onsdag 31 augusti 2016

Frida i Bruseryd

Carin Hjulström är journalist och författare från Göteborg. Finns inte på kartan är hennes första roman. Den handlar om den 23 - åriga Frida Fors som går på journalisthögskolan i Göteborg. Hon ska just åka ut på sin sex månader långa praktik och hoppas att hon ska få en plats i närheten av sin stora kärlek, Peter. Men hon blir flyttad till en liten lokalredaktion i Bruseryd lite norr om Eksjö. Ingen förstår varför den här lilla redaktionen finns kvar eftersom Bruseryd inte ens har hundra invånare. Frida lyckas omedelbart reta upp lokalbefolkningen i en artikel och en krönika. Det blir stormöte i missionshuset och redan där påbörjas något nytt. Stormen lägger sig och Frida kan ge sig på andra uppdrag. Hon läxar upp sin chef, den försoffade Åke Johansson, som visserligen är en duktig redaktionschef och journalist, men han har försjunkit i självömkan och dryckenskap efter sin skilsmässa. Frida kastar sig över den sorgsna Gunnel, som sörjer sin son och dennes familj som omkommit i en bilolycka och som ingen annan vågat tala med. Hon börjar rusta upp sin mors gamla sommarhus för att sedan raskt installera några kvinnor och barn från Kosovo. Allt går Frida Fors väl i händer. Hon blir kanske av med en del av sina fördomar om landsbygden, men så mycket annat av värde händer inte i den här romanen. Den är lättläst och rappt skriven och ibland fnissar en lite. Jag frågar mig vad jag fick med mig? Vad ville Carin Hjulström att jag skulle få med mig? Svar: Vet ej.

måndag 29 augusti 2016

Veckans bokbloggsfråga v. 35


Barnboksbloggen  frågar så här v. 35: Hur ser din läsning av facklitteratur ut? Vilka ämnen läser du helst om när du läser facklitteratur? Har du några specialintressen som du gärna läser mer om? Eller läser du helst facklitteratur kopplade till ditt yrke även på fritiden? Eller läser du kanske bara skönlitteratur?

Lånad bild
Jag bryr mig inte så mycket om hur de böcker jag väljer att läsa är klassificerade. Ibland blir en häpen! Jag läser mestadels skönlitteratur, men en eller annan biografi eller memoar slinker gärna med. Har inget emot filosofi, psykologi, psykiatri, religionshistoria eller feminism heller. Eller flygning, segling och bergsbestigning. Djur kan en ju också läsa om. Och krukväxter och trädgårdar och bakning  och Japans historia. Ja, det händer att jag läser serier också, förresten. Specialintressena är Japan, böcker om böcker och litteraturhistoria. Vet inte riktigt vad jag med säkerhet kan säga att jag inte läser.

söndag 28 augusti 2016

En smakebit på søndag

Mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten utmanar oss varje söndag att dela med oss av det vi läser utan att för den skull göra några
Bilden lånad från Killbergs bokhandels blogg
avslöjanden. Här kommer min smakebit:

"Garbo kom tidigt till restaurangen, hängde av sig sin tunna svarta kappa och ställde väskan på bordet framför sig. Hon stärkte sig med en Bloody Mary innan de andra kom. Idag gällde det. Skulle hon göra slut med tre av sina äldsta vänner eller fanns det en framtid för dem? Hon skulle inte backa. Gillade de inte hennes idé hade hon fått nog. Garbo var beslutsam men ändå nervös. Hur skulle hennes vänner reagera? Hon hann hälla i sig sin drink och knapra i sig en hel skål med nötter. Det var alltid Ingalill som brukade vara först på plats, men inte idag. Ingalill hostade till när hon såg att Garbo redan satt där."
Från sidan fem i Om ni inte börjar leva gör jag slut av Eva Swedenmark.
Fler smakebitar HÄR

lördag 27 augusti 2016

Ny bekantskap

Den tredje rösten är del två i Cilla och Rolf Börjlinds kriminalromanserie om Olivia Rönning och Tom Stilton. Den tilldrar sig i Stockholm och Marseille. Tom Stilton har kommit på fötter igen efter en tid som uteliggare. Oliva Rönning är klar med sin polisutbildning men känner plötsligt för att  läsa konsthistoria. Hennes "chef" och vän kriminalkommissarie Mette Olsäter hymlar inte med vad hon tycker om det. Den här romanen handlar om hämnd, vinster i vården, människo- och droghandel. Olivia dras mer eller mindre ofrivilligt in i en utredning och Tom Stilton i en annan och plötsligt upptäcker de trådar som sammanfaller. Abbas el Fassi, croupier på Casino Cosmopol, marockan, född i Marseille  och utbildad knivkastare, är nära vän till Tom Stilton. När Abbas ber Tom följa med till Marseille, dit han tror sig ha lokaliserat sin flickvän, tvekar inte Tom. Olivias fall utspelar sig på hemmaplan, d.v.s. Stockholm. Olivia är precis lika dumdristig som i Springfloden, som jag såg som TV - serie, men det är inte riktigt lika påfallande i boken.  Det intressanta i Den tredje rösten är utredningsarbetet och de personliga relationerna. Mette Olsäter (utmärkt spelad av Cecilia Nilsson) och hennes excentriske man Mårten, Tom Stilton (underbar rolltolkning av Kjell Bergqvist), Abbas och Olivia utgör en dynamisk grupp som kompletterar varandra på ett utmärkt sätt. Cilla och Rolf Börjlind har gjort ett gott arbete. Nu över till nästa del Svart gryning.

fredag 26 augusti 2016

Bokbloggsjerka 26 - 29 augusti


Annikas bokbloggsjerka idag: Eftersom jag återigen har haft problem med min server så kör vi med en superenkel fråga den här veckan: vad läser du just nu?
Det passar mig alldeles utmärkt med en lätt enkel fråga. Jag läser med stort
välbehag Richard Fords Kanada, som sägs vara det bästa han skrivit. Jag tycker att den är filmisk; vissa stycken är som att se en kortfilm. Ofta intar han barnets synvinkel i betraktandet av föräldrarna och deras relation. Boken lär ha lånat drag av hans egen uppväxt. Jag känner igen berättarrösten från det besök han gjorde i Malmö i våras. Det var då jag blev övertygad om att jag borde läsa något av honom. Utöver Kanada läser jag tredje delen av Cilla och Rolf Börjlinds serie om Olivia Rönning och Tom Stilton, Svart gryning
                                                

torsdag 25 augusti 2016

Hett i hyllan

Det är torsdag igen och dags för Hett i hyllan. Så här säger Monika (som fortfarande håller på med reaböckerna sedan 2013!): Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
I min hylla hittar jag en verklig skatt, en klassiker, som ännu inte blivit läst
nämligen Samuel Johnsons liv av den beundrande följeslagaren James Boswell
Inte nog med att den är oläst. Jag ser också att den är norpad ur makens bokhylla. Eftersom han inte läser min blogg kan jag avslöja det här. Och att jag inte  tänker återställa den heller, förresten. På baksidan av biografin står det att Samuel Johnson, vanligen kallad Dr Johnson,  var en stor begåvning,  en varm personlighet och naturlig medelpunkt i en grupp författare, skådespelare och konstnärer. James Boswell var den gode vännen och nedtecknaren, "den store björnens" trognaste följeslagare. Samuel Johnson var författare, lexigraf, kritiker och språkvetare. Han fällde sådana bevingade ord som till exempel: "Den som är trött på London är trött på livet - ty i London finns allt som livet kan bjuda". Bland dr Johnsons skrifter kan nämnas Lives of the Most Eminent English Poets. Läsaren får också en levande bild av hela det dynamiska 1700 - talet. Samuel Johnson levde 1709 - 1784 och James Boswell 1740 - 1793.

onsdag 24 augusti 2016

Otrohet på 1800 - talet

I sekelskiftet mellan 18 - och 1900 - talen fanns det en massa intressanta kvinnor på olika håll i världen som skrev om kvinnors förhållanden och om kvinnor som bröt med sociala konventioner. En som blev utfryst av sin samtid och avbröt sitt författarskap när hon stod på toppen var Kate Chopin från St. Louis (1850 - 1904) i amerikanska södern. Hon skrev noveller från början och fick allt som oftast ändra i dem för att inte stöta sig med samtiden. När hennes roman, The awakening, kom ut 1899 kritiserades den så hårt att författaren slutade skriva. 1969 skrev den norske litteraturvetaren Per Seyersted en biografi om Kate Chopin och därmed fick hennes författarskap nytt liv. Uppvaknandet har kallats en amerikansk Madame Bovary (1857) och det finns helt klart ett släktskap. En kommer också att tänka på Anna Karenina. Uppvaknandet handlar om Edna Pontellier, en ung kvinna som lever ett gott liv med man och två söner. Familjen  är välbeställd och när romanen tar sin början befinner de sig på sommarnöje på ön Grand Isle söder om New Orleans. Här har de många vänner och Edna umgås särskilt med en ung man vid namn Robert - med sin mans goda minne. Edna är inte särskilt moderlig av sig och hushållsgöromålen i det stora huset och de sociala förpliktelserna intresserar henne inte. Men hon målar. Hon inser att hon inte är någon stor konstnär, men hon finner ändå nöje i arbetet och får också en del sålt. Vi 28 års ålder lär hon sig simma. Hon upptäcker också sin egen sinnlighet. Det är inte mycken glöd i hennes äktenskap och hon inser vad hon gått miste om. Hon känner att hon vill bryta upp från sitt konventionella liv. Hennes nära väninna madame Ratignolle är en trevlig kvinna, men hon går helt upp i sin mor- och hustruroll. En annan väninna är den ensamma, sträva mademoiselle Reisz som helt lever för sin musik. Hon är pianist. Edna Pontellier är fascinerad av hennes oberoende. Edna Pontellier vidtar mått och steg för att åstadkomma förändring. Hon kommer en bit på väg, men får betala ett högt pris. Uppvaknandet är en intressant, varm och livfull roman som känns helt fräsch och modern. Kate Chopin är en god iakttagare och en skicklig människo - och miljöskildrare. Jag tycker till och med att hon har en viss spefull humor. Inte konstigt att The Awakening ständigt kommer ut i nya upplagor. Uppvaknandet kom på svenska i Margareta Lundgrens översättning på Forum 1977. Hans - Roland Johnsson är forskare i franska vid Stockholms universitet. Han har bl. a. skrivit två intressanta understreckare som berör Kate Chopin:  
1800 - talets farliga förbindelser
och
Intresset för Kate Chopin vaknade sent

tisdag 23 augusti 2016

Top Ten Tuesday

The Broke and the Bookish: August 23: Ten Books That Have Been On Your Shelf (Or TBR) From Before You Started Blogging That You STILL Haven't Read Yet (this is going to be sad considering how many of those I have unread six years later...). I started blogging six years ago, too. My shelf of shame:

Donna Tartt, The secret history
Patricia Highsmith, This sweet sickness
F. Scott Fitzgerald, This side of Paradise
Ann Beattie, Chilly scenes of winter
Anne Tyler, Morgan´s passing
George P. Pelecanos: Rain
Michel Connelly, Void moon
Peter Ackroyd, English music
James Ellroy, White Jazz
Jayne Anne Phillips, Machine dreams

måndag 22 augusti 2016

Regnvädersfilm

Ryttare i blått är en Hillman - deckare skriven av Folke Mellvig. 1959 blev den film. Manus: Folke Mellvig och Lars Widding.; regi: Arne Mattsson. Filmen är en fortsättning på Damen i svart och Mannekäng i rött och utspelar sig vid arméns rid- och körskola på Strömsholms slott. Någon rider runt svept i blå kappa och orsakar död och skapar fruktan. Gillar en hästar, stora skådespelare och gamla filmer så passar Ryttare i blått utmärkt.
Skådespelaruppbådet är imponerande. John Hillman (Karl - Arne Holmquist) är inte med själv eftersom han löser brott i London. Men hustrun Kajsa (Anna - Lisa Ericson) och den hopplöse medhjälpararen Freddy (Nils Hallberg) och dennes munviga flickvän Sonja Svensson (Lena Granhagen) arbetar på fallet. Var och en på sitt sätt. Två av mina storfavoriter är Gunnel Broström som spelar den excentriska grevinnan på Ribersvik, Elly Weinestam och Mona Malm som spelar Kerstin Renman, ett av den blå ryttarens tilltänkta offer. Hon är förlovad med den stilige ryttmästaren Douglas Weinestam spelad av Bengt Brunskog. Gio Petré, Erik Hell, Björn Gustafson (väldigt trött polis) och Lauritz Falk är andra kända namn.

söndag 21 augusti 2016

En smakebit på søndag

Sommaren är slut. Mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten är tillbaka med lasutmaningen En smakebit på søndag  Den går ut på att vi delar med oss av det vi just läser. En enda regel gäller: No spoilers!
"På sjuhundrafemtio meters höjd drar jag i ett handtag under instrumentbrädan framför mig och bogserlinan släpper från segelflygplanets noskoppling. Några sekunder senare har flygplanet som drog upp oss från marken försvunnit ur synfältet. Ingen motorkraft hjälper oss nu. Vi är ensamma med blåst och moln. Jag hör fartvinden mot segelflygplanets nos, ljuden när reglagen arbetar och mina egna andetag. I övrigt är det tyst. Sjöar, skog och fält under mig, byggnader och broar, vägarna som skär igenom landskapet: allt tycks bundet till en annan värld som också motorflyget tillhör men inte det här planet i ljudlös flykt och inte heller jag. Inte nu." 
Från sidan 7 i Att flyga av poeten, prosaisten och flygentusiasten Maria Küchen. Fler smakebitar HÄR

lördag 20 augusti 2016

Svårt att förstå

Älskade terrorist: 16 år med militanta islamister av Anna Sundberg, född 1971, ifrån Halmstad.  Anna är lite vilsen i tillvaron och söker något. Hon läser religionsvetenskap och arabiska.  Under sina studier i Lund träffar Anna den vackre Walid, islamist från Nordafrika, och kommer i kontakt med islam.Efter ett par veckor har hon gift sig med Walid och börjat studera islam. Hon kommer i kontakt med andra konvertiter - mestadels kvinnor - och de är de mest samvetsgranna utövarna av islam. Naturligtvis anlägger hon också niqab och hijab. Två barn och en bihustru senare har hon upptäckt att Walid varken är bra som far eller äkta man. Hon skiljer sig och träffar genom några väninnor en ny man, Said Arif, och det är en man av ett helt annat slag. Han är äldre, intelligent och seriös och ser alla som inte är muslimer som fiender. Senare visar det sig att han ingår i ett internationellt terroristnätverk. Han är mujahed, d.v.s. en Allahs krigare, som inget högre vill än att dö martyrdöden för att komma till Paradiset. Anna kopplar av allt förnuft och följer Said i vått och torrt. Först flyttar de till en liten by i Georgien alldeles i närheten av Tjetjenien. Där lever de under primitiva förhållanden, men med stor social gemenskap. Kvinnosolidaritet går som en röd tråd genom hela boken. Maten de äter är proteinfattig; toaletten, som är ett hål i golvet, kallas Putin. Anna vet inte riktigt vad Said sysslar med, men hon förstår att det är något farligt. Han träffar sina bröder i bergen. Familjen flyttar till Damaskus och snart blir Said fängslad. Anna och barnen sätts i husarrest och senare fängelse. Under de sju år som Anna och Said inte träffas börjar Anna fundera. Hon och barnen, fyra vid det här laget, har börjat ett nytt liv i Sverige. Hon ser tillbaka på sitt liv och hon förstår riktigt själv vem hon varit. "Min känslor silades genom ett religiöst raster", säger hon. 
Det här är mycket svårt att förstå. Jag undrar ofta hur familjen försörjer sig. Och jag hade gärna velat veta mera om livet när Anna och barnen återvände till Sverige. Det blir ganska summariskt. Var står Anna Sundberg nu? Hon har utbildat sig till lärare och är ansvarig för grundskole- och gymnasienämnden inom Miljöpartiet. Älskade terrorist är skriven tillsammans med journalisten Jesper Huor, som också skrivit böckerna Sista resan till Phnom Penh och I väntan på talibanerna.

fredag 19 augusti 2016

Bokbloggsjerka 19 - 22 augusti


Annikas jerka handlar om skola och lärande den här veckan: Känner du till någon bok i skolmiljö som du kan rekommendera, eller kan du ge exempel på en karaktär som innehar ditt drömyrke eller har du ”bokliga” erfarenheter av lärande på annat sätt?
Svår fråga. Men jag tar fasta på det där med böcker i skolmiljö och lärande. 1.Först en klassiker: Miss Jean Brodies bästa år av Muriel Spark. Om en omtyckt lärarinna och hennes duktiga favoritelever och hur det gick sedan.
2. Om du vågar av Megan Abbott är en väldigt bra roman om en grupp cheerleaders och deras tränare. 
3. En andra klassiker: Jane Eyre  av Charlotte Bron handlar ju både om Jane Eyres egen skolgång och om hennes verksamhet som guvernant.  
4. Den tredje klassikern: Agnes Grey av Anne Brontë handlar om guvernanternas usla förhållanden och deras totala beroende av vilken familj de råkade hamna i.
5. I Vems lilla mössa flyger av Barbro Lindgren undervisar Röden sina motsträviga elever i Kartongskolan och för djupsinniga diskussioner med Farbrornallen. 
6. Klassiker fyra: Det forsømte forår av Hans Scherfig tilldrar sig i hög grad i skolmiljö. Berättelsen börjar med en återträff där alla minns sina klasskamrater och inte minst lärarna. Den lyckliga tiden på svenska.
7. En nygammal klassiker: Stoner av John Williams. Om en universitetslärares liv; från de enkla uppväxtförhållandena till litteraturstudier, ett olyckligt äktenskap och en kort tid av lycka.
8. Klassiker sex. Goodbye, Mr Chips av James Hilton handlar också om en lärares liv. Tror att jag läste den för väldigt länge sedan i något skolsammanhang. Den är också filmad några gånger. 
 

torsdag 18 augusti 2016

Hett i hyllan


Monika: Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
I min hylla har det länge stått en blå utgallrad biblioteksbok med titel och författare i guldbokstäver. Nu råkade jag se att den kommer i ny 
utgåva på Modernista om några dagar. Slutet på historien (The end of the affair) av Graham Greene är dessutom filmad ett par gånger. Författaren själv var nära att få Nobelpriset två gånger. Slutet på historien handlar om ett triangeldrama; en tragisk kärlekshistoria under andra världskriget. Första meningen i boken: "En berättelse har inte början eller slut; man väljer godtyckligt ut det ögonblick i sin erfarenhet, från vilken man vill se tillbaka eller blicka framåt."

onsdag 17 augusti 2016

Annie John

1985 kom den lilla sparsmakade romanen Annie John av Jamaica Kincaid (Elaine Potter Richardson) ut. Alla författarens romaner är tunna till omfånget. Här finns inte ett ord för mycket. Det mesta Jamaica Kincaid skriver handlar om kvinnor och emigration. Så ock Annie John. Den börjar så bra med en liten flicka i en så gott som oupplöslig symbios med sin älskade, vackra mor. Allt gör de tillsammans. Flickan är som en liten glad och lycklig jolle i moderfartygets kölvatten. Men en dag när modern ska köpa klänningstyg bestämmer hon att Annie är för stor att ha samma klänningstyg som sin mor. Flickan förstår ingenting men blir mycket sårad. Modern talar också om att flickan snart kommer att bo för sig själv och ha ett eget hem. Och därmed genomgår dotterns känslor för modern en radikal förändring. Hon blir kritisk och näst intill hatisk. Annie John är intelligent och högpresterande i skolan. Hon förbrukar väninnor i rask takt. Snart vill hon inget högre än att lämna Antigua med allt vad det innebär.  Annie John har självbiografiska inslag. Glaskulorna på omslagsbilden spelar en roll i romanen. Snart kommer Min mors självbiografi på svenska. Det ser jag fram emot.

tisdag 16 augusti 2016

Top ten tuesday

The Broke and the Bookish: This week's topic is: Top Ten Books With X Setting (top ten books set near the beach, top ten book set in boarding school, top ten books set in England, etc)
I decided to talk about books that are set by the sea.

  1. Duras, Marguerite, The Sea Wall. A widowed teacher and her two children live in Vietnam by the Pacific Ocean. To save the crops they have to build a wall against the ocean
  2. Gallay, Claudie, The Breakers. The coastland of Normandie
  3. Winterson, Jeanette, Lighthousekeeping. Salts, the scottish coast - young Silver is sent to live with the blind lighthouse keeper Pew when she has lost her mother. 
  4. Woolf, Virginia, To the lighthouse. A summerhouse in Cornwall
  5. May, Peter, Black house. Isle of Lewis off the coast of northern Scotland
  6. Jansson, Tove,  The Summer book. A grandmother and her grandchild   spend the summer on an island. It´s a wonderful tale about the friendship between an old woman and a very young girl.
  7. Stedman, M L, The light between oceans. A lighthouse keeper and his wife living off the coast of Western Australia raise a baby they rescue from an adrift rowboat.
  8. Murdoch, Iris, The sea, the sea. A man retires from his theatre life an buys a house by the sea to escape his love affairs.
 
  9. du Maurier, Daphne, Jamaica Inn. About unscrupulous men
who run ships aground, kill the sailors and steal the cargo. Of course there is a love story, too. Cornwall.
10. Benchley, Peter, Jaws. A shark attacks men in Amity, a fictional seaside resort town on Long Island, New York. 

måndag 15 augusti 2016

Drabbande

Aldrig trodde jag att jag skulle läsa I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist. Men så råkade jag läsa några sidor mitt i och blev genast fängslad av den sakliga, osentimentala berättarrösten. TM skildrar hur Karin, hans flickvän sedan tio år tillbaka, gravid i åttonde månaden, insjuknar i något som mest påminner om influensa. Snart visar det sig att det är en akut form av leukemi. Barnet föds genom kejsarsnitt. Karin hinner ge henne namnet Livia innan hon dör sex dagar efter barnets födelse. TM ilar mellan neonatalavdelningen och intensivvårdsavdelningen bl. a. med snuttefiltar för att bekanta mor och dotter med varandras dofter. Kroppens fem sinnen ger romanen struktur säger TM i sitt Sommarprogram. De fem sinnena är dödens motsats. Båda föräldraparen stöttar, men ibland blir det kontroverser. TM väjer inte heller för att skildra detta. Naket och ärligt berättar han om allt som händer. Redan ifrån första början av Karins korta sjukdomstid börjar han föra anteckningar om allt som händer och sägs för att kunna berätta för Karin när hon tillfrisknat. Nu fick han ju använda sina anteckningar på helt annat sätt. I sista delen av boken vänder han sig direkt till Karin och berättar hur han och dottern har det. I Sommarprogrammet beskriver han Livia som klok, rolig, lyhörd och empatisk. Hon vet att mamma Karin är död och att det är Karin som namngivit henne. Fyra månader efter Karins död dör TM:s far, Thomas "Malmen" Malmquist, i cancer. Fadern var under många år en färgstark sportjournalist på Expressen. Förhållandet far/son var inte alltid okontroversiellt.
I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv är starkt berörande läsning. Tom Malmquist var i yngre år en lovande ishockeyspelare. Han har också skrivit diktsamlingarna Sudden death och Fader Jord.

söndag 14 augusti 2016

En smakebit på søndag

En smakebit på søndag skulle varit tillbaka idag efter sommaruppehållet. Mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten står för den här läsutmaningen. Vi delger varandra smakbitar av det vi just läser. Enda regeln: No spoilers! Min smakebit kommer ifrån sidorna 11 och 12 i
Alla ger sig av av Wendy Guerra, född 1970 på Kuba. Bokförlaget Tranan 2012
Klicka på titeln så kommer du till förlagets presentation av romanen.
"Min mor har gift sig med en utlänning, en svensk som arbetar på kärnkraftverket. - Fausto, min mors man, är mycket vacker, blond och lång. Han simmar naken, går omkring i bara mässingen, läser tidningen i bara mässingen. Det är alltid samma tidning, den enda med svenska bokstäver. - Vi är de som grannarna skvallrar om. Vi bor i ett elegant område där husen vetter mot havet. Några hus, som vårt som är utlånat till Fausto av staten, vetter mot lagunen. Min mor vill inte att vi fäster oss vid huset, inte vid något annat heller. Vi lever på lån, det är sanningen."

lördag 13 augusti 2016

Sträckläsning

Jag var mycket förtjust i Åsa Nilsonnes Smärtbäraren. När jag nu springer förbi En passande död på bokbussen åker den med hem. Jag fastnade omedelbart och det blev sträckläsning. Välskrivet och mycket intressant ur många synvinklar. Och så spännande! Lina är psykolog; välutbildad, välfungerande; änka med dottern Antonia på andra sidan jordklotet. När Lina märker att hennes hjärna spelar henne ovälkomna spratt drar hon öronen åt sig. Hon har sett sin mor dö en död i förnedring i Alzheimers sjukdom. Sjukvården bekräftar att Lina börjar bli dement. Genast börjar hon planera. Hon vill vara den som har kontrollen. Hon ordnar sina papper; hon städar och kastar saker allt medan hon trappar ner sin egen verksamhet. Lina är mycket rationell. Inget känslopjunk här inte. Det är lätt eftersom dottern finns på håll och enda vännen Els - Marie alltid respekterat Linas integritet. En f. d. studiekamrat kontaktar henne och berättar om en ny behandling som skulle passa bra att testa på henne. Lina tackar förstås ja. En annan bekantskap hjälper henne med juridiken, vilket visar sig vara en klok åtgärd. Det fanns en del som läkemedelsföretaget glömt att tala om för henne. Läsaren biter på naglarna. Har Lina lagt sin tidigare planering på hyllan? Berättelsen tar ett flertal oväntade vändningar och in i det sista är utgången oviss. En passande död får en att fundera på många frågor om liv och död. Skickligt, Åsa Nilsonne!

fredag 12 augusti 2016

Bokbloggsjerka 12 - 15 augusti

Annikas Bokbloggsjerka 12 - 15 augusti. Tema skämskudde: Finns det en karaktär som du tycker är pinsam på ett eller annat sätt men som du ändå inte kan undgå att läsa mer om? Vem i så fall? Om du inte kommer på en karaktär så kanske du ändå har läst en bok som du upplevde vara i pinsammaste laget? Berätta, och du vet ju att det endast är fantasin som sätter gränser! Annica själv gillar inte Dolda kameran och Christopher Silfverbielke (Butler & Öhrlund) och det gör verkligen inte jag heller. En person som är pinsam, men som jag inte kan undgå att läsa om är Donald Trump. Men det är ju lite en fråga om information också.
En bok som jag nyligen försökte läsa men som jag lade ifrån mig för att jag tyckte att den var alltigenom pinsam var En liten smula underbar av Dawn French. Jag hittade inte en enda intressant person. Det var bara för mycket av allting. Pinsamt! Jag gillar förresten inte TV - serien Ett Herrans liv heller (där Dawn French spelar präst) och tyckte att det var väldigt tråkigt när den fick ersätta min favoritserie Keeping up appearances med den underbara Mrs Bucket som är så energigivande och får mig på gott humör för natten.

Missa inte!

Anna Karenina från 2012 med Keira Knightley i huvudrollen. Jude Law spelar Alexei Karenin. SvT 2 kl 21.45

torsdag 11 augusti 2016

Hett i hyllan

Monika: Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
Oliver Goldsmith (1728 - 1774) föddes som andre son till en irländsk präst. Han studerade vid Trinity College i Dublin och sedan i Edinburgh, där han läste medicin. Goldsmith reste mycket i Europa och försörjde sig som skribent, kirurg och vaktmästare. Hans ekonomi gick från bad till worse. Det var gode vännen Samuel Johnson som tyckte att han skulle sälja ett manuskript. Det gjorde Goldsmith. 60 £ fick han för The Vicar of Wakefield (1766), som numera är en klassiker. Den kallas ibland den första borgerliga familjeromanen. Huvudperson är den älskvärde dr Primrose som lever ett harmoniskt stilla liv med sin familj. Mitt loppisfynd är en av titlarna i serien Nelson Classics. Den har alltför länge stått oläst i hyllan. Men det känns väldigt trevligt att ha den där.

onsdag 10 augusti 2016

Japansk feminism


 
Inte visste jag att Ellen Key (1849 - 1926) hade  - och har  - stor betydelse för feminismen i Japan.  Ellen Key skulle ha fyllt 90 i år.  Monica  Braw skrev en understreckare i måndagens SvD om Ellen Key och hennes japanska översättare och förespråkare, Hiratsuka Raicho (1886 - 1971), dotter till en samuraj och pappas flicka ända tills hon blev besvärlig tonåring. Modern sa aldrig emot fadern, men ställde i tysthet upp för sin dotter. Hiratsuka Raicho gick helt och hållet sin egen väg och gick trots faderns motstånd på Japans kvinnohögskola. Hon läste europeiska författare, bl. a. Strindberg, hon gick skrivarskola och var med om att starta tidskriften Seito (vilket betyder ungefär blåstrumpa). "Kärleken och äktenskapet" var den första av Keys böcker som översattes. Sedan kom Barnets århundrade. Dessa båda titlar är fortfarande aktuella i Japan. Liksom Ellen Key var Raicho fredsaktivist. Under andra världskriget flyttade hon ut på landet och ägnade sig åt kooperation och närodlat. I Japanska kvinnor under tusen år av Monica Braw finns ett kapitel om Hiratsuka Raicho.
Läs hela understreckaren HÄR!

tisdag 9 augusti 2016

Top ten Tuesday

August 9: Top Ten Tuesday REWIND -- go back and do a topic you missed over the years or recently or a topic you really want to revisit -- I've made a handy spreadsheet to help (currently in the process of finishing it). My choice:
Top ten most favourite books I´ve read since I started blogging
  1. Sem - Sandberg, Steve. The Emperor of lies
  2. Seethaler, Robert, A whole life
  3. Hearn, Lian, Over the nightingale´s floor
 
  4. Toole, John Kennedy, A confederacy of dunces
  5. Sorokin, Vladimir, Snöstormen
  6. Stendhal, The red and the black


  7. Kawabata, Yasunari,  Snow country
  8. Bannerhed, Tomas, The Ravens

  9. Uusma, Bea, The Expedition
10. Henry David Thoreau, Walden