ha gått på om jag varit där. På torsdagen skulle jag lyssnat på ett program med rubriken Läsande i krig och katastrofer.

På fredagen: Israel och disporan; Den viktigaste romanen; Paul Celan och Leonard Cohen.

Lördagen: Joshua Cohen; Bortom Portnoys besvär; Vad lockar militärt överintresserade personer och Grammatiksagostund med Sara Lövestam
 

onsdag 27 september 2023

Veckans kulturfråga v. 39 2023

enligt O: Veckans kulturfråga v. 39: Vilken/ författare skulle du vilja lyssna till/möta?

Den första författaren jag kommer att tänka på är Thomas Hardy (1840 - 1928) och hans terrier Wessex. Jag har läst det mesta av det han skrivit och besökt hans födelseplats i Bockhampton.

Murasaki Shikibu, den japanska hovdamen som på 1000 - talet skrev Berättelsen om Genji, som kallas världens första romanen. Jag skulle frågat henne om hon verkligen satt och skrev vid Biwa - sjön och i så fall var. Och mycket annat, förstås. 

Sara Lövestam, 1980 -  verkar vara en intressant författare och språkvetare. Jag har inte läst något av henne, men har följt henne på håll. Jag skulle gärna samtala med henne eller lyssna på en  föreläsning.

Johanna Frid skulle gärna få förklara sin senaste roman, Haralds mamma, för mig. Jag tog mig inte igenom den.

Det finns så många andra jag skulle vilja möta/lyssna på. Amos Oz, Ian McEwan, Julie Otsuka, m.fl.
 

tisdag 26 september 2023

Tisdagstrion v. 39 2023: Judisk kultur och historia

Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 39: Judisk kultur och historia

1. De fattiga i Łódź av Steve Sem - Sandberg. En alldeles fantastisk roman som det tog författaren 5 1/2 år att skriva. Judeäldsten Chaim Mordechai Rumkowski, av tyskarna utvald till föreståndare för gettot, är en central gestalt i romanen. Mördare eller frälsare? Det beror på vem som får frågan. Någon av de sjuhundra överlevande (av ca 250 000) skulle säker svara att han räddade mitt liv. Rumkowski lyckades organisera hela gettot, bygga ett antal barnhem och 120 fabriker. Gettot i Łódź blev en lönsam affär för tyskarna och utrymdes därför inte förrän ryska armén befann sig alldeles inpå knutarna.

2. Tre apor av Stephan Mendel - Enk. Charmerande om en judisk familj tillhörande den judiska församlingen i Göteborg. Sekularisering pågår. Det är svårt att rekrytera nytt folk till begravningssällskapet. Och nu har det kommit in en goy i familjen också. Ingemar heter han. Katastrofen vore total om han inför julgran. Han har redan introducerat en ny sorts flingor vid frukostbordet.

3. Kaddish på motorcykel av Leif Zern, författare och teaterkritiker på DN. Han föddes 1939 och växte upp som enda barnet i en judisk familj på Söder i Stockholm. Fadern, som är jude, har träffat modern medan han arbetade som springsjas. Hon är s. k. shikse, alltså en kristen flicka.
Hon beslutar sig för att gå över till judendomen och går därefter i lära hos sin svärmor för att lära sig judiska seder och bruk.

 

måndag 25 september 2023

Boktriss v. 39 2023: Bokstaven P


Mias bokhörna: Boktriss v. 39: Bokstaven P

Författare: Per Petterson Ut och stjäla hästar. Rolf Lassgård läser just nu som radioföljetong.

Boktitel: Pelle Erobreren av  Martin Andersen Nexö. Läst i danska läsecirkeln. Därefter såg vi filmen med bl. a. Max von Sydow

Något på P på bokomslag: Pennor på omslaget till Lusten att skriva av Julia Cameron

söndag 24 september 2023

En smakebit på søndag. v. 38

"Det var så varmt den kvällen. Fåglarna slutade sjunga runt mig medan jag vande min blick vid skymningen. Där lurkade sommarkantarellerna under tallbarren och mossan, där rasslade vildsvinen våldsamt i snåren.
Svarta molnslamsor, blånande himmel. Så dök en fågel över mig, skrikande. Jag hajade till. Min vana att alltid ta fåglars uppdykande som tecken fäör något, men vad? Jag lät den söta ölen fylla munnen, skummet, bitterheten i halsen och ner i magen. Vad var det för smärta som klättrade i tarmluddet och försökte få min uppmärksamhet? Det kändes som något jag borde förstå och släppa in. Känslorna, urdjuren, björndjuren, de äldsta och de starkaste. De som hade överlistat evolutionen med sin enkelhet. Aftonstjärnan blinkade på himlen, tiotusen år färdas ljuset, civilisationer faller och arter blir till och dör ut."              Ur Mjölkat av Sanna Samuelsson

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger driver söndagsutmaningen En smakebit på søndag. Den går ut på att en delar med sig utav det en just läser. Utan spoilers, förstås. Fler smakebitar HÄR

lördag 23 september 2023

Veckans mening v. 38 2023

MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som han kallar Veckans mening. Vi delar med oss av en mening som av en eller annan anledning fått oss att stanna upp en stund. Min Veckans mening v. 38 kommer från Mjölkat av Sanna Samuelsson
"Jag gjorde mig till vän med villabarnen, deras kaviarmunnar och starkt doftande sköljmedel, gillestuga med TV1000 i källaren."

fredag 22 september 2023

Fem en fredag v. 38 2023: I nuet

 elisamatilda: Fem en fredag v. 38: Nuet
1. När behövde du sist improvisera någonting som MacGyver?
Det ska vara när jag pysslade ihop ett regnskydd över min läsplats på altanen bestående av en presenning och några brädor. Mycket effektivt men inte särskilt snyggt.
2. Vad är det mest spontana du gjort i veckan? Lyssnat på Susanna Alakoski. Jag råkade snappa upp att hon skulle samtala med David Dunér på Textilmuseet i Borås och då gjordes i all hast en justering i dagens schema
3. Vad gjorde du nyligen i sista minuten? Steg på tåget
4. Hur organiserar/planerar du din vecka? Jag utgår ifrån mina åtaganden och planerar efter dem

5. Vad ger dig tunghäfta? Dumhet

torsdag 21 september 2023

Brudar i svart

Med stort intresse har jag nu följt Anna Hallikainen i rasande takt genom Brudar i svart, första delen i Kuopio- serien. Författare: Sirpa Kähkönen. Utöver Annas historia får jag veta mycket om livet i allmänhet i Finland i början av 1900 - talet. Inte visste jag något om pråmkarlar, viborgskringlor, ochranan, saltad gädda, lakesoppa, limutslag, aladåbbröd, rieskabröd, kodpaket, Gustav Noske och poika. Anna lämnar tidigt sitt barndomshem för ett arbete i staden Kuopio. Hon får en bra tjänst hos det barnlösa prästparet Pettersson. Hon är en duktig tjänsteflicka och blir mycket uppskattad av sina arbetsgivare. Röda och vita hatar varandra i Finland. Anna är tämligen ointresserad av politik. Men när hon möter den mörke Lassi Tuomi med ödemarksögonen blir hon ganska omgående förälskad. Lassi pratar en väldig massa och stencilerar ut papper, men Anna har sitt att tänka på. Livet far inte varsamt fram med Anna. Lassi hamnar i tvångsarbetsläger i Ekenäs. Sju år ska han vara borta. Det betyder att Anna måste försörja sig själv på något sätt. När Lassi kommer hem är Anna beredd att fortsätta sitt liv utan honom. Men det blir inte riktigt som hon tänkt sig. Romanen slutar med en hänvisning till kommande delar. Järnnätter är den del som kommer sedan. Jag gillar den kärva skildringen av ett strävsamt liv som återspeglar vad som sker i landet i stort. Brudarna bar alltid svart för svarta klänningar kunde användas vid andra tillfällen. Brudar i svart har ett driv som gör att en har svårt att lägga boken ifrån sig.

Titel: Brudar i svart

Författare: Sirpa Kährkönen 

Översättare: Mattias Huss

Förlag: Lind & Co

Tryckår: 2021

Helgfrågan v. 38 2023

Mias bokhörna: Helgfrågan v. 38: Läser du e-böcker?

Svar: Sällan. Eller snarare aldrig. Jag lyssnar hellre på e-ljudböcker i bra inläsningar. Allra helst läser jag pocketböcker.

onsdag 20 september 2023

Veckans kulturfråga v. 38 2023

enligt O: Veckans kulturfråga v. 38: Vilka bokomslag lockar eller avskräcker dig att läsa

Lockar: Lotta Kühlhorns bokomslag tycker jag är fina; till exempel EKG - kurvorna utanpå Kristofer Ahlströms relationsroman Hjärtat är bara en muskel

Moll Flanders av Daniel Defoe läste jag på grund av det vackra omslaget. Bilden gör inte rättvisa åt omslagets färger

Gocken Jobs illustrationer på Selma Lagerlöfs böcker

Lockar egentligen inte men efter att ha hört Rolf Lassgårds uppläsning av  i Radioföljetongen är Snöstormen av Vladimir fullständigt oemotståndlig!

Gillar inte foton på bokomslag; tycker i allmänhet inte heller att omslag på feelgood och romance är lockande. 

tisdag 19 september 2023

Tisdagstrion v. 38 2023: Kvinnonamn i boktiteln

Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 38: Kvinnonamn i titeln

1. Singoalla av Viktor Rydberg. Riddaren Erland Månesköld träffar en dag i skogen den gåtfulla, vackra Singoalla som är av ett främmande folk, guden Alakos folk. De förälskar sig häftigt i varandra och det stöter naturligtvis på motstånd från alla håll. Assim, Singoallas stamfrände, har räknat henne som sin, och uppfylls nu av ett lömskt och glödande hat till Erland.

2. Salka Valka av Halldór Laxness utspelas på Grönland på 1920 - talet. Salka Valka och hennes mor sliter ont hos en fiskare som gör modern gravid och försöker våldta dottern. Men Salka Valka är inte så lätt att kuva.

3. Maria Eleonora. Drottningen som sa nej av Moa Matthis skildrar Gustav II Adolfs hustru och drottning Kristinas mor. Hon var vacker men beskrivs som hysterisk. Hon hade lätt för att ta till tårarna, men vilka vapen hade hon i kampen med pösmunken Axel Oxenstierna som hon retade gallfeber på.

måndag 18 september 2023

Boktriss v. 38 2023: Bokstaven O

 Mias bokhörna: Boktriss v. 38: Bokstaven O

Författare: Ruth Ozeki, En saga om tidens väsen handlar mycket om synen på begreppet tid; från zenbuddhism till kvantmekanik. Naoko, japansk tonåring, sitter i Tokyo på Fifi´s Lovely Apron French maidcafé och skriver dagbok. På andra sidan Stilla havet på en ö i kanadensiska British Columbia sitter författaren Ruth och skriver på sina memoarer.

Boktitel: Och dagen varar längre än ett sekel av Tjingis Ajtmatov. Ett traditionellt begravningsfölje är på väg över den kirgisiska stäppen. Under vägen berättas märkliga historier, legender, science fiction-historier och kärleksskildringar. Begravningsföljets stolta kamel kontrasteras mot hemliga sovjet-amerikanska rymdprojekt. 

Något på omslaget: Picnic med brie och beaujolais av Mary Wesley. Ost. På någon utgåva av boken såg en osten. Jag läste boken långt innan bloggen fanns.

söndag 17 september 2023

En smakebit på søndag v. 37 2023

"Inom kort anförtroddes Anna medicinerna och specialkosten som fruns vacklande hälsa krävde. Doktorn observerade några gånger hur hon mätte upp mixturerna med stor noggrannhet, med hela sitt väsen försjunket i uppgiften, och när han sett att inget glömdes bort lät han henne sköta det på egen hand. Även i övrigt anpassade sig Anna snabbt och blev en del av vardagen i doktorsvillan. Hon bodde i köket, doktorinnan i salongen och doktorn i sitt eget cigarrosande  rum dit män ibland kom på besök och skrattade och skålade. Doktorn hade sprit som officerarna fick som medikamenter. Men det behövde Anna inte bekymra sig om, hade frun sagt. Hon fick ofta kvällen ledig när doktorn hade besök. Det räckte att hon förberedde en kall kvällsvard, sill, ägg, saltgurka, lök och allt som var starkt och salt tillsammans med Kuppinens goda svarta bröd i tunna skivor. På kvällen bar doktorinnan in fatet från kallskafferiet till doktorns rum; Anna behövde inte visa sig för dem överhuvudtaget."

Ur Brudar i svart av Sirpa Kähkönen. (Kuopio. 1)

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger driver söndagsutmaningen En smakebit på søndag. Den går ut på att en delar med sig utav det en just läser. Utan spoilers, förstås. Fler smakebitar HÄR

lördag 16 september 2023

Veckans mening v. 37 2023

MIN 

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som går ut på att en väljer en mening från det en just läser  och delar med sig av den. Det ska vara en mening som fått en att tänka till lite extra. Av den ena eller den andra anledningen. Min Veckans mening v. 37 kommer från Brudar i svart av Sirpa Kähkönen

" Positivets skrän skar i öronen och markattan hängde med huvudet i sin röda mössa och sammetsjacka."

fredag 15 september 2023

Fem en fredag v. 37 2023: Teamövning

elisamatilda: Fem en fredag v. 37: Teamövning

1. Vilken av Astrid Lindgrens karaktärer är din favorit? Tjorven
2. Om du kunde åka tillbaka i tiden, var skulle du åka då? Det viktorianska England för att umgås med alla fina författare; Gaskell, Hardy, Eliot, Brontë, Dickens och Trollope för att nämna några
3. Vilket var ditt första jobb? Många mer eller mindre konstiga sommarjobb har jag haft men två av de "tyngre" var ett som praktikant där jag skulle ta hand om tre stökiga små barn och ett annat på radiologens journalarkiv i Lund där jag höll på att stanna kvar. Eller vad sägs om ett löpande band - arbete i konservfabrik på Orust?
4. Om utomjordingar landade på jorden, vem skulle du rekommendera dem att prata med? Johar Bendjelloul
5. Om du var tvungen att äta en krita, vilken färg skulle du välja? Vit

torsdag 14 september 2023

Helgfrågan v. 37 2023: Vilka genrer läser du helst inte


Mias bokhörna: Helgfrågan v. 37: Vilka genrer läser du helst inte? Motivera!

Rent generellt läser jag inte gärna: SF, fantasy, romance, chick - lit, feelgood, skräck eller dystopier. Men jag säger inte "aldrig" för ibland går jag absolut utanför min comfortzone och slår till med något alldeles oväntat. Och det kan vara väldigt trevligt.

Rymmerskan

På spaning efter den tid som flytt. 6. Rymmerskan av Marcel Proust liknar inte de tidigare delarna. För det första är den endast 300 sidor lång. För det andra är den nästan lite spännande. För det tredje tycker jag att det är lite svårt att avgöra när Rymmerskan tilldrar sig tidsmässigt i förhållande till de tidigare delarna. Huvudpersonen fortsätter att odla sin svartsjuka retroaktivt. Albertine har gett sig iväg och åkt tillbaka till Balbec. Hon kommer snart tillbaka, tänker berättaren. Sedan skickar han ut folk som ska ta reda på vad hon sysslar med. Han vrider och vänder på tidigare händelser och försöker se ur olika synvinklar. Precis som medan Albertine fanns hos honom. Det som intresserar honom särskilt är hennes förhållande till andra kvinnor. Kvinnors homosexualitet upprör honom. För att utmana Albertine inbjuder han hennes väninna Andrée att bo hos honom. Det rör sig inte om kärlek utan ägande, tycker en. Hur hade det blivit om berättaren inte hade haft så mycken tid att ägna åt historien med A? Om han haft ett arbete och måst försörja sig? Så småningom står det klart vad som hänt Albertine. Den sportiga, cyklande Albertine är modellerad efter Marcels chaufför Alfred Agostinelli. Berättarens mor tar med honom på en resa till Venedig med konstnären John Ruskin för ögonen. Proust får verkligen Venedig att skimra. En upplever hans förtrollning av miljön; han beskriver det som direkt träffar ögat. Som vanligt finns det många understrykningar i min bok. Somligt är roligt, annat är elakt och mycket är väldigt pregnant formulerat. En känner igen väldigt många människor från de tidigare delarna. De har inte precis utvecklats till det bättre. Vännen Robert Saint-Loup blir vi riktigt besvikna på, både berättaren och jag. Gilberte dyker plötsligt upp. Hon har blivit ett gott parti efter Swanns (faderns) död. Under den här tiden utför berättaren ett slags arbete som kan bli början till det skrivande han hela tiden talar om. Han skriver en artikel som kommer in på första sidan i Le Figaro. Svårt att tänka sig fortsättningen. Del 7 heter Den återfunna tiden. Vad betyder det? Att han äntligen kommer igång att skriva?

onsdag 13 september 2023

Veckands kulturfråga v. 37 2023

enligt O: Veckans kulturfråga v. 37: Vilka är dina favoritboktitlar och varför gillar du dem. Jag står här och stryker av Tillie Olsen är en titel jag gillar. En får en känsla av kvinnohistoria och tankar. En tänker ju ofta bra när en gör mekaniska rörelser. Ingenstans mitt segel av Ingela Strandberg är en så poetisk titel på den diktsamling som författaren fick Sveriges Radios lyrikpris för. Arktiska nätter av Giles Blunt låter vackert men obarmhärtigt och skrämmande. När bergen sjunger av Nguyễn Phan Quế Mai är en bedrägligt vacker titel på en förskräckande vietnamesisk krigsskildring. Biodlaren från Aleppo av Christy Lefteri är en fantastrisk roman om kriget i Mellanöstern. Aleppo är Syriens största stad. Jag har alltid tyckt att Aleppo är ett så mytiskt namn.

tisdag 12 september 2023

Tisdagstrion v. 37 2023: Australien


 Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 37: Australien

1. Candice Fox, Crimson Lake. Crimson Lake handlar om en mycket sär privatdetektiv vid namn Amanda Pharrell och hennes inte mindre avvikande medhjälpare, den före detta polisen Ted Conkaffey. Amanda har begått ett mord och avtjänat ett långt fängelsestraff för det. Ted Conkaffey har stått åtalad men aldrig blivit dömd för mordet på en 13 - årig flicka. I människors ögon är han skyldig.

2.  Holly Ringland, Berättelsen om Alice Hart. När en tragedi totalt förändrar nioåriga Alice liv tvingas hon flytta till en farmor hon inte visste fanns. Hennes farmor driver en blomsterodling som också fungerar som en plats där utsatta kvinnor kan få skydd. Enligt viktoriansk tradition har alla blommor en betydelse och en mening. Alice som har svårt att uttrycka sig efter det fruktansvärda hon varit med om, lär sig att använda blomsterspråket för att uttrycka det som är svårt. Den här berättelsen, som jag just ska börja börja lyssna på, tilldrar sig i olika delar av Australien.

3.  Robyn Davidson, På kamelrygg genom öknen. 1977 var författaren  27 år. Tillsammans med fyra kameler och en hund startade hon en resa från Alice Springs i centrala Australien genom 3 000 km vildmark som mestadels var öken. Resan mål var Australiens västkust och Indiska Oceanen.

måndag 11 september 2023

Boktriss v. 37 2023: Bokstaven N


Mias bokhörna: Boktriss v. 37: Bokstaven N
Författare: Marie Ndiaye, Ladivine. Nobelpristagarkandidat. Flera generationer kvinnor är inblandade i historien. Äldst är städerskan Ladivine Salle, som bor i utkanten av Paris med dottern Malinka. Hon är svart och  tyglar sitt hår med olja. Malinka hyser en sorts förtvivlans hatkärlek till sin mor men lämnar hemmet så fort hon får en möjlighet.

Titel: Evig natt: arktisk spökroman av Michelle Paver. "Att vara vid medvetande i en evig natt. Då skulle man be om glömska. Men ingen skulle kunna höra en". Så filosoferar Jack Miller, 28, i sin dagbok där han sitter ensam i Gruhuken på Spetsbergen i den mörka arktiska vintern.
De tre övriga expeditionsmedlemmarna har fallit ifrån på olika sätt.

Sak på omslaget: Nysnö på omslaget till Lucy Dillons Ensamma hjärtan och herrelösa hundar. Rachel Fielding har på kort tid lyckats försnilla ett glamoröst jobb på en pr-firma, en attraktiv pojkvän och en chic våning i centrala London. Hon är trettionio år och framtiden ter sig tämligen osäker. Men en dag får hon ett oväntat besked. Hon har fått ärva sin mosters hus på landet, hennes bordercollie och ett hundstall fullt med herrelösa hundar.

söndag 10 september 2023

E n smakebit på søndag v. 36 2023

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger driver söndagsutmaningen En smakebit på søndag. En delar med sig utav det en just läser. Utan spoilers, förstås. Min smakebit
  v. 36 kommer från Om uträkning av omfång 1.

"Strax därpå hör jag honom åter i trappanoch i hallen, och efter en kort stund går han in i vardagsrummet och sätter sig i en fåtölj vid fönstret som vetter mot vägen. Han tillbringar väntetiden med att läsa eller med att betrakta novemberregnet. Det är mig han väntar på. Jag heter Tara Selter. Jag sitter i det innersta rummet, som vetter mot trädgården och vedstapeln. Det är den artonde november. Varje kväll när jag går och lägger mig i gästsängen här inne är det den artonde november och varje morgon när jag vaknar är det den artonde november. Jag förväntar mig inte längre att vakna upp till den nittonde november och jag minns inte längre den sjuttonde november som det var igår."    

lördag 9 september 2023

Veckans mening v. 36 2023

MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som går ut på att en väljer en mening från det en just läser  och delar med sig av den. Det ska vara en mening som fått en att tänka till lite extra. Av den ena eller den andra anledningen. Min Veckans mening v. 36 kommer från Motiv X av Stefan Ahnhem.
"Under tiden hälsade dörrvakten ett annat sällskap välkomna och släppte in dem, ovetande om att den ena av de två kvinnorna i sällskapet inte hörde till."