torsdag 27 augusti 2020

Åtta steg mot avgrunden

Åtta steg mot avgrunden. Vårt framtida liv på jorden av Jonathan Jeppsson, klimatjournalist på Aftonbladet. Engagerat och med stora kunskaper redogör han för vad som kommer att hända under de närmaste åttio åren vad det gäller klimatet. Somligt har nämligen redan nu gått för långt, det vill säga nått sin tipping point från vilken det inte finns någon återvändo. Annat är på god väg. Välstånd hänger ihop med ekologiskt avtryck. Är vi bereda att i decennier dra ner på standarden och ekonomin. Obevekligt och metodiskt går han igenom punkt för punkt av koldioxidutsläpp, issmältning, bränder, översvämningar, stormar, hetta, torka och golfströmmens försvagning; det senare kan vara århundradets svarta svan. En svart svan är en avgörande händelse i stil med berlinmuren och tvillingtornen; en avgörande händelse helt enkelt. 2050 kan vi ha 20 miljoner klimatflyktingar, menar Jonathan Jeppsson. Kylan i norra Amerika, bränderna i Kalifornien och översvämningarna i Japan hänger ihop med issmältningen i Arktis. Vid sekelskiftet kommer det att finnas några tempererade zoner nära polarområdena som klarat sig bäst; Tasmanien, delar av Kanada och Ryssland, men allra bäst är Grönland. Metanhydrat är ett begrepp bland många andra jag inte stött på tidigare. Det handlar om is som kan fatta eld och är en åtråvärd energikälla. När regnskogarna i Amazonas skövlas stiger värmen, molnen drar sig tillbaka och det blir syrebrist. Det talas om det nuvarandes tyranni. Redan i slutet av 1800 - talet påpekade Svante Arrhenius att istiderna berodde på koldioxidsvängningarna i atmosfären. Så det är inget nytt för mänskligheten. Men det "kostar" för mycket att göra något radikalt. Alla vet, men problemet är för stort. Filosofin har nått sin tipping point. Vi kan inte tänka oss hur det blir "sedan". Jonathan Jeppssons bok är oerhört faktaspäckad och helt oillustrerad. Men han har lätt för att förklara begrepp och sammanhang och räknar med en intresserad läsare. Parallellt med de åtta stegen berättas historien om tornseglarna krympande skara i föräldrahemmet i Algutstorp samt om katastrofen med den yngre brodern. Och om familjen som var en helt vanlig familj som lever ett helt vanligt liv. " En familj som levde så nära klippkanten, utan att ana det." 

Klimathotet är globalt. Alla lever nära klippkanten. Och vet.

På biblioteket är Åtta steg mot avgrunden placerad på avdelningen Uhd - Antropogena klimatförändringar; det vill säga klimatförändringar förorsakade av människan. 

Titel: Åtta steg mot avgrunden: vårt framtida liv på planeten

Författare: Jonathan Jeppsson

Förlag: Ordfront

Tryckår: 2020

Antal sidor: 334

4 kommentarer:

  1. Ja, kuslig läsning. Verkligen. Har en stående förundran över att inte allt fokus ligger på detta. Är ju grundorsaken till så mycket problem som konstigt nog inte kopplas ihop med det. Har du läst Erika Bjerströms Klimatkrisens Sverige?

    SvaraRadera
    Svar
    1. nej, det har jag inte, men jag reserverar den på bibl

      Radera