måndag 16 december 2019

Authors & Characters: Erik

Lyrans Authors & Characters gäller idag namnet Erik. Det går bra att vända och vrida efter behag.
Erik Johan Stagnelius, diktaren som var son till biskop Magnus Stagnelius i Kalmar och granne med kaos. Trots att Erik Johan Stagnelius liv blev så kort efterlämnade han en ansenlig litterär kvarlåtenskap. Han var ingen lycklig människa men när det gällde skrivandet fanns ingen osäkerhet. EJS samlade dikter finns i fem pocketband.


Maj Sara Johanna Berglund, född Olausson, har  ingått äktenskap med fabrikör Tomas Berglund, som är frånskild och nästan dubbelt så gammal som hon. Och det är inte den hon ville ha, men han råkade ju bli far till hennes barn. Maj är tjugo år och hon har svårt att finna sig tillrätta i graviditeten. Maj tänker mycket på sin stora kärlek, Erik, och på sin egen familj som hon tappat kontakten med. Ofta skriver hon brev i tankarna och längtar efter sin mamma. Maj är mycket ensam och har ingen att tala med eller få råd av. Hon och mannen känner inte varandra egentligen.

4 kommentarer:

  1. hade inte koll på vad Stagnelius heter i efternamn

    SvaraRadera
  2. Erik Johan förnamnet. men mestadels kallades han ju bara Stagnelius i skolan

    SvaraRadera
  3. Romanerna om Maj älskar jag. Stagnelius är jag pinsamt obekant med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag tyckte mycket om Kristina Sandbergs trilogi. kan inte så väldigt mycket om Stagnelius heller, men något har jag läst. en tragisk gestalt

      Radera