tisdag 8 april 2025

Tisdagstrion v. 15 2025: Asien (asiatiska författare eller asiatiskt innehåll)


Robert på bokbloggen Mina skrivna ord: Tisdagstrion v. 15Asien (asiatiska författare eller asiatiskt innehåll) 

1. The Tale of Genji av hovdamen och poeten Murasaki Shikibu, Japans nationalepos.The Tale of Genji kom ut ca år 1000 och räknas som världens första realistiska roman. Handlingen är förlagd till 700 - talet. De första två tredjedelarna handlar om den oförliknelige prins Genji och hans äventyr; resten om vad som händer efter hans död. Genji är idealmannen för hovet under den heianska tiden: poet, målare, dansör och musiker.

2. Förklädd. I Förklädd skildrar Shusei Tokuda sitt treåriga förhållande med den unga Junko Yamada som till varje pris vill bli författare. Hennes stora förebild är franska Colette. I romanen, som Tokuda skriver tio år senare kallas hon Yoko och den äldre, framgångsrike författaren Yozo. Hon har ett havererat äktenskap bakom sig och tre barn som hon lämnat bort. Yozo blir snart hennes lydiga redskap.

3. Carl Peter Thunberg levde 1743 - 1828. Han var läkare och botanist och Linnés mest framgångsrike lärjunge. Han reste till den japanska ön Deshima som tjänsteman för Ostindiska kompaniet. Men först hade han ägnat tre år åt att lära sig nederländska i den nederländska Kap - kolonien i Sydafrika. Holländare var de enda utlänningar som släpptes in i Japan.
Japan var ett mycket slutet land vid den här tiden och Thunberg övervakades överallt. Men ändå lyckades han förmedla medicinska kunskaper till japanska läkare och samla in  japanska vilda växter. 800 arter presenterade han sedan  i sin Flora Japonica.
Thunberg var en flitig och vänlig man och han blev mycket omtyckt både i Sydafrika och Japan. Han anses också ha haft stor betydelse för att Japan så småningom tillät utlänningar att komma in i landet.
Bokförlaget Rediviva gav 1980 ut Thunbergs Resan til och uti Kejsaredömet Japan åren 1775 och 1776. 

måndag 7 april 2025

Varför? Därför! Nu om bilen

Klimakteriehäxan: Varför? Därför! Nu om bilar

Varför har jag (bil)körkort? 
Därför att jag tycker att det kan vara bra att ha

Varför minns jag en utav de första bilturerna med nytt körkort och ivrigt påhejad av mamma som gillade att det gick undan?
Därför att jag körde ut framför en långtradare vid ett stopp. Långtradarchauffören lade sig på tutan och jag hade inte sagt ett lju om han stigit av och klippt till mig. Det gick ju bra, sa mamma.

Varför vill jag inte köra bil i vänstertrafik?
Därför att jag aldrig gjort det och tänker att jag sannolikt kommer att glömma bort mig och försöka ta mig fram på fel sida.

Varför byter vi inte bil till en miljövänligare som går på el, eller åtminstone en hybrid?
Därför att det än så länge inte är säkert att laddningen håller för långa sträckor och dessutom kan det vara knepigt att hitta laddare. Men ska vi skaffa nytt fordon måste det nog bli av modernare typ.

Varför tvättar jag bilen så sällan? 
Därför att den inte behöver tvättas så ofta. 

söndag 6 april 2025

En smakebit på søndag v. 14 2025

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger administrerar läsutmaningen En smakebit på søndag. Vi bjuder varandra på smakebitar av det vi just läser. Utan spoilers, förstås. Min smakebit på søndag v. 14 kommer från Det osynliga templet. En vision av Hilma af Klint av Ida Therén.

De senaste åren, under våra återkommande resor till Schweiz, hade Thomasines tyska varit till stor hjälp, särskilt innan min blivit bättre. Hon sade att hon älskade det tyska språket, bruset, ljudet av Rhens dån och Goethe. Men hennes engelska lät också betydligt bättre än hon påstått på tåget ner genom Europa, på väg till London. "Har tavlorna..." Jag kunde några få glosor och hade svårt att greppa orden, få bukt med deras valörer, och det ovana språket kändes klumpigt, trubbigt i munnen. Jag avbröt mig för att svälja och sträckte sedan på mig, hatade att jag alltid behövde titta uppåt, räckte knappt den lilla gruppen av brittiska antroposofer till axlarna. Som ett barn. Jag vände mig till Thomasine och bad henne översätta resten "... kommit fram väl?" Svaret kom överdrivet långsamt. "Allt är i säkert förvar, friherrinnan."


Fler smakebitar HÄR


lördag 5 april 2025

Veckans mening v. 14 2025

MIN 

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord bjuder på en lördagsutmaning som han kallar Veckans mening. Vi delar med oss av en mening som fått oss att stanna upp av någon speciell orsak.  Min Veckans mening v. 14 kommer från en krönika i dagens lokalblad: "Man måste bära sin sorg i armarna, man måste härma dem som orkar, dem som fortsätter ändå". Skriven av artisten Jonathan Johansson.

fredag 4 april 2025

Fem en fredag v. 14 2025: Slumpmässigt

elisamatilda: Fem en fredag v. 14: Slumpmässigt  

  1. Vad är något du alltid tappar bort, oavsett hur noggrann du är? Det kan vara så att det är glasögonen
  2. Vad är något som alltid gör din dag lite bättre? Altanfrukost
  3. Vilken pinsam situation rodnar du fortfarande över? Det vill jag inte ens tänka på än mindre skriva om
  4. Vad är det första du gör på morgonen, innan du ens vaknat till? Tittar på klockan
  5. Vilket språk skulle du vilja kunna? Japanska, förstås!

torsdag 3 april 2025

Middlemarch

Nu tog den slut. Många sidor var det och jag har njutit av dem alla. George Eliots klassiker Middlemarch. En studie i lantligt småstadsliv med dess myller av människor, fina naturbeskrivningar, djupa människokännedom, humor och ironi. På ett tidigt stadium gjorde jag en personförteckning som jag sedan haft stor nytta av. Handlingen tilldrar sig på 1830 - talet men boken skrevs 1871 - 72. Det är en tid av stora förändringar i landet. Parlamentsreformen dyker upp överallt, järnvägen gör sitt intåg, klassamhället börjar så smått luckras upp, kvinnans ställning förändras. Romanen är full av liv. Middlemarch är ett fiktivt samhälle och livet utspelar sig i stort längs dess huvudgata. Tebjudningarna spelar stor roll. Under dem dryftas det senaste nytt. Bokens huvudperson är den föräldralösa Dorothea Brooke som tillsammans med sin yngre syster Celia bor hos farbrodern mr Brooke. Han är en godmodig, inte speciellt begåvad man som, om en får tro honom själv, varit med om det mesta. Dorothea är en god människa som styrs av sina känslor. Hon vill uträtta något som har någon betydelse. Det tror hon att hon får göra som äkta maka och assistent åt den lärde mr Casaubon som anser sig hålla på med ett banbrytande verk med titeln Nyckeln till alla mytologier. Ganska snart inser Dorothea att hon hoppat i galen tunna. Mr Casaubon är inte så nöjd heller och det anses att äktenskapet var vitt. Syster Celia visste precis hur det skulle gå. Hon avskydde sin svåger från första stund. Men å andra sidan fick hon en av Dorotheas beundrare som äkta man. En annan man som också höll på med något banbrytande inom sitt gebit, läkarkonsten, var den unge doktor Tertius Lydgate. Sin begåvning till trots lyckas han gifta sig med en vacker, ytlig kvinna, Rosamund Vincy, som styr honom med järnhand utan att han märker det. Hon är en sådan kvinna som hela tiden agerar som om hon var iakttagen. En sort för sig är unga Mary Garth. Det är en rejäl tös med mycket karaktär och sunt förnuft. Hon är kär i Rosamunds spelevink till bror, Fred Vincy, och han i henne. Men det blir inget av med det förrän han skaffat sig en försörjning. Mary är obeveklig därvidlag. Jag tycker om nästan alla människorna i Middlemarch med sina fel och brister. Den iskalle mr Casaubon har jag däremot riktigt svårt för och Raffles, som är en illvillig man som starkt påminner om Sméagol i Sagan om ringen. Bankiren Nicholas Bulstrode är egentligen en ful fisk med en del skumma affärer i ryggsäcken, men jag kan förlåta honom för att han gör sin fru Harriet så lycklig. De båda håller varandra högt och deras äktenskap är av det slaget som nästan inte finns. Det finns mycket mer att säga om den här fantastiska klassikern. Och en del av det ska avverkas på lördag när vi ska ha läsecirkel.

Titel: Middlemarch

Författare: George Eliot

Översättare: Hans - Jacob Nilsson

Förlag: Albert Bonniers

Tryckår: 2024

Antal sidor: 981
 

onsdag 2 april 2025

Veckans kulturfråga v. 14 2025



enligt O: Veckans kulturfråga v. 14: Vilka kulturella verk ger dig vårkänslor?

Moldau av Bedrich Smetana  skildrar floden med början i dess källor. Symfonisk dikt som är en del av Mitt fosterland. Våren har alltid inneburit bäckar och vatten för mig. Lekte mycket med barkbåtar (och kottar skulle barnen lagt till.) 

En vårvintervisa

"Smält min is,
låt min snö
gå i tö",
suckade vintern till våren.

"Kanhända, kanhända om solen vill,
vi vänta väl ännu en månad till,
så kanske det sker", sjöng våren.

Text: Gustaf Fröding
Musik: Torgny Björk

Våren av Edvard Grieg har en viss släktskap med Moldau. På samma gång är den väldigt nordisk i sitt tilltal.

tisdag 1 april 2025

Tisdagstrion v. 14 2025: Lurendrejeri och skämt

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord: Tisdagstrion v. 14: Lurendrejeri och skämt. Inte min starkaste gren, men jag får gräva i blogg och minne.

1. Snöstormen av Vladimir Sorokin minns jag från Radioföljetongen där Rolf Lassgård läste. Jag bara älskade den. Och jag blir fortfarande på gott humör när jag erinrar mig den, 11 år senare. Distriktsläkare Platon Iljitj Garin har blivit kallad till Dolgoje, en avlägsen by, där den bolivianska svartsoten härjar. Befolkningen ska vaccineras och därmed räddas från att bli zombier. Brödkusken Harkel har en självgångare som drivs av femtio småhästar stora som rapphöns. Deras äventyr är fullständigt obetalbara.
2. Volvo lastvagnar av Erlend Loe minns jag som väldigt rolig. Det är länge sedan jag läste den och jag hade valt den helt och hållet för titelns skull. Jag blev lite överraskad övefr hur bra jag tyckte att den var.

3. Dumskallarnas sammansvärjning av John Kennedy Toole har jag läst mer än en gång. Den absurda humorn passar inte alla har jag förstått, men jag tycker att den är hilarious. Författarens liv är däremot ganska tragiskt och det lägger en viss sordin på glädjen. Modern gav ut hans bok postumt efter det att han tagit livet av sig vid 32 års ålder. Ignatius J. Reilly, arbetssökande och huvudperson i Dumskallarnas sammansvärjning är intelligent men lat. Platsen är New Orleans och tiden 1960-talet. Ignatius J. Reilly är 30 år, men har ännu inte kommit sig för att flytta hemifrån.

måndag 31 mars 2025

Varför? Därför! 31 mars 2025 Nu i matbutiken

Klimakteriehäxan: Varför? Därför! Nu i matbutiken

Varför köper jag aldrig chips?

Därför att om jag börjar äta såna kan jag inte sluta, onyttiga är de till råga på allt. Och så stör det mig att alla affärer har en sån otrolig mängd chipspåsar att välja på, metervis på hyllorna! Och inte vet en vad de smakar! Hur ska en kunna välja rätt? Om en nu ändå mot förmodan skulle köpa.

Varför tycker jag bättre om mindre butiker än de megastora?

Därför att jag helst skulle vilja handla över disk. Den mindre affären gör det troligare att en skulle kunna hitta någon anställd att fråga

Varför vill jag undvika att handla mat varje dag?

Därför att jag vill ha min tid till annat. Och därför att det är så tråkigt att handla. Bättre att handla bilburen en stor upphandling och sedan bara behöva komplettera med en paket jäst eller en påse hel kummin eller vad en nu kan ha glömt vid den stora upphandlingen.

Varför betalar jag aldrig för en kasse att bära hem mina varor i? 

Därför att jag har fullständiga mängder av kassar av olika slag och storlekar som jag använder när vi handlar.

Varför kollar jag alltid bäst-före-datum på det jag ska köpa? 

Därför att jag inte vill vara tvungen att gå hem och hantera varan direkt. Vilket inte hindrar att jag kan köpa varor med kort hållbarhet till nedsatta priser om det är något jag kan tänka mig att använda snart.

Varför betalar jag numera aldrig mina matinköp kontant? 

Därför att jag oftast inte har några kontanter i plånboken. Ändå vill jag verkligen att kontanterna ska finnas kvar. Men det krävs att många vill det. Och det krävs att affärerna vill det.  

söndag 30 mars 2025

Män & deras stora skor

Ugglans & Bokens utmaning Novelltolvan innebär att en under året läser noveller av tolv kvinnliga författare. I mars är det Shirley Jackson som är författaren. Jag har tidigare läst ett par romaner av henne och nu har jag läst ett par noveller. Jag tror att jag föredrar novellisten Shirley Jackson. En kommer rakt in i handlingen och där finns en täthet och koncentration som tilltalar mig. Och en känner mycket väl när det börjar glida utför och det är nästan så en vill sätta klackarna i backen. I novellen Män & deras stora skor har vi två kvinnor som protagonister. Mrs Hart är ung, relativt nygift och gravid. Mrs Anderson är en äldre kvinna som stiger på genom bakdörren och förklarar att mrs Hart behöver all hjälp hon kan få eftersom det för henne framför allt gäller att vila. Sakta men säkert bygger mrs Anderson upp sin plattform medan mrs Hart inte förstår mycket av vad om händer. Mrs Andersons man är en buffel som vill slänga ut henne och hennes väninnekör sår idéer i hennes huvud som hon sedan för vidare till mrs Hart. Vad vet egentligen mrs Hart om vad Bill, hennes man, har för sig på sitt kontor i New York, undrar mrs Anderson. Hon är en orm som långsamt slukar sitt byte. När mrs Hart inser vad som håller på att hända är det för sent att hejda utvecklingen. Fast det tycker inte jag, egentligen. Nu är det dags att plocka fram den där Bill som mrs Hart följer till dörren på framsidan av huset när han ska åka till sitt arbete på morgonen och möter honom när han kommer hem. Kanske har han lite råg i ryggen i alla fall? Vad vet jag som inte träffat honom så mycket. Helena Fagertun har översatt och förlaget är Modernista

En smakebit på søndag v.13 2025

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger administrerar läsutmaningen En smakebit på søndag. Vi bjuder varandra på smakebitar av det vi just läser. Utan spoilers, förstås. Min smakebit v. 13 kommer från Otrygg av Anna Järvinen.

" Det här var andra eller tredje sommaren på det kristna lägret där mina kusiner och deras kompisar konfirmerade sig och på vars ungdomskvällar de hängde i stan i många år senare och lärde sig om kristendomen. De pratade om hur en kristen är och ska vara på ett sätt sätt som alltid tedde sig larvigt och påklistrat för mig. En kristen har alltid dåligt samvete, sa de, som att det var en sanning värd att veta. Jag var helt oförstående och fruktansvärt blyg. Man skulle sitta i stora samlingar och känna sig bekväm bara för att alla hade varit på lägret. Jag ogillade fram till nyligen att sitta i stora samlingar och plötsligt avkrävas en kommentar. Äh, ogillar det nog fortfarande, men människan är mer rädd att tala inför folk än för döden, så det får vi se som normalt."

Fler smakebitar HÄR 

lördag 29 mars 2025

Veckans mening v. 13 2025

MIN 

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord bjuder på en lördagsutmaning som han kallar Veckans mening. Vi delar med oss av en mening som fått oss att stanna upp av någon speciell orsak. Min Veckans mening v. 13 kommer från Middlemarch av George Eliot som snart är helt läst. Alla 981 sidorna. Jag kommer att sakna den.

"Där makten finns, där bör även skulden läggas."

fredag 28 mars 2025

Fem en fredag v. 13 2025: Vardagliga ting

elisamatilda: Fem en fredag v. 13: Vardagliga ting

  1. Vad är något litet som gör dig glad om dagarna? Solen, koltrastarna, vårlökarna och de små påskliljorna
  2. Vad är din bästa snabbmat för de dagar du har ont om tid? Havregrynsgröt
  3. Hur tar du dig oftast runt i vardagen – bil, cykel, kollektivtrafik eller promenad? Promenad eller bil. Men snart ska cykeln fram
  4. Har du någon hobby eller aktivitet som du alltid ser fram emot under veckan? Filmstudion, shared reading, någon liten fikastund
  5. Vad var det bästa med igår? Jag fick äntligen en tunika som jag dumt nog beställt på nätet och dumt nog trodde att jag hade med genomgående svensk leverantör att göra. Det var visserligen fel storlek och fel färg, men ändå... Den kom ju.

torsdag 27 mars 2025

Spricktand

 Tanya Tagaq, inuit från en liten stad i norra Kanada, har skrivit romanen Spricktand. Det är hennes debutroman. Inte helt förvånande har Tanya Tagaq Gabriel Garcia Marquez och hans magiska realism som förebild. Spricktand har belönats med litteraturpriset Indigenous Voices Award i Kanada 2019. Spricktand handlar om livet som det ter sig för en ung inuitflicka på 70 - och 80 - talen.  Myter och trosföreställningar är invävda i berättelsen och det inte alltid är helt enkelt att följa med i. Men tydligt är att naturen är det stora betydelsefulla för flickan; havet, isen, tundran, sälarna, ja till och med isbjörnarna. Norrskenet har sin speciella betydelse som far till de tvillingar flickan kommer att föda. Annars är de bra lika Best Boy som också flyttar in hos gamla Helen där flickan fött sina barn; gossen Savik, som skapar problem, och den milda flickan Naja. Männen i romanenär råa och svårt begivna på sprit vilket går ut över kvinnorna och flickorna. Våld och övergrepp hör till vardagen. Barnen boffar det de kan komma över. Gränserna mellan djur och människor, ont och gott, offer och förövare, fantasi och verklighet är utsuddade. Förfäderna och deras andar betyder mycket. För länge sedan var det naturen som dikterade villkoren och människan rättade sig efter det. Nu är det tvärtom och det är sämre. Flickans nära förhållande till naturen gör starkt intryck och är det jag framför allt har med mig efter att ha läst romanen och lyssnat på författaren på Kulturhuset i Stockholm. Tyvärr hade intervjuaren, grönländska författaren Jessie Kleemann, inte riktigt fått grepp om sin uppgift så  intervjun blev ganska misslyckad. Men Tanya Tagaq tog tyglarna och sedan blev det bättre. Tanya Tagaq är även musiker och konstnär. Hon har gjort musiken till True Detective: Night Country på HBO och samarbetat med Björk och Kronoskvartetten. En väldigt spännande ny bekantskap i fängslande miljö.

Titel: Spricktand

Författare: Tanya Tagaq

Översättare: Nika Abiri

Förlag: Bokförlaget Tranan

Antal sidor: 195

onsdag 26 mars 2025

Veckans kulturfråga v. 13 2025

enligt O: Veckans kulturfråga v. 13: Vilka kulturella verk väcker nostalgi hos dig? Vet inte riktigt varför men det dök upp två svenska vissångerskor i mitt minne. Den första är Barbro Hörberg med sin mycket älskade Med ögon känsliga för grönt. Hon tog sig in på ett område som på 1970 - talet dominerades av män. Den andra är Elisabeth Hermodsson som till exempel skrev Disa Nilsons visor. Min favoritmelodi: Vakna med en sommarsjäl och en ros i munnen. Elisabeth Hermodsson var mycket engagerad i kvinnofrågor och redigerade och medverkade i Kvinnors dikt om kärlek som kom ut 1978. Hon var även konstnär. Om jag ser till filmer som kom ut på 70 - talet så var det Gudfadern efter Mario Puzos roman med samma namn. Så bra den var. Och är. Har sett den flera gånger. Dersu Uzala - Vägvisaren - efter boken med samma namn av en ryske upptäcktsresanden Vladimir Arsenyev. Varje gång jag ser den underbara filmen, som kom 1976, hoppas jag på ett lyckligare slut. Bokmarknaden på 70 - talet då? Kerstin Ekman, Häxringarna, första delen i katrineholmsserien kom ut 1974. Den slukade jag. Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall kom ut 1976 och Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen 1978. 1970 - talet var ett händelserikt decennium både allmänt och privat.

tisdag 25 mars 2025

Tisdagstrion v. 13 2025: Tid och klockor

Mina skrivna ord: Tisdagstrion v. 13: Tid och klockor

1. Tidstillflykt av Georgi Gospodinov ligger i min att - läsa - hög. I den berättas hur författaren tillsammans med sin påhittade vän Gaustin öppnar kliniker för det förflutna, lägenheter inredda efter ett bestämt decennium, för att behandla dementa och alzheimerpatienter. Inom kort utökas dock klientelet till nostalgiker och folk som vill fly samtiden in i ett förflutet de själva aldrig upplevt.

2. Klockan klämtar för dig, 1940, är en roman av Ernest Hemingway
.  Den handlar om Robert Jordan, en amerikansk universitetslärare i spanska. Han deltar som gerillasoldat i spanska inbördeskriget. Han blir utsänd av sin överordnade för att spränga en bro. Efter att ha fått kontakt med en gerillagrupp bakom fiendens linjer börjar de planera. Han träffar också Maria, som bär på svåra krigsminnen. Boken filmades  1943 med Gary Cooper och Ingrid Bergman i huvudrollerna. Har både sett och läst. 
3. 
 En sekund i evigheten och andra betraktelser av Ulf Danielsson.  Fysikern Ulf Danielsson är känd för sin unika populärvetenskapliga och existentiella röst, både i teve och radio. I den här boken samlar han stilla betraktelser över tidsresor, svarta hål och stjärn- och fågelskådningar. Tillsammans kan de läsas som en profan postilla, som tankar för dagen. Väntar tålmodigt i bibliotekskön.

måndag 24 mars 2025

Varför? Därför! v. 13 2025: Att turista

Klimakteriehäxan: Varför? Därför! v. 13: Att turista

Varför minns jag några speciella semesterresor?

Därför att veckan på Sicilien nittonhundrakallt erbjöd en fantastisk påskvecka med katolska processioner, fantastiskt god mat och ett mycket speciellt landskap. En New York - semester som bl a innehöll ett besök på Columbia University där vi fick veta vilka möjligheter studenterna hade. Jag hade gärna studerat i USA. Och mitt första möte med Japan minns jag som något alldeles särskilt. Vimlet av människor, alla okända väderstreck, vänligheten, den tysta trafiken.
 
Varför köper jag sällan souvenirer om jag reser bort?
Därför att jag hellre fotograferar.

Varför väljer jag gärna en storstad som resmål?
Därför att det finns så många fantastiska, och en kan ju lätt söka sig utåt landsbygden för att komplettera bilden av landet ifråga

Varför längtar jag speciellt tillbaka till Japan?
Därför att det är en fantastisk upplevelse att vara där. Folklivet, Ueno Park i Tokyo, samurajkvarteren i Kyoto, öarna, Gyllene paviljongen, Silverpaviljongen, höstlöven, allt!
 
Varför turistar jag aldrig utomlands på sommaren?
Därför att svensk sommar är svårslagen, come rain come sun

söndag 23 mars 2025

En smakebit på søndag v. 12 2025

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger administrerar läsutmaningen En smakebit på søndag. Vi bjuder varandra på smakebitar av det vi just läser. Utan spoilers, förstås. Min smakebit v. 12 kommer ifrån Min psykiater av Milja Sarkola

"Nu är det så att det lönar sig att tala sanning med mig. Du ska vara ärlig i den här situationen, för din egen skull. Det är utgångspunkten för vårt samtal." Psykiatern såg mig stint i ögonen när han talade. Jag försökte hålla mig lugn men blev tvungen att blinka hela tiden. Det känes som om han förstått mig fel. Jag hade ju uttryckligen försökt vara ärlig när jag berättade för honom vad jag kommit att tänka på. Jag hade trott att vi var på samma sida, bekanta redan, att han förstod min tankegång och humor, min självironi. Jag hade hoppats att jag lämnae någon form av avtryck, att han tyckte om mig och skulle komma ihåg mig. Men nej. Det här var hans första måndagsmottagning, inget annat. Han var på jobb."

Fler smakebitar HÄR.

lördag 22 mars 2025

Veckans mening v. 12 2025

MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som han kallar Veckans mening. Vi bjuder varandra en mening ur det vi just läser som av någon anledning fått oss att stanna upp en stund. Min Veckans mening v. 12 kommer ifrån Min psykiater av Milja Sarkola. 

"Min patient sa, att hon inte längre trodde på konstens betydelse, trots att  hon själv är dramatiker, att ingen film eller pjäs som behandlar borgerligheten kritiskt eller omruskande hade förändrat hennes eller omgivningens borgerliga livsstil."

fredag 21 mars 2025

Fem en fredag v. 12 2025: Våriga ting

 

 elisamatilda: Fem en fredag v. 12: Våriga ting

  1. Vilken vårblomma tycker du bäst om? De första snödropparn blir en ju glad av. Och de första vitsipporna lite senare.
  2. Odlar du något, vare sig det är i trädgård, balkong eller inomhus? Rosor har jag en viss förkärlek för. Lavendel tycker jag om. Inomhus har jag en praktfull clivia som aldrig blommar. Och en likaledes.  praktfull porslinsblomma som aldrig blommat sedan jag tog hem den från fönstret i mitt arbetsrum

  3. Hur skulle du vilja att din trädgård/balkong ser ut? Fin gräsmatta    utan mossa, rosor överallt, två cox orange - träd, madonnaliljor och           kanske några grönsaker i en pallkrage. Nypotatis?

 4. Hur har du det med växter där hemma? Inomhusväxterna för en   bedrövlig tillvaro. Utom bladverken på clivian och porslinsblomman då   

 5. Vilka färger tycker du bäst representerar våren? Vit, som i snödroppe    och vitsippa, blå som i krokus och scilla, gul som i krokus, vårlök och vintergäck.

onsdag 19 mars 2025

Veckans kulturfråga v. 12 2025

enligt O: Veckans kulturfråga v.12: Vilka kulturella verk beskriver yrkeslivet på ett bra sätt?

Först tänker jag på en favoritserie som tyvärr verkar ha tagit slut. Nurse Jackie tror jag att en hette. Nurse Jackies  inställning till det där med sjukvård var väldigt pragmatisk. Hon är rådig, praktisk och lite farlig. Kim Leine utbildade sig till sjuksköterska och for till Grönland och arbetade där i femton år vilket skildras i romanen Tunu. En annan favoritserie, The Wire, skildrar baltimorepolisens jobb med bland annat knarklangare. Andra säsongen tar upp tillståndet ibland hamnarbetarna. Jenny Wrangborg berättar om hur det är att vara kallskänka i Sverige och USA. Arbete inom hemtjänsten möter en i den fina Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzén. I Sonetjka av Ludmila Ulitskaja skildras en bibliotekarie som är besatt av litteratur men som också drabbas av en annan sorts besatthet. Hemmafrun möter vi i Kristina Sandbergs fantastiska trilogi om Maj som börjar med Att föda ett barn och fortsätter med Sörja för de sina och Liv till varje pris. Lärarinnans sång av Vigdis Hjorth handlar om Lotte, lärare i dramatik vid Konsthögskolan i Oslo
 

tisdag 18 mars 2025

Tisdagstrion v. 12 2025: Våren

Mina skrivna ord: Tisdagstrion v. 12: Vår i handling eller på omslag

1. Tredje delen av Wladislaw S. Reymonts romanserie Bönderna behandlar Våren. Platsen är  byn Lipec . Våren är påfrestande. Maten börjar ta slut både för människor och djur; vårnöd eller föreskördnöd talar man om. Det är ovanligt kallt, solen skiner, det regnar och snöar. Reymont fick Nobelpriset i litteratur 1924. Bild: Niclas Sennerteg

2. Om våren av Karl - Ove Knausgård. Boken är ett brev till den yngsta dottern och den tar sin början redan när dottern befinner sig i sin mammas mage. Den lilla har redan tre syskon; två systrar och en bror. Alla tre barnen blir väldigt glada när de får veta att de ska få ett litet syskon. Mamman, Linda Boström Knausgård, befinner sig på sjukhus efter en depression och storebror ringer upp henne för att kontrollera faderns uppgifter.

3. Vårsnö av Yukio Mishima, 1969, är en väldigt fin klassiker; första delen i författarens tetralogi Fruktbarbarhetens hav. De övriga tre delarna är inte översatta till svenska. Vårsnö kom på svenska 1995. Jag läste den innan bloggen fanns och jag blev väldigt förtjust i den. Japan befinner sig i brytningstiden mellan det gamla samhället i 1900-talets början och det nya som pockar på uppmärksamhet. I berättelsens centrum finns en tragisk kärlekshistoria mellan en ung, nyrik man och en aristokratisk flicka.

måndag 17 mars 2025

Varför? Därför! Nu om kunskap

Klimakteriehäxan: Varför? Därför v. 12 2025. Nu om kunskap

Varför vet jag en del om AI /Artificial Intelligence?
Därför att jag är ganska nyfiken. Har en liten ChatGPT som jag frågar om saker ibland och får väldigt bra svar
 
Varför kan jag aldrig vänja mig vid att läsa instruktionerna först. 
Därför: Bäst är ju om en kan klara sig själv. Först testar man och sedan - om det visar sig bli alldeles nödvändigt - läser en instruktionerna.

Varför lärde jag mig ytterligare språk?
Därför att jag alltid varit intresserad av språk. Gymnasiekompetens i ryska läste jag in under tiden för mitt första arbete. Italienska läste jag inför en resa till Italien. Det gav stor utdelning för liten ansträngning. Japanska har jag läst åtskilliga terminer och har egentligen aldrig slutat. Det ger liten utdelning för stor ansträngning. Men japanskan måste friskas upp inför min femte resa till Japan i höst.

Varför kan ingen någonsin förklara fenomenet "svart hål" för mig?
Därför att jag inte frågat.

Varför har jag så höga krav på föredragshållare? 
Därför att jag drabbats av för många innantilläsare. Det är alltid lika tråkigt. Å andra sidan blir en jätteglad om en träffar på en bra föreläsare med pondus och kunskaper. När jag själv håller föredrag ser jag till att vara rustad till tänderna men jag har aldrig något koncept att läsa i. Möjligen stödpunkter så jag vet vilken ordning jag tänkt ha. Kontakten med publiken är värdefull. Det egna intresset smittar.

söndag 16 mars 2025

En smakebit på søndag v. 11 2025

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger administrerar läsutmaningen 
En smakebit på søndag. Vi bjuder varandra på smakebitar av det vi just läser. Utan spoilers, förstås. Min smakebit på søndag kommer  från Teatern vid stranden av Joanna Quinn

"Krigsåren blev en smärtsamt enahanda tid då Rosalind satt  uppflugen i en stel fåtölj och försökte avsluta ett broderi medan hennes mamma entonigt läste namnen på eftertraktade unga män som stod uppräknade i The Times som döda eller saknade. Det stod berättelser i tidningarna om "överskottskvinnor"  - miljoner ogifta kvinnor som aldrig skulle kunna gifta sig på grund av bristen på lämpliga makar. Rosalind klippte ut tidningsfotografier av nygifta kvinnor ur societeten och klistrade in dem i en klippbok: ett album med lyckliga utbrytare. Hon var rädd att hon skulle bli en svartklädd relik som hennes änka till mor, en ensam kvinna som sysselsatte sig med tgekoppar och miniatyrhundar med apansikten, fängslad av stickningskorgar och knarrande fotpallar."

Fler smakebitar HÄR

lördag 15 mars 2025

Veckans mening v. 11 2025

MIN 

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som han kallar Veckans mening. Vi bjuder varandra en mening ur det vi just läser som av någon anledning fått oss att stanna upp en stund. Min Veckans mening v. 11 kommer ifrån Teatern vid stranden av Joanna Quinn.

" Det är ett rum med aggressivt knarrande golvplankor och ömtåliga mahognymöbler, upplyst av rökfläckade  oljelampor: en samling föremål som inte tål att vidröras."
 

fredag 14 mars 2025

Fem en fredag v. 11 2025: Steg för steg

elisamatilda: Fem en fredag v. 11: Steg för steg

  1. När följde du senast ett recept? För ca en vecka sedan
  2. När fick du senast ge en vägbeskrivning? Det får jag ideligen. Håller det sig inom staden går det ganska bra.
  3. När följde du senast instruktioner för att bygga ihop något? Det minns jag inte
  4. När fyllde du senast i ett formulär? Igår
  5. Vilket spel har de mest komplicerade reglerna? Schack. Det finns säkert många andra spel med invecklade spelregler men dem känner jag inte till. Är inte mycket för spel i allmänhet men schack skulle jag vilja kunna.

torsdag 13 mars 2025

Mor om natten

Redan på första sidan i romanen Mor om natten av Niels Fredrik Dahl möter en det ca två cm tjocka kuvertet med nattdagboken som berättarjagets mor skrivit när han var liten. Modern säger att han kan läsa det låta bli att läsa det eller kanske använda det i sitt författarskap. Sonen förstår inte varför inte någon av hans två systrar får kuvertet. Modern förklarar att det är han som har mest möjlighet att förstå henne. Hon har lidit av svår migrän och depressioner under hans uppväxt. Han har brottats med ett alkholmissbruk. Nattdagboken är egentligen de brev hon skrev till sin psykiater men aldrig skickade. Hon besökte honom tre dagar i veckan i många år. Men hon var aldrig uppriktig mot honom. Det förekommer väldigt få namn i den här romanen. Mor och far och jag. Mor om natten handlar till lika delar om mor och jag. Berättandet är episodiskt och fragmentariskt; en flyttar mellan personer och tider. Men prosan är vacker och lätt på ett sätt som kanske kräver mycket arbete. Det tog tretton är efter moderns död innan sonen läser nattdagboken. Och egentligen tänkte han skriva en bok om sin far. Men hustrun - Liv Ullman - tyckte att han skulle skriva om modern. Han inser att han har vissa likheter med modern men där finns inte mycket kärlek mellan dem. Det finns inte mycken kärlek över huvud taget i familjen och det är väl bland annat det som fattats modern. Systrarna gav sig tidigt hemifrån och brodern följer efter så snart han kan. Kontakterna mellan familjemedlemmarna verkar ha varit mera sporadiska. När modern hamnar på sjukhus turas barnen om att sitta hos henne. Sonen känner med en viss häpnad att han saknar sina föräldrar trots att han egentligen aldrig kände dem. Författaren poängterar att romanen inte är självbiografisk men att vissa delar stämmer med händelser i hans liv. Mor om natten är en vackert skriven och berörande bok om människors oförmåga att nå varandra och om en bortvänd mor som hade velat ha mer av livet och kanske annat?

Titel: Mor om natten
Författare: Niels Fredrik Dahl
Översättare: Stephen Farran - Lee
Förlag: Natur & Kultur
Tryckår: 2019
Antal sidor: 230

onsdag 12 mars 2025

Veckans kulturfråga v. 11 2025


enligt O: Veckans kulturfråga v. 11: Vilka böcker har fått dig att vilja lära dig mer? Svar: Nästan alla. Jag kollar ofta uppgifter i stort och väldigt ofta länders historia. Som till exempel när jag - i likhet med enligt O - läste En halv gul sol. Då fick jag lära mig mycket. Det senaste exemplet är när jag läste Att omfamna ett vattenfall av Ida Therén. Plötsligt umgicks jag med Henry Miller och Anaïs Nin och många andra kulturpersonligheter. Huvudperson är June Mansfield som Henry Miller var mycket förtjust i och utnyttjade grymt. Barnmorskan av Katja Kettu fick mig verkligen att läsa på. Miljön är trakterna kring Petsamo långt upp i norr där Norge, Finland och Sovjetunionen möttes. Här rör sig ryssar, tyskar, skoltsamer och finnar. Det är tiden för det s. sk. Lapplandskriget; 1942, 1943, 1944. Ingenting jag inns ifrån skolan. Vit krysantemum av Mary Lyn n Bracht handlar om två systrar under tiden som Japan ockuperade Korea. Hana är fridykare. En dag blir hon upptäckt av en japansk soldat och för att avleda hans uppmärksamhet från den yngre systern avleder Hana japanens uppmärksamhet. Hon hamnar som sexslav i en militärbordell. Den yngre systern Emi ägnar sitt liv åt att söka efter sin syster. Det där kände jag inte till heller. Den smala vägen mot norr av Richard Flanagan bygger på författarens fars berättelse från tiden som slavarbetare i ett japanskt fångläger. Australiensiska, tasmanska och koreanska krigsfångar skickades ut i Burmas djungler för att bygga en järnväg mellan Siam (Thailand) och Burma för den japanske kejsarens räkning. Flanagan belönades med Bookerpriset för Den smala vägen mot norr. Slutligen den augustprisbelönade De fattiga i Łódź av Steve Sem - Sandberg. En helt underbar roman om en förfärlig tid och den märklige judeäldsten Chaim Mordechai Rumkowski som antingen beskrivs som mördare eller frälsare beroende på vem en frågar.

tisdag 11 mars 2025

Tisdagstrion v. 11 2025: Jämtland

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord: Tisdagstrion v. 11: Jämtland

1. Gånglåt av Elin Olofsson. Någonstans i Jämtland ligger släktgården Gärningsberg. Gun - Britt och Sture förvaltar den. Gun - Britt har tagit ut förtidspension för att kunna sköta gården. Just den här midsommaren finns deras dotter Jenny där för att hjälpa sin moster, artisten Salida, att skriva sin biografi.

2. Herrarna i skogen av Kerstin Ekman. Ett fint omslag på en underbar favoritbok, Herrarna i skogen av Kerstin Ekman. Lika lärt som poetiskt. Man känner doften av mossa och hör suset av granskog och lajkans flämtande när man läser. Och alla dessa litterära referenser! 
Omslaget andas mossa och skog, tycker jag. Vandringarna försiggår bl. a. i Jämtland.

3. Dödsklockan av Kerstin Ekman. En psykologisk thriller. Den skrevs 1995. 1999 gjorde Daniel Alfredson film av den med ett flertal duktiga skådespelare. Miljön är så väl skildrad; en by någonstans i Jämtland i början av 60 - talet. Skogen är höstlig och fin. Gråhunden rör sig vant i terrängen. Jaktlagets olika personligheter spelas trovärdigt av skådespelarna. Keve Hjelm är inte oväntat helt lysande.

måndag 10 mars 2025

Varför? Därför! Nu om bloggning

Klimakteriehäxan: Varför? Därför. Nu om bloggning

Varför envisas jag med att fortsätta blogga (nu på det tjugoförsta året)? Därför att min blogg i grunden är en läsdagbok. Och läser gör jag oavbrutet. Alltså bloggar jag.

Varför byter jag aldrig layout på min blogg? 
Därför att layouten jag ville ha plötsligt kostade pengar. Men jag bytte sällan innan också för den delen.

Varför hittar jag ofta nya bloggbekanta?
Därför att jag kollar andra bloggares bloggbekanta och hittar mycket intressant. Det som kan vara lite sorgligt är att somliga inte tycks ha något behov av nya bekantskaper

Varför har jag aldrig släppt in några annonser i min blogg? 
Därför att jag verkligen inte vill ha annonser i min blogg. De passar inte där. Jag blir så trött på alla annonser överallt. I TV till exempel

Varför har jag aldrig bytt till att göra podd, som ju är mera "inne"? 
Därför att jag inte vill ha min läsdagbok som podd. Inte nu i alla fall. Jag lyssnar då och då på poddar men inte regelbundet. Annars finns det många bra att välja på.

söndag 9 mars 2025

En smakebit på søndag v. 10 2025

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger administrerar läsutmaningen En smakebit på søndag. Vi bjuder varandra på smakebitar av det vi just läser. Utan spoilers, förstås. Min smakebit kommer idag från Spricktand av Tanya Tagaq

"Jag brukade ringa mina föräldrar och säga att jag skulle sova hos dig. Du brukade ringa dina föräldrar och säga att du skulle sova hos mig. Jag förstår inte hur vi fick in så många i det lilla uterummet på baksidan av vårdcentralen. Det fanns ingen annanstans att ta vägen, för vi hade alla sagt att vi skulle sova hos någon annan. Det fanns ingen annanstans att ta skydd från den tjutande vinden. Vi satt och huttrade och fnittrade i våra tajta jeans och stora frisyrer som vi samvetsgrant sprejat upp till praktfulla fontäner. Snön hade yrt upp i håret och nu smälte den. Våra magnifika torn rasade och blev slaka hån av sina forna jag. Mascaran strömmade ner för våra kinder: det är skönhetsproblemen man har i minus fyrtio."

Fler smakebitar HÄR