torsdag 30 maj 2024

Helgfrågan v. 22 2024

Mias bokhörna: Helgfrågan v. 22: Vad är du mer intresserad av förutom böcker?


Jag är intresserad av en hel del. Och det tillkommer ständigt nya saker som jag blir nyfiken på. Barn/barnbarn, resor, språk, film/serier, musik, trädgård/växter, konstutställningar, handarbete, kläder.

Ted & Sylvia: ett förståelseförsök

Författaren Michael Economou är boendestipendiat på Elin Wägners Lilla Björka. Han berättade om sin bok om Ted Hughes och Sylvia Plath. Ted & Sylvia: ett förståelseförsök är titeln. Ordet förståelseförsök har han lånat av Emilia Fogelklou. M Economou har vägt för och emot, läst, talat med människor och försökt förstå. Men sanningen kommer man knappast fram till. I England grälas det fortfarande om vem som var den största boven i dramat. Sylvia tyckte under hela sitt liv att fadern svikit henne eftersom han dog när Sylvia var endast fem år. Han dog av sjukdom och kunde inte göra mycket åt saken. Då funderar en ovillkorligen på hur Sylvia med vett och vilja väljer att utsätta sina små barn för att mista en förälder. Var
självmordsförsöket i själva verket ett rop på hjälp? Barnflickan var i antågande. Economou fick kontakt med dottern, Frieda, men när hon förstod vad saken gällde blev det tvärt nej. Så tragiskt med dessa båda begåvade människor. Och det började ju så bra. Michael Economou läste också några av sina egna dikter. Vi satt i en liten lada på Lilla Björka. Sedan gick vi ut i den soliga vårkvällen och drack kaffe och åt hembakade kanelbullar.  

onsdag 29 maj 2024

Veckans kulturfråga v. 22 2024

enligt O: Veckans kulturfråga v. 22: Vilka kulturella verk tycker du beskriver bedömning och tävling extra bra?

Om du vågar av Megan Abbott. 80 - talsmiljö. Tävling mellan flickor om vilka som blir bästa cheerleaders. Riktigt otäckt faktiskt. I en novell av Britt Edwall Klasar färdiga att falla tävlar en dam med solen om vem som kommer upp först om morgonen. Inte sällan vinner damen och går till postlådan och hämtar Ystads Allehanda. På vägen samtalar hon med en ett svart russ. I Det forsømte forår av Hans Scherfig sätts det många godtyckliga betyg. Lärarna är gamla kufar som glömt varför de en gång blev lärare. En film som jag minns för att den var så sorglig och handlade om en boxare på dekis och en annan boxare på väg uppåt. Särskilt minns jag ledmotivet Help me make it through the night av Kris Kristofferson. Fat city heter filmen. Boxaren på fallrepet spelades av Stacey Keach och den på uppgång av Jeff Bridges. I regi av John Huston. I botten ligger en klassisk boxningsroman med samma namn av Leonard Gardener.

Återkomsten till Värmland

I Höst. Berättelser och tal av Selma Lagerlöf finns Återkomsten till Värmland. Under 1870 - och 1880 - talen visade det sig vara omöjlit för dem som ägde bruk och herrgårdar i Värmland att leva på sina egendomar. Selma Lagerlöfs syster och svåger som då ägde Mårbacka måste också sälja. Godsägare och brukspatroner utvandrade från provinsen och flera herrgårdshus blev stående öde eller beboddes till vissa delar medan man hade sädesmagasin på övervåningarna. De stora trädgårdarna, terrasser, häckar och växthus växte igen och förföll. Selma Lagerlöf själv bodde då i Landskrona och hade ingen möjlighet att köpa Mårbacka. Mor och faster varnade när hon erbjöds det av den senaste ägaren, brukspatron Ernst Schöler, som såg sig nödsakad att sälja. Selma Lagerlöf tänker att det var ålderns fega visdom som talade. Modern var 79 och fastern 82. Selma L skaffade sig ett boende i Falun dit också hennes mor och faster Lovisa flyttade in. Så blir faster sjuk. Selma L sitter vid hennes sjukbädd och känner Lovisas tankar strömma in i sin själ. Faster skulle vilja bli begravd i Östra Ämtervik. När Selma L och hennes syster närmar sig Ö Ämtervik på begravningsdagen häpnar de över det hjärtliga mottagandet. Folk kommer ihåg dem ännu efter tjugo år. Efter begravning bestämmer de sig för att åka till Mårbacka även om de bävar för att återse det. Men när de väl kommer dit känner de sig som de rätta ägarna. Här hör de hemma. Selma L får ännu en propå om att köpa, men hon måste ju fortfarande tacka nej. Däremot har hon under resans gång fått en idé. Hon skulle sälja jorden och själv behålla boningshuset och trädgården. Säkert skulle faster Lovisa vara nöjd med den lösningen där hon slumrar i sin grav med mor och far och syskon. En varm och hoppfull berättelse av en av våra stora berättare

Ugglan & Boken: Novellresan 2024: Mars: Mårbacka

tisdag 28 maj 2024

Tisdagstrion v. 22 2024: Ett "och" i boktiteln

Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 22: Ett "och" i boktiteln

1. Sniglar och snö. Agneta Pleijel har kommit fram till tredje och sista delen i sin självbiografiska romansvit om tre delar. Åtminstone är hon framme i nutid. Hon berättar nu om åren som journalist, kritiker, författare, dramatiker, chefredaktör för Aftonbladets kultursida, rektor för Dramatiska institutet, resor, relationen med L som inte vill bli far men som i alla fall blir pappa till dottern Lina.

2. Morgon och kväll av Jon Fosse. Romanen handlar om två dagar i en människas liv. Den första dagen är den kortaste delen i boken. Den handlar om Johannes födelse. Fadern Olai för ordet. Hustrun Marta ligger i barnsäng. Storasyster Magda har rotts till en farbror. Olai vet inte till sig av lycka men han är också orolig. Tänk, om det händer mor och barn något! Olai har redan döpt barnet till Johannes efter farfar. Och fiskare ska han bli.

3. Sodom och Gomorra av Marcel Proust. Del fyra av Spaningen, Sodom och Gomorra, knyter direkt an till del tre. Sodom och Gomorra var enligt Första Mosebok två palestinska städer som straffades med eld och svavel för sitt ogudaktiga liv. Hos Proust står symboliserar Sodom män  som älskar män och Gomorra för lesbisk kärlek. Romanen handlar alltså om homosexualiet; direkt såväl som indirekt; manlig såväl som kvinnlig.

Mannen i båten

Berättare i Per- Olov Enquists novell Mannen i båten (undertitel: Historien, som jag berättade den för Mats) är en pojke på nio år. Hans bäste vän är Håkan tio år. De båda har stått vid Bursjön och iakttagit flottarna som hanterar stockarna som kommit norrifrån. Det tar inte männen lång tid att rensa sjön, men det blir alltid några stockar kvar som kört fast på olika sätt. De kallas sladden. Pojkarna bestämmer sig för att gömma undan tre stockar. Sagt och gjort. De leder in stockarna i ett dike som mynnar i sjön och kamouflerar dem. När flottarna givit sig av för gott och tagit sladden med sig skrider pojkarna till verket. De spikar ihop en flotte av stockarna och utrustar den till och med med segel; ett lakan mellan två störar. Och så ger de sig iväg. Vågorna är högre än de trott och vattnet kallare. Håkan gör en överhalning och hamnar i vattnet. Pojken ser Håkans ansikte i vattnet och sträcker sig efter honom. Sedan försvinner verkligheten för berättaren. När han vaknar till är det natt och månsken. Han fryser och Håkan, som är våt, sitter ihopkurad med ryggen mot honom. Vinden har mojnat och månen lyser. Snart hörs årtag. En okänd man kommer roende österifrån och glider upp bredvid flotten. Mannens ansikte blir aldrig synligt. Mannen tar Håkan med sig och berättaren sitter häpen kvar. Det blir morfar som så småningom hittar pojken och för hem honom. Därefter blir pojken ordentligt sjuk. När han äntligen frisknar till ger han sig ut och söker efter Håkan. Systematiskt går han igenom den obebyggda östra sidan av sjön men finner inget annat än en trasig båt. Men en natt när han olovande lånat morfars båt och är ute och ror i dimman i sitt outröttliga sökande stöter han båten med mannen igen. Och Håkan. Därefter har berättaren fått sitt svar. Han känner att något betydelsefullt hänt i hans liv. Han har tagit i stort steg i sin utveckling. Inte ens morfar, som ilsket står  på stranden, skrämmer honom. En stör som pojkarna haft för att staka sig fram med flotten har pojken med sig som bevis för att han mött den andra båten. Han förstår slutligen vem mannen i båten var. Pojken tänker på Den flygande holländaren och andra liknande historier han hört. När morfar säger att han tagit isär flotten frågar han bara om morfadern tagit ur spikarna. Det har han. "Det var bra, sa jag. Annars hade gubbarna på sågen spiksågat och förstört ackordet."

Ugglans & Bokens Novellresan i maj: Västerbotten. Så glad jag blev när jag hittade en fin novell av PO Enquist i en bok i min hylla med titeln Noveller nu. En antologi från 50 - tal till 70 - tal.

måndag 27 maj 2024

Boktriss v. 22 2024: Bokstaven V, W

Mias bokhörna: Boktriss v. 22: Bokstaven V, W
Manlig karaktär: Vilhelm hyr en lägenhet av Clara i Malmö vid Folkets Park  i kriminalromanen Clara av Jens Lönnaeus. (Titeln är klickbar.)

Kvinnlig karaktär: Vera och Vanna heter flickorna i Anne Swärds roman Vera


Barn, djur, serie: Villervalle i Söderhavet av Bengt Danielsson. Bilderbok från 1957 som blev serie och film