lördag 30 september 2017

Hett i hyllan på en lördag

Det är visserligen lördag, men jag hänger inte riktigt med. Hett i hyllan kom bort i torsdags, men bättre försent än aldrig. 
Bokföring enligt Monica (som verkar ha gjort en jätteupphandling på bokrean 2014. Hon knaprar oförtrutet på sina inköp ifrån den) säger så här:
"Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?"
Albert Bonniers förlag
Jag har inte läst något av Jussi Adler - Olsen men jag får lust att läsa Kvinnan i rummet när jag nu sitter och bläddrar i den. Det är första delen i en serie om åtta planerade kriminalromaner med kriminalkommissarie Carl Mörck och hans medhjälpare Hafez el - Assad. De tar sig an till synes hopplösa fall. Jussi Adler - Olsens romaner om Avd. Q har blivit en internationell succé, som hyllas av såväl kritiker som läsare. I Kvinnan i rummet har en ung politiker försvunnit spårlöst och medierna spekulerar vilt. Polisen lyckas inte lösa mysteriet och då får Avd. Q rycka in.

Olikhetsutmaningen demokrati - diktatur

enligt O: Olikhetsutmaningen demokrati - diktatur

Albert Bonniers förlag
Kvinnor på gränsen till genombrott. Grupporträtt av Tidevarvets kvinnor. av Ulrika Knutson. Den handlar också om Fogelstadsgruppens utbildning i demokrati för kvinnor när de fått rösträtt och hur det skulle gå till att hålla demokratin levande. De diskuterade begrepp som vänskap och kärlek bland mycket annat. I den här gruppen hittar vi Elin Wägner, Elisabeth Tamm, Alexandra Kollontay och Emilia Fogelklou, bland andra. En spännande bok.

Norstedts
Mary av Aris Fioretos handlar om den arkitekturstuderande Mary ,23 år,  på besök hos sin pojkvän i Aten i diktaturens Grekland. Under studentupproret på Tekniska högskolan i Aten den 17 november 1973 slår militärjuntan tillbaka demonstrationerna med tårgas och dödligt våld. Ett halvår senare faller diktaturen. Mary är på intet sätt någon revoltör, men hon hamnar i fångenskap på Råttön där hon torteras och förödmjukas.

torsdag 28 september 2017

Helgfrågan v. 39

Mias bokhörna ställer Helgfrågan v. 39: Vad tycker du Bokmässan ska göra för att öka intresset för oss bokbloggare?
Jag tycker att förlagen och Bokmässan kunde bjuda in ett antal bloggare; bjuda dem på inträdesbiljetten och ett eller flera seminarier. Som motprestation kunde bloggarna skriva ett samlat dokument om sina upplevelser av själva mässan och de seminarier de varit på. Och förlagen kunde dela ut recensionsex. och spara portopengar.
Bonusfråga: Min badrumsrenovering har kostat en del pengar så inköpen från bokmässan kanske inte blir så stor.(vem lurar jag 😩)Om jag bara ska köpa 1 bok från bokmässan vilken skulle det vara?

Du får fem böcker att välja på; två biografier, en kulturbok och två skönlitterära
Ceciia Dackenberg, Kulturkoftor
Lahme Tilman, Familjen Mann
Fatima  Bremmer,  Ett jävla solsken (om Ester Blenda Nordström)
Anne Svärd,  Vera
Zadie Smith, Swing time

Ninni Schulman

Upptäckte att Ninni Schulman skulle gästa ett bibliotek i min närhet. Eftersom jag läst ett par av hennes spänningsromaner och gillat dem tänkte jag att det skulle vara roligt att lyssna på henne. Hon berättade livfullt om sitt liv och hur hon kom in på författarbanan. Egentligen är hon journalist med förkärlek för lokalreportage. Men först av allt besvarade hon två frågor innan någon hann ställa dem. Jodå, hon har varit gift med Alex Schulmans bror Niklas. Och hon är 1. 44 cm lång. Som liten hade hon svår skolios och opererades när hon var fyra. Ninni Schulman föddes i det lilla fula (NS:s egna ord, inte mina) samhället Lesjöfors 1972 och drömde redan som tonåring om att skriva och hade redan börjat med dikter och dagbok. Sedan blev det journalistik, flytt till Hagfors (dit hon också förlägger sina romaner) och senare flytt till Stockholm och tillbaka till Hagfors igen. Hon visste vad hon ville berätta men inte hur, men en vacker dag mitt i ett TV - program kommer journalisten Magdalena Hansson till henne som en blixt från klar himmel. Sedan tillkommer poliserna Petra Wilander och Christer Berglund. Ninni S berättade att läsekretsen bara älskar Christer Berglund och klagar över när huvudpersonerna har det besvärligt i sina privatliv.  De här tre karaktärerna är som Ninnis låtsaskompisar. 2010 kom debuten med Flickan med snö i håret. Sedan har det blivit ytterligare fyra med Magdalena, Petra och Christer. Just nu har hon lämnat in ett nytt manus till förlaget. Det är en helt annan bok, men det sade NS inte så mycket om. Däremot gjorde hon reklam för sin och Caroline Erikssons pod Skriv en bestseller (eller en annan bok), som hon sade att Ewa Klingberg haft stor nytta av när hon skrev Manglade dukar och vikta servetter. Ninni Schulmans favoritförfattare är Åsa Larsson, Elly Griffiths och Karl - Ove Knausgård. Numera finns det Ninni Schulman - promenader i Hagfors. Publiken ställde många frågor till Ninni Schulman. Hennes glada öppenhet lossade nog  på många tungors band.

onsdag 27 september 2017

Min fantastiska väninna

Äntligen har jag också läst Min fantastiska väninna av pseudonymen Elena Ferrante. Och vi har diskuterat romanen i bokcirkeln. Meningarna var väldigt delade. De flesta tyckte relativt bra om den. Någon tyckte väldigt bra om den, men flera tyckte att den var riktigt dålig och att språket var skräp. 
Vi var fjorton stycken i gruppen varav fyra män. Det de flesta gillade var miljö- och tidsskildringen. Jag tyckte att skildringen av den tidiga ungdomstiden var bra och den sega vänskapen flickorna Elena Greco och Lila Cerullo emellan är trovärdig. Men det var det inte alla som tyckte. En deltagare hade just varit i Neapel sett mängder av brudpar just där brudparet på bilden står. Jag undrar mycket över Lilas plötsliga förvandling ifrån gränsöverskridare till offerlamm; ifrån tanig outvecklad flicka till yppig skönhet. Elenas far hjälper henne så att hon får studera trots moderns ilskna motstånd. Lilas föräldrar är stenhårda på den punkten. Inga studier för Lila. Flickorna lever i en patriarkal verklighet. Deras kvarter är laglöst land. Ett par rika familjer styr. Elena påbörjar en klassresa med sina studier och Lila skaffar sig inflytande på annat sätt. Ett par cirkeldeltagare hade redan läst vidare; några andra sade sig inte vilja fortsätta med de följande delarna. Men jag tror att en tränger djupare in i de olika personligheterna genom att läsa vidare. Och en vill ju absolut ha svar på gåtan som inleder Min fantastiska väninna. En sak var tretton av fjorton deltagare överens om och det var att vi inte förstod oss på den s. k. Ferrante - febern.

tisdag 26 september 2017

Veckans topplista v. 39

Johannas deckarhörna: Psykologiska thrillers just nu
"Den här veckan är det böcker som kryper under skinnet som gäller, temat för topp fem är psykologiska thrillers, just nu. Vad jag menar med just nu? Jo de fem senaste du läst och gillat, eller kanske fem som finns på att lästa-listan som lockar. Här kommer mina fem nervkittlande favoriter, just nu. (Sånt ändrar sig i takt med att jag läser fler, nya böcker.)"
Det blir en blandning av läst och reserverat på biblioteket
1. Kolibri av Kati Hiekkapelto. Spänningsroman som innehåller så mycket mera.
Tilldrar sig i Finland, delvis i motionsspåret. Protagonist. Anna Fekete
2. Höstdåd av Anders de la Motte. Ett mord begås och reds inte ut på tjugosju år i en småstad med många hemligheter. Väntar i bibliotekskön.
3. Nära dig av Lucie Whitehouse. Kärlek, otrohet, svek; vänskap, utanförskap, svikna förhoppningar, konstnärsdrömmar ryms i Nära dig som är oupphörligt spännande.
4. Se mig, Medusa av Thorkil Damhaug handlar om läkaren Axel Denne som har allt han kan önska sig. Han har en vacker fru, tre välartade barn, en lukrativ praktik och en ung, söt läkarpraktikant. Axel Denne har en mystisk tvillingbror (eller?), Brede,  som kommer att vålla Axel  åtskilligt huvudbry. 
5. Den goda dottern av Karin Slaughter som jag hoppas vinna i Boklystens utlottning. Den verkar väldigt spännande och jag har länge tänkt läsa något av Karin Slaughter.

måndag 25 september 2017

Vinn Den goda dottern!

Boklysten lottar ut Den goda dottern av Karin Slughter. Jag har aldrig läst något av Karin Slaughter så det skulle vara kul att vinna den här boken.

Tematrio - Starka känslor

Lyrans noblesser: berätta om tre böcker som innehåller och/eller väcker starka känslor hos dig!
1. Anna Karenina av Leo Tolstoj. "Alla lyckliga familjer liknar varandra, men den olyckliga familjen är alltid olycklig på sitt särskilda sätt.” Så inleds Anna Karenina, som handlar om Annas passionerade, olyckliga kärlek till Vronskij. Hennes man förbjuder henne att träffa deras son och Anna lider.
2. Ladivine av Marie Ndiaye; en mycket gripande berättelse om en invandrarkvinna i en parisisk förort. Hon är ensamstående mor med ung dotter som hon önskar det bästa av allting. Dottern skäms för sin mor som är städerska och hennes mål är att ta sig hemifrån så fort det någonsin är möjligt. Modern kärlek är outsinlig. Dotterns kärlekslöshet är plågsam.  
3. Grymma april av Ismail Kadaré tilldrar sig i Albanien och handlar om den unge Gjorg Berisha, 26 år, som vet att han måste döda en man för att hämnas mordet på sin bror. Det är en hederssak. Han  lyder under bergsbornas sedvanerätt, den s. k. kanun, som kräver blodshämnd. Denna vendetta har pågått i sjuttio år. Det är länge sedan jag läste den här boken, men jag minns  att jag blev väldigt tagen av berättelsen och av det vackra, ödesmättade språket; klart och strängt.

söndag 24 september 2017

Årets väckarklocka

"Det årliga priset går till en person eller organisation som verkar i Elin Wägners anda, författaren som efter första världskriget tidigt varnade för alla de antidemokratiska krafterna som då såg dagens ljus.
– Heléne Lööw har visat på nödvändigheten av att oförtröttligt kasta ljus över rörelser som hotar vår demokrati, skriver Elin Wägner - sällskapet i sitt pressmeddelande." Ur Smålandsposten.
Därefter höll pristagaren, som var kav hes, ett utmärkt föredrag utan manus med titeln Kampen om kulturen. Elin Wägner - sällskapets ordförande Ann - Margreth Willebrand delade ut priset.

En smakebit på søndag

Mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten uppmanar oss varje söndag att dela med oss av det vi just läser. Enda regeln: No spoilers!

"Arthur klev upp ur sängen prick halv åtta varje dag, precis som han gjorde medan hans hustru Miriam levde. Han duschade och tog på sig de grå byxorna, den ljusblå skjortan och den senapsgula slipovern som han hade lagt fram kvällen före. Han rakade sig och gick sedan ner för trapporna. Klockan åtta gjorde han i ordning sin frukost, en skiva rostat bröd med margarin, och satte sig vid furubordet med plats för sex men där det nu bara satt en person. Halv nio diskade han upp efter sig, torkade bort smulorna från diskbänken med ena handen och avslutade med två citrondoftande våtservetter. Sedan kunde dagen börja." 
Från sidan 5 i Arthur Peppers diskreta charm, Phaedra Patricks debutbok   som översatts till många språk och som kommer att filmas. Jag kände inte alls till den här boken men det gjorde min bokhandlare och så gick det som det gick.
Fler smakebitar HÄR

lördag 23 september 2017

Elin Wägner - helg på St Sigfrids folkhögskola

Lördag och söndag, 23- 24 september, är det Elin Wägner- sällskapets hösthelg på S:t Sigfrids folkhögskola. Helgens tema är ”Elin och pacifismen”. Alla är välkomna på söndag den 24 september kl. 12.00 till Idrottshallen att lyssna till Heléne Lööw, docent i historia, lektor med särskild inriktning mot extremism och samhällskydd vid Uppsala universitet. Kostnad 60:- . Heléne Lööw kommer tilldelas Årets Väckarklocka av Elin Wägner- sällskapet.
Heléne Lööws föreläser om ”Kampen om kulturen” om tolkningen av historien.
 
En av dagens intressanta föreläsare var Beata Arnborg som skrivit böcker om Barbro Alving, Bang. Idag behandlade hon vänskapen mellan Elin Wägner och Bang. Den utvecklades till någon sorts mor - dotter - förhållande. Det började med att de gemensamt skulle arbeta för fredstanken, men Bang var mer intresserad av att åka runt i världen och göra spännande reportage för DN.

fredag 22 september 2017

Helgfrågan v. 38

Mias bokhörna: Vilken författare skulle ni vilja träffa på bokmässan och varför? Jag väljer ett seminarium där tre författare finns med som jag gärna hade talat med var och en. Jag sökte efter Allan Linnér och fick Anna Kåver  och Åsa Nilsonne på köpet. Ett riktigt kap med andra ord. Tre av Sveriges mest erfarna terapeuter som har mött massor av människor i sina terapirum. Allan Linnér brukar jag lyssna på i programmet Radiopsykologen. Anna Kåver och Åsa Nilsonne har jag läst böcker utav. Alla tre är aktuella med nya böcker. Kärlekens koreografi. Jag och du och vi hos psykologen titeln på Allan Linnérs bok. Oro: att leva med tillvarons osäkerhet är  Anna Kåvers nya bok. Åsa Nilsonnes professionella självbiografi har titeln Processen:mediciner, möten, beslut. 
Elisabeth Grate förlag

Bonusfrågan: Vilken bok längtar du efter i höst som inte ännu kommit ut? Ingenstans att vila sitt huvud av François Frenkel, en polskjudisk kvinna som öppnade en bokhandel i Berlin 1921. 1939 måste hon fly till Frankrike.  1943 lyckades hon fly till Schweiz, där hon genast skrev ner sina upplevelser. 1945 kom boken ut i Genève. I november kommer den ut  på svenska på  Grate förlag och med ett förord av Patrick Modiano.

torsdag 21 september 2017

Hett i hyllan

Bokföring enligt Monika: "Är det inte dags att de där halvt bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?"
Donna Leons kommissarie Brunetti är en ovanligt sympatisk man. Han kan påminna lite om Louise Pennys charmerande Armand Gamache. Kommissarie Guido Brunetti lever och verkar i Venedig. Donna Leon är amerikanska men lever sedan trettio år i Venedig där hon undervisat i engelska. Hon är översatt till en massa språk - dock inte italienska. Donna leon vill inte bli kändis i Italien! Alla hennes romaner är inte översatta till svenska. 
Jag har läst en hel del av dem men i hyllan står Djupt vatten oläst. Varför? Säg det den som kan.  På den vackra ön Pellestrina utanför Venedig hittas far och son mördade. Öborna tiger som muren. Kommissarie Brunetti får inte ett ord ur dem.  Hans sekreterare, den unga signora Elettra, är ifrån ön och hon föreslår att hon ska åka dit och hälsa på släkten. Hon räknas som en av befolkningen och har lättare att tala med öborna. Hon far iväg. Tiden går och i Venedig går kommissarie brunett och oroar sig. Lite väl mycket, tycker hans fru Paola. Nu blir allt väldigt komplicerat.

Olikhetsutmaningen: hopp och förtvivlan

enligt O: Dagens ordpar är hopp och förtvivlan. Berätta om kulturella företeelser som passar in på orden. Gör det i din blogg, på sociala medier eller varför inte i en kommentar här.

Förtvivlade människor av Paula Fox har fått sitt namn efter ett citat av Henry David Thoreau: "De flesta människor lever sitt liv i stilla förtvivlan." Romanen handlar om ett par akademiker som lever ett välordnat liv i sin lägenhet på Manhattan, men som får uppleva att omvärlden tränger sig på på ett hotfullt sätt.

Sundhetsregler 

Drick intet och ät inte mera,
när knappat Du är nöjder och mätter,
Snus litet, sup litet, rök lagom
och sitt icke uppe om nätter,
Bruk sparsamt salt, bittert, sött och surt,

så ock älskogsbedrift,
Tjock dricka, hård spis och falska läkare
Drick aktsamt kallt, kyl icke bröst, huvud och mage,
Ät långsamt, lagom varmt, sov sparsamt,
Fly vrede, avund, täcks Gudi,

räds icke och movera din kropp,

knappt tarvar Du då läkaren, men har

om Din hälsa gott hopp.


Ur Hus och Reseapoteque, 1746

onsdag 20 september 2017

Singoalla

Av en ren tillfällighet hittade jag den gamla filmen från 1949, Singoalla, med ett flertal namnkunniga skådespelare från förr. Eller vad sägs om Alf Kjellin, Viveca Lindfors, Edvin Adolphson och Lauritz Falk för att nämna några. Katarina Taikon finns med som statist bland dansarna. Viktor Rydbergs roman Singoalla. Romantisk sagodikt kom ut i bokform första gången 1865. Han lär senare ha arbetat om slutet flera gånger. Ibland är det lyckligt; ibland inte. I filmen och den romanutgåva jag har är slutet inte lyckligt.  Något annat vore ganska otroligt. Riddaren Erland Månesköld träffar en dag i skogen den gåtfulla, vackra Singoalla som är av ett främmande folk, guden Alakos folk. De förälskar sig häftigt i varandra och det stöter naturligtvis på motstånd från alla håll. Assim, Singoallas stamfrände, har räknat henne som sin, och uppfylls nu av ett lömskt och glödande hat till Erland. Resultatet av Erlands och Singoallas korta relation är Sorgbarn, en gosse som älskar sin mor men aldrig har sett sin far. Ödet vill att de möts, men till vilken glädje för någon av dem? Professor Yvonne Leffler har i sin doktorsavhandling, I skräckens lustgård. Skräckromantik i svenska 1800 - talsromaner ägnat ett kapitel åt Singoalla och Viktor Rydbergs fyra textversioner av romanen. Det är väldigt intressant läsning som gör att en borde läsa om boken och se om filmen. Jag läste boken som mycket ung och det jag minns från den läsningen är månskenet och de trasiga drivande molnen. Fortfarande kan jag tänka att inatt är det Singoalla - väder. Om en skulle vilja fördjupa sig i Rydberg som författare, forskare och kulturhistoriker så är  antologin Kulturhjälten. Viktor Rydbergs humanism. Tjugotre forskare från nio humanistiska ämnen lyfter fram Viktor Rydbergs betydelse för dagens humanistiska forskning. För Anders Burman och Elisabeth Mansén är Viktor Rydberg filosof; Jan Hjärpe och Catharina Raudvere beratktar honom som religionsvetare. Louise Vinge skriver om några av Rydbergs dikter, till exempel Tomten. I sista kapitlet lyfter Svante Nordin fram personen Viktor Rydberg. Redaktörer är Birgitta Svensson och Birthe Sjöberg. Atlantis förlag 2009.

tisdag 19 september 2017

Veckans topplista v. 38

Johannas deckarhörna: Temat den här veckan är topp fem höstkänsla. Ett ganska fritt ämne när det kommer till tolkningar. Böcker i höstfärger, som utspelar sig på hösten, eller kanske en författare ni gärna läser när höstmörkret faller? Det blir spännande att se! Här kommer mina höstböcker.
1. Höstlig kvartett av Barbara Pym handlar om fyra udda personer på ett kontor som alla närmar sig pensionering. De är inte vänner precis, men en av männen som är lite kyrklig utav sig hjälper i alla fall en av kvinnorna när hon blivit bostadslös. Det händer inga stora saker. Alla fyra är upptagna med att leva sina små liv. Alla är ensamma och barnlösa och verkar inte så socialt begåvade. Barbara Pym är en mästare på den här sortens berättelser.

2. Höstlegender av Jim Harrison innehåller noveller och ligger till grund för den Oscarsbelönade filmen med samma namn där Brad Pitt och Anthony Hopkins spelar huvudrollerna.
3. Vill du läsa? av Elsa Beskow
 Det glimmar i guld och i klaraste rött,
det prasslar så sakta i parken,
ty hösten är kommen, och björkar och lönn
de fäller nu bladen till marken:
”Så fall, våra blad, fall mjukt och lätt,
vi väver ett täcke så varmt och tätt,
vi väver ett täcke åt marken.

Ur Höstvisa 

4. Höstsol av Lars Wilderäng. En framtidsroman med bl. a. ubåtsjakt i Stockholms skärgård. Jag brukar inte vara så förtjust i SF men den här romanen innehåller ubåtar och det är spännande. Så jag väntar tålmodigt i bibliotekskön.

5. Höstens vår ur Fridolins lustgård av Erik Axel Karlfeldt.

Nu är den stolta vår utsprungen,
den vår de svaga kalla höst.
Nu blommar heden röd av ljungen
och hvitt av liljor älvens bröst.
Nu är den sista visan sjungen
av sommarens kvinnligt veka röst;
nu stiger uppför bergens trappa
trumpetarn storm i dunkel kappa. 

----------

måndag 18 september 2017

Asparna

Hannah Nordenhöks nya roman heter Asparna. Den utspelar sig i Lund och Malmö. En kvinna återvänder till sin barndoms Malmö för att träffa Endre, en god vän som kommit på sned i livet. Han lämnar henne en plastkasse med dokument om Råby ungdomsvårdsanstalt för förvildade barn i Lund. Den grundades 1838 av baron Axel Gustaf Gyllenkrok och prästen Achatius Kahl efter tysk förebild. Unga pojkar ur arbetarklassen som kom från fattiga hem och gjort sig skyldiga till småstölder och lösdriveri kommer hit för att fast och bestämt ledas in på rätta vägar. De sätts i arbete men får också undervisning. Lagom mycket undervisning. De skall inte få några idéer. Baron Gyllenkrok har under en jakt tagit hand om en vargunge som han sedan lägger ner mycken tid på att tämja och fostra. Men det är svårt att ta vargen ur djuret. En parallell är berättelsen om den unge pojken Petrus som har nr 12 bland de intagna pojkarna. Petrus har en utvecklingsstörd bror i hemmet. Baron Gyllenkrok känner ett speciellt intresse för den skygge pojken och de utvecklar något som skulle kunna likna vänskap. Petrus lyssnar gärna till baron Gyllenkroks undervisning. Baronen, som är intresserad av naturvetenskap, har en karp med dubbla ansikten i formalin. Karpen har fått även sitt syskons ansikte. Petrus är helt fascinerad.
Ett annat syskonpar fast i nutid är Sussie och hennes bror som i berättelsen kallas B. Hans öde avslöjas av Endre. Sussie känner att hon lämnat sin bror i sticket när hon lämnade hemmet och den sovande tablett - och spritbedövade modern för Stockholm. Är B. förutbestämd att misslyckas i livet? B hamnar också på Råby. Hanna Nordenhök arbetar med par; en sorts speglingar. Hon har ett vackert språk som hon känsligt avpassar efter den tid det rör sig om. Romanen är helt fascinerande. Jag får samma känsla som när jag läste Sara Stridsbergs underbara roman Beckomberga. Jag läser med samma känsla av nästan andakt. Ömsint, sorgset och sparsmakat skrev jag om Beckomberga och det stämmer väl in på Asparna också. En märker att Hanna Nordenhök är poet. Hon tycker att skrivandet koncentrerar blicken och är ett sätt att sortera. I Asparna har hon koncentrerat sig på de utsatta barnens situation - då som nu.
Norstedts förlag.

söndag 17 september 2017

En smakebit på søndag


Brombergs förlag



 "Å pussunge, så roligt att du ringer," sa flickans mor i telefon. "Kroppen krånglar igen. Krafterna sviktar. Ibland känns det som om hela mitt liv är ett enda ständigt pågående fall av sviktande krafter." - "Det är väl livet för alla människor?" sa flickan , kallad Pip. Hon hade tagit för vana att ringa sin mor mitt i lunchrasten på Renewable Solutions. Det gav henne en stunds avbrott i tankarna om att hon inte var lämpad för sitt jobb, att hade ett jobb som ingen kunde vara lämpad för, eller att hon var en person som inte var lämpad för någon form av jobb, och efter tjugo minuter kunde hon sedan ärligt säga att hon måste fortsätta jobba. "Mitt vänstra ögonlock hänger", förklarade modern. "Det är som om det sitter en tyngd i det och drar ner det, som ett litet sänke eller något." - "Är det så just nu?" - "Från och till. Jag funderar på om det kan vara Bells pares." - "Vad än Bells pares må vara så är jag säker på att du inte har det." - Pussunge, om du inte ens vet vad det är, hur kan du då vara säker på det?" - "Jag vet inte - kanske för att du inte hade Basedows? Eller hypotereos? Eller malignt melanom?"
Från sidan 11 i Renhet av Jonathan Franzen, Brombergs 2015.
Mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten uppmanar oss varje söndag att dela med oss av det vi just läser. Utan spoilers, förstås!
Fler smakebitar HÄR.

lördag 16 september 2017

En trogen kvinna

Imperiets barn del två av Jane Gardam. En trogen kvinna heter den romanen och handlar om Elisabeth Feathers som är född i Kina och har suttit i japanskt fångläger och förlorat sina föräldrar i tidig ålder. Hon har ett arv att hämta ut när hon fyller trettio har hennes far meddelat. Pengar kommer hon att ha mer än nog av i hela sitt liv. I En engelsk gentleman mötte vi Edward Feathers som är jurist av den gamla skolan. Han har upplevt hemska saker under sin uppväxt i Wales och lärde sig tidigt att söka tröst i arbetet. Han var ett s. k. imperiebarn. Föräldrarna arbetade i kolonierna och lämnade barnen på hemmaplan hos människor där de kunde vara mer eller mindre oönskade. När nu Betty och Eddie  beslutar sig för att gifta sig med varandra vet Elisabeth att arbetet kommer först för Edward och att hon dessutom får avstå ifrån passionen. Men många barn tänker hon inte avstå ifrån. Det känns lite som resonemangsäktenskap ifrån båda håll, även om Edward snart inte vet hur han skulle klara sig utan Betty. Hon inser å sin sida att det är hon som måste ta befälet. Hela det engelska imperiet håller på att falla samman. Betty och Eddie bor tidvis i Hongkong på grund av Eddies arbete, men de börjar känna sig främmande där. När de åker runt i England för att söka ett boende känner de sig inte hemma där heller. Det visar sig att Eddie har undanhållit vissa väsentliga fakta för Betty. Bettys hemlighet är däremot inte så hemlig som hon trodde. Romanen handlar företrädesvis om Betty. Hon har på kvinnors vis ett socialt nätverk och har förmågan att glädja sig över småsaker. Hon är ganska chosefri och uppträder ibland inte enligt gällande regelverk. Och hon vet hur en ansar veken i en fotogenlampa och att en sätter tulpanlökarna djupt så kan en sätta lackvioler överst för de blommar först.  Jane Gardam berättar på ett charmfullt, engelskt sätt med humor och undertryckande av stora känslor. Det här är inte opera. Det är kammarspel. Jag tyckte om den här romanen också och undrar vad den tredje delen, De sista vännerna, som kommer ut i oktober, ska handla om.
Weyler förlag 2017.
Översättare:  Jan Hultman och Annika H. Löfvendahl

fredag 15 september 2017

Helgfrågan v. 37

Helgfrågan på Mias bokhörna lyder så här: Vad gillar du för bokligt event? Detta kan innebära alltifrån författarbesök till Crimetime Gotland. (Man kan även skriva vilket man skulle önska.)
Jag gillar allt med böcker och författare. Först och främst författarbesök. Bokmässan i Göteborg gillar jag mycket, särskilt om jag får gå på så många seminarier jag vill. Elin Wägner - sällskapets hösthelger på St Sigfrids folkhögskola i Växjö brukar vara mycket givande. Internationella scenen på Malmö stadsbibliotek erbjuder gedigna författarintervjuer. Ljungby berättarfestival är en fin tillställning.  
Bonusfråga: Om du skulle sadla om, ja inte hästen utan jobb. Vilket yrke skulle du välja?
I nästa liv är jag läkare och arbetar med Läkare utan gränser.

torsdag 14 september 2017

Olikhetsutmaningen: tro och vetande

enligt O: Olikhetsutmaningen: tro och vetande
Shusaku Endo, Tystnaden, skildrar kristna på 1600 - talet i Japan under samurajklanen Tokugawa. Fantastisk bok och fantastisk film.
I Tystnaden (1966) av Shusaku Endo (1923 - 1966) skildras hur några unga portugisiska jesuitpräster åkte till Japan för att bistå de kristna bröderna efter det att en legendarisk missionär förefaller ha försvunnit. De unga prästerna är förtröstansfulla och vid gott mod. De är beredda att lida för sin tro. Men de är inte beredda på den realitet som möter dem.
Margareta Lindholm har skrivit en fin roman, Tan,  om mannen som blev föremål för Paul Brocas hjärnforskning. Trettio år gammal kommer monsieur Leborgne (1810 - 1861) till Hospice de Bicêtre. Han får egendomliga anfall och har förlorat talförmågan och har blivit alltför svårskött i hemmet.
Det enda han kan säga är "Tan" och det blir det han kommer att kallas i dagligt tal.

Hett i hyllan

Bokföring enligt Monika: "Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?"
Moderskärlek av Jayne Anne Phillips, född 1952,  kom ut år 2000 på Forum. Hon tar god tid på sig mellan romanerna. Hon började med noveller, till exempel samlingen Svarta biljetter, 1981 . Maskindrömmar, 1985, och Sommarlägret, 1995, är två av hennes tidiga stora romaner. I Moderskärlek  möter en Kate som har att handskas med en nyfödd baby och en döende mor som bor hos henne. Maken är läkare och arbetar mycket. Han har medfört två söner i boet och dessa båda har svårt att acceptera faderns nya hustru. En följer Kate i vardagen och när hon sitter i stillheten i moderns rum och talar om gångna tider. Kate minns sin uppväxt, och möter föräldrarna och deras liv på nytt. Varför denna roman, som säkert är alldeles utmärkt, står oläst i min hylla är och förblir en gåta.

onsdag 13 september 2017

En sax i hjärtat

Albert Bonniers Förlag
En sax i hjärtat är en pusseldeckare som utspelar sig i Småland i en liten by som heter Eneby mellan den 24 juli och den 14 augusti 1957. Hannah Lönn, klädskapare i Stockholm, är på väg till sin faster Lilly Gustavsson som behöver hjälp eftersom hon skadat sig i ett ben. Hannah ser inte direkt fram emot den här vistelsen som hon förutsätter ska bli riktigt tråkig. Så blir det förvisso inte. Hannah får bekanta sig med en del av damerna i byn på ett symöte och de är en brokig skara från förväntade äldre damer till ärtiga yngre kvinnor och en motvillig brud. Inte är de speciellt imponerade av den besökande från Stockholm heller även om hon är snygg och fint klädd. Asta Grankvist är en ensamstående äldre kvinna som sedan hon pensionerades tagit hela byn under sina vingars beskydd. Hon har ett strängt moraltänkande, hon säger sig kunna bevara en hemlighet och förväntar sig att alla tar till sig av hennes ovärderliga råd. Men det finns de som har ett horn i sidan till henne. Eller varför hittas hon plötsligt i sitt kök med en sax i hjärtat. Den snygge kriminalkommissarien Johan Holm och hans assistent konstapel Rask tar itu med fallet. Men det gör Hannah och hennes faster också. Här är lite Miss Marple - varning. Författaren, Marie Bengts, har läst Agatha Christie och Maria Lang det är tydligt. Och vilken härva av mer eller mindre lösa förbindelser av olika slag det finns mellan familjerna i Eneby. Byborna håller hårt i sina offentliga hemligheter. Det är inget en talar om. Speciellt inte med en stockholmare. Det finns massor av tidsmarkörer i En sax i hjärtat. Både tiden och miljön är omsorgsfullt beskrivna. Marie Bengts, journalist, har all heder av sin debutroman. Mycket trivsam läsning. Jag ser gärna att hon skriver flera pusseldeckare.

tisdag 12 september 2017

Veckans topplista v. 37

Johannas deckarhörna: Veckans topplista v. 37: Bokomslag på temat blått

Albert Bonniers förlag
1. Amy Liptrot, Utvägen: Utvägen: dagarna på Orkney
Brombergs
2. Richard Ford, Kanada
Weyler förlag
3. Jón Kalman Stefánson, Änglarnas sorg
Bonnier pocket
4. Virginia Woolf, Vågorna
Bonnier pocket
5. Steve Sem - Sandberg, Härifrån till allmänningen