fredag 31 januari 2020

Fem en fredag v. 5: Skräp

Bild:unt.se
Elisamatildas Fem en fredag handlar om skräp.

Vad är något du av misstag kastat bort?
Just nu söker jag febrilt efter ett halsband som jag var mycket förtjust i och som jag verkligen inte har kastat men som ändå kommit bort. Har svårt att tro att det obemärkt slunkit in i dammsugaren.

Hur ser din mejlkorg ut?

Ganska städad. Jag brukar gå igenom och kasta ganska ofta.

Vad behåller du gärna som andra ser som skräp?


Fint papper, fina påsar och snören, frimärken (använda, alltså).

Hur noggrann är du med källsortering?

Lite förströdd. Vet att maken går igenom och rättar till.

Hur skräpigt är det i din omgivning?

Inomhus ser det bebott ut. Utomhus, det vill säga i trädgården, är det värre.
En del människor som går förbi på trottoaren utanför staketet använder trädgården som soptipp och kastar in burkar, tomma matförpackningar, papper och flaskor. Någon tror att den är rastgård för hundar. Inte jättekul.

torsdag 30 januari 2020

Helgfrågan v. 5



Mias helgfråga: Du är hemma hos någon du tycker om och respekterar. Vilken bok skulle du vilja se på nattduksbordet? Hur skulle du reagera om personen inte hade några synliga böcker alls i sin bostad? 

Om jag kommer in i ett hem där det inte finns några böcker så finns det förmodligen inget på nattduksbordet heller. Lite tråkigt men det får jag ju stå ut med eftersom det är en person jag gillar och respekterar. Vederbörande får ju stå ut med att mitt hem är proppfullt av böcker. 

Men om jag går in i någons sovrum skulle jag gärna vilja se bl. a. Dumskallarnas sammansvärjning av John Kennedy Toole på nattduksbordet. Då skulle jag veta att att vi var på samma våglängd med samma slags humor. Humor är en egenskap jag värderar högt.
  
Bonusfråga: Den 1/2 är det löpningens dag så jag undrar om ni utövar någon idrott eller motionerar?
Jag går på gym ett par gånger i veckan när jag har möjlighet. Om jag har någon vettig anledning dvs ett ärende kan jag också gå en promenad

onsdag 29 januari 2020

Ön

Äntligen har även jag läst Ön. Länge har jag sett det kusliga omslaget till isländske Ragnar Jónassons kriminalroman på andras bloggar och tänkt att jag borde läsa den. Författaren räknas som ett betydelsefullt tillskott i genren som kallas Nordic  (eller Scandinavian) noir.  En ung kvinna hittas död nedanför ett stup på den otillgängliga ön Ellidaey. Klara, som hon hette, hade åkt dit tillsammans med några vänner ifrån ungdomstiden för att de ville  återses och också högtidlighålla minnet av den som försvann ur gänget vid deras förra träff för tio år sedan. Mycket har hunnit hända under tio år och de har lite svårt att hitta tillbaka till varandra.  Hulda Hermannsdóttir är den som får hand om fallet. Hon är i femtioårsåldern, ensamstående med ett tragiskt förflutet och med en otacksam yrkesmässig sits där männen har så mycket lättare att hävda sig. Hulda förhör de chockade vännerna på ön och när hon får det tidigare försvinnandet klart för sig anar hon snart ett samband. Alldeles i början av romanen får jag lite Väggen - vibbar. Det karga isländska landskapet är suggestivt och författaren gör all rättvisa åt det kusliga i de ensliga klipporna. Feghet och underlåtenhetssynder är viktiga motiv i Ön. Människorna är inte så särskilt storslagna i Ragnar Jónassons realistiska roman. Men Helga Hermannsdóttir är undantaget som bekräftar regeln. Hon är något av tragisk hjältinna i ett antikt drama. Jag kan tycka att storyn känns lite tunn och obearbetad. Kanske skulle en vunnit något på att ha läst författarens förra bok, Mörkret först? Den ligger ju före i tiden. Landskapet och Helga Hermannsdóttir är den stora behållningen i Ön.

Titel: Ön
Författare: Ragnar Jónasson
Översättare: Arvid Nordh
Utgivningsår: 2019
Förlag: Modernista
Antal sidor: 300

Ön passar in på nr 23 i Mias Kaosutmaning 2020, Läs en bok med en kvinnlig huvudperson

tisdag 28 januari 2020

Tisdagstrion: Bokomslag i min favoritfärg



Ugglans och bokens tisdagstrio handlar om favoritfärg på bokomslag.
Jag har valt grönt.
1. Augustin Erbas Blodsbunden fick aldrig den uppmärksamhet den förtjänade. 
Det är en roman på självbiografisk grund; en skildring av en uppväxt i Fisksätra i en lika ovanlig som dysfunktionell familj. Modern är ättling i rakt nedstigande led till kejsaren Frans Josef av Österrike. Fadern är biokemist ifrån Egypten. Modern är katolik och fadern kopt. Ingen känner familjen eller vet något om deras bakgrund. Amadeus, äldste sonen, berättar. 

2. Den hemliga trädgården av Frances Hodgson Burnett handlar om den 10 - åriga Mary som kommer ifrån Indien och är van vid att ha tjänstefolk omkring sig att hunsa med. Så blir det inte hos den trubbige Mr Carver, men Mary skaffar sig vänner på egen hand;  en liten rödhake, ett naturbarn vid namn Dickon och en drivhusplanta som heter Colin. De tre barnen slipar av varandras kantigheter och blir en ett sammansvetsat gäng. En riktig klassiker!

3. Den gröna färgen på omslaget till Moll Flanders syns kanske inte riktigt tydligt här, men på det verkliga omslaget är det otroligt effektfullt. Och ibland glimmar det till även på andra ställen än i toppen.  1722 skrev Daniel Defoe,  född ca 1660 död 1731, The Fortunes and Misfortunes of the famous Moll Flanders, på svenska kort och gott Moll Flanders. Hon föddes i det beryktade fängelset Newgate, som för övrigt författaren hade egen erfarenhet av. Hennes mor deporterades så småningom till Virginia och dottern hamnade i främmande händer. Moll Flanders - det är inte hennes riktiga namn och det får vi heller aldrig veta - växer upp till en vacker flicka som dessutom är ganska naiv. Till en början, alltså. 

måndag 27 januari 2020

Utmaning: Authors&Characters - Henrik

Lyran: En Henrik som är författare och en fiktiv Henrik



1. Henrik Valentin, Ödelagd. En kvinna, en man , en trädgård - en skilsmässa. Medelålders Helena Lundberg/Winberg/Lundberg/Medea är en mycket engagerad gymnasielärare, gift med Mats, mor till två söner. Hennes allt uppslukande hobby är trädgården. Plötsligt står hon inför en skilsmässa. Trots att man ibland blir nervös för att allt ska bli  alltför förutsägbart så blir det inte så. Bitvis känns skilsmässan något för idyllisk och Helena alltför kontrollerad, men det är inga långa stunder. Och någon gång exploderar Helena

2. Henrik är en fattig statare som skryter och skrävlar utan att duga mycket till.
Hans vackra hustru, Maria eller Rya - Rya, i Ivar Lo - Johanssons Bara en mor är den som får se till att alla barnen får mat på bordet och kläder på kroppen. Hur många gånger läste jag inte den romanen som tonåring? Filmen, där Eva Dahlbeck spelade den vackra Rya - Rya, såg jag också. En fantastisk tids- och kvinnoskildring från statartiden.

Årsboken

Emmy Mahr är änka sedan två år. Det är mitt i sommaren som är torr och het. Växtligheten har stannat av. Emmy dricker iste och Resorb. Hon är långbent och smal; stark och vig. Hon är som gjord för att sköta en gård. Just nu har hon funderingar på en utäga som kallas Trekanten. I det här läget är hon intresserad av gräset som kan tänkas växa där. Hon har redan skaffat vall ifrån andras små ängar som de inte ens brytt sig om att hyra ut. Bönder som odlat råg klippte ner den redan i juli och gav den till djuren i stället för bagaren. Emmy tänker på när hon kom med sin man Seved till gården Backetorp. Hon hade aldrig sett så många rum, vrår och prång, skåp och luckor och överallt fanns det gott om saker. Det enda saker som inte fanns var pengar. Bland allt annat hon hittade var Seveds farfars lingonalmanackor sedan 36 år tillbaka. Hon lade dem i en svart soppåse och satte ut dem  bland soporna. Men Seved bar in dem igen. Farfar hade ju gjort anteckningar i dem. Emmy tänker på hur hon och Seved träffades på en skogsexkursion för nitton är sedan. Han var med på konferensen och hon serverade maten. Hon tänker också på Seveds allergi som faktiskt tog hans liv. Han var ensam ute i skogen och träffade på en svärm jordgetingar. Emmy är ensam. Döttrarna har sitt. Emmy är varken särskilt lycklig eller särskilt olycklig. Hon trivs på landet. Där händer det mer på ett år än under ett helt liv i en stad. Emmy pratar för sig själv och då och då överrumplas hon av sorgen som är som en väntan utan att få sluta att vänta. Emmys kor får förstklassig skötsel. Det är en gemensam överenskommelse. Hon sköter dem och de ger henne sitt kött. När Emmy går till grannen för att låna balmaskin hade hon helst haft konversationen utomhus. Emmy får visserligen sitta ner på en stol men bjuds inte på någonting. Hermans gård befinner sig i ett sådant tillstånd att en anar att den mycket snart kommer att vara helt förfallen. Årsboken är titelnovellen i Sven Olov Karlssons novellsamling med samma namn. En känner sig som om en vandrar tillsammans med Emmy på Backetorp och lyssnar till både hennes ord och tankar. Hon är en alldeles vanlig, vardaglig människa med en helt egen historia. En stor liten människa.

Titel: Årsboken
Författare: Sven Olov Karlsson
Förlag: Natur & Kultur
Tryckår 2019
Antal sidor: 251

Årsboken passar in på nr 17 i Mias Kaosutmaning 2020, Läs en novell

söndag 26 januari 2020

En smakebit på søndag

"Varje gång jag vaknade, oavsett tid på dygnet, släpade jag mig ut genom den ljusa marmorfoajén längst ner i huset och gick längs kvarteretoch runt hörnet till minilivset som låg där och aldrig stängde. Jag köpte två stora koppar kapffe med gräddeoch sex sockerbitar var, svepte den första i hissen tillbaka till lägenheten och smuttade sedan långsamt på den andra medan jag såg på film och åt djurkex och knaprade trazodon och zolpidem och nembutal tills jag somande igen. På det sättet tappade jag greppet om tiden. Dagarna gick. Veckorna. Några månader gick. När tanken slog mig beställde jag hämtmat från thairestaurangen tvärs över gatan, eller en tonfisksallad från ett ställe på första avenyen. När jag vaknade hade jag telefonsvararmeddelanden från skönhetssalonger eller spa - anläggningar som bekräftade bokningar jag hade gjort i sömen. Jag ringde alltid tillbaka och avbokade, vilket jag hatade att göra eftersom jag hatade att prata med människor."
Från sidan 9 i Ottessa Moshfegh, Ett år av vila och avkoppling
Söndagens läsutmaning En smakebit på søndag handhas idag av Astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger. Vi lämnar smakebitar av det vi just läser. Utan spolers förstås. Fler smakebitar HÄR

fredag 24 januari 2020

Fem en fredag v. 4: Revir



elisamatildas fem fredagsfrågor:

1. Vilka skulle du säga är dina expertområden?
I den mån jag har något expertområde är det nog böcker 

2. När inkräktar folk på ditt territorium?
När de talar om för mig vad jag tycker

3. Vad från ditt yrkesliv kan appliceras på livet i allmänhet?
Att vara uppmärksam på människor och det de uttrycker

4. Hur stor eller liten är din privata bubbla runt dig?
Det beror på sammanhanget

5. När behöver du vara ensam?
Någon stund varje dag

torsdag 23 januari 2020

Helgfrågan v. 4

Mia: "Förra veckan bad jag om lite frågor och jag fick en hel del, så denna vecka är det Evelina som står för Helgfrågan.(utom Bonusfrågan, men den gick nästan på samma tema.)"


Många böcker blir idag filmatiserade, vilka böcker skulle du önska blev film/tv-serie?

Min kamp av Karl - Ove Knausgård 
Där livet är fullkomligt av Silvia Avallone
Sörjen som blev av Anna Takanen
 
Bonusfråga: Några böcker blir film 2020, är det någon du tänkt se?
Små eldar överallt av Celeste Ng
Steglitsan av Donna Tartt (har inte lyckats läsa boken)
Rebecca av Daphne du Maurier
Den hemliga trädgården av Frances Hodgson Burnett ( med bl. a. Colin Firth) 

Du blir vuxen den dag du förlåter dina föräldrar

Boris är äldsta barnet i en syskonskara på fyra. Modern kallar honom sin själsfrände eftersom de delar kärleken till litteratur. Fadern, som är läkare, blir gruvligt besviken när sonen hoppar av de medicinska studierna för att istället ägna sig åt affärsverksamhet. Men fadern och Boris har ett gemensamt intresse i konsten. Charlotte, nummer två i syskonskaran, är duktig flicka och blir läkare. Nu har Boris emellertid inte haft kontakt med familjen på sju år. Han känner sig förfördelad. Han har gift sig med den possessiva Ruth och fått två söner, varav den äldste, Mathias, bereder sina föräldrar mycket bekymmer. Nu har Boris och Ruth skilt sig och Boris är förbjuden att träffa barnen. Detta tär hårt på Boris och hans psykiater ger honom rådet att skriva till sin familj - skriva med penna. Inga SMS eller mail. Konstigt nog nappar Boris på förslaget. Den franske psykiatern Gérard Salem har främst ägnat sig åt familjeterapi i sitt yrkesliv. Nu har han skrivit brevromanen Du blir vuxen den dag du förlåter dina föräldrar som tydligen blivit omåttligt populär runtom i världen. Varför förstår jag inte. Själva idén är väldigt bra och det kunde lätt blivit bättre. Men alla brevskrivarna - för familjen svarar beredvilligt på Boris brev och de börjar också skriva till varandra - alla brevskrivarna har samma behärskade röstläge och samma bildade vokabulär. I brevskrivandet deltar familjemedlemmar ur tre generationer. Boris föräldrar vidgår ödmjukt att de inte är mer än människor och att de kan tänkas ha gjort fel ibland. De litterära referenserna är många. Inte minst dyker Kafkas brev till sin far upp då och då. Familjen rör sig mellan Paris och Genève och mamma Sophie bjuder hela familjen med barnbarnen och allt till Paris över jul. Några ekonomiska bekymmer tynger i alla fall inte den här växande familjen. Kanske kan en säga att boken hyllar familjen som en kraftfull resurs. Och så är det säkert i många - men inte alla - fall.

Titel: Du blir vuxen den dag du förlåter dina föräldrar
Författare: Gérard Salem
Översättare: Fredrika Spindler
Förlag: Harper Collins Nordic
Tryckår: 2019
Antal sidor: 246

onsdag 22 januari 2020

Där livet är fullkomligt

Det kan sägas med en gång. Silvia Avallones senaste roman Där livet är fullkomligt tyckte jag väldigt mycket om. Hennes sätt att belysa samhällstillståndet  i Italien är mycket effektivt.  Genom miljöbeskrivningen och det levande persongalleriet berättar hon om klasskillnader, skillnaden mellan staden (Bologna) och den fiktiva förstaden Labriola med alla höghusen. Där bor 17 - åriga Adele som blir med barn med den den vackre men kriminelle Manuel. Adeles egen far sitter också i fängelse. Inne i Bologna bor akademikerparet Dora och Fabio som förtvivlat gärna vill ha barn men som trots alla försök misslyckas. Det föds för få barn i Italien; det är ju ett välkänt faktum. Likaså anses det att barn är sina föräldrars ägodel. Utbildning är inte för förortens barn i allmänhet, men Zeno, som är ovanligt begåvad, läser läxor tillsammans med Adele och kommer med tiden att hamna på ett välrenommerat universitet. Arbetslösheten är utbredd och kvinnornas situation är allt annat än avundsvärd. Det sägs många kloka saker i Där livet är fullkomligt. Sådant som en läser om och vill brodera på en bonad. Det förs också existentiella resonemang i romanen. Silvia Avallone är född 1984 och har Dostojevskij som sin favoritförfattare.

Titel: Där livet är fullkomligt
Författare: Silvia Avallone
Övers: Johanna Hedenberg
Förlag: Natur & Kultur
Tryckår: 2019
Antal sidor: 381

Den här boken passar in dubbelt på nr 15 i Mias Kaosutmaning Läs en bok/författare från Sydeuropa. Både bok och författare kommer från Italien.

Månadens språk är Italienska

tisdag 21 januari 2020

Tisdagstrion: Öar

Ugglan & Boken: Den här veckan är temat för tisdagstrion "öar." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


Isnätter av Leo Löthman till drar sig på Åland och handlar om kvinnokarlen Karl Friman som härjar i den åländska ytterskärgården. Hustrun Amanda är ingen skönhet, men en duglig och kompetent kvinna som djupt älskar sin man. Inte ens när han gör hennes väninna Ida och hennes dotter sin kur sviktar Amanda.


Elias Portolu av Grazia Deledda tilldrar sig på Sardinien. Elias Portolu kommer tillbaka till sin hemö efter att ha avtjänat ett fängelsestraff på fastlandet. Han är helt oförberedd på den häftiga förälskelse som drabbar honom och hans brors vackra hustru Maddalena. Miljöskildringen i det här triangeldramat är helt underbar. Månskenet på Sardinien lär vara något extra.


Kvällens lagar av Mary Yukai Waters är en novellsamling med elva noveller som tilldrar sig i efterkrigstidens Japan fram till våra dagar. Människorna lider av skammen som följde med nederlaget. Kvinnorna saknar sina män, bröder, söner och fäder som stupat i kriget. Kvinnors villkor och relationen mellan mor och dotter är ett återkommande motiv.


måndag 20 januari 2020

Utmaning: Authors & Characters - Marianne

Lyran: En författare och en fiktiv karaktär vid namn Marianne

Minnen, drömmar, reflektioner av Marianne Faithfull.

Redan som 17 - åring debuterade Marianne Faithfull som sångerska.
Hon gifte sig och fick sonen Nicholas. Under fyra år levde hon med med Mick Jagger, men fann sedan att hon inte ville spela rollen av bakgrund till en världsstjärna.Farbror Bill (författaren William Burroughs) förförde henne bildligen med boken The Naked Lunch. Det var efter att ha läst den som MF bestämde sig för att börja knarka. Under en tid var Marianne Faithfull en fullfjädrad hemlös heroinist som bodde på en mur. Men hon tog sig samman, reste på sig och kom igen. Hon råkade också ut för allvarliga problem med njurar och lever. Men hon kom igen. Så fick hon cancer, opererades - och kom igen. 
 
Marianne Dashwood är 16 år i romanen Förnuft och känsla av Jane Austen. Den skrevs 1811. Marianne står för känslan och hennes äldre syster Elinor för förnuftet. Båda systrarna önskar sig kärlek och äktenskap, men vägen dit visar sig vara varken jämn eller rak. Antagligen är det bäst att blanda lite känsla med förnuftet och lite förnuft i känslorna.

söndag 19 januari 2020

En smakebit på søndag

"Kära föräldrar,
Jag kan föreställa mig hur förvånade ni kommer att bli över mitt brev. Ja, det är jag som skriver till er, er fördömde son, den som ni inte hört något från på sju år. Men oroa er för all del inte, jag kommer inte "med säcken full av gåvor", som man brukar säga. Tvärtom hoppas jag att detta brev kommer att förgifta er dag. Om ni ä förvånade så vill jag framhålla att jag också är det. Jag kan knappt tro att jag sitter här och skriver till er. När jag passerade fyrtioårsstrecket tidigare i år trodde jag att jag hade befriat mig från er. Jag hade suddat ut er. Men tydligen är det inte så, åtminstone inte enligt den psykiater jag går hos. Varje gång jag kommer till hans mottagning försöker han övertala mig att återuppta kontakten med er. Han påstår att mina chanser att tillfriskna skulle öka om jag beslutade mig för att göra det. Han säger att jag inte ska ringa, ta tåget eller flyget för att träffa er och omfamna er. Nej han har förstått att jag varken kan eller vill göra något sådant. Det enda han ber mig om är att skriva till er. Vad nu det ska tjäna till?"

Från sid. 13 - 14 i Du blir vuxen den dag du förlåter dina föräldrar av Gérard Salem
Läsutmaningen En smakebit på søndag går ut på att vi delar med oss av det vi just läser. Utan spoilers, förstås. Mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten håller i trådarna den här veckan. Fler smakebitar HÄR.

lördag 18 januari 2020

Sörjen som blev

Anna Takanens roman Sörjen som blev handlar om fyra generationer finsk familj varav tre är påverkade av kriget. Det sägs att det tar tre generationer att bli kvitt ett krigstrauma. Romanen handlar om författarens egen familj. Anna Takanen är född i Kungsbacka. Hennes far Timo var finskt krigsbarn i Sverige. Farfar Väinö stupade i kriget och lämnade farmor Saara ensam med två pojkar, Timo och Leevi. Timo hade klena lungor och skickades till Gustav och Alma i Sverige. Skildringen av Timos ensamhet, hemlängtan och rotlöshet är väldigt bra. Författaren har ett gott förhållande till fadern och har intervjuat honom så långt han tillät. Somligt förblir osagt. De har till och med besökt Finland tillsammans. Timo hade det alls inte dåligt i Sverige. Så småningom blev det så att hans finska och svenska familjer träffades. Saara och hennes kamp för barnen efter det att hon blivit änka; hennes äktenskap med Eemil, som lovat Väinö att ta hand om Saara om han skulle stupa, är empatisk och levande. Krigsbarnet Timos upplevelser delas säkert av många finska krigsbarn. Senare delen av Sörjen som blev berättas på ett annorlunda sätt; mera kronologiskt och rapsodiskt. En får följa Anna själv när hon gör slag i saken och utbildar sig till skådespelare. Timos svenska och finska familjer följs också upp; viss språkförbistring är naturligtvis oundviklig men på det stora hela fungerar kontakterna bra. Sörjen som blev är en intressant roman som helhet, men jag tycker allra bäst om första hälften. Bildspråket borde kanske hyfsats en aning på sina ställen.

Sörjen som blev passar in på nr 40 i Mias Kaosutmaning, Läs en bok med ett verb i titeln 

Titel: Sörjen som blev
Författare: Anna Takanen
Förlag: Albert Bonniers förlag
Tryckår: 2019
Antal sidor: 275

fredag 17 januari 2020

Fem en fredag v. 3: Google II

elisamatilda: Fem en fredag v. 3 Google II


1. Vem ringde dig sist?
Senast ringde mig min granne

2. Vad händer i din stad i helgen?
En hel del. Kardina Anders Arborelius kommer till stan. Samt en nunna som hoppat av ett kloster i Vadstena. Till exempel.


3. När höjs ditt blodtryck?
När jag blir upprörd och/eller arg. Tror jag.

4. Hur många länder har du varit i?
14 - 15 st. nä, 17 är det!

5. Vart är du på väg?
Mot ålderdom och vishet

torsdag 16 januari 2020

Helgfrågan v. 3

Mia undrar i Helgfrågan v. 3 hur vi skapade våra headers och om vi är nöjda med dem.
Jag måste säga att jag inte riktigt minns. Men det var nog något om att upplysa om vad jag ville med bloggen. Jag beundrar ofta andras fina headers, men har ändå inte riktigt känt något behov av att ändra min egen. Blogginläggen får tala för sig. 

Bonusfrågan gäller förslag till Helgfråga och kan antingen skrivas i Mias kommentarsfält eller mejlas till henne. Jag behöver tänka en stund till.

tisdag 14 januari 2020

Tisdagstrion : Böcker jag inte hann med under 2019

Ugglans & Bokens tisdagsuppgift: "Temat för veckans tisdagstrio är "böcker jag inte hann med under 2019."

"I mitt fall rör detta sig om hur många böcker som helst, men jag ska göra mitt bästa för att välja ut tre stycken. (Instämmer)!

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips."


Där livet är fullkomligt av Silvia Avallone.
Den ligger nu i min läshög och jag hoppas naturligtvis att den är lika bra som Stål, för den var jag väldigt förtjust i.
Normal People av Sally Rooney.
Den boken har jag set, hört och läst så mycket om, men eftersom jag äger den har den hela tiden fått stå tillbaka för låneböcker med kort tid.
Vår älskade av Kamila Shamsie.
Jag läste Brända skuggor av Kamila Shamsie och blev väldigt berörd av den. "The Story of our Times" säger juryn för Women´s Prize for Fiction när hon fick priset 2018.

måndag 13 januari 2020

Authors & Characters -Johannes

Lyrans måndagsutmaning Authors & Characters innebär idag en författare och en fiktiv person med namnet Johannes.

Evangelisten och tillika aposteln Johannes tillskrivs Johannesevangeliet, Johannesbreven och Johannes uppenbarelse. Forskningen är inte överens om huruvida det är samme Johannes som skrivit allt detta. Men aposteln/evangelisten Johannes tillhörde Jesu närmsta krets. Hans dag infaller den 27 december.



Maria Maunsbachs roman Bara ha roligt handlar om Lydia som är 26 år och har haft en rad kortvariga förbindelser med olika män. Hon arbetar som kommunikatör på kommunen. Johannes är 35 år och studerar till arkitekt. Han är far till 4 - åriga Greta. Dessa båda träffas genom gemensamma bekanta. Ingen kan påstå att det uppstår någon ljuv musik, men de tycker på något sätt att de passar varandra.

söndag 12 januari 2020

En smakebit på søndag

"Man ser saker två gånger, den första och den sista.  Allt däremellan är vana och rutin. Det är blindhet. Jag stod på Andra Långgatan och min fru, som sedan fem minuter var min före detta fru, sträckte fram handen till avsked. Det var en underlig gest mellan två människor som älskat varandra i minst tjugo år. Jag tog emot hennes smala hand och såg på henne, denna sista gång. I hennes hjärtformade ansikte var de runda, klara ögonen som vanligt markerade med svart. Det korta platta håret var fortfarande nästan lika blont som det en gång hade varit på naturlig väg, i öronen satt små silverringar. Kring hennes nätta mun liksom kring ögonen, syntes fina rynkor. Naturligtvis. Precis som det fanns rynkor kring min mun och mina ögon. Så här var det: jag på henne och skälvde till, precis som allra första gången hon spände blicken i mig."
Från sidan 7 i Göteborgs schamaner av Johan Nilsson
Läsutmaningen En smakebit på søndag går ut på att en bjuder varandra på smakebitar utav det en just läser. Naturligtvis utan spoilers. Den här veckan är det Astrid Terese på den norska bokbloggen Betraktninger som håller i trådarna.
Fler smakebitar HÄR

fredag 10 januari 2020

Fem en fredag v. 2: Fem ord

elisamatilda vill veta hur vår vecka varit. Fem ord räcker.

Med fem ord, hur har din vecka varit?
Grå, regnig och ganska sorglig

Med fem ord, vad behöver du just nu?
Sova, sova, sova, sova, sova


Med fem ord, hur är ditt humör?
Kunde lätt varit lite soligare


Med fem ord, hur ser ditt hem ut?
Det skulle behöva en uppryckning


Med fem ord, vad gillar du med januari?
Att det långsamt blir ljusare

onsdag 8 januari 2020

Mr Potter

Jamaica Kincaid föddes på den karibiska ön Antigua och heter egentligen Elaine Cynthia Potter Richardson. Hon har skrivit flera romaner, bland annat en om sin mor, som hon hatade. Mr Potter handlar om hennes far Roderick Potter, 1922 - 1992, illitterat och med kepsen i hand. Han är taxichaufför och har elva döttrar lite varstans på ön med åtta olika mödrar. Det enda arv de får av honom är sina näsor. Roderick Potter tar inte ansvar för någon av dem. Men så gifter han sig med Yvonne och får en son som han kommer att älska. Vad han inte vet är att sonen inte är hans. En anar författarens skadeglädje. I boken gjuter hon sitt förakt över honom. ”I mitt liv var mr Potter en skugga, en skugga som var viktigare än någon människa jag skulle kunna träffa, en skugga som var viktigare än något jag någonsin skulle se. ”  Annie Victoria Richardson, författarens mor, lämnade Mr Potter när hon var gravid i sjunde månaden. Mr Potters egen mor lämnade bort honom som femåring och gick och dränkte sig.  Jamaica Kincaid har sin egen speciella berättarstil som påminner om muntligt berättande med omtagningar och upprepningar. Det blir en sorts "mässande" som jag mot slutet av romanen känner jag mig lite trött på. Men jag tänker läsa boken om modern, Min mors självbiografi, och boken om brodern som dog i aids, Min bror, och den starkt självbiografiska Lucy. När Elaine Cynthia Potter Richardson som 17 - åring lämnade Antigua för att bli au pair i USA bytte hon också namn till Jamaica Kincaid. Hon började omedelbart läsa kvällskurser och skaffade sig lånekort på biblioteket. Hon är nu professor i African and African American studies vid Harvard University.

Titel: Mr Potter
Författare: Jamaica Kincaid
Översättning: Niclas Nilsson
Förlag: Tranan
Tryckår: 2019
Antal sidor: 191

tisdag 7 januari 2020

Tisdagstrion: Siffra i boktiteln

Ugglan och boken: Tipsa om tre böcker på veckans tema som är Siffra i boktiteln och ta del av andra deltagares tips. Naturligtvis får du tolka varje tema på ditt eget personliga sätt.


1. K2 på liv och död av Fredrik Sträng
Spännande och informativt om bergsbestigning 

2. Fas 3 av Ann Heberlein
Utbränd kvinna blir utförsäkrad och maken nekar henne hjälp.
En novell från Novellix


3. Kupé nr 6 av Rosa Liksom
En underbar bok om en ung flicka som på ett tåg möter en färgstark man
som berättar sin släkts historia.

måndag 6 januari 2020

Den tatuerade fjärilen

Philip Pullmans ungdomsbok, Den tatuerade fjärilen, från 1992 översattes inte till svenska förrän 2006, året efter det att han fått ALMA - priset. Mest känd är han vid det här laget för sin fantasyserie Den mörka materian. Jag hade aldrig läst något av honom tidigare och blev överraskad av mörkret i Den tatuerade fjärilen. Chris Marshall, 17 år, är ovanligt troskyldig för sin ålder när berättelsen tar sin början. Han träffar Jenny och räddar henne ur en prekär situation. Han blir blixtkär och hon har också honom i tankarna, men de kan inte varandras efternamn och det ska dröja innan de stöter på varandra igen. Båda är endabarn och lever i splittrade familjer. Jenny har blivit utnyttjad av sin far och samma dag som hon fyller sexton rymmer hon hemifrån. Genom chefen på sitt sommarjobb blir Chris indragen i skumma affärer utan att han är medveten om det. Chefen, Barry Miller,  förefaller hygglig och är vänlig mot Chris och ger honom specialuppdrag. Han berättar om människor ur det förflutna som står efter hans liv. Och Chris litar på honom. På samma gång blir Chris uppsökt av en främmande man i en vit Mercedes som vill komma i kontakt med Barry Miller. Mannen säger sig vilja förhindra att något ont händer Barry Miller och ber Chris avslöja Millers hemliga tillflykt. Chris tror honom också. Två onda viljor i kamp om en ung själ som står för det goda. Chris har ännu inte lärt sig att misstro människor. Men han har konstaterat att villkoren i livet inte ser lika ut för alla människor. Hans kulörta lyktor slocknar en efter en. Ljuset i mörkret är att han träffar Jenny igen. De vet inte till sig av lycka. Lyckligtvis ser de inte det olycksbådande molnet över sina huvuden. Den tatuerade fjärilen är dramatik och opera; den är lättläst och har ett driv. Och den är mörk. Mycket mörk.

Titel: Den tatuerade fjärilen
Författare: Philip Pullman
Översättning: Christina Westman
Förlag: Opal
Tryckår: 2006
Antal sidor: 167 

Passar in på Kaosutmaningen 2020: 29
och Litteraturpristolvan: 1

Fortsättning på Authors & characters

Lyran: "Dags för lite nya namn på författare och karaktärer om ni vill (fortsätta) hänga med på utmaningen Authors & Characters. 

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna."


Namnlista:
v.3 Johannes

v.4 Marianne
v.5 Henrik
v.6 Alexander
v.7 Ester
v.8 Josef
v.9 Jenny
v.10. David
v.11 Sara
v.12 Karl
v.13 Camilla
v.14 George
v.15 Gabriella
v.
v.16 Susanne
v.17 Emil
v.18 Martin
v.19 Paula
v.20 Samuel
v.21 Gustav
v.22 Therese
v.23 Robert
v.24 Simon
v.25 Kerstin

 

söndag 5 januari 2020

En smakebit på søndag

 "Chris Marshall träffade flickan som han skulle komma att döda en varm kväll i början av juni, när ett college i Oxford höll sin sommarbal. Studenterna festade en sista gång innan de gick ut för att bli bankdirektörer eller diplomater eller reklamgurus. De betalade en hel del pengar för biljetterna till sådana här baler - hundra pund eller i somliga fall ännu mer. För det väntade de sig en hel del i utbyte, och festkommittéerna arbetade hårt för att skaffa fram det: stora tält med dansgolv, champagnebufféer, heta nya band och gamla godingar, alternativa kabaréer - allt, bara det var modernt, dyrt och i mån av tillgång."

Från sidan 7 i Den tatuerade fjärilen av Philip Pullman

Läsutmaningen En smakebit på søndag går ut på att vi bjuder varandra på smakebitar utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås. Den här veckan är det Mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten som  håller i trådarna. Fler smakebitar HÄR

lördag 4 januari 2020

Summering Månadens språk 2019

januari: nederländska
Dola de Jong, Trädet och vinrankan

februari: danska
Caroline Victorine Minor, Välsignelser 
mars: kinesiska  
Tre systrar av Bi Feiyu
Den genomskinliga rättikan av Mo Yan
 
april: ungerska
Den 3:e lögnen av Ágota Kristof
maj: indonesiska
Vindspejare av Agneta Pleijel 

juni: grekiska
Middlesex av Jeffrey Eugenides 

juli: kurdiska
I skuggan av en förlorad kärlek av Mehmed Uzun
Pennor av Hamakarim Arif

augusti: finska
Överstinnan av Rosa Liksom
Den försiktiga resenären av Merete Mazzarella
Blod döljer inget av Mikko Porvali

september: hebreiska
Min mors tystnad av Lizzie Dozzi
oktober: tjeckiska
Obetydlighetens högtid av Mila Kundera

november: koreanska
Hustrun av Kim Yu - jong 

december: isländska
Ärr av Audur Ava Ólafsdóttir