Arvejord av Maria Turtschaninoff har det skrivits en hel del om. Nu har jag läst den och jag förstår varför. En helt underbar bok för den som tycker om naturskildringar, historiska romaner och familjeberättelser. Naturskildringen för tankarna till Kerstin Ekman och Harry Martinson. I Arvejord är människan inordnad på sin plats i skapelsen. Gården Nevabacka och Vittermåsen känns som huvudkaraktärer i boken. En följer gårdens och mossens öden under 500 år. Berättelsen börjar på 1600 -talet när den soldaten Matts Mattsson Rask kommer till det torp i Österbotten som han lovats för lång och trogen tjänst. Han blir Matts Mattson Nevabacka och griper sig verket an att bygga sig ett boende. Människorna har vid den här tiden stor respekt för de varelser som lever i skogen utöver fåglar och djur. Matts har alltid stål med sig i fickan när han går ut i skogen och sjunger psalmer med hög röst. Därefter följer generation på generation på Nevabacka. Krig, missväxt och hungerår drabbar människorna som knotar över att först behöva ställa upp med soldater och sedan få offra av det gröna guldet - skogen - för att klara Finlands krigsskadestånd. Utvandringen till Amerika märks även här. Moderniteten smyger sig långsamt på vilket inte alltid gynnar Nevabacka. Människor arbetar i Helsingfors och skötseln av husen blir eftersatt. Synen på skogsskötsel ändras radikalt till stor förfäran för skogsägarna på 1900 -talet. Dessutom börjar kvinnorna dyka upp på manliga arenor vilket också hotar rådande ordning. Jag tyckte mycket om den här boken som handlar om rötter, tillhörighet och samhörighet.
torsdag 30 november 2023
onsdag 29 november 2023
Veckans kulturfråga v. 48 2023
Duellen, en film som jag alltid trott hette Lastbilen, är en kamp mellan skådespelaren Dennis Weaver och en lastbil av märket Peterbilt 281från 1955. Dennis Weaver jagas av en stor, tung lastbil med svart vindruta. En ser aldrig ett mänskligt ansikte i lastbilen. Filmen var riktigt otäck på ett psykologiskt plan. Det är länge sedan jag såg filmen men jag minns stämningen så väl.Triffidernas dag, en film efter Triffiderna, en bok av John Wyndham. Den såg jag också för väldigt länge sedan men jag har bilder kvar på näthinnan och hör klappprandet av triffidernas käftar. SF, Zoombie - roman
Färjan av Mats Strandberg läste jag för många somrar sedan som följetong i SvD. Om den inte varit uppdelad i lagom stora delar och lästes dag för dag hade jag aldrig gått i land med att läsa den här otäcka, äckliga boken. Den är en väldigt välskriven skräckskildring som tilldrar sig på en kryssning mellan Sverige och Finland. Det finns något ondskefullt med på båten. De som inte är skräckslagna är fullständigt stel av fasa.
tisdag 28 november 2023
Tisdagstrion v. 48 2023: Uppväxtskildringar
Jag tänker inte välja den uppväxtskildring som ligger närmast till hands efter gårdagens augustprisutdelning; nämligen Jävla karlar av Andrev Walden, vinnaren av Augustpriset i skönlitterära klassen. Det får bli tre andra.
måndag 27 november 2023
Boktriss vecka 48 2023: Bokstaven Y
Mias bokhörna: Boktriss v. 48: Bokstaven Y
Titel: Aino Trosells spänningsroman Ytspänning minns jag som en initierad skildring av en dykares vardag. Författaren hade mycket riktigt gjort ordentlig research. Så här står det på AdLibris om den.
Bokomslag med något på Y:
En yxa i nacken av Hans Alfredson kom ut första gången 1992. Det v ar författarens första kriminalroman. En orolig mor vänder sig till två pensionerade kriminalkommissarier för att hennes dotter försvunnit. Sorgligt nog visar sig hennes oro vara befogad.söndag 26 november 2023
En smakebit på søndag v. 47 2023
lördag 25 november 2023
Veckans mening v. 47 2023
MIN
Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som går ut på att vi bjuder varandra på en mening ur det vi just läser; en mening som av en eller annan anledning fått oss att stanna upp ett ögonblick. Min Veckans mening kommer från Innan fåglarna vänder åter av Merja Mäki."Flyglarmet ylade med sitt skärande, pulserande ljud som till och med överröstade ringandet i mina öron, och stadens luftvärn sköt sin eld."
Fler meningar HÄR
fredag 24 november 2023
Fem en fredag v. 47 2023: Tacksam
elisamatilda: Fem en fredag v. 47: Tacksam
1. Vad är något du tar för givet men är tacksam för? Att jag kan stiga upp varje morgontorsdag 23 november 2023
Helgfrågan v. 47 2023
Mias Helgfråga v. 47: Om du fick träffa en författare, levande eller död, och ställa en fråga till hen, vilken skulle författaren vara och vilken skulle frågan vara?
Studie i mänskligt beteende
onsdag 22 november 2023
Veckans kulturfråga v. 47 2023
Magnus Ugglas tolkning av Olle Ljungströms låt Jag och min far är helt gudomlig liksom Albin Lee Meldaus tolkning av Louise Hoffstens My favorite lie.
Timmarna är en bok av Michael Cunningham som blivit film med samma namn. Både bok och film bygger på Mrs Dalloway av Virginia Woolf. Minst lika bra som originalet vet jag dock inte? Strändernas svall av Eyvind Johnson läste jag och älskade långt innan bloggen fanns. Den bygger på Odysséen och Odysseus resa hem till Ithaka från trojanska kriget. Darling River är Sara Stridsbergs svar på Lolita av Vladimir Nabokov. Björn Larsson, professor i franska vid Lund Universitet och seglare har skrivit Long John Silver som är en helt underbar parafras på Skattkammarön av Robert Louis Stevenson.
tisdag 21 november 2023
Spaningen
Och på tal om förbjudna böcker. Prousts arbeten brändes 1933 i universitetsstädernas bokbål i nazityskland.
Tisdagstrion v. 47 2023: Förbjudna böcker
Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 47: Förbjudna böcker
1. Satansverserna av Salman Rushdie. Två indiska skådespelare beger sig från London mot Bombay. Planet störtar tiotusen meter ner i havet efter ett attentat av terrorister, men de två skådespelarna överlever. Den ene blir Gibril, ärkeängeln Gabriel, och den andre, Saladin, blir djävulen.
2. Älskade av Toni Morrison. I arton år har Sethe och Denver levt i ogillande och ensamhet. De har bara varandra att ty sig till vilket inte är så bra för någon utav dem. Förhållandet mor/dotter är inte oproblematiskt. Sethe är ingen vanlig kvinna. Hon är svart och hon är slav. Men inte vilken slav som helst. Hennes personlighet är stark; så stark att det är svårt för omgivningen. Till och med hennes kärlek skrämmer.
3. Lolita av Vladimir Nabokov. Bokens protagonist och berättare, Humbert Humbert, var besatt av sin dröm Lolita. När romanen tar sin början har Dolores ännu inte fyllt 12, men det gör hon 1947, när Humbert blivit änkling och hämtar sin moderlösa styvdotter och ger sig ut på en lång bilresa med henne. Övergreppen börjar ganska snart. Humbert anser sig vara en stilig och belevad man med kvinnotycke. Han gör sig döv för Lolitas snyftningar.
Bonus:
De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg. Det hela börjar med att Jenny Nordberg intervjuar Azita, en kvinnlig parlamentsledamot, och upptäcker att en av hennes flickor är förklädd till pojke. Det höjer familjen anseende i alla avseenden och flickan får några år i frihet. När puberteten inträder blir pojken i all hast flicka igen. Då är det är slut på friheten i alla bemärkelser eftersom flickan ofta gifts bort ganska snart dessutom. Jenny Nordberg får kontakt med flera sådana här s. k. basha posh.
Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj. Tack vare att författaren fick vara fristadsförfattare i flera städer, bland annat Göteborg, fick hon boken skriven. I sitt eget Belarus (Vitryssland) var hon inte välsedd och hade stora problem med censuren. Kriget har inget kvinnligt ansikte är första delen av Utopins röster. Hennes metod är att intervjua 800 - 1000 personer i personliga möten och att sedan sammanställa en kör av röster. Själv håller hon sig i bakgrunden.
måndag 20 november 2023
Boktriss v. 47 2023: Bokstaven X
Mias bokhörna Boktriss v. 47 : Bokstaven X (Jag försöker ta en bokstav i taget
3. Bild på bokomslaget:
söndag 19 november 2023
En smakebit på søndag v. 46 2023
Ur Studier i mänskligt beteende av Lena Andersson. Fler smakebitar HÄR
lördag 18 november 2023
Veckans ening v. 46 2023
MIN
Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som går ut på att vi bjuder varandra på en mening ur det vi just läser; en mening som av en eller annan anledning fått oss att stanna upp ett ögonblick. Min Veckans mening v. 46 kommer från Studie i mänskligt beteende av Lena Anadersson." Liselotte påminner henne om en surrande fluga som hörshela tiden men är svår att lokalisera, och när man får syn på den är den redan någon annanstans."
fredag 17 november 2023
Fem en fredag v. 46 2023: Glada timmen
elisamatilda: Fem en fredag v. 46:
1. Vilken tidpunkt under dagen är du vanligtvis mest glad?4. När testade du senaste något nytt att dricka (alkohol- eller alkoholfritt)? Inte alls länge sedan jag upptäckte ett rött vin med låg tanninhalt som jag inte fick ont i huvudet av.
torsdag 16 november 2023
Helgfrågan v. 46 2023
Mias bokhörna: Helgfrågan v. 46: Släpper du böcker du inte tycker om eller släpar du dig igenom dem?
Numera lägger jag ifrån mig böcker som inte tilltalar mig. Men först får de en rejäl chans. Jag börjar först läsa från början. Om läsningen inte fångar mig hoppar jag en bit in i handlingen och läser början sedan. Det fungerar ibland men inte alltid. Recensionsböcker läses alltid.
Folk som sår i snö
Tina Harnesks debutbok Folk som sår i snö tog sig direkt in på listan över August - nomineringar. Huvudpersoner är Per och Maria eller Biera och Máriddja. Läkarparet Kaj och Mimmi har flyttat till Norrbotten och ska försöka skapa sig en tillvaro där. De här båda paren har det gemensamt att de är ofrivilligt barnlösa. Båda paren är exponenter för samisk erfarenhet. Máriddja och Biera saknar sitt renägarliv. Den färgstarka karismatiska Máriddja blir omedelbart ens favoritkaraktär. Ibland är hon orimlig men det köper man. Hennes mellanhavanden med myndigheterna är obetalbara. Tragiska och komiska är hennes samtal med nya vännen, Siri, i telefonapparatmaskinen. Biera är den lugne, älskvärde i bakgrunden. Åtminstone till en början. Läkarparet är mera färglösa och hunnen ett par hundra sidor in i boken håller jag på att tappa tålamodet med dem. Men jag läser vidare för jag anar att författaren har något i bakfickan. Och det har hon. Hela boken vibrerar av berättarglädje. Ibland hotar metamorfosformuleringarna att bli för mycket och orden för många. Men roligt är det så en sväljer allt. Och på slutet knyter hon ihop allt på ett sätt som en inte kan vara annat än nöjd med. Rekommenderas.
Titel: Folk som sår i snö
Författare: Tina Harnesk
Förlag: Bokfabriken
Tryckår: 2022
Antal sidor: 314onsdag 15 november 2023
Veckans kulturfråga v. 46 2023
Det tål att tänka på. Vad det gäller läsning är det Harry Martinsons och RS Thomas dikter. Gamla Svensk vers åker fram allt emellanåt. Ivar Lo - Johanssons Bara en mor har jag läst om och Åsa - Hanna av Elin Wägner.
Filmer och serier ser jag i allmänhet inte om, men jag håller med om att jag skulle kunna se om Downton Abbey. Vår danska läsecirkel ska se Mitt Afrika efter att ha läst Den afrikanske farm av Karen Blixen. Filmen har jag tidigare sett minst två gånger. Borta med vinden har jag också sett ett par gånger och Doktor Zjivago. Skulle gärna se dem igen.
tisdag 14 november 2023
Tisdagstrion v. 46 2023
Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 46: Hattar, mössor & andra huvudbonader (i handling, titel eller på omslag.)
måndag 13 november 2023
Boktriss v. 46 2023: Bokstaven W
Bild på W på bokomslaget: Watermelon av Marian Keyes. Den här boken stod länge oläst i min hylla. Till slut åkte den till loppis, vilket jag ibland kan känna var dumt.
söndag 12 november 2023
En smakebit på søndag v. 45 2023
Fler smakebitar HÄR.