söndag 29 september 2024

En smakebit på søndag v. 39 2024

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger administrerar söndagens bokutmaning En smakebit på søndag. Vi bjuder varandra på en smakebit utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås.

"Innan hon kunde lämna denna värld hade hon omsorgsfullt vattnat köksträdgården och strött ut ordentligt med foder åt hönsen - vem visste när grannarna skulle hitta hennes livlösa kropp, inte kunde väl fjäderfän gå omatade. - Sedan rotade hon runt på kökshyllorna, samlade ihop allt det hon inte  hunnit äta upp - skålar med smör, ost och honung, en brödkant och en halv kokt höna - och bar det till den svala jordkällaren. Hon drog fram "kistkläderna" ur linneskåpet: en heltäckande ylleklänning med vit spetskrage, ett långt förkläde med plattsömsbroderade fickor, lågskor, tjocka stickade strumpor (hela livet hade hon frusit om fötterna), omsorgsfullt tvättade och strukna underkläder och så gammelfarmors radband med silverkors."  

Ur Tr äpplen föll från himlen av Narine Abgarjan (Armenien). Fler smakebitar HÄR.

lördag 28 september 2024

Veckans mening v.39 2024

MIN 

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som går ut på att en väljer en mening ur det en just läser. En mening som av någon anledning fått en att stanna upp. Min Veckans mening v. 39 kommer från Tre äpplen föll från himlen av Narine Abgarjan

"Strax efter middagstid på fredagen, när solen vältrat sig förbi zenit för att värdigt börja rulla över mot den västra sidan av dalen, lade sig Sevojants Anatolia ner för att dö."

fredag 27 september 2024

Fem en fredg v. 39: Negativitet

 elisamatilda: fem en fredag v. 39: Negativitet

  1. Vad tycker du är en nackdel med att shoppa i affärer? Eventuella väntetider. Annars är det ju bra att se det en ska köpa i sinnevärlden
  2. Vad tycker du är en nackdel med att se film på bio? Alla som prasslar, pratar och spiller popcorn
  3. Vad tycker du är en nackdel med ditt grannskap? Att jag inte riktigt vet vilka alla är
  4. Vad tycker du är en nackdel med kollektivtrafik? Att den inte fungerar, att det är trångt och stimmigt och att toaletterna är ur funktion
  5. Vad tycker du är en nackdel med att äta ute? Att det väldigt ofta kostar mer än det smakar

torsdag 26 september 2024

Helga

Jag var väldigt imponerad av Bengt Ohlssons roman Gregorius från 2004; en parafras på Hjalmar Söderbergs Doktor Glas som fick Augustpriset. Nu är han tillbaka med Helga, fru Gregorius, berättelse. Året är 1937 och Helga är nu i sextioårsåldern. Romanen är inget mindre än en spännande bladvändare skriven av en man med erfarenheter av människors liv och relationer. Språket är vårdat och flyter lätt. Många gånger vill en stryka under och instämma. Lite överraskande tar Bengt Ohlsson kraftigt parti för hunden, trofast in i döden, till skillnad från katten som går dit där den får mat och tak över huvudet men struntar i både husse och matte när det gäller.  Helga är omgift med Ivar, en snäll och ordentlig man. De har Helgas dotter Signe och ett gemensamt tvillingpar; gossarna Bosse och Holger. Genom en serie märkliga händelser kommer Helgas förflutna ifatt henne. Familjen blir skakad. Signe tycker ännu mera illa om sin mamma än hon gjorde innan. Till råga på allt får hembiträdet Hermine ett slaganfall. Det upprör Helga. Hermine har hon ett särskilt band till. De båda förstår varandra på ett särskilt, ordlöst sätt. Helga berättar allt för Hermine liksom för bästa vännen, Agnes, sedan långt tillbaka. Det ska visa sig att Helga inte är den enda som har hemligheter. Ny kris kräver nya ställningstaganden och omgruppering. Jag tänker att här inte finns en enda riktigt sympatisk människa i hela romanen. Det ska i så fall var Hermine. Det finns en del beslut och handlingar i romanen skulle kunna diskutera liksom en del svårartade relationer; mor/dotter till exempel. Helga/Signe. Jag gillade romanen och kan verkligen rekommendera den.

Titel: Helga

Författare: Bengt Ohlsson

Förlag: Albert Bonniers förlag

Tryckår: 2024

Antal sidor: 375

tisdag 24 september 2024

Tisdagstrion v. 39 2024: Sápmi

 Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 39: Sápmi

1. Hjortronmyren av Ulrika Lagerlöf en kunskapsrik och intressant roman  från Västerbotten. Siv är farmor som hon berättar om sitt liv  som kocka i en skogshuggarkoja i Västerbottens inland på 1930 - talet. Så småningom gifter hon sig med en snäll och omtänksam man.Egentligen hade Siv velat läsa vidare men det tillät inte familjens skrala ekonomi. Sondottern Eva berättar från början av  2020-talet och hon arbetar sig bakåt i släkthistorien. Eva har utbildat sig till jägmästare och skickas av sin chef till Djupsvik för att försöka medla i den konflikt som uppstått mellan renskötarna och skogsägarna om renbetesmarkerna.2.  

Kniven i elden. En berättelse från Ishavet av Ingeborg Arvola. Tiden är 1860 - talet; miljön är Nordkalotten. Miljön är fantastiskt skildrad liksom alla människor av olika slag som rör sig i området och vars intressen ganska ofta kolliderar. Här finns kväner (den släkt som författaren tillhör), skoltsamer, finnar och ryssar, bl. a. Ingeborg Arvola har utgått ifrån sin egen släkt och dessutom läst många bygdeskildringar. 

3. Kautekaino en blodig kniv av Lars Pettersson är en väldigt bildmässig roman. Fina beskrivningar av miljöer; mycken snö, vind och kyla. Lars Pettersson bor under vinterhalvåret i Kautokeino och resten av tiden utanför Lindesberg. Man får veta att det är skillnad på same och same. Högst står de renägande samerna; längre ner på samhällsstegen står sjösamer och finnmarkssamer. Och så finns det överklassamer som reser omkring som självutnämnda representanter för samisk kultur. Anna Karin Magnusson, 32, biträdande åklagare, kallas till nordnorge och Kautokeino av sin mormor. Hon vill att Anna ska rentvå  kusinen Nils Mattis som är anklagad för våldtäkt.

måndag 23 september 2024

Markens gröda

Markens gröda av Knut Hamsun kom ut 1917. 1920 fick författaren Nobelpriset i litteratur mycket för just Markens gröda. Många stora författare som Hemingway, Kafka, Singer, Thomas Mann och H G Wells uttryckte sin förtjusning över den realistiska romanen. Huvudperson i boken är Isak, en man som en inte får veta så mycket om förrän han en dag ger sig ut i vildmarken och väljer ut en plats åt sig där han börjar med att bygga sig en koja. Allt eftersom tiden går röjer han mark, skaffar getter  bygger sig en bättre koja med två rum. Men han saknar en kvinna till hjälp. En dag står Ingrid i dörren. Hon talar otydligt och har ansiktet till hälften bortvänt. Hon ska över fjället, säger hon, men hon stannar kvar. Isak välsignar hennes harmynthet. Han tror inte att hon kommit till honom annars. De båda makarna arbetar bra tillsammans och besitter båda någon sorts urkrafter. Sönerna Eleseus och Sivert föds, men tredje barnet blir en flicka som är harmynt. Ingrid minns allt vad hon lidit under uppväxten och gör vad hon tror att hon måste göra. Hon kommer att få betala dyrt. Ingrids släkting, Oline tar sig fram mellan byarna som en stor fet larv och hon ser till att Ingrid avslöjas. Barbro är en ung flicka som speglar Ingrid liksom hennes arbetsgivare, Axel Ström, speglar Isak. Markens gröda är en hyllning till jorden, arbetet, naturen och den enkla människan. Staden betraktas med misstänksamhet. Den förstör de ungdomar som dras dit. Omkring Isak växer så småningom ett samhälle fram. Och när det upptäcks att fjället gömmer kopparmalm ökas befolkningen betydligt. Isak äger en del av fjället, men han är ingen vidare affärsman. Som så ofta annars ingriper den vandrande f. d. länsmannen Geissler. Han har ett speciellt intresse för familjen på gården Sellanrå som han till och med namngivit. Flera andra speciella karaktärer återkommer i berättelsen och en lär känna dem och deras egenheter. Lite överraskad blir en över ett brandtal för kvinnor som blir gravida utan att ha någon far till sina barn. De ska inte dömas utan få hjälp och stöttning. En förtvivlad, ensamstående mamma som i sin ensamhet och hjälplöshet drivs att döda sitt barn dömdes till döden. Eller många års fängelse. Detta vill man nu ändra på. Och det är män som för ordet! Det var väldigt intressant att läsa om boken. Det var helt andra saker jag fäste mig vid nu än vid första läsningen. Så är det ju oftast. Men jag uppskattade Markens gröda minst lika mycket - eller mera - den här gången. Jag har både läst och lyssnat. Helt rätt att Hamsun fick Nobelpriset i litteratur.

Titel: Markens gröda

Författare: Knut Hamsun

Översättare: Hugo Hultenberg

Inläsare: Dan Bratt

Förlag: Forum

Tryckår: 1953

Antal sidor: 311

söndag 22 september 2024

En smakebit på søndag v. 38 2024

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger administrerar söndagens bokutmaning En smakebit på søndag. Vi bjuder varandra på en smakebit utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås.

"Jag hade förstås kunnat säga som det var: att  fadern till barnet som jag väntade var min älskare Klas Recke, som nyligen hade lämnat mig och förlovat sig med någon som kunde ge honom en gynnsammare framtid. Genom att tala sanning hade jag då dömt mitt ofödda barn till ett liv i skam och tystnad. För all framtid hade alla sett henne som ett misstag, något som aldrig borde ha skett, den kantstötta frukten av en skändlig förbindelse, ja, kanske en av de skändligaste man kan tänka sig, för om en hustru är otrogen mot en en präst är det nästan som om hon varit det i kyrkbänken."

Ur Helga av Bengt Ohlsson

lördag 21 september 2024

Veckans mening v. 38 2024

MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som går ut på att en väljer en mening ur det en just läser. En mening som av någon anledning fått en att stanna upp. Min Veckans mening v. 38 kommer från Markens gröda av Knut Hamsun

"Men morbror Sivert, den storskojaren, låg inte alls för döden, han låg inte ens till sängs för jämnan."

fredag 20 september 2024

Fem en fredag v. 38 2024: 5, 4, 3...

 

elisamatilda: Fem en fredag v. 38 5, 4, 3...


  1. Vilka fem saker har du gjort i veckan? Filmstudion, Sammanträde, Shared reading, Tandläkaren, Delat ut foldrar
  2. Vilka fyra saker har du sagt i veckan? Så dumt!, Konstiga avtal!, Välkommen! Då bestämmer vi det!
  3. Vilka tre saker kommer du göra i helgen? Duka bord, Ta emot föreläsare, Diska/städa efter föreläsning och kaffe med lätt förtäring
  4. Vilka två saker tar du med till nästa vecka? Tandläkaren, Shared reading
  5. Vad är en sak du gör idag? Målar naglarna

torsdag 19 september 2024

Helgfrågan v. 38 2024

Mias bokhörna: Helgfrågan v. 38: Hur många böcker läser du i snitt per månad? Jag skulle tippa att det blir runt 10 stycken. Då
räknar jag ihop läst och lyssnat. Just nu har jag 3 - 4 titlar som är lästa men inte redovisade. Det är inte bra och jag försöker alltid undvika att det blir så.

onsdag 18 september 2024

Veckans kulturfråga v. 38 2024


enligt O: Veckans kulturfråga v. 38: Vilka historiska epoker och händelser läser du gärna om?

Jag läser gärna om slutet av 1800 - talet och början av 1900 - talet. Den viktorianska tiden i England omfattar ju stora författare som Charles Dickens (200 -årsjubiléet), George Eliot (Middlemarch), systrarna Brontë (Les Soeurs Brontë), Elizabeth Gaskell (200-årsjubiléet), Anthony Trollope (Förestånendaren), Nathaniel Hawthorne (The scarlet letter ),  Oscar Wilde (Näktergalen och rosen) och Thomas Hardy (Heden). För att nämna några.

Under samma tid har vi här i Sverige t. ex. Fredrika Bremer, (Bremer. En biografi av Carina Burman) Emelie Flygare - Carlén (Ett köpmanshus i skärgården), Selma Lagerlöf (Jerusalem), Alfhild Agrell (För ful) och August Strindberg (En dåres försvarstal).

Det blev visst en epok som jag endast skrivit delvis om. Jag kunde ha fyllt på med franska och ryska författare också. För att inte tala om alla andra nationaliteter.

tisdag 17 september 2024

Tisdagstrion v. 38 2024:

Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 38: Min, mitt eller mina i titeln.

1. Mitt namn är Lucy Barton av Elizabeth Strout. När vi först möter Lucy Barton ligger hon på sjukhus för en enkel blindtarmsoperation. Det blir komplikationer och hon får ligga kvar flera veckor. Hemma går maken William med de två små flickorna och saknar hustru och mamma. En dag när Lucy vaknar sitter hennes mamma vid fotändan av sängen. Och där blir hon sittande dygnet runt och slumrar endast korta stunder.

2. Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemir.  2010 inträffade två explosioner i Stockholm alldeles i närheten av varandra. 
En självmordsbombare miste livet. Det betecknades som terroristbrott.
Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri tar avstamp i dessa händelser. Unge Amor är huvudpersonen som ringer varningar till sina bröder

3. Min mörka Vanessa av Kate Elisabeth Russell. Vanessa är 15 år när hon möter Jakob Strane, 42. Han är hennes litteraturlärare och hon visar honom sina dikter. Vanessa är begåvad och har alltid skrivit. Vanessa söker sig till Strane och har förtroende för honom och kärleken till litteraturen har de gemensamt.

måndag 16 september 2024

Demon Copperhead

Visst är den tjock, boken om Demon Copperhead av Barbara Kinsolver men den har ett driv och en vill absolut veta hur det går för den stackars föräldralöse Damon Fields som aldrig ens träffat sin pappa men alltid undrat hur han var. Mamma var ung och svag och lyckades inte skydda sonen mot Stoner, den grymme man hon sedan gifte om sig med. Och så dör hon. Lyckligtvis finns familjen Peggot i grannskapet där det alltid finns mat att få och där sonen Maggot blir en bundsförvant. Damon, som kallas Demon på grund av sin allmänna attityd, får tidigt ge sig ut i arbetslivet . En av hans fosterfamiljer säger att maten inte ingår avgiften som betalas för honom. Endast husrum vilket är ett illaluktande rum där hunden tidigare bott. Han förstår inte att han under en tid arbetar i rena methfabriken. Droger av olika slag är vardagsmat för alla i Lee County i Virginia i Appalacherna. Människor är fattiga och arbetslösa sedan trakten plundrats på sina naturtillgångar. I skolan upptäcks det att Demon är duktig på att teckna och visar talanger på fotbollsplanen. Coach Winfield låter honom flytta in i sitt stora, fina hus och där finns också dottern Angus, eller Agnes, som hon egentligen heter. Hon blir en tillgång för Demon genom hela hans liv. Fast Forward är en karismatisk, ondskefull gestalt som förtrollar alla i sin omgivning; även Demon.  När Demon råkar ut för en allvarlig knäskada visar det sig att väntetiderna för operation är många veckor. Det är då dr Watts, en samvetslös läkare,  presenterar smärtlindrande opioider för Demon som snabbt blir beroende. Läkaren är även djupt inblandad i framställningen av drogerna. Vägen utför stupar brant. Demon lyckas hålla sig flytande medan andra ungdomar dör omkring honom, bl. a. den späda flickvännen Dori. Liksom Charles Dickens kritiserade det viktorianska samhället i David Copperfield gisslar Barbara Kingsolver samhället 150 år senare för det sätt varpå de fattiga och i grunden försvarslösa behandlas. Skillnaden är inte stor. Demon Copperhead är en indignationsroman och en gråter med de stackars barnen och ungdomarna som sviks av vuxensamhället. Men de fattiga och arbetslösa vuxna har å andra sidan inte mycket att sätta emot destruktiva krafter i samhället heller. Demon Copperhead (för det röda håret) söker envist sina rötter på faderns sida. Och han hittar sin farmor; den imposanta två meter långa Betsy Woodall som i hela sitt liv hjälpt vilsegångna ungdomar på fötter. Demon Copperhead bestämmer sig slutligen för att avgiftas och då får han bland annat rådet att skriva ner sina tankar. Det är så berättelsen om Demon Copperhead kommer till. Den realistiska skildringen får en att vrida sig av obehag men det blir aldrig spekulativt. Demon är utrustad med en stor portion överlevnadsinstinkt och han har en viss dyster humor. Författaren har fått en rad priser för sin bok, bland annat Pulitzerpriset och Women´s Prize for fiction 2023, och hon är väl värd alla priser hon får. Nu har jag lust att läsa om David Copperfield för jämförelsen. Likheterna i namnbruk har jag redan konstaterat men det är länge sedan jag läste David Copperfild så en repetition vore inte fel.

Titel: Demon Copperhead

Författare: Barbara Kingsolver

Översättare:  Sofia Nordin Fischer

Förlag: Norstedts

Tryckår: 2024

Antal sidor: 589

söndag 15 september 2024

En smakebit på søndag v. 37 2024


astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger administrerar söndagens bokutmaning En smakebit på søndag. Vi bjuder varandra på en smakebit utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås.

"Hon blev snabbt dåsig, mumlade drömmande om vårt låtsasbröllop. Jag skulle iväg och hade tagit fram fyrtio milligram och lät kroppens spattiga ryckningar lägga sig en stund medan jag satt på golvet och lyssnade på henne. Tommy skulle vara min bestman. Gulligt. Hon var inte alltid så välvilligt inställd till Tommy på grund av hur mycket tid jag tillbringade därborta. Men med morfinet i ådrorna var hon idel kärlek. Jip skulle vara ringbärare. Thelma och Angus brudtärnor. Lite osäker på hur Angus passade in i det hela. Hon pratade om klänningen hon skulle bära och att alla skulle säga vilken vacker brud. Och vad unga vi var. När hon var helt väck såg jag till att lägga henne på sidan och omsorgsfullt palla upp henne med kuddar innan jag lämnade huet." 

Ur Demon Copperhead av Barbara Kingsolver 

lördag 14 september 2024

Veckans mening v. 37 2024

MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som går ut på att en väljer en mening ur det en just läser. En mening som av någon anledning fått en att stanna upp. Min Veckans mening v. 37 kommer från Demon Copperhead av Barbara Kingsolver.

"Jag föddes till att önska mig mer än jag kunde få."

fredag 13 september 2024

Fem en fredag v. 37: Känslostatus

 elisamatilda: Fem en fredag v. 37: Känslostatus

 

 
1. Hur känns det i kroppen? Ganska OK, faktiskt
2.   Hur känns det i huvudet? I knoppen känns det välsorterat
3.   Hur känns det med en ny säsong? Mycket på gång. Väntar på starten
4.   Hur känns det efter idag (eller igår om du svarar tidigt). Efter igår        känns det som om jag behövde landa.
5.  Hur känns det med helg? För det mesta är det välkommet med helg

torsdag 12 september 2024

Helgfrågan v. 37 2024


Mias bokhörna: Helgfrågan v. 37: Brukar ni gå på bokevent? Det finns bara ett svar på den frågan: Ja, så fort det finns något sådant i närheten. Det senaste var att jag lyssnade på Kristoffer Leandoer i Elin Wägners Berg.
Inte precis nästgårds, men väl värt resan. 3/10 kommer Thomas Korsgaard till Författarscenen i Malmö. Som 21-åring debuterade Thomas Korsgaard med ”Om någon skulle komma förbi”, om en uppväxt under utsatta omständigheter i ett fattigt hörn av Jylland. Boken hyllades och prisades och Korsgaard kom att omnämnas som en dansk motsvarighet till Èdouard Louis. Måndagen den 14 oktober kommer Ljudmila Ultiskaja till Författarscenen under Förbjuden kulturvecka. 

onsdag 11 september 2024

Veckans kulturfråga v. 37 2024


enligt O: Veckans kulturfråga v. 37: Vilka böcker ser du fram emot i höst?

Elsa och Natanael Beskow. En kärlekshistoria av Annika Persson kommer ut i slutet av oktober. 19-åriga Elsa Maartman håller på att utbilda sig till teckningslärare när hon möter den nästan tio år äldre Natanael predikant, författare och konstnär. 1896 gifter de sig och får med tiden sex söner! Den vill jag läsa.

Pythian pratar av Liv Strömquist kommer ut i slutet av september på Norstedts förlag. En självhjälpsbok mot självhjälp. Liv Strömquist ger sju livsråd som hjälp mot livsråd.

Currymamman. Mina indiska favoriter av Malin Mendel. Malin Mendel kan verkligen Indien och indisk kultur och hon delar med sig av sina kunskaper på ett trevligt sätt.

Vad hjärtat är fullt av av Katrine Wessel tänkte jag att jag skulle lägga till på läslistan. Det är del 13 i den långa släktserien om Familjen Winther som jag lyssnat mig igenom. Den finns redan i Storytel, upptäckte jag.

Tankar om existensen av Nina Björk verkar väldigt spännande. Säkert inget en ger vågen för rakt igenom men det behövs ju inte heller.

Ett recept 100 bröd av Martin Johansson ligger i min inköpskorg. Jag är redan Martin Johansson - frälst och gillar hans recept och allmänna resonemang.

tisdag 10 september 2024

Tisdagstrion v. 37 2024: Kropp och själ

Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 37: Kropp och själ

1. Genom märg och ben av Jacqueline Woodson. Melody är sexton år. Familjen ska ha en fest för henne, cominga of age. Med det inleds Jacqueline Woodsons roman Genom märg och ben. Mammma Iris, som själv inte kunde ha sin mogenhetsfest för då väntade hon redan Melody.

2. Ärr av Audur Ava Olafsdottir. Romanen handlar om Jonas som är i femtioårsåldern och har funnit att hans liv är meningslöst och inte till glädje för någon. Exhustrun, Gudrun, passade på att berätta för honom att deras dotter Gudrun Vatnalilja inte var hans när hon begärde skilsmässa.
 
3. Cromwells huvud av Carina Burman
tilldrar sig i lärdomsstaden Cambridge och beskrivs som en uppsluppen skröna; lika delar detektivroman och Alice i Underlandet. 1996 - 1997 var Carina Burman Visiting Fellow vid Clare Hall i Cambridge.

måndag 9 september 2024

Bergtagen

Nu har vi läst Bergtagen (1913 - 1924) av Thomas Mann i läsecirkeln. Vi hade sommaren på oss och det var bra. Den tog tid. Av olika skäl; bland annat långa vindlande meningar och invecklade filosofiska resonemang. Jag läste Karin Boyes äldre översättning från 1929 men hade även Ulrika Wallenströms nya översättning (2022) till hands. Jag hade gärna velat köpa den, men det visade sig att den är helt slut på förlaget. På Bokbörsen finns 2 ex. Den ena kostar 950 kr och den andra 1 500! Varför Bonniers inte vågat sig på ett nytryck är en gåta. I varje fall är jag glad att vi läste och diskuterade den. Tillsamman med bokens huvudperson Hans Carstorp reser en mot sanatoriet i Davos i Schweiz och njuter av det vackra alplandskapet. Året är 1907. Han ska hälsa på sin kusin, den samvetsgranne, plikttrogne militären Joachim Ziemssen. Mötet med alla patienter, läkare och övrigt tjänstefolk tycks mig som en beskrivning av ett menageri. Thomas Mann tar gärna fasta på groteska detaljer är ibland riktigt elak. Bergtagen är betydligt roligare än en föreställer sig. Hans Carstorp är en föräldralös, lite gubbig ung man som står under beskydd av en äldre släkting och fosterfar, konsul Tienappel. Han är ingenjör och skeppsbyggmästare. Det är en lång resa från Hamburg till Davos särskilt som besöket är tänkt att endast vara i tre veckor. I matsalen finns sju bord vart och ett reserverat för ett visst sällskap enligt en viss rangordning. Siffran sju återkommer ofta i romanen; sju kapitel; sju år. Hans Carstorp häpnar över all den goda maten som serveras bittida och sent. Kusinen presenterar honom för alla efter hand som de dyker upp. Hovrättsrådet Behrens är en mäktig man; den diskussionsglade italienaren Lodovico Settembrini, tycker Hans Carstorp  liknar en positivhalare i sina gulrutiga byxor. En gåtfull kvinna med kirgisögon, madame Claudia Chauchat, irrriterar Hans Carstorp otroligt genom att slänga igen dörren till matsalen med en skräll. Han slås också av hur kallt det är i rummen och får veta: "Här fryser vi inte!" Förkyld får en naturligtvis inte vara på ett sanatorium. Hans Carstorp kommer ganska snabbt in i rutinerna och kommer att uppskatta stunderna i den förträffliga ligg/vilstolen där en sveper in sig i en varm pläd enligt visst schema. Den judiske jesuiten Naphta representerar en ny föreställningsvärld och Hans Carstorp får ännu en som "tävlar" om honom utöver Settembrini. Själv tycker han mestadels ingenting vilket kan förvåna. Möjligen känner han av sin ungdom, 24 år. De andra är åtskilligt äldre. Som läsare kan en bara förvåna sig över Thomas Manns bildning och kunskaper inom de mest skilda områden. Tiden är föremål för många reflektioner. Hans Carstorp tappar tidsuppfattningen och kommer att stanna i hela sju år. Jag slog igen böckerna fast besluten att försöka skaffa nyöversättningen och läsa om. Somligt har fastnat direkt men jag räknar med att en omläsning skulle öppna mina sinnen för nya intryck. Associationerna går på många håll; Dante, Goethe, Virginia Woolf. Det finns oerhört mycket mer att säga om den här romanen. Ellen Mattsson har skrivit ett efterord. Jag tycker att Bergtagen var en läsupplevelse. Det var inte alla i vår lilla bokcirkel som höll med. Väldigt konstigt.

Titel: Bergtagen

Författare: Thomas Mann

Översättare: Karin Boye, Ulrika Wallenström

Förlag: Forum; Albert Bonniers förlag

Tryckår: 1929, 2022

Antal sidor: 964

söndag 8 september 2024

En smakebit på søndag v. 36 2024

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger administrerar söndagens bokutmaning En smakebit på søndag. Vi bjuder varandra på en smakebit utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås.

"Mitt nya liv inleddes hastigt och lustigt av min nya socialassistent, Miss Barks. Hon drog upp persiennerna och sade:"Godmorgon Damon. Nu ska du få åka hem. För en bråkdels sekund trodde jag att jag hade ett, och att jag skulle få åka dit. Ibland varar en bra dag inte mer än tio sekunder. Miss Barks hade fel efternamn. Hon skällde inte alls som en hund. Hon stod där och log medan jag sträckte på mig och började minnas all möjlig skit, samtidigt som jag inte kunde undgå att lägga märke till att hon var värsta pinglan."

Min smakebit på søndag v. 36 kommer från Demon Copperhead av Barbara Kingsolver. Sofia Nordin Fischer, översättare. Norstedts förlag.

lördag 7 september 2024

Veckan mening v. 36 2024

MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som kallas Veckans mening. Vi väljer en mening som fått oss att - av en eller annan anledning - stanna upp. Min Veckans mening v. 36 kommer från Martin Johanssons alldeles nya bok Ett recept hundra bröd

"Sedan jag bakade min första knöliga limpa  en dag i min mammas sommarkök har jag förundrats över hur spännande det är att se vad som kommer att bli av degen."

fredag 6 september 2024

Fem en fredag v. 36 2024: Sömnigt

 elisamatilda: Fem en fredag v. 36: Sömnigt

  1. När snoozar du? Mycket sällan
  2. När vaknar du före klockan ringer? För det mesta
  3. När går du och lägger dig alldeles för sent? Alldeles för ofta
  4. Är du morgon- eller kvällsmänniska? Kvällsmänniska numera
  5. Hur många timmar med sömn får du? Max 6

torsdag 5 september 2024

Där vassen viker

I debutromanen Där vassen viker  av Linda Edgarsson befinner vi oss i Småland i slutet av 1800 - talet. Torpardottern Hilda är huvudpersonen i boken. Hon bor hemma hos sin mor Greta och systern Ida som redan fått ett oäkta barn. Tonen är kärv kvinnorna emellan och inte blir det bättre av att Hilda avvisar ett förmånligt frieri som kunde underlättat livet för dem alla. Hildas faster, Anna, ber Hilda komma och hjälpa henne i hushållet eftersom hon brutit armen. Fyra arbetskarlar i hushållet kräver sin kvinna. Hilda inställer sig motvilligt, men blir så småningom väldigt förtjust i fastern som är mycket lik Hildas far som hon älskat mycket. Hilda är vacker och tystlåten; redan drabbad av sorg i livet. Ganska snart kommer hon på kant med husbonden August på Sjölund. Han beter sig som en neanderthalare och alla fruktar hans vrede. Hilda börjar ganska snart fundera över Annas brutna arm. Sonen Erik är adopterad men antas vara den som ska ärva gården. Ingen vet om att han är adopterad. En följer det dagliga livet på gården med allt vad det innebär av sådd, skörd, skogsbruk och beroendet av vädrets makter. Samtidigt pågår en hopplös kamp för tillvaron i det fattiga torpet. De har inte kunnat betala arrendet på länge än mindre göra några dagsverken. Hilda möter sitt livs stora kärlek, men det blir en kärlekshistoria med många hinder. Där vassen viker är en fin roman som ger en bild av det småländska landskapet och av de människor, storbönder som torpare, som befolkar det. Författaren själv bor på en småländsk gård med man och tre barn och hon lånar av sin egen släkthistoria till romanen. Romanen får ett lika oväntat som hastigt slut. Men Lundens hjärta sägs vara en s. k. fristående fortsättning på Där vassen viker. Och den tänker jag läsa nu.

Titel: Där vassen viker

Författare: Linda Edgarsson

Förlag: Bookmark

Tryckår: 2022

Antal sidor: 408

Inläsare: Sara Sommerfeld

onsdag 4 september 2024

Veckans kulturfråga v. 36 2024

enligt O: Veckans kulturfråga v. 36: Vilka böcker med musik i titeln vill du tipsa om?
Romeo and Juliet Dire Straits en grupp jag alltid gillat. Nocturner: five stories of music and nightfall är en novellsamling från 2009 av Kasuo Ishiguro som jag ännu inte läst. Den finns även på svenska i översättning av den rutinerade Rose - Marie Nielsen. Kärlekens musik av den indiske författaren Vikram Seth står sedan länge på min läslista. (Jag var väldigt förtjust i En lämplig ung man.) En fauns eftermiddag av Stéphane Mallarmé tonsattes av Claude Debussy. Författaren blev upprörd och hävdade att det fanns tillräckligt med musik i texten. Sedan lyssnade han
och blev djupt intagen. Nu ska vi sjunga av Alice Tegnér är en riktig klassiker. Den har använts mycket i familjen. Misterioso av Arne Dahl är också ett stycke av Thelonius Monk. I den första boken om A - gruppen spelas det mycket jazz. Boken är också filmad. Buddy Bolden Blues av  Michael Ondaatje handlar om jazzkornettisten Buddy Bolden som tillsammans med sitt band sägs ha skapat jazzen.

tisdag 3 september 2024

Tisdagstrion v. 36 2024: Beatles

 

Ugglan & Boken: Tisdagstrion  + 1 v. 36: Beatles 

1. Nu spelar vårens ljumma vind i myrens gula starr

och sakta stiga sagorna kring ön i Berga fors

förlåt ett stänk av bitter fröjd, en visa till gitarr, 

det starka oss till läkedom likt strandens unga pors.

Till min syster av Dan Andersson

2. John Ames heter den underbare protagonisten i Gilead av Marilynne Robinson. Han är 76 år och har en 7 - årig son som han skriver ett långt brev till bestående av minnen, släkthistoria, dagbok och religionsfilosofiska reflektioner. 

3. Paul Auster, salig i åminnelse, minns jag alldeles särskilt för den fantastiska New York - trilogin som jag läste innan bloggen fanns. Men Invisible tyckte jag också mycket. Den handlar om sanning och identitet. Och kärlek. Huvudpersonen älskar sina föräldrar, men han tycker inte om dem. 

4. George Sand - henne kan en bara beundra. Hon var mycket före sin tid i handel och vandel. Bl. a. sammanlevde hon med Chopin - Chopinsky, som hon kallade honom - hon klädde sig som en man och rökte cigarrer. Knut Ståhlberg skriver förälskat om henne i sin bok Paris - på de älskandes tid. Lena Kåreland har skrivit en biografi om henne med titeln Älska - det är allt. George Sand hette egentligen Aurore Dudevant.

måndag 2 september 2024

Hjortronmyren

Ulrika Lagerlöf har skrivit Hjortronmyren, en kunskapsrik och intressant roman  från Västerbotten. Siv är farmor som hon berättar om sitt liv  som kocka i en skogshuggarkoja i Västerbottens inland. Hon är bara sjutton år när hon kommer dit, men karlarna är snälla och allt går bra. Så småningom gifter hon sig med en snäll och omtänksam man; får barn och barnbarn. Egentligen hade Siv velat läsa vidare men det tillät inte familjens skrala ekonomi. Tiden är 30 - talet. Sondottern Eva berättar från början av  2020-talet och hon arbetar sig bakåt i släkthistorien tills hon rett ut allt. Eva har utbildat sig till jägmästare och skickas av sin chef till Djupsvik för att försöka medla i den konflikt som uppstått mellan renskötarna och skogsägarna om renbetesmarkerna. Hon ses som en förrädare av många liksom de samer som, för att försörja sig, tvingas att ta arbete som skogshuggare. Eva möter en man som hon haft en kort relation med under sin tidigaste ungdom. Nu delar han vårdnaden av en obstinat dotter med sin exhustru liksom Eva har sonen Vilmer på halvtid. Båda barnen återfinns bland dem som demonstrerar mot skogsbolagen i största allmänhet. Landskapet skildras initierat och nästan förälskat; människorna känns levande och så gör deras starka åsikter om skogsnäringen kontra renskötseln. Alla samer har inte samma åsikter. Skogssamer och fjällappar har inte samma syn på hur saker ska skötas som renägande samer. Ulrika Lagerlöf arbetar dagligdags med kommunikation inom skogsbranchen. Hennes egen mormor arbetade som kocka i ett skogshuggarlag på 40 - talet. Jag tyckte mycket om den här romanen som har undertiteln "En historisk roman om storslagen skog och svindlande kärlek." Jag håller med om hälften av påståendet. Hjortronmyren är första delen av en serie med titeln Timmerfolk. Jag ser verkligen fram emot fortsättningen.

Titel: Hjortronmyren

Serietitel: Timmerfolk

Författare: Ulrika Lagerlöf

Förlag: Romanus & Selling

Tryckår: 2024

Antal sidor: 407

söndag 1 september 2024

En smakebit på søndag v. 35 2024


astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger adminstrerar söndagens bokutmaning En smakebit på søndag. Vi bjuder varandra på en smakebit utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås.

"Det bodde trångt på torpet, men det var inte sämre än andra torp på bygden. Huset var slitet men välskött och rent. Innanför förstugan låg köket. Det hade ett fönster. Hilda delade kammaren med Ida och hennes lilla dotter Linnéa. Sängarna var väggfasta men kammaren var inte lika liten som moderns mörka skrubb. Torpet och den tillhörande markbiten var deras borg, hon hade aldrig tänkt tanken att byta bort det, inte ens för en titel som bondmora och hustru nere på huvudgården. Hon frös på insidan vid tanken, hela hennes liv skulle vändas uppochned." 

Ur Där vassen viker av Linda Edgarsson

Året är 1885