måndag 31 januari 2022

När vargarna kom

Charlotte McConaghys förra bok Den sista migrationen fick jättefina recensioner och jag tyckte fantastiskt mycket om den. Hennes andra bok, När vargarna kom, handlar om att återinföra vargar i de skotska högländerna för att  återupprätta balansen i ekosystemet, i något som kallas Cairngorms vargprojekt. Landet översvämmas av hjortar, herbivorer. Inti Flynn är den som ska göra det. Inte ensam utan tillsammans med några biologer. Planeten tillhör inte oss. Vi måste minska vårt avtryck. Inti Flynn "lider" av spegelberöringssynestesi, det vill säga att hon känner det andra känner. Hon är otroligt ömsint vad det gäller att ta hand om tvillingsystern Aggie, som blivit stum efter en traumatisk upplevelse. Vargarna är Intis skötebarn och hon får också många tillfällen att ta strid för dem. Inflytelserika jordägande män är hennes motståndare. Den skotske polisen Duncan är en sympatisk man som får mig att associera till Elly Griffiths karaktär Harry Nelson. Inti och Duncan dras förstås till varandra, men förhållandet - om det nu är ett sådant - är verkligen inte friktionsfritt. En man försvinner. Boskap rivs av vargar. Vargar skjuts av ilskna jordägare. Intis förälskade beskrivningar av de olika vargarna kan får vilken vargmotståndare som helst att byta sida. Hon älskar verkligen dessa fruktade djur men hon har respekt för dem. Romanen rör sig på två tidsplan. Ett då i Alaska och ett nu i de skotska högländerna. Det är svårt att värja sig mot den här boken. Den har ett driv och en har svårt att släppa den. Inti är en ganska gåtfull kvinna. Hon påminner på något sätt om sina vargar. Romanen är spännande och har på samma gång ett budskap. Jag blev inte besviken på Charlotte McConaghys andra roman även om jag kan tycka att Den sista migrationen hade ett högre konstnärligt värde. 

Titel: När vargarna kom

Författaren: Charlotte McConaghy

Översättare: Carina Jansson

Förlag: Lavendar Lit

Tryckår: 2021

Antal sidor: 362 s.

lördag 29 januari 2022

En smakebit på søndag v. 4 2022

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger administrerar läsutmaningen En smakebit på søndag. Den går ut på att vi bjuder varandra på smakebitar utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås.

"När jag gjorde mig i ordning för att gå till sängs i går kväll drog jag hårnålarna ur håret, eller det som återstår av håret. I en av mina predikningar till våra Tanter för några år sedan varnade jag för fåfängan, som trots alla varningar letar sig in i oss. "Livet handlar inte om hår", sa jag den gången, halvt på skämt. Och det var sant, men det är också sant att hår handlar om livet. Det är lågan på det ljus som kroppen är, och när den falnar skrumpnar kroppen och tynar bort. En gång hade jag hår nog till en knut, på den tiden då det var knut man skulle ha; till en chinjong, på den tiden då det var chinjong man skulle ha. Nu är mitt hår som måltiderna här i Arduahallen: glest och kort. Min livslåga tynar, långsammare än vad somliga häromkring skulle vilja, men hastigare än vad de kanske anar. Jag såg mig i spegeln. Den som uppfann spegeln gjorde inte många av oss någon tjänst , vi måste ha varit lyckligare innan vi visste hur vi såg ut"

Från sidan 39 i Gilead av Margaret Atwood. Fler smakebitar HÄR 

Veckans mening v. 4 2022

MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som han kallar  Veckans mening. Vi ska dela med oss av en mening som av någon anledning fått oss att stanna till. Min mening kommer från sidan 11 i 

Radikalt lagom av Fredrik Nyström

"Väl på jobbet möts vi av en maratonlöpande vd, kollegor på den senaste extremdieten och en HR - avdelning som inte bara infört obligatoriska yogapass på arbetstid, utan också tvingar iväg dig till till diverse digitala föreläsningar med hälsoguruer vars främsta expertis tycks vara att ge dig dåligt samvete för din livsstil."

fredag 28 januari 2022

Fem en fredag v. 4 2022: Hälsostatus II

 


elisamatilda: Fem en fredag v. 4: Hälsostatus II

1. Vad är det bästa du har gjort för dig själv de senaste dagarna? Promender
2. Vad ska du försöka ta dig an under kommande dagar? Fler promenader, strykning
3. Vad blommar i dig? Just nu - absolut ingenting. Kom igen i mars
4. Vad har du dagdrömt om på sistone? Resor, resor, resor
5. Vad får du näring från? Barn och barnbarn, böcker, det återkommande ljuset

torsdag 27 januari 2022

Helgfrågan v. 4


 Mias bokhörna: Helgfrågan v. 4: Fick du några böcker i julklapp?

Svar: Ja. Av dottern fick jag Ida Jessens nya roman Kaptenen och Ann Barbara till mig. Mitt i prick! Jag brukar gilla Ida Jessen.

Nike av Agnes Berenike Lidbeck fick jag av mig själv i julklapp liksom Penguin Book of Christmas Stories.

Den innehåller klassiska berättelser av kända författare som Truman Capote, Selma Lagerlöf, Shirley Jackson, Dylan Thomas, Saki och Tjechov; Calvinos mindre kända sneglande på julens konsumism och Iréne Nemirovskys mörka familjeporträtt. Jag föll till dels på det vackra omslaget.

Lasse & Lenin

Lasse och Lenin. Inte Lenin och Lasse. Journalisten Per Nygren har skrivit en väldigt intressant och rolig  (och ibland tragisk) bok om varbergssonen Lasse Diding, hotellägare, kommunist, alkoholist, samlare, miljonär, provokatör, boknörd, varbergsbo, frankofil, kubafrälst, retsticka och klosterägare. Jag har läst boken och även lyssnat på Spotify där Lasse Diding själv läser boken högt. Per Nygren har gjort ett gott arbete och vänt på alla stenar. Här finns allt om Lasse Diding; hans uppväxt, familjelivet; arvstvisten, hans husaffärer, mellanhavandena med Jan Myrdal, hans medverkan i skapandet av Jan Myrdalbiblioteket, och så vidare. Ibland köpte han gamla hus för att rädda dem ifrån rivning. Han upplät rum åt Jan Myrdals väldiga, husvilla bibliotek om ca 50 000 volymer. Jan Myrdal och Lasse Diding älskar att hata varandra. På SvT Play finns en dokumentär med namnet I väntan på Jan Myrdals död. Jan Myrdal ville att titeln skulle vara Jan Myrdal och väntan på döden. Dokumentären  är väldigt bra och kompletterar boken. Båda är ganska ensamma, egocentriska män. Fast här excellerar Jan Myrdal som är som en torr kaktus. Han är förvisso ingen lycklig människa. Arbete och kärlek är det enda som är värt att leva för, tycker han. När en inte orkar med varken det ena eller det andra är livet inte längre värt att leva. Diding menar att Myrdal föll med Sovjetunionen och att han inte skrivit något av värde på länge. Myrdal kvitterar med att det var synd att det var Henning Mankell som dog och inte Lasse Diding. Det blir naturligtvis bråk om biblioteket och det blir bråk om leninpriset. Den här boken har stort intresse för Varberg och Halland, men förtjänar läsare i hela landet. Det är kulturhistoria. Jan Myrdal och hans bibliotek och kulturpris torde intressera många. Lasse Diding är ett original med sin blå porslinstand och det är bra. Det finns för få original nuförtiden. Didings beundran för Lenin och hans idéer har resulterat i Leninbadet inrymt i hotell Gästis källare, en dröm i koboltblå kakelplattor. Lasse Diding hade gärna döpt även en park i Varberg till Leninparken, men kommunstyrelsen tackade nej. Didings Hotell Havanna har anknytning till Kuba. Diding är en gränslös och energisk entreprenör som alltid landar på fötterna. I mungipan hänger oftast en fet cigarr (ska vi gissa att den är kubansk?) när han ilar omkring mellan sina olika engagemang. Under en tid inte bara ilar han utan blir  speedad och faller sedan ner i en djup depression. Per Nygrens bok är väldigt lättläst trots att den är så faktaspäckad. Det enda som irriterar är de många citaten och kursiveringarna. Men - det hjälper inte - en blir ovillkorligen intresserad. Språket är oklanderligt i övrigt och researchen känns gedigen. 

Titel: Lasse & Lenin

Författare: Per Nygren

Förlag: Ordhyttan

Tryckår 2021

Antal sidor: 330 s.

onsdag 26 januari 2022

Veckans kulturfråga v. 4 2022

enligt O: Veckans kulturfråga v. 4: Vilken bok skulle du vilja se som film eller TV - serie och vilka skådespelare skulle du vilja se i rollerna

Just nu läser jag När vargarna kom av Charlotte Conaghy. Den skulle jag vilja se som film på grund av ämnet och miljöerna. Högsensitiva Inti Flynn är en hängiven naturvän. Hon ska återinföra vargar i de skotska högländerna tillsammans med en grupp biologer. Boken utspelar sig Skottland och Montana; arbetet med vargarna är spännande. Inti Flynn har också att hantera vargmotståndarna. De är mäktiga män med pengar och
makt. Inti Flynn inser att hon måste ha en skotte som informerar om vad som pågår för att ta udden av det hela. Lite kärlek ingår också. Som Inti Flynn vill jag se Claudie Blakey eller Sharon Small. Som Intis vän Duncan skulle jag kunna tänka mig Clive Owen. Den storvuxne ruffe vargmotståndaren Red McRae kunde spelas av Kenneth Branagh
eller Stellan Skarsgård. Med reservation för att jag kommer att ändra mig när jag läst ut boken.

tisdag 25 januari 2022

Tisdagstrion v. 4 2022 Frukt eller bär (i handling, titel eller på omslag)

Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 4: Frukt eller bär (i handling, titel eller på omslag)

1. Äpplets vana att falla av Rosemarie Waldrup

Rosmarie Waldrop räknas som en av den amerikanska litteraturens mest inflytelserika författare. Hon har ägnat sitt liv åt litteraturen liksom maken.De har fyllt sitt hus med böcker. De fick bygga tak på verandan för att få plats med ännu flera böcker. Rosmarie Waldrop har en alldeles egen stil. Hon skriver prosalyrik; hon ställer frågor, funderar; leker med språket; associerar till naturvetenskap, fysik och filosofi. ”Poesi: en alternativ, mindre linjär logik,” säger hon.

2. Puttes äventyr i blåbärsskogen av Elsa Beskow

En liten favorit. Putte ger sig ut i skogen för att plocka bär åt sin mamma. Han träffar den lille blåbärsfar som krymper Putte så han får samma storlek som hela blåbärsfamiljen, far och söner. De stimmar och stojar och plockar blåbär. Sedan blir det ordning och reda hos lingonmor och lingonflickorna. Och Putte kommer hem med både lingon och blåbär till sin mamma. Jag känner faktiskt en liten underbar Putte i Blåbärsskogen så därför måste han få plats här.

3. Stekta gröna tomater av Fannie Flagg.

Den här boken och filmen var oerhört populär för ganska många år sedan. Vänskapen mellan den gamla kvinnan Ninny Threadgoode, som spelas av Jessica Tandy, och Evelyn Coach, spelad av Kathy Bates, leder till att Ninny börjar berätta om sitt liv  och sin hemstad Whistle Stop. Hennes berättelse får Evelyn att ompröva sitt liv


måndag 24 januari 2022

Cykelbudet


Anders Teglund, frilansande kulturarbetare och pianist, drabbas som så många andra kulturarbetare av pandemin. Arbetena bokas av och uteblir och Anders Teglund behöver pengar. Han gillar att cykla och tar tjänst som cykelbud i budföretaget Foodora. Om sitt arbete på Foodora har han skrivet boken Cykelbudet. Miljön är Göteborg och det är ju en ganska kuperad stad. Genom Anders Teglund får en en inblick i ett mycket främmande arbetsområde; hur allt går till alltifrån beställning, avhämtning, på väg och avlämning. Det behövs cykel och mobil och det bekostas av arbetstagaren. De flesta av buden är invandrare. Anders Telgglund är medveten om att han har ett helt annat socialt kapital.  När fackligt arbete kommer på tal måste det vara en vanlig svensk som för ordet. En häpnar över mottagarna som ofta uppträder iförda endast kalsonger. Det gäller hela tiden att öka takten. Allt klockas. Anders Teglund trimmar varje moment och kommer upp i ansenliga hastigheter. Cyklarna blir ofta stulna och då får buden bekosta nya. Men aldrig en gång att Anders Teglund gnäller över sitt arbete. Han cyklar gärna på fritiden också. Och han bedriver en hel del kulturellt arbete vid sidan av cyklandet. Det här är något så ovanligt som modern arbetarlitteratur; en Göteborgsskildring och en inblick i hur kulturarbetarna drabbas av pandemin. Språket är fint och boken är spännande och kan läsas av många. Den är utformad som en dagbok och omspänner ungefär ett år. Cykelbudet är också ett viktigt dokument över en mycket speciell tid.

Titel: Cykelbudet

Författare: Anders Teglund

Förlag: Teg Publishing

Tryckår: 2021

Antal sidor: 374

söndag 23 januari 2022

En smakebit på søndag


astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger administrerar läsutmaningen En smakebit på søndag. Den går ut på att vi bjuder varandra på smakebitar utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås.  Min smakebit kommer från sidorna 38 och 39 i När vargarna kom av Charlotte McConaghy. Fler smakebitar HÄR

"Vad vi har här i Skottland, "säger Evan," är ett ekosystem i kris. Vi måste ingripa. Om vi kan utöka skogen med hundratusen hektar före tjugohundratjugosex kan vi dramatiskt minska koldioxidutsläppen som bidrar till klimatförändringarna och skapa habitater för inhemska arter. Enda sättet att lyckas med det är att begränsa herbivorbeståndet, och det enklaste sättet att göra det är att återinföra en nyckelart av rovdjur som fanns här långt innan vi gjorde det. Detta viktiga inslag av predation har saknats i vårt ekosystem i hundratals år, sedan vargarna utrotades. Att döda vargarna var ett enormt misstag från vår sida. Ekosystem behöver toppredatorer eftersom de skapar dynamiska, ekologiska förändringar som fortplantas genom näringskedjan, det vi kallar "trofiska kaskader". De flesta av åhörarna omkring mig ser antingen förbannade, uttråkade eller bara förvirrade ut. 

Trofisk kaskad = ett ekologiskt fenomen utlöst av tillsats eller borttagning av toppredator; lite som katten på råttan och råttan på repet

Herbivor = växtätare

lördag 22 januari 2022

Thich Nhat Hanh

Den vietnamesiske zenbuddhistmunken Thich Nhat Hanh bor numera i Frankrike, men även därifrån bedriver han sin socialt engagerade buddhism med att hjälpa flyktingar världen över och att arbeta för svältande barn i Vietnam. Varje steg väcker svalkande vind. Vägledning i meditativ gång heter

ett litet häfte med enkla illustrationer som handlar om att gå sakta och med eftertanke. En kan öva meditativ gång när som helst och en ska försöka vara närvarande i varje steg. Inte helt överraskande är andningen viktig. När en finner ro sprider den sig också till andra. Thich Nhat Hanhs böcker har spridits över hela världen och på svenska finns flera stycken. www.plumvillage.org är adressen till Thich Nhat Hanhs franska hemvist  dit en bl. a. kan åka på retreat. Den andra boken har titeln Mindfulness - ögonblickens under. Här gäller det att öva sig i konsten att ta makten över sina tankar och koncentrera sig på nuet. Enkelt och rättframt delger oss Thich Nhat Hanh sin vishet. Praktiska övningar blandas med vardagsberättelser. Författaren vänder sig till alla; inte bara buddhister. Sista kapitlet i boken har titeln Att se med medkänslans blick. Mindfulness är översatt av Erik Nisser; utgiven på Lind&Co 2010. Varje steg väcker svalkande vind översattes av Per Carleheden och gavs ut på Attusa förlag 2003.

Idag, 22/1, dog Thich Nhat Hanh i sitt vietnamesiska hem.

Namnet:  The word thich is a title for monks and nuns in Vietnam, which is taken as their new "family name." Nhat means "of the best quality," and hanh means "good nature" or "right conduct." Thich Nhat Hanh's followers also sometimes refer to him as Thay, or "teacher."

"Se framför dig en lotus, en tulpan eller en gardenia som blommar under varje steg i samma stund som din fot rör vid marken." 

Ur Varje steg väcker svalkande vind

Veckans mening v. 3 2022

MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som går ut  på att vi delar med oss av en mening vi just läst och som fått oss att stanna upp av en eller annan anledning. Min mening kommer ur Varje steg väcker svalkande vind av buddhistmunken Thich Nhat Hanh, 1926 - 22/1 2022.

"I Plum Village  lär jag barnen och ungdomarna en enkel vers som de kan säga tyst när de går: "Oui! Oui! Oui" när de andas in, och "Merci! Merci! Merci!" när de andas ut
 

fredag 21 januari 2022

Fem en fredag v. 3 2022

 elisamatilda: Fem en fredag v. 3: Målbild

1. Vad gick du i mål med senast? Att stiga upp
 
2. Vad blir du inte klar med? Mina vackra yllebroderier
 
3. Hur skulle du vilja göra om hemma? Köket
 
4. Vad siktar du på i helgen? En konsert. Skogspromenad
 

5. Vad är något du vill göra i år? Röra mig fritt. Överallt. Att äntligen få till japanresan som skjutits upp i två år.

torsdag 20 januari 2022

Helgfrågan v. 3 2022


Mias bokhörna: Veckans helgfråga v. 3: Hur sorterar ni i bokhyllan?

Svar: Just nu inte alls. Det ser ut som om jag stått ute på gatan och kastat in böckerna. Några har hamnat i hyllan, några på golvet, några på bord och stolar. Kort sagt: Det är böcker överallt. Men så vill jag ha det. Har dock umgåtts med planer på att gallra ut och ordna om. Men jag kan inte bestämma mig för vad som ska ut och i vilken ordning jag skulle föredra att ha böckerna. Fördelen med att låta det vara är att jag vet på ett ungefär var böckerna finns. Det vet jag inte omjag infört någon sorts nyordning. Levande litteratur och Forumbiblioteket har jag på speciellt ställe och det är jättebra. Lyrik har en speciell hylla. Men kanske skulle

jag kunna blanda engelskt och svenskt? Thomas Hardy har ett eget utrymme liksom Carina Burman; Virginia Woolf, Jane Austen och systrarna Brontë. Det kan en ju ändra på. Litteraturvetenskap har ett speciellt utrymme och så får det nog vara i fortsättningen också. Japan har en egen hylla och det ändrar jag inte på. De andra böckerna står i någon sorts slarvig bokstavsordning. På en höft. Så där.

Tack Mia!

V1 2022 utlyste Mia på Mias bokhörna en tävling som jag inte var sen att hoppa på.

V2 meddelar Mia att jag minsann har vunnit! 

En kunde välja mellan ett bokpaket och ett presentkort på 150 kr på Adlibris. Eftersom jag har flera böcker som jag skulle vilja läsa - helst snart - valde jag presentkortet. Jag vill läsa något av nobelpristagaren; jag vill läsa Keegan, Claire, Det tredje ljuset ; Charlotte McConaghy, När vargarna kom och Levy, Deborah, Kolossal frihet. Det finns säkert flera. Jag får ruva lite på det så bestämmer jag mig så småningom. Så lyxigt med ett presentkort! Tack, Mia! Jag återkommer i din påsktävling!😁🐣

onsdag 19 januari 2022

Veckans kulturfråga v. 3 2022

 

enligt O: Veckans kulturfråga v.3: Vilken film eller TV - serie var bättre än boken?

Det var en svår fråga. Boken är så gott som alltid bäst, men jag har sett en del filmer och TV - serier som på något sätt varit lika bra som böckerna de bygger på. Men jag vet - jag hör mig själv i andanom säga - att det här var bättre än boken, men givetvis kommer jag inte på vilken film/TV - serie/bok just nu. Jo, jag skulle kunna säga Alice i Underlandet, som jag aldrig kommit igenom som bok, men däremot  hade stort nöje av Tim Burtons filmatisering. Detsamma gäller för övrigt Sagan om ringen och Berlin Alexanderplatz av Alfred Döblin

Lika bra kan jag komma på några stycken: Atonement av Ian McEwan, Krig och fred av Tolstoj och  Borta med vinden. 

tisdag 18 januari 2022

Tisdagstrion v. 3 2022


 Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 3 2022: Mamma, pappa,barn

1. Glöm mig och Skynda att älska är Alex Schulmans berättelser om sina föräldrar. 2009 kom boken Skynda att älska om fadern Allan Schulman som var 57 år när gossen Alex föddes. Alex var 13 när fadern dog och det dröjde många år innan han kom över den förlusten. I Glöm mig, boken om Sven Stolpes dotter Lisette, som gifte sig med den 32 år äldre, dynamiske Allan Schulman, skildrar Alex Schulman sin mor och hennes alkoholism och deras dåliga förhållande. Och faderns medberoende. Ingen gullig mamma - pappa - barn - saga, precis.

2. Löfte i gryningen av Romain Gary är en av mina favoritböcker. Den skildrar ett mor - och - son - förhållande som är fullkomligt absurt, roande och mycket gripande. Modern är beredd att gå i döden för sin son samtidigt som hon inte tvekar att skicka ut honom i krig. Han blir en framgångsrik stridsflygare som inte kan leva utan sin skinnjacka. Mor och son beundrar varandra kolossalt och hennes omsorger om honom sträcker sig på andra sidan graven.

3. Deras ryggar luktade så gott av Åsa Grenvall. Jenny i romanen växer upp under 70 - och 80 - talen med Kyrkans barntimmar och spaghetti och köttfärssås på burk.  Deras ryggar luktade så gott handlar om Jennys uppväxt i en familj som inte var så framstående känslomässigt. Om Jenny grät lämnade pappa rummet och mamma viftade bort Jennys känslor.

måndag 17 januari 2022

Tokyo Ueno Station

Kazu är född 1933. Han bor nu i ett tält under ginkoträden i Uenoparken i Tokyo, tvärs över gatan ifrån Ueno Station dit han kom 1963 i december för att 1964 börja bygga inför OS. Föräldrarna och familjen fanns hemma i Fukushima. Kazu brukade åka hem två gånger om året; en gång vid Obon, själarnas högtid, och en gång i slutet av året. Nu inser han vad han missat av sina barns utveckling och övrig samvaro med familjen. Du har inte haft tur i livet, säger hans gamla mor. Kazu går baklänges in i framtiden och lever mest i det förflutna; sitt eget och Japans. Han har upplevt tsunamin, tyfoner, krig, oroligheter i landet, fattigdom, kyla och hungersnöd. Han har fått uppleva sin sons förtidiga död. Kôichi var 21 år och hade just blivit klar med sin examen till radiograf när han plötsligt och oförklarligt dör, till stor sorg och saknad för föräldrarna som varit så stolta över sonen. När kejsaren eller någon annan högt uppsatt person vill besöka Ueno – parken städas alla hemlösa och deras tält bort. När de sedan vågar sig fram igen har det kommit upp skyltar med Får ej beträdas på gräsmattorna. Yu Miri skildrar i Tokyo Ueno Station en grupp människor som lämnats helt därhän. Matförsörjningen är inga problem eftersom restauranger och affärer ställer ut mat som de hemlösa kan hämta om de hinner före sopbilen. Däremot är det lätt hänt att de fryser ihjäl. Kazu undrar om livet är värt att leva. Han funderar över tiden och tidens gång. I flera stora städer har ungdomar satt igång trakasserier mot de hemlösa. De hemlösa körs slutligen ut ur parkerna till en tillvaro som kringirrande på gatorna. En tillflykt var ringlinjen Yamanote line där de kunde åka runt runt varmt och torrt. En annan plats som erbjöd tillfällig vila var en biograf där de kunde köpa en biljett som gällde flera föreställningar. Kazu drabbas plötsligt av en insikt. Framför honom finns bara en väg. En anar det värsta. Tokyo Ueno Station berättar om en svår verklighet i kulisserna till ett annat liv. Yu Miri lyckas väl med att berätta om dessa namnlösa som inte äger mer än det som ryms i ett par påsar och som saknar tillgång till de mest basala bekvämligheter. Det är tung läsning och jag har en känsla av att det regnar oavbrutet. Av Yu Miri har jag tidigare läst Fullt hus och jag kommer att följa hennes vidare utveckling.

Titel: Tokyo Ueno Station. Utgången mot parken

Författare: Yu Miru

Översättare: Lars Vargö

Förlag: Albert Bonniers Förlag

Tryckår: 2021

Antal sidor: 162 sidor

söndag 16 januari 2022

En smakebit på søndag

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger administrerar läsutmaningen En smakebit på søndag. Den går ut på att vi bjuder varandra på smakebitar utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås.

"När han kom in i rummet satt Alma redan där. Bordet var dukat:soppan, brödet, ett glas vatten och två små röda sommaräpplen, glänsande och helt utan fläckar. Säkert hade hon valt ut äpplena själv, tvättat och polerat dem, tänkte han. Och nu sitter hon här och väntar, så som hon ända sedan barndomen väntat på något eller någon medan livet gått henne förbi. Så sade hon åtminstone ofta när hon talade om sitt "halvlevda liv". Han kunde inte ta sin fru på allvar i det avseendet, och i grund och botten ansåg han henne vara lite galen, åtminstone vad det gällde värderingen av den egna personen. Hon var tjugonio , ingen ung flicka längre men långtifrån gammal. Hon ansågs fortfarande vara Wiens vackraste kvinna, precis lika vacker och åtråvärd som för några år sedan då män av alla de sorter svärmade omkring henne likt malar runt nattlampan. "Du är sen," sa hon. "Soppan har kallnat."  Från sid 14 - 15 i Sista satsen av Robert Seethaler. Fler smakebitar HÄR

lördag 15 januari 2022

Veckans mening v. 2 2022

 MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord driver en lördagsutmaning som han kallar Veckans mening. Vi bjuder varandra på en mening som vi av en eller annan anledning stannat till inför. 

"Vi inredde hotellet enligt min vanliga estetik - mycket av allt och överallt - fyllde på med böcker som en inredningsgrej i matsalen och lite lampor och sånt på ett intuitivt sätt."

Från sidan 126 i "Lasse & Lenin. En bok om Lasse Diding" av Per Nygren
 

fredag 14 januari 2022

Fem en fredag v. 2 2022: Mätbart

elisamatilda: Fem en fredag v. 2: Mätbart 

1. Hur har du varit snabb i veckan?
Ingen bra vecka vad det gäller snabbhet
 
2. Hur har du varit energisk i veckan?
Ingen bra vecka vad det gäller energi
 
3. Hur har du varit effektiv i veckan?
Ingen bra vecka vad det gäller effektivitet. Det hjälper inte att planera. 
Har inte ens skrivit julkorten ännu
 
4. Hur har du varit kort i veckan?
Lika kort denna vecka som alla andra veckor. Tillväxten avstannad
   
5. Hur har du varit ditt bästa i veckan?

Kan inte komma på något.

torsdag 13 januari 2022

Helgfrågan v. 2 2022: Har du någon bokutmaning för 2022?


 Mias helgfråga v. 2: Har du någon bokutmaning för 2022?

Det har jag faktiskt. Jag har just bestämt mig för Boktolvan som enligt O har haft i flera år. I år har hon bestämt sig för Favorittolvan i stället, men jag behåller den ursprungliga Boktolvan när jag nu till slut bestämt mig för att göra den. 

Och så tänker jag göra Kaosutmaningen som Scylla har hand om under 2022. En smakebit på søndag tänker jag följa liksom, förstås, Helgfrågan. Det verkar ju som om Ugglan & Boken tänker fortsätta med Tisdagstrion och då hänger jag på. Den icke tidsbegränsade geografiska utmaningen, Jorden runt på 100 böcker, ska jag ha i bakhuvudet hela tiden.   

onsdag 12 januari 2022

Veckans kulturfråga v. 2 2022

enligt O: Veckans kulturfråga v. 2: Vilka läsmål har du för 2022?

Den geografiska läsutmaningen, Jorden runt på 100 böcker, utan tidsram som Ugglan & Boken drog igång 2020 fortsätter jag med. 

Scyllas hylla har tagit sig an Kaosutmaningen under 2022. Den är rolig så den  kommer jag att följa.   

astridterese på den norska bokbloggen Betraktelser hanterar läsutmaningen En smakebit på søndag och den behåller jag också.

Och så tänkte jag vara med på Boktolvan, äntligen, men då visar det sig att enligt O ändrat konceptet. Favorittolvan heter det nu och går ut på att " jag ska återupptäcka gamla favoriter och/eller författare jag bra läst en bra bok av och vill läsa av. Evt behåller jag den gamla modellen ändå.

Och jag håller verkligen med om att en inte mår bra om en inte läser. Och tvärtom. Det måste vara tillåtet att läsa "vilt"; att läsa utan att låta sig begränsas av något vad det vara mål

tisdag 11 januari 2022

Tisdagstrion v. 2 2022: Överst i min läshög/på min läslista


Ugglan&Boken: Tisdagstrion v. 2: Överst i min läshög/på min läslista

Cykelbudet av Anders Teglund - om kulturarbetaren som tog tjänst som cykelbud hos Fodoora när pandemin satte stopp för hans arbete som musiker. 


Kim Leine, Tunu (dansk läsecirkel) född i Norge; flyttade till Danmark för att så småningom arbeta på Grönland som sjuksköterskai femton år . 

McConaghy, Charlotte, När vargarna kom. Ska den leva upp till Den sista migrationen som var så fantastisk? Har denna i telefonen.

The Vicar of Wakefield av Oliver Goldsmith (läsecirkel). Nämns flera gånger i Jane Austens romaner. JA höll Goldsmith väldigt högt.