torsdag 31 oktober 2019

Bokens dag 2019


Bokens dag 2019 gästas av författarna:
Alexander Karim, skådespelare och författare som debuterar i höst med en skruvad underhållningsroman -
Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död.

Amanda Svensson aktuell med boken Ett system så magnifikt att det bländar, boken tacklar klimatkris - och vad som händer när det tryggaste, familjen, faller isär.

Christoffer Carlsson, kriminolog och deckarförfattare – och analyserar numera brott i SVT. Hans senaste bok Järtecken är den mest personliga hittills och skildrar ett mord i hemstaden Marbäck.

Katrine Engberg är ett nytt stjärnskott på deckarhimlen. Med tre hyllade böcker i hemlandet Danmark debuterar nu den danska författaren i Sverige med Krokodilväktaren.

Längd 3 tim. Fika ingår!
Rabatt för kunder till Norra Skåne, Skånska Dagbladet & Sparbanken Skåne är tillgänglig över disk i Biljettkassan i Kulturhuset. Det går bra att boka biljett per telefon, 0451-26 66 70.

Pris 195 - SEK
Arrangörer




onsdag 30 oktober 2019

Obetydlighetens högtid

Det var väldigt länge sedan jag läste Varats olidliga lätthet av den tjeckiske författaren Milan Kundera. Jag tyckte mycket om den. Mycket mer än om filmen som jag såg senare. Nu har jag i varje fall läst den lilla romanen, som inte direkt liknar en roman, utan mera en samling korta essäer om filosofiska ämnen; sju stycken för att vara mera exakt. Första delen heter Hjältarna infinner sig och där presenteras några äldre herrar som en sedan möter av och till. Först ut är Alain som går på en gata i Paris och funderar över alla dessa nakna kvinnliga navlar han möter och deras förförelsekraft. Ramon, Charles, Caliban och D´Ardelo kommer in i berättelserna efter hand. Den sistnämnde har just varit hos läkaren och fått beskedet att han inte har cancer. Men det påstår han ändå när han möter sin gamla kollega, Ramon. Varför ljuger han? Det förstår ingen; varken författaren eller han själv. D´Ardelo vill nu anordna ett cocktailparty. Detta party blir någon sorts nav omkring vilket allt rör sig. Mitt i alltihopa kommer små berättelser om Stalin som läxar upp sina partikamrater på olika sätt. Han föraktar dem och ställer omöjliga frågor till dem som han älskar att besvara själv. Den arme Kalinin lider av förstorad prostata och måste kissa ofta. Stalin älskar att göra mötena så långa att Kalinin kissar på sig. Chrustjov beskrivs som den ende som säger emot. Berättelserna om Stalin varvas med Charles dröm om att göra en teaterpjäs för marionetter. Alain beskrivs som en ursäkting. Han ber om ursäkt för allt. Den som ursäktar sig erkänner sin skuld. Och den som erkänner sig skyldig har förlorat. Människan är ensam och omgiven av ensamheter. Alla är på jakt efter lite gott humör och till syvende och sist är det de små vardagliga obetydligheterna som har störst betydelse. Jag läste Obetydlighetens högtid med stort nöje. Stilen är elegant och även om detta inte är någon storslagen roman är den ändå mycket roande. Kvinnosynen kan vi lämna därhän.

Titel: Obetydlighetens högtid
Författare: Milan Kundera
Översättare: Anna Petronella Foultier
Förlag: Albert Bonniers förlag
Tryckår: 2015
Antal sidor: 132 

Obetydlighetens högtid passar in på Månadens språk för oktober eftersom det är tjeckiska. Läsutmaningen drivs av Ugglan & Boken

tisdag 29 oktober 2019

Tisdagstrion: spännande & otäckt

Spännande & otäckt vill Helena se i Tisdagstrion v. 44.
1. Vålnader i Breslau av Marek Krajewski

2. The kind worth killing av Peter Swanson

3. Tokyo år noll av David Peace 

Titlarna är klickbara.

måndag 28 oktober 2019

Utmaning: Authors & Characters - Charlotte

Lyrans utmaning Authors & Characters gäller idag namnet Charlotte.


Författaren: Anne Charlotte Edgren Leffler, som bl. a. skrivit romanen En sommarsaga, föddes 1849, samma år som Strindberg, Victoria Benedictsson, Kielland, Alfhild Agrell och Ellen Key. 1886 kom hennes roman En sommarsaga ut; samma år som Tjänstekvinnans son av August Strindberg. En sommarsaga blev väl mottagen på de flesta håll. Den behandlar ett flertal av tidens stora diskussionsfrågor på ett ledigt och organiskt sätt. Hon gör som Georg Brandes förespråkat nämligen sätter problem under debatt i sina romaner. Monica Lauritzen har skrivit en fin biografi om ACEL, Sanningens vägar.


Charlotte Gray är huvudperson i Sebastian Faulks roman med samma namn.
Romanen bygger på en verklig historia om en skotsk kvinna som skickas till Frankrike. Hon ska hjälpa motståndsrörelsen i Frankrike som är ockuperat av nazisterna. I själva verket tänker hon söka efter sin försvunne soldat. Kate Blanchett spelar Charlotte Gray i filmatiseringen av romanen.

söndag 27 oktober 2019

En smakebit på søndag

"På senare år har pastorsadjunkterna stått som spön i backen i norra England: det ligger tjockt av dem på kullarna, alla församlingarna har en eller flera, de är tillräckligt unga för att vara mycket energiska och borde göra en hel del nytta. Men det är inte de senaste åren vi ska tala om. Vi återvänder till början av det här seklet: föregången tid - nutiden är dammig, svedd av solen, het, torr. Vi ska undvika middagstiden, sova så att vi glömmer den, slumra in när solen står som högst och drömma om gryningen. 
Om ni efter den här inledningen tror att något som liknar en kärlekshistoria väntar er, läsare, har ni aldrig haft mer fel. Förväntar ni er känsla och poesi och drömmeri? Ser ni fram emot passion, eggelse och melodram? Tona ner förväntningarna, dra ner dem till en låg nivå."

Från sidan 7 i Shirley av Charlotte Brontë.
Läsutmaningen En smakebit på søndag går ut på att en delar med sig av det en just läser. Utan spoilers, förstås. Den här veckan är det Mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten som håller i trådarna. Fler smakebitar HÄR

fredag 25 oktober 2019

Fem en fredag v. 43

elisamatilda:
Fem en fredag

Vad har du nyligen lärt dig dig från en bok? 
Att Charlotte Brontë kunde vara ironisk/sarkastisk

Vad har du nyligen lärt dig i köket? 
Att Port Salut möglar ganska snart

Vad har du nyligen lärt dig från tv? 
Att en kan göra enkel rårörd vaniljsås

Vad har du nyligen lärt dig om den stad du bor i? 
Historien om ett gammalt hus


Vad har du nyligen lärt dig den hårda vägen?
Att en inte ska hoppa över ett trappsteg när en hoppar på tåget och
ta avstamp med sitt onda knä. Även om tåget är försenat, det regnar och irritationsnivån är hög

torsdag 24 oktober 2019

Dramatiska damer

Det kanske säger mer om mig än om Dramatiska damer, men jag hade aldrig lånat den. Och hade jag inte fått den som läsex från Historiska Media hade jag aldrig läst den. Jag gillar varken omslag eller titel. De ger sken av något spektakulärt som inte stämmer med innehållet i boken som är bra mycket mera seriöst. Sjuttiofem porträtt från femhundra år är undertiteln och den är ju mera sansad. Maria Persson är illustratör och en duktig sådan ser en på alla bilderna i boken. Nils Hjort är historiker och skribent i från Jönköping och han har skrivit texten. Urval kan ju alltid diskuteras. I Dramatiska damer trängs de helt okända med de mycket kända, som Greta Garbo, Moder Teresa och Golda Meir. Varför inte låta de okända få ta hela utrymmet? De flesta utav dem var föregångare och gick helt sin egen väg. Jag tänker till exempel på en sådan som proffsidrottaren Tillie Olsson som gjorde cykelsporten stor efter det att hon emigrerat till USA 1891 och börjat cykla. Familjen skämdes. Raketforskaren Yvonne Brill f. 1924 omnämndes i dödsrunan 2013 (!) för sin Biff Stroganoff men inte för sin forskning. Mediet Eusapia Palladino var bluffmakarnas okrönta drottning i en tid då psykologin var på frammarsch. Många, till exempel Pierre Curie, trodde fullt och fast på henne, medan den amerikanska publiken var kallsinnig. När hon dog år 2000 var alla hennes knep avslöjade. Damerna Bonnie Parker och Elena Ceausescu var snarare ökända än kända. Vem har inte sett filmen Bonnie Och Clyde? Och vem har inte läst om alla fru Ceausescus skor? Men lyxen var så oerhört mycket mer omfattande medan landets befolkning svalt och for illa. Den första damen, Roxelana, föddes 1505 ca och den sista Wangari Maathai, som så skogsskövling som själva roten till det onda, föddes 1940. På det hela taget kan jag säga att det var intressant att läsa om de helt okända kvinnorna som tog sig för sådant som inte låg i tiden och som ansågs opassande för kvinnor. Mod saknades verkligen inte. Inte styrka heller. Och jag tror att Maria Persson och Nils Hjort haft roligt när de framställt boken.

Titel: Dramatiska kvinnor
Text: Nils Hjort
Illustratör: Nils Hjort
Tryckår: 2019
Förlag: Historiska Media

tisdag 22 oktober 2019

Tisdagstrio: På resande fot

Helena: Temat för veckans tisdagstrio är "på resande fot." Kanske handlar böckerna om resor, kanske utspelar de sig på ett resmål ni besökt, kanske har ni läst något speciellt när ni själva varit på resande fot...

Som vanligt tolkar ni temat på valfritt sätt, tipsar om tre böcker och lämnar en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.


1. Margret Drabble, De sju systrarna
Candida Wilton har blivit övergiven av sin man och flyttat till ett tråkigt område i London. Hon deltar i en kurs om Vergilius´Aeneas. Hon blir så intresserad att hon organiserar en resa i Aeneas fotspår. Gruppdynamik och kvinnlig vänskap får man på köpet.

2. Tina Tunander, Resa i Sharialand.             

Tina Tunander berättar om sina resor i Saudiarabien och om kvinnors liv där. Hon hade fyra allvarliga fakta emot sig; hon var kvinna, hon reste ensam, hon räknades som kristen och hon var journalist. I Saudi finns världens högst utbildade hemmafruar. Alla har gott om pengar och kan anställa tjänstefolk. Alltså kan de sysslolösa kvinnorna läsa vid universiteten. Resa i Sharialand var Augustprisnominerad 2010.
 


3. Björn Larsson, Den keltiska ringen 
Jag var inte riktigt beredd på att en bok som så mycket handlade om segling kunde vara så spännande. Vintersegling i svåra vatten. Författaren har själv mycken erfarenhet av segling. Den keltiska ringen handlar om såväl IRA:s smuggelvägar som kelternas kultur. En spänningsroman i dubbel bemärkelse.

måndag 21 oktober 2019

Utmaning: Authors and Characters - Kim

Lyrans utmaning den här veckan är en författare vid namn Kim och en person i en bok med samma namn. Inte helt enkelt. Men försöka duger.
Kim Leine är i sanning en nordisk författare. Han är född i Norge av norsk mamma och dansk pappa. Nu bor han i Danmark efter femton år som sjuksköterska på Grönland. Romanen Profeterna vid Evighetsfjorden utspelar sig 1785 och 1815 på Grönland. 2013 fick han Nordiska rådets litteraturpris för den romanen.
Romankaraktären Kim hittar jag i I det yttersta av Viktoria Myrén.
En ung flicka om är väldigt kontrollerad och förmodligen aldrig svalt en matbit för mycket. Hon är känns ganska oåtkomlig. En mycket fin roman för övrigt.

lördag 19 oktober 2019

En smakebit på søndag

Ransta, hösten 1514

"En främmande kvinna går genom Ransta. Hon haltar och har blod i pannan. Håret är eldrött och ögonen klarblå, men trasiga och liksom vilda. Även kläderna är vilda på någotvis. Hon bär en ränsel i handen, den släpar i marken. Hon är ganska ung, kanske tjugofem, det är svårt att se på somliga. Ett regn faller, en fågelflock lyfter från ett träd med gyllene krona. Höstens tid är så vacker men det tänker nog inte den främmande kvinnan på nu. Mor håller mig hårt i handen. Jag vill bara springa fram och hjälpa kvinnan, men jag måste hålla i mor som kan börja skrika våldsamt annars.  Far kommer ut från torpet, krafsar sig i håret och ser sig undrande omkring. En grannkvinna går nu äntligen fram till den främmande kvinnan och tar henne varsamt i handen. Då faller hon ihop på marken."

Från sidan 17 i Skärvornas drottning av Johanna Nilsson. Släkten XI
Läsutmaningen En smakebit på søndag går ut på att vi delger varandra smakebitaar av det vi just läser. Utan spoilers, förstås.
Den här veckan håller AstridTerese på den norska bokbloggen Betraktninger
i tyglarna. Fler smakebitar HÄR.

fredag 18 oktober 2019

Fem en fredag v. 42

elisamatilda ställer fem frågor till oss som vanligt eftersom det är fredag

1. När fick du senast konsultera en manual/instruktionsbok?
Det gör jag hela tiden. Med skiftande resultat
 
2. Vad brukar folk fråga dig om?
Någon bra bok att läsa
 
3. Vad gav dig senast huvudbry?
Fråga fem 
 
4. Har du någon gång löst Rubiks kub?
Nej. Varför skulle jag det när det finns så mycket annat 
som är roligare att göra
 
5. Vad ser du en gång i veckan men två gånger i minuten?
??? Men - va! - jag tror jag vet!

tisdag 15 oktober 2019

Tisdagstrion: Bäst just nu

Helenas tisdagstrio: Bäst just nu.


1. Mr Potter av Jamaica Kincaid
Har tidigare inte varit riktigt imponerad av den här författaren. Men Mr Potter är
lysande, tycker jag. Har läst ca två tredjedelar ungefär.


2. Oktoberbarn av Linda Boström
Det är det första jag läst av författaren och den är mycket bra. Är inte riktigt klar med den heller. Somliga böcker tar längre tid än andra. 
3. Jakobsböckerna av Olga Tokarczuk
Den tredje fantastiska boken som är under läsning. De här tre böckerna passar att läsa vid olika tillfällen. Alla kräver koncentration.

måndag 14 oktober 2019

Utmaning: Authors & Characters - Tomas

Lyrans Utmaning: Authors & Characters - Tomas

2013 kom den första boken av Tomas Espedal på svenska. Mot konsten heter den. Espedal är stor i Norge och har skrivit et tiotal romaner . 2014 kom Gå. Eller konsten att leva ett rikt och poetiskt liv. Nu har jag läst den tredje, Bergensare, Lindelöws bokförlag; i översättning av Jimmy Ginsby. Och jag är lika förtjust. Bergensare är en blandning av prosa och poesi;  reseskildring och biografi; roman och novell.
Huvudpersonen i Wolf Hall är Thomas Cromwell (1485 - 1540), jurist, riskkapitalist och finansanalytiker med försänkningar utomlands. Han är Henrik VIII:s rådgivare, räntmästare och starka stöd, medlem av riksrådet. Kungen säger om Cromwell att han kommit till världen för att vara den som förstår honom. Thomas Cromwell är en mångfacetterad man; en kvinnokarl, god mot sitt husfolk och sina vänners och grannars vän. Han kom ur mycket enkla förhållanden. 

söndag 13 oktober 2019

En smakebit på søndag

Mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten handhar den här läsutmaningen som endast har en enda regel: No spoilers!Jag väljer en bit från början av den väldigt omfångsrika Jakobsböckerna av en av Polens största författare, nämligen Olga Tokarczuk; ett riktigt väl valt Nobelpris.

"Jenta vaknar, efter att ha varit så gott som död. Hon känner det tydligt nu, det är som en darrning, ett tryck, en rörelse. I trakten av hjärtat återvänder fina vibrationer, hjärtslagen pulserar svagt, men jämnt, säkra på sig själva. Jentas förtorkade och beniga bröst fylls på nytt av varma strömmar. Hon gnuggar sig i ögonen och slår mödosamt upp ögonlocken. Hon ser Elisha Shors bekymrade
ansikte där han står lutad över henne. Hon försöker le mot honom men får inte ansiktet att lyda. Elisha Shor har rynkade ögonbryn, han ser förebrående på henne. Läpparna rör sig, men Jenta uppfattar inga ord. Från ingenstans dyker två händer upp - den gamle Shors stora handflator sträcker sig mot hennes hals och börjar vandra in under pläden. Shor gör ett klumpigt försök att vända den maktlösa kroppen på sidan och se vad som finns där, på lakanet. Nej, Jenta märker inte hans ansträngningar, hon känner bara värmen och närheten av den skäggige, svettige mannen. Det som sedan sker, i ett slag, är att Jenta plötsligt finner sig betrakta scenen ovanifrån - sig själv och Shors skalliga hjässa, han har nämligen under stridens hetta tappat sin mössa. Och så förblir det - Jenta ser allt."
Fler smakebitar HÄR

lördag 12 oktober 2019

Sensationellt fynd!

Berättelsen om Genji av hovdamen Murasaki Shikibu brukar kallas världens första roman. Den skrevs på 1000 - talet. Originalet finns inte kvar men nu meddelas det att man i Japan hittat ett hittills okänt kapitel till Genji i en kista i ett förråd. 1000-talet var Japans guldålder och det var under denna tid som samurajväsendet växte fram. Man talade kinesiska men kvinnorna skrev på ett språk som sedan blev japanska. Murasaki Shikibu hade fått en gedigen uppfostran av sin far och hon skriver en roman i 54 kapitel som fortfarande känns levande. Händelserna och förvecklingarna i The Tale of Genji skulle hedra vilken modern såpa som helst.

fredag 11 oktober 2019

Fem en fredag v. 41: Rutiner

          
     Elisamatilda: Fem en fredag: Rutiner
          1.  Vad är något du gör varje morgon?
               Stiger upp, dricker vatten, dricker kaffe och äter ett par mackor
          2. Vilken är din typiska frukost på helgen?
              Jättebalja med kaffe, en halv italienare med ost och en med leverpastej
          3. När senast testade du en ny hygienprodukt?
              Förra veckan när jag testade ett polskt shampoo som var jättebra
     
          4. Vad hamnar oftast i din korg i mataffären?
              Frukt, helst goda äpplen och apelsiner, Danbo och Pärsons skinka
     
          5. När senast bytte du frisyr?
             Ca  månader sedan när jag bestämde att håret skulle få växa ut lite.

    torsdag 10 oktober 2019

    Helgfrågan v. 41

    Mia undrar i veckans helgfråga:
    Hur många sidor ger du en bok innan du ger upp?


    Det beror lite på vad det är för en bok. En deckare eller feel - good - roman får inte så många sidor; 25 - 30 kanske? I andra fall kan jag hoppa in en liten bit i texten och läsa början senare om jag tyckte den var trög. Eller också får boken ligga tills jag är på lämpligt humör.

    Bonusfrågan: Favoritefterrätt?

    I princip är inte så förtjust i vare sig att tillaga eller äta efterrätter, men en riktigt god fruktsallad (utan grädde) eller varför inte bara jordgubbar (utan grädde) och/eller körsbär.

    onsdag 9 oktober 2019

    Min mors tystnad

    Min mors tystnad är egentligen andra delen av Lizzie Dorons självbiografiska serie som började med Varför kom du inte före kriget? Troligen kommer en del tre också. Min mors tystnad handlar om livet i de polska judarnas kvarter i Tel Aviv efter Shoah, förintelsen. Flickan Alisa frågar hela tiden sin mor varför hon inte har någon far. Modern, Helena, tiger envist. "Det jag vill att du ska veta det vet du", säger hon och ser ner i stekpannan. Alisa hatar henne för det svaret. Alla i Alisas närhet håller tyst när hon springer runt och frågar. Helena har pondus, förstår man. Alisa funderar mycket på sitt ursprung. Varför finns det inget porträtt av den gravida modern? Är Alisa adopterad? Alla bär på förluster av olika slag. Unga Alisas liv blandas med den medelålders Alisas. Alisa d. ä. möter sina kamrater ifrån förr vid en begravning. Alla minnen kommer tillbaka. Hos oss var döden inte det värsta, sägs det ofta. Alisa börjar få en bild av sin far och hans öde. Det träder fram ur skuggorna. Kanske förstår hon något av moderns tystnad som varade ännu när denna låg för döden. Modern hade velat skydda. Men frågan är om hon inte gjorde mera skada med sin tystnad. Hade det inte varit bättre för Alisa att få veta? Lizzie Doran har en speciell berättarstil med mycken dialog. Det känns som om en kommer Alisa och hennes kamrater mycket nära. 

    Titel: Min mors tystnad
    Författare: Lizzie Doron
    Övers. från tyskan: Svante Weyler
    Förlag: Weyler
    Tryckår: 2012

    tisdag 8 oktober 2019

    Tisdagstrion: Sverige idag

    Ugglans och Bokens tisdagstrio ska behandla Sverige idag.
    1. Inlandet av Elin Willows
    En mycket fin debutroman om flickan som flyttar med sin pojkvän ifrån Stockholm till Norrlands inland. Det blir inte riktigt som hon tänkt. Arbetskamraterna är det inget fel på, men förhållandet tar slut.
    Flickan känner sig utanför. 


    2. Helena von Zweigbergks senaste roman Totalskada tyckte jag var väldigt bra. Den skildrar Agnetas och Xaviers liv under ett antal år. Författaren nagelfar förhållandet och samhället. Läsaren ser med Agnetas ögon. Agneta är mycket psykolgiskt trovärdigt skildrad. 


    3. Den vita staden av Karolina Ramqvist skildrar Karin, en ung mamma som väl kan sägas vara i stort sett ensamstående. Pojkvännen är kriminell och hon vet aldrig när eller om han dyker upp. Nu sitter hon i ett stort, kallt hus med sin lilla några månder gamla flicka, Dream. Karin mötte en först i Karolina Ramqvists roman Flickvännen. 

    måndag 7 oktober 2019

    Utmaning: Authors & Characters - Karin

    Lyrans noblesser utmanar oss med namn på måndagarna. En verklig person och en fiktiv. Vi har mycket fria händer. Den här måndagen är det Karin som gäller.

    Katja är liksom Karin en kortform av Katarina.
    Katja Kettu skrev en fantastisk men otäck bok om Lapplandskriget 2014 med titeln Barnmorskan. Ett stycke ganska okänd historia.

    Kate är namnet på rättsarkeologen Ruth Galloways och kriminalkommissarie Harry Nelsons dotter i Elly Griffiths oemotståndliga serie med RG som huvudperson. Så till exempel i The dark Angel.

    söndag 6 oktober 2019

    En smakebit på søndag

    Läsutmaningen En smakebit på søndag går ut på att vi delar med oss av det vi just läser. Inga spoilers förstås. Den här veckan håller Astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker i trådarna.


    "Faster B. hade ett tungt liv bakom sig; hon var judinna, men eftersom hon blev förälskad i en icke - jude dömdes hon ut av sin familj. Inte heller hennes fästmans eller senare hennes makes familj accepterade henne eftersom hon var judinna.  Under många år kunde hon därför inte leva ett ordnat, lugnt och borgerligt liv, utan hon befann sig på den smala landremsa som håller två samfund isär. Det svor mot hennes önskningar; hon ville vara vanlig, hon ville ha ett hem som alla andra, Hon ville helt enkelt leva, ta emot gäster, skratta. Det var därför som faster B. i samtal och uppförande försökte framstå som en person helt comme il faut, som en typisk representant för den polska, intellektuella familjen. I Lwów hade hon tillhört Husmodersföreningen. Efter kriget fanns dessvärre ingen husmodersförening, men om en sådan funnits hade hon säkert varit dess stöttepelare."

    Från sidan 164 i I andras skönhet av Adam Zagajewskij. Övers.: Anders Bodegård. Norstedts förlag.
    Fler smakebitar HÄR

    lördag 5 oktober 2019

    Poznan

    Franciskanerkyrkan i Poznan. Mariabilden syns inte i silverblänket, men den var väldigt vacker. Vår guides barndomskyrka. Vacker, men lätt överlastad.
    De lustiga husen vid marknadstorget ser jättefina ut på ytan, men bakom döljer sig ett eller två rum. Mindre bemedlade tyckte att det inte bara var rika köpmän som skulle ha fina hus vid torget och byggde därför dessa fasader. Poznan är entrevlig stad något påminnande om Krákow. Många mässor går av stapeln i staden. Regn och rusk för första gången på resan förutom en kväll.