tisdag 10 december 2019

Vecka 50: Litteraturpristagare


Ugglan och Boken:
"Idag, den 10 december, är det Nobeldagen, vilket har inspirerat till ämnet för veckans tisdagstrio: "Litteraturpristagare". Men trion behöver inte alls handla om just Nobelpriset, utan vilka litteraturpristagare som helst går bra.Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips. 

Då ska jag ta tillfället i akt att utdela Nobelpris i litteratur  till tre författare som borde ha fått det för länge sedan.

1. Thomas Hardy, 1840 - 1928, född i Bockhampton i Dorset, ett landskap han senare gjorde till Wessex. Att han skulle få Nobelpriset tyckte  Erik Axel Karlfeldt och Anders Österling också med motiveringen att TH skildrade engelskt liv och lynne. Det gjorde han i noveller, romaner, lyrik och dramatik. Hans romaner är ofta ödesmättade medan humorn kommer fram i novellerna, i t. ex. En grupp förnäma damer. En ska inte heller glömma musikens betydelse för Thomas Hardy. Samtida i Sverige var Selma Lagerlöf. Tess of the d'Urbervilles, kom rentav ut samma år som Gösta Berlings saga, 1891. Han utbildade sig till arkitekt men skrivandet tog överhanden. Min favoritroman är Heden, även utgiven under titeln Hemkomsten. Denna klassiker från 1878 inleds så här: “A Saturday afternoon in November was approaching the time of twilight, and the vast tract of unenclosed wild known as Egdon Heath embrowned itself moment by moment”. Egdon Heath är romanens verkliga huvudkaraktär. Thomas Hardy frambesvärjer ett magiskt, uråldrigt landskap fullt av liv. 


2. Amoz Oz (1939 - 2018). En berättelse om kärlek och mörker, 2005, är titeln på  hans självbiografiska roman om uppväxten i Jerusalem, flytten till Palestina och moderns självmord när sonen var 12 år. Oz arbetade för en fredlig lösning i Israel - Palestina - konflikten. Jag var mycket förtjust i den här sympatiska romanen som också är en släktkrönika. Novellsamlingen Vänner emellan har gått som radioföljetong. Om titelnovellen skrev jag SÅ HÄR.
Föreläsning i Malmö
3. Margaret Atwood, född 1939 i Ontario. Här har Akademien chansen att bättra sig. En så otroligt mångsidig författare borde uppmärksammas. Hon skriver prosa, lyrik , dramatik och essäer. Hennes dystopiska framtidromaner uppmärksammas av vetenskapsmän. Därtill är hon en generös och intressant föredragshållare. Jag har läst ett flertal romaner av henne och också lyrik.
Den senast lästa romanen Hag - Seed, bygger på Shakespeares Stormen.  Tjänarinnans berättelse har jag både läst och sett tidigare

21 kommentarer:

 1. Det var en rolig tolkning av ämnet. Och visst har Akademien missat en del självklara pristagare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det kan en verkligen säga. men det är säkert inte så lätt att välja

   Radera
 2. Jag har inte läst någon av dessa så jag vet inte.

  SvaraRadera
 3. Jättebra vinkling du har. Och bra för mig att bli påmind om Amos Oz som jag tror att jag har läst en bok av (!) och Thomas Hardy är ett oläst blad för mig så där har jag också något att bita i. Det är bara att hoppas att Margaret Atwood får priset innan det är för sent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. några flera Amos Oz hade behövts i världen. Thomas Hardy var nära att få priset en gång

   Radera
 4. Margaret Atwood har jag läst någon bok av, som jag inte alls gillade. Hon ska få en chans till är det tänkt, med Oryx och Crake tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hon har många strängar på sin lyra och behärskar många olika stilar.

   Radera
 5. Kul tolkning! Har bara läst Judas av Oz, men tyckte att den var fantastisk. Hardy har jag faktiskt inte läst, men jag MÅSTE; har sparat ner massa titlar på Storytel. Tjänarinnans berättelse var ju helt fantastisk, men det är nog det enda jag har läst av Atwood, tror jag. Har nog några titlar i hyllan på vänt i hyllan i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Judas står på min läslista. många av Hardys romaner är filmade också. han var också mångsidig

   Radera
 6. Atwood vill jag läsa mer av!

  SvaraRadera
  Svar
  1. hon är verkligen läsvärd. inte säkert att en gillar allt

   Radera
 7. Precid den boken av Amos Oz började jag på men efter halva boken tog det bara stop så den blev aldrig utläst. Kanske jag borde prova igen. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. kanske att du skulle göra det. det händer ju att en träffar på böcker vid fel tillfälle

   Radera
 8. Har läst någon bok av Atwood och har fler i hyllan. Tack för tipsen.

  SvaraRadera
 9. Vill läsa något av Atwood någon gång :)

  SvaraRadera
 10. Margaret Atwood och Amos Oz har jag läst men Thomas Hardy vill jag prova på.

  SvaraRadera