fredag 31 maj 2024

Fem en fredag v. 22 2024: Fem

elisamatilda: Fem en fredag v. 22: Fem

  1. Vilket ord på fem bokstäver beskriver ditt humör idag?  Tålig 🦷
  2. Vilket ord på fem bokstäver beskriver dina planer för helgen? Enkla
  3. Vilket ord på fem bokstäver beskriver hur veckan har gått? Raskt
  4. Vilket ord på fem bokstäver beskriver något som irriterat dig i veckan?Jimmy
  5. Vilket ord på fem bokstäver beskriver dig själv i veckan? Kavat

torsdag 30 maj 2024

Helgfrågan v. 22 2024

Mias bokhörna: Helgfrågan v. 22: Vad är du mer intresserad av förutom böcker?


Jag är intresserad av en hel del. Och det tillkommer ständigt nya saker som jag blir nyfiken på. Barn/barnbarn, resor, språk, film/serier, musik, trädgård/växter, konstutställningar, handarbete, kläder.

Ted & Sylvia: ett förståelseförsök

Författaren Michael Economou är boendestipendiat på Elin Wägners Lilla Björka. Han berättade om sin bok om Ted Hughes och Sylvia Plath. Ted & Sylvia: ett förståelseförsök är titeln. Ordet förståelseförsök har han lånat av Emilia Fogelklou. M Economou har vägt för och emot, läst, talat med människor och försökt förstå. Men sanningen kommer man knappast fram till. I England grälas det fortfarande om vem som var den största boven i dramat. Sylvia tyckte under hela sitt liv att fadern svikit henne eftersom han dog när Sylvia var endast fem år. Han dog av sjukdom och kunde inte göra mycket åt saken. Då funderar en ovillkorligen på hur Sylvia med vett och vilja väljer att utsätta sina små barn för att mista en förälder. Var
självmordsförsöket i själva verket ett rop på hjälp? Barnflickan var i antågande. Economou fick kontakt med dottern, Frieda, men när hon förstod vad saken gällde blev det tvärt nej. Så tragiskt med dessa båda begåvade människor. Och det började ju så bra. Michael Economou läste också några av sina egna dikter. Vi satt i en liten lada på Lilla Björka. Sedan gick vi ut i den soliga vårkvällen och drack kaffe och åt hembakade kanelbullar.  

onsdag 29 maj 2024

Veckans kulturfråga v. 22 2024

enligt O: Veckans kulturfråga v. 22: Vilka kulturella verk tycker du beskriver bedömning och tävling extra bra?

Om du vågar av Megan Abbott. 80 - talsmiljö. Tävling mellan flickor om vilka som blir bästa cheerleaders. Riktigt otäckt faktiskt. I en novell av Britt Edwall Klasar färdiga att falla tävlar en dam med solen om vem som kommer upp först om morgonen. Inte sällan vinner damen och går till postlådan och hämtar Ystads Allehanda. På vägen samtalar hon med en ett svart russ. I Det forsømte forår av Hans Scherfig sätts det många godtyckliga betyg. Lärarna är gamla kufar som glömt varför de en gång blev lärare. En film som jag minns för att den var så sorglig och handlade om en boxare på dekis och en annan boxare på väg uppåt. Särskilt minns jag ledmotivet Help me make it through the night av Kris Kristofferson. Fat city heter filmen. Boxaren på fallrepet spelades av Stacey Keach och den på uppgång av Jeff Bridges. I regi av John Huston. I botten ligger en klassisk boxningsroman med samma namn av Leonard Gardener.

Återkomsten till Värmland

I Höst. Berättelser och tal av Selma Lagerlöf finns Återkomsten till Värmland. Under 1870 - och 1880 - talen visade det sig vara omöjlit för dem som ägde bruk och herrgårdar i Värmland att leva på sina egendomar. Selma Lagerlöfs syster och svåger som då ägde Mårbacka måste också sälja. Godsägare och brukspatroner utvandrade från provinsen och flera herrgårdshus blev stående öde eller beboddes till vissa delar medan man hade sädesmagasin på övervåningarna. De stora trädgårdarna, terrasser, häckar och växthus växte igen och förföll. Selma Lagerlöf själv bodde då i Landskrona och hade ingen möjlighet att köpa Mårbacka. Mor och faster varnade när hon erbjöds det av den senaste ägaren, brukspatron Ernst Schöler, som såg sig nödsakad att sälja. Selma Lagerlöf tänker att det var ålderns fega visdom som talade. Modern var 79 och fastern 82. Selma L skaffade sig ett boende i Falun dit också hennes mor och faster Lovisa flyttade in. Så blir faster sjuk. Selma L sitter vid hennes sjukbädd och känner Lovisas tankar strömma in i sin själ. Faster skulle vilja bli begravd i Östra Ämtervik. När Selma L och hennes syster närmar sig Ö Ämtervik på begravningsdagen häpnar de över det hjärtliga mottagandet. Folk kommer ihåg dem ännu efter tjugo år. Efter begravning bestämmer de sig för att åka till Mårbacka även om de bävar för att återse det. Men när de väl kommer dit känner de sig som de rätta ägarna. Här hör de hemma. Selma L får ännu en propå om att köpa, men hon måste ju fortfarande tacka nej. Däremot har hon under resans gång fått en idé. Hon skulle sälja jorden och själv behålla boningshuset och trädgården. Säkert skulle faster Lovisa vara nöjd med den lösningen där hon slumrar i sin grav med mor och far och syskon. En varm och hoppfull berättelse av en av våra stora berättare

Ugglan & Boken: Novellresan 2024: Mars: Mårbacka

tisdag 28 maj 2024

Tisdagstrion v. 22 2024: Ett "och" i boktiteln

Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 22: Ett "och" i boktiteln

1. Sniglar och snö. Agneta Pleijel har kommit fram till tredje och sista delen i sin självbiografiska romansvit om tre delar. Åtminstone är hon framme i nutid. Hon berättar nu om åren som journalist, kritiker, författare, dramatiker, chefredaktör för Aftonbladets kultursida, rektor för Dramatiska institutet, resor, relationen med L som inte vill bli far men som i alla fall blir pappa till dottern Lina.

2. Morgon och kväll av Jon Fosse. Romanen handlar om två dagar i en människas liv. Den första dagen är den kortaste delen i boken. Den handlar om Johannes födelse. Fadern Olai för ordet. Hustrun Marta ligger i barnsäng. Storasyster Magda har rotts till en farbror. Olai vet inte till sig av lycka men han är också orolig. Tänk, om det händer mor och barn något! Olai har redan döpt barnet till Johannes efter farfar. Och fiskare ska han bli.

3. Sodom och Gomorra av Marcel Proust. Del fyra av Spaningen, Sodom och Gomorra, knyter direkt an till del tre. Sodom och Gomorra var enligt Första Mosebok två palestinska städer som straffades med eld och svavel för sitt ogudaktiga liv. Hos Proust står symboliserar Sodom män  som älskar män och Gomorra för lesbisk kärlek. Romanen handlar alltså om homosexualiet; direkt såväl som indirekt; manlig såväl som kvinnlig.

Mannen i båten

Berättare i Per- Olov Enquists novell Mannen i båten (undertitel: Historien, som jag berättade den för Mats) är en pojke på nio år. Hans bäste vän är Håkan tio år. De båda har stått vid Bursjön och iakttagit flottarna som hanterar stockarna som kommit norrifrån. Det tar inte männen lång tid att rensa sjön, men det blir alltid några stockar kvar som kört fast på olika sätt. De kallas sladden. Pojkarna bestämmer sig för att gömma undan tre stockar. Sagt och gjort. De leder in stockarna i ett dike som mynnar i sjön och kamouflerar dem. När flottarna givit sig av för gott och tagit sladden med sig skrider pojkarna till verket. De spikar ihop en flotte av stockarna och utrustar den till och med med segel; ett lakan mellan två störar. Och så ger de sig iväg. Vågorna är högre än de trott och vattnet kallare. Håkan gör en överhalning och hamnar i vattnet. Pojken ser Håkans ansikte i vattnet och sträcker sig efter honom. Sedan försvinner verkligheten för berättaren. När han vaknar till är det natt och månsken. Han fryser och Håkan, som är våt, sitter ihopkurad med ryggen mot honom. Vinden har mojnat och månen lyser. Snart hörs årtag. En okänd man kommer roende österifrån och glider upp bredvid flotten. Mannens ansikte blir aldrig synligt. Mannen tar Håkan med sig och berättaren sitter häpen kvar. Det blir morfar som så småningom hittar pojken och för hem honom. Därefter blir pojken ordentligt sjuk. När han äntligen frisknar till ger han sig ut och söker efter Håkan. Systematiskt går han igenom den obebyggda östra sidan av sjön men finner inget annat än en trasig båt. Men en natt när han olovande lånat morfars båt och är ute och ror i dimman i sitt outröttliga sökande stöter han båten med mannen igen. Och Håkan. Därefter har berättaren fått sitt svar. Han känner att något betydelsefullt hänt i hans liv. Han har tagit i stort steg i sin utveckling. Inte ens morfar, som ilsket står  på stranden, skrämmer honom. En stör som pojkarna haft för att staka sig fram med flotten har pojken med sig som bevis för att han mött den andra båten. Han förstår slutligen vem mannen i båten var. Pojken tänker på Den flygande holländaren och andra liknande historier han hört. När morfar säger att han tagit isär flotten frågar han bara om morfadern tagit ur spikarna. Det har han. "Det var bra, sa jag. Annars hade gubbarna på sågen spiksågat och förstört ackordet."

Ugglans & Bokens Novellresan i maj: Västerbotten. Så glad jag blev när jag hittade en fin novell av PO Enquist i en bok i min hylla med titeln Noveller nu. En antologi från 50 - tal till 70 - tal.

måndag 27 maj 2024

Boktriss v. 22 2024: Bokstaven V, W

Mias bokhörna: Boktriss v. 22: Bokstaven V, W
Manlig karaktär: Vilhelm hyr en lägenhet av Clara i Malmö vid Folkets Park  i kriminalromanen Clara av Jens Lönnaeus. (Titeln är klickbar.)

Kvinnlig karaktär: Vera och Vanna heter flickorna i Anne Swärds roman Vera


Barn, djur, serie: Villervalle i Söderhavet av Bengt Danielsson. Bilderbok från 1957 som blev serie och film

Selfie v. 22 2024: Sömn

Klimakteriehäxan: Selfie v. 22: Sömn

1. Pyjamas, nattlinne eller naken? Pyjamas. Om jag försöker mig på ett nattlinne sitter det som ett strypkoppel runt halsen på mig på morgonen.

2. Lämplig temperatur i sovrummet för att du ska sova gott? Svalt

3. Hur mörkt ska du ha det? Så mörkt som möjligt. Och tyst.

4. Hur många kuddar har du i din säng? Tre. Två med olika fasthet och en pöl

5. Hur många timmar sover du per natt, ungefär? Skulle säkert behöva sova minst 8 timmar, men det blir nog ungefär hälften.

6. Sover du i ett sträck eller vaknar du och somnar sedan om? Vaknar flera gånger varje natt. Somnar om för det mesta

7. Drömmer du? Inte så sällan. Alltid obehagligt på något sätt. Och vaknar med en kvardröjande känsla av obehag. Natten är inte min bästa tid på dygnet.

söndag 26 maj 2024

En smakebit på søndag v. 21 2024

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger håller i bloggutmaningen En smakebit på søndag. Den går ut på att vi bjuder varandra på smakebitar utav det vi just läser. Utan att för den skull spoila något, förstås. Min smakebit v. 21 kommer ifrån Hyper av Agri Ismail.

"Deutsche Bank slutade höra av sig efter ett sista lätt avfärdande mejl ("Vi hör av oss så snart vi kan."), och efter några dagar kunde inte M:s kolleger fortsätta låtsas som om de inte märkt att M ägnade sina arbetsdagar åt att stirra på Outlook - ikonen. Det var ett självdestruktivt beteende, och både Jane och Naveen hoppades att de kunde få honom att sluta. "Okej, jag går nu, säg till om du lyckas med att nå nirvana eller vad det nu är du försöker åstadkomma", sa Jane när hon lämnade kontoret medan Naveen delade med sig av olika ordspråk på hindi. "Det rykte som du förlorat på en betelnöt kommer inte tillbaka även om du donerar en elefant", sa han försiktigt.  - "Naveen. Vad fan är en betelnöt?" - "Det är något man tuggar i Indien. Man gör pan masala av det. Som tobak."                                   Fler smakebitar HÄR.

lördag 25 maj 2024

Veckans mening v. 21 2024

MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord skriver så här: Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på." Häng på! Och länka i kommentarsfältet!

" Det dröjde inte länge innan investmentbanker i hela City of London packade ihop och flyttade så nära London Stock Exchange som deras balansräkningar tillät, vilket frigjorde värdefull egendom i det som dittills varit kapitalets hjärta." 

Ur  Hyper av Agri Ismail

Arnold

Medan jag läste om Honorine Hermelin och de andra kvinnorna på Fogelstad stötte jag på Emilia Fogelklou också. Hon var där och föreläste och medverkade i tidskriften Tidevarvet. Emilia Fogelklou var teolog och översättare och höll föreläsningar i psykologi. Hon var mycket god vän med Elin Wägner och Klara Johansson, 1875 - 1948, litteraturkritiker och essäist. I min bokhylla står sedan länge Emilia Fogelklous roman Arnold från 1944. Nu var det äntligen alldeles rätt tid för den. Den kom i ny upplaga 2009 och då är den placerad bland biografierna vilket är helt rätt. Den handlar om Emilia Fogelklous man, Arnold Norlind, 1883 - 1929, docent i geografi och Danteöversättare. Han  skickade sina översättningar till EF och bad henne läsa. Jag blev lite förvånad över att den blyge tillbakadragne mannen utser en vilt främmande människa till sin läsare. Och i följebrevet använder han skrivningen "Du skall.." Åren går. Båda arbetar, forskar, föreläser, reser och skriver. Utöver allt detta skriver de dagbok och brev. En gång sammanstrålar de i Berlin och har några väldigt roliga dagar där. De är som två stora barn och funderar på att fortsätta till Italien i stället för att åka hem till sina respektive arbeten. Det är ingen omtumlande förälskelse från någondera hållet. Arnold Norlind har identitetsproblem. "Min kropp är man min själ är kvinna", skriver han. Men han har haft ett par förhållanden och är en gång nära att gifta sig med Flora som han vandrat i bergen med, men backar ur i sista minuten. Typiskt nog fortsätter flickan han sviker att vara hans vän och är glad över att ha honom som sin vän. Arnold Norlind var inte passionerad men innerlig. Han var en genuint god människa som aldrig framhävde sig själv; en ljusgestalt. Erik Hjalmar Linder säger om honom "...här talar en själ som i renhet och okuvlighet liknar en låga." Jag kom under läsningen att tänka på Idioten av Dostojevskij. Emilia Fogelklou och Arnold Norlind gifter sig1922 . Emilia är 44 år, fem år äldre än Arnold, men båda drömmer om barn. Även sedan Arnold fått veta att han har tuberkulos i strupen. Han får ett år på sig att leva. Men det blir sju. Och de båda makarna blir mästare på att leva i ögonblicket. Arnold arbetar mycket hårt. Han tror på viljans kraft. Vill man inte bli sjuk så blir man inte sjuk. Men när de ska flytta in i sitt lilla nötskal till hus i Jakobsberg överanstränger han sig med att bära alla bokkartonger som måste pulas in i huset. Redan som barn blev han vegetarian sedan ha sett hur familjen åt upp hans lekkamrat, ett litet lamm. Nu magrar han kolossalt men har förvånansvärt god kondition. Han gillar att röra på sig och trampar på jorden med lätta fötter; liksom tyngdlös. Emilia och Arnold känner sig fria i varandras närhet. Båda är mystiker och forskare. Under långa tider får inte Arnold säga något. Men han kan säga "Vov" utan att anstränga halsen, så det gör han. Emilia läser högt för honom. Mycken kommunikation är ordlös. Arnold känner på sig när Emilia är orolig och sorgsen om natten och plötsligt sitter han där vid hennes sängkant. När han blivit i stort sett helt sängbunden skriver han  det han kallar sitt "andliga testamente". Det lilla häftet fick titeln Från min veranda: meditationer. Senaste upplagan kom 2020. I min bokhylla finns också Emilia Fogelklou, människan och gärningen - en biografi skriven av Malin Bergman Andrews. Nu har jag umgåtts med det här överjordiska paret så länge att jag kommer att sakna dem. Nu ska jag läsa lite till i Kvinnor på gränsen till genombrott av Ulrika Knutson där Emilia Fogelklou fått ett kapitel. Men -  vad läser jag sedan?

fredag 24 maj 2024

Fem en fredag v. 21 2024: Överskott

elisamatilda: Fem en fredag v. 21: Överskott

  1. Vad har du haft för mycket av i livet på sistone? Tandläkare
  2. Vad var droppen som senast fick bägaren att rinna över? Jimmie
  3. Hur hanterar du en stressad känsla? Andas
  4. Vad går på sparlåga just nu? Motionen
  5. Hur tar du hand om dig själv? Gör saker jag tycker är roligt

torsdag 23 maj 2024

Helgfrågan v. 21 2024

Mias bokhörna: Helgfrågan v. 21: Det är Mors dag på söndag. Vilken bok skulle du ge din mamma?

Jag tror faktiskt att jag skulle ge henne Ebba Witt - Brattströms bok om Harry och Moa Martinson, Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd : författarparet Moa och Harry Martinson. Jag vet att hon läst både Moa och Harry Martinson. Om du klickar på titeln får du veta vad jag tyckte om boken.

Jag måste gå rätt in i elden

Kerstin Norborg har skrivit en liten pärla till roman med titeln Jag måste gå rätt in i elden. En roman om Honorine. Den har hon haft liggande i datorn länge eftersom hon tyckte att det inte gick att skriva om en kvinna med så stark integritet som Honorine Hermelin, rektor för Kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad under trettio år. Hon var en av de ledande gestalterna i Fogelstadsgruppen. Den som kläckte idén och stod för fiolerna var Elisabeth Tamm. Läkaren Ada Nilsson var en annan central figur, en sorts modersgestalt för den tidigt moderlösa Honorine. Nu sitter Honorine Hermelin - Grønbech på Blomsterfondens äldreboende i Älvsjö och tänker tillbaka på sitt liv. Var gjorde hon avtryck? Uppväxten på Ulfåsa vid Bolmen, lärargärningen, översättningarna särskilt de av danske professorn Vilhelm Grønbechs religionshistoriska skrifter. Hon var väl insatt i hans tänkevärld när de så småningom träffades. Tycke uppstod och de gifte sig 1947 när han var 75 och hon i 60- årsåldern.Tio månader senare dör maken och efter en tid flyttar Honorine tillbaka till Fogelstad. Honorine är den tjusigaste av Fogelstaddamerna. Lång, mörk, mager och med stora ögon. Hon är fullt medveten om att hennes liv lider mot sitt slut. Hon märker att hon tappar minnet och blandar ihop personalen. Och hon är yr. Honorine Hermelin har bokat plats åt sin aska i Elisabeth Tamms grav. Jag är väldigt förtjust i den här sortens böcker som skissar konturerna av någon och låter läsaren fylla i efter bästa förmåga och dessutom genererar vidare efterforskning.  Ulrika Knutsons bok Kvinnor på gränsen till genombrott känns som en naturlig fortsättning på Kerstin Norborgs roman.

onsdag 22 maj 2024

Veckans kulturfråga v. 21 2024

enligt O: Veckans kulturfråga v. 21

Vilka läsupplevelser hade du missat utan bra översättare?

Eftersom jag gärna läser japanska böcker t. ex. Mögel av Tukude Shusei är jag glad för att det finns översättare som behärskar japanska språket och är intresserade av japansk kultur. Hans - Göran Ancarcrona har översatt . 

Agat av Marlene van Niekirk utspelar sig i Sydafrika. Husmor Milla blir svårt sjuk i ALS och är helt beroende av Agaat som vakar över henne dygnet runt.

Sandor Marais skrev på ungerska. Hans Dagbok 1984 - 1989  är bland det vackraste jag läst. Sándor Márai (1900 - 1989) skrev dagbok i hela sitt liv med början 1943. Han föddes i dubbelmonarkin Österrike - Ungern, men flydde därifrån några år efter det kommunistiska maktövertaget. 

Nödåret av Aki Ollikainen. Att någon kan skriva en sådan fantastisk roman  om något så förfärligt som Nödåret 1867 i Finland. Flera års missväxt gjorde att människor drevs på tiggarstråt eftersom de inte kunde få sin försörjning på sina små gårdar. Det är vinter, snöstorm och mycket kallt när Marja lämnar sin döende man Juhani i den lilla stugan och tar med sig barnen för att vandra till St Petersburg över Helsingfors.

Vi är inte här för att ha roligt

Den avdankade författaren Knut A. Pettersen är en gnällig kulturman utan tillstymmelse till självinsikt eller ödmjukhet. Ibland är han rolig men  större delen av tiden är han väldigt irriterande. Nina Lykkes senaste roman, Vi är inte här för att ha roligt, handlar om Knut A Pettersens eländiga liv. Med en veckas varsel har han bjudits in till en paneldebatt vid litteraturfestivalen i Lillehammer. Han förstår, att han är ett andrahandsval. Någon har tackat nej. Övriga deltagare i panelen är mannen som gift sig med Knuts exhustru samt den kvinna som i sin roman beskrivit honom som en riktigt kulturman som kränkt henne under en dans. Hon har hängt ut honom med fullständigt namn och hon säger sig beskriva sanningen och verkligheten. Det hon glömmer att nämna är att det var hon själv som bjöd upp till den dansen. Det här är metoo från båda hållen, så att säga. Kvinnorna förgriper sig på de berusade sovande männen också. Ämnet för paneldebatten är Otrohet i litteratur och liv. Mannen som är gift med Knuts exhustru, Lene, är en dryg man vid namn Terje Bjarne Lund - Pedersen Johansen. Moderatorn heter Kirsten - Margrethe Solveigsdatter Bretteville - Paulsgaard. Nina Lykke har sinne för löjligheter i samhället och hon är inte sen att lyfta fram dem till allmänt åtlöje. De flesta människorna i berättelsen tycker en inte om. Men exhustrun Lene är sympatisk. Det tycker Knut A. Pettersen också. Egentligen förstår han inte varför de skilde sig. Men det är så mycket han inte förstår. Nina Lykke går hårt åt den litterära världen och en både suckar och skrattar åt hennes träffsäkerhet. 

Titel: Vi är inte här för att ha roligt

Författare: Nina Lykke

Översättare: Marianne Mattsson

Förlag: Wahlström & Widstrand

Tryckår: 2022

Antal sidor: 221
 

tisdag 21 maj 2024

Tisdagstrion v. 21 2024: Böcker som gavs ut under olika årtionden på 1900-talet

Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 21: Böcker som gavs ut under olika årtionden på 1900-talet ( Ett årtionde i varje bok)

1. Pennskaftet - Elin Wägners rösträttsroman kom ut 1910. Pennskaftet, eller Barbro Magnus som hon egentligen heter, är en sprakfåle med ljust, burrigt hår; journalist i mörkblå pennkjol och eldröd kråka. Pennskaftet tycker att Barbro är ett rysligt hemslöjdsnamn och ingen kallar henne heller för det. Pennskaftets rykte är inte det bästa. Hon rör sig i miljöer där hon inte borde vara och vid tider då en anständig flicka borde sova sött i sin egen säng.

2. Okänd soldat av Väinö Linna kom ut 1954. Väinö Linnas klassiska roman från 1954. Den bygger delvis på självupplevda erfarenheter eftersom författaren själv deltog i kriget vid fronten. Okänd soldat skildrar en kulsprutepluton under fortsättningskriget 1941 - 1944.  Det är en brutalt realistisk skildring av krigets verklighet och författaren fick mycken kritik för det.

3. En vinter i Stockholm av Agneta Pleijel kom ut 1997. En man meddelar sin hustru att han funnit en annan kvinna som han också älskar. Han tänker inte överge hustrun. Han kommer och går som det passar honom och hustrun har till en början inte kraft att be honom gå för gott.

måndag 20 maj 2024

Boktriss v. 21 2024: Bokstaven U

Mias bokhörna: Boktriss v. 21: Bokstaven U

Manlig karaktär: Urban von Feilitzen i Anneli Jordahls bok om Ellen Key, Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet). Den bygger bland annat på löjtnant Urban von Feilitzens brevväxling med Ellen Key. Han var gift och hade fyra barn. Ellen K. väntade förgäves.

Kvinnlig karaktär: Konstnärinnan Ulla Rosenhane från Rom möter grundtvigianen och folkhögskoleläraren Rolf Falk från en norsk bergsby. Stark attraktion uppstår i Anne Charlotte Lefflers roman En sommarsaga


Barn, djur serie: Uno i mammas mage av Sara Gimbergsson är en minimalistisk, humoristisk och pedagogisk liten bok för till exempel någon liten som ska få ett syskon.

Selfie v. 21 2024: Om konst

Klimakteriehäxan: Selfie v. 21: Om konst 

Mitt konstintresse på en skala mellan 1 och 5: 3

2. Den förste konstnären jag föll för: John Bauer, Elsa Beskow, Marc Chagall

3. På mina väggar finns: en salig blandning. Fina foton, oljemålningar gjorda av en brorsdotter, teckningar gjorda av barnbarn och andra, någon bonad i twistsöm (sydd av yours truly), min urgamla skyddsängeltavla som jag fick när jag var liten.

4. Den sortens konst tycker jag får för lite uppmärksamhet: Allt som görs i textil tenderar att glömmas bort, vilket är djupt orättvist. Handarbete är underskattat rent generellt. Hear, hear! Här lånade jag värdinnans skrivning rakt av. På senare år har jag kommit att bli väldigt intresserad av skånskt yllebroderi. Det är så vackert och har en så lång historia (det har f. ö. twistsöm också) och jag önskar att jag kunde sy det snyggt.

5. Den senaste konstutställningen jag varit på: Det var nog faktiskt brorsdotterns utställning i Karlshamn. Hon har nyligen varit på Fullersta gård i Huddinge och tillhör Huddinge Konstnärsklubb. I somras var det den oerhört spännande Cave Bureau på Louisiana; ett projekt som initierats av ett par kenyanska arkitekter som tröttnat på att rita helt vanliga hus. De utgår ifrån att de första mänskliga boningarna var grottor. Därför började de systematiskt undersöka grottor i Kenya som även använts på senare tid av människor som till exempel haft behov av att gömma sig.

6. Hur viktigt är det ekonomiska värdet av konst tycker du? Bortser helt från det. Det är hjärtat och veckopengen som avgör (magen brukar inte vara inblandad).

söndag 19 maj 2024

En smakebit på søndag v. 20 2024

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger håller i bloggutmaningen En smakebit på søndag. Den går ut på att vi bjuder varandra på smakebitar utav det vi just läser. Utan att för den skull spoila något, förstås. Min smakebit v. 20 kommer ifrån Arnold. En roman av Emilia Fogelklou.

"22 dec 1914. Att jag nu sänder detta manuskript, skall Ni fatta som en antydan att här ligger det som vi har gemensamt. Inte dikten i och för sig, verserna som flyter så och så - utan själva verkligheten som ligger bakom. Alltså jag har kommit in i en värld - Dantevärlden kan vi ju säga tills vidare - och det har kommit mitt intresse att blossa opp till en mäktighet jag inte förut anat. Det är min dröm att en gång få bli en förklarare av den världen och den vägen. Nu är det cirka halvtannat år sedan jag först fick idén till en Danteöversättning."   fler smakebitar HÄR

lördag 18 maj 2024

Veckans mening v. 20 2024

MIN

Så här skriver Robert på bokbloggen Mina skrivna ord:"Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på." Häng på! Och länka i kommentarsfältet! Min Veckans mening v. 20 kommer från Emilia Fogelklous klassiska kärleksroman Arnold. En roman
"Vem var denna otidsenliga människa som valt att nå henne på osynliga andevägar i stället för att söka kontakt med henne i vår vanliga värld?"

Att göra upp eld

Efter en skandalöst lång startsträcka känner jag mig äntligen redo att ta itu med Ugglans & Bokens Novellresa. Jag satt och bläddrade i Modern amerikansk berättarkonst på jakt efter en novell av Ernest Hemingway. Men det blev något helt annat. Jag hittade novellen Att göra upp eld av Jack London, (1876 - 1916) i översättning av Bertil Laagerström. En ensam man utan namn är på väg genom Klondyke i sällskap med en hund utan namn. Han ska ansluta till några vänner i ett läger som han räknar med att nå framåt tidiga kvällen. Klockan är nio på morgonen. Det är oerhört grått och oerhört kallt. Yukonfloden ligger bakom dem en och en halv mil bred täckt av tre fot is. Mannen är ny i landet. Han är pigg och vaken och gör det han ska men funderar inte över varför. Han saknar fantasi. Att det är femtio grader kallt är obehagligt men han förstår inte hur bräcklig han är. När han spottar knastrar spottloskan i luften. Hunden är en grönlandsspets. Han är klok och följer sina instinkter. Och de säger honom att detta inte är är en lämplig dag att färdas på. Det finns ingen samhörighet mellan hunden och mannen. Hunden vill att de ska stanna och att mannen ska göra upp eld. Eller också vill han gräva ner sig under snön i skydd för kylan. Mannen vet att det finns källor som kunde lura under snön. Någon gång tvingar han hunden före sig för att känna om snötäcket håller. Det gör det inte. Hunden blir våt om sin ena tass och sätter instinktivt igång med att gnaga bort isen mellan tårna. Isen hade kunnat förorsaka sår på tassen. Mannen bär sin lunch närmast kroppen för att den inte ska frysa. Och nu tänder han elden. Han tänker på veteranen han mött i Sulphur Creek och som sagt att i den här kylan ska ingen färdas ensam i Klondyke. Så småningom upptäcker han att han begått ett fatalt misstag. Han har gjort upp eld under en stor snötyngd gran. Elden sätter fart på snömassorna och resten vill en inte tänka på egentligen. Här börjar en resa utför. Det är så otroligt spännande och så plågsamt realistiskt. Han inser att han håller på att förlora kampen mot kölden. Han grips av panik och rusar iväg som som en halshuggen höna. Det är lite av grekisk tragedi. Gudarna straffar den övermodige mannen. Och Darwin hade alldeles rätt. Återigen slås jag av vilken fantastisk författare Jack London är. Och vilka kunskaper om djur och natur han besitter. Jag har tidigare läst Varghunden och Skriet från vildmarken och jag har lust att läsa mera.

Novellresan i April: Djurriket

fredag 17 maj 2024

Fem en fredag v. 20 2024: Våren är här


elisamatilda: Fem en fredag v. 20: Våren är här

  1. Vad har du gjort ute i solen den här veckan? Varit ute i trädgården. Ryckt lite ogräs men mestadels hängt på altanen från frukost till kväll.
  2. Vad njuter du mest av i vårsommarvädret? Min japanska lönn som tagit fart och växer, blommorna som slår ut, fåglarna som sjunger och plaskar i fågelbadet. Först badar de, sen dricker de.
  3. Vad är din favoritsyssla utomhus den här tiden? Att läsa i skuggan
  4. Vad ser du mest fram emot att sommaren är på väg? Att träffas hela familjen i sommarhuset vid havet.
  5. Hur ser din helg ut? Ikväll yoga. På söndag vårkonsert. Annars utplantering av några perenner, altanhäng och uteliv. På söndag ska det bli regn här.

torsdag 16 maj 2024

Helgfrågan v. 20 2024

Mias bokhörna: Helgfrågan v. 20: Mia vill ha tips på bra barnböcker.

Jag går lite tillbaka i tiden och erinrar mig Lilla syster Kanin eller berättelsen om Den feta näktergalen av Ulf Nilsson och Eva Eriksson. En bok för barn som fått syskon och om hur det är att ta hand om någon som är mindre än en själv. Den gillade vi. Både stora och små.

Mamman och den vilda babyn av Barbro Lindgren och Eva Eriksson har också några år på nacken, men den var också kul. Mamma är mild och god och babyn härjar vilt; hänger i taklampan och försvinner i skogen.
En oumbärlig bok för alla som är, har eller har varit bebisar!


Nattkorpen
av Johan Rundberg är för lite äldre barn och deras föräldrar. Mika Månvind är 11 år och tillsammans med polismannen Valdemar Hoff löser hon diverse mysterier i 1880 - talets Stockholm. Tids- och miljöskildringen är realistisk och historiskt riktig. Mycket spännande är det. Del 2 och 3 har redan kommit.

onsdag 15 maj 2024

Veckans kulturfråga v. 20 2024

enligt O: Veckans kulturfråga v. 20: Vilka kulturella verk skildrar värme och hetta riktigt bra?

Jag kommer omedelbart att tänka på Ernst Josephsons målning Spanska smeder. En känner värmen från deras arbetsplats. En ovanligt torr sommar av Peter Robinson skildrar en sommar så het att en damm torrlagts och därmed har man gjort makabra fynd. Bagdad café är namnet på ett fallfärdigt motell i utkanten av Mojaveöknen i Californien. Hit kommer en dag tyska Jamin. Hon har blivit strandsatt av sin man och stannar kvar på motellet. Brenda, som driver ställert, är mycket misstänksam mot den minst sagt annorlunda Jasmin. Värmen både i yttre och inre bemärkelse, är påfallande i filmen som visades i Sverige 1988.

tisdag 14 maj 2024

Tisdagstrion v. 20 2024: Bokomslag i blått, rött och vitt


Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 20: Bokomslag i rött. blått och vitt (Norges nationaldag 17/5)


1. Natasha Brown, Samling väckte berättigat uppseende när debutromanen  Assembly kom ut i juni 2021.  Romanen handlar om en ung, vacker, färgad kvinna i London som arbetar inom ett manligt område, nämligen finansvärlden.

2. Stendhal, Lucien Leuwen  lär vara en av de finaste kärleksromanerna i världslitteraturen, högt skattad av till exempel den franske poeten Paul Valéry. Enligt författaren själv var det hans bästa bok. I sina trettiosex (!) testamentsutkast bekymrar sig Stendhal särskilt om att skydda sina manuskript och alldeles särskilt då Henri Brulards liv och Lucien Leuwen.

3. Ebba Witt Brattström, Moa Martinson. Skrift och drift i trettiotalet är Ebba Witt Brattströms doktorsavhandling. Hon började sin forskning när hon såg hur Moa Martinson behandlades i professor Ulf Brandells Svensk litteratur 1900 - 1950. Moa M fick väldigt lite utrymme i förhållande till de manliga arbetarförfattarna och hennes författarskap benämndes som "vaket, konstlöst och ofta kaotisk." .