måndag 1 januari 2018

Vi skola nästan alla dö

Albert Bonniers förlag
Årets första bok blir en liten charmerande, rolig och totalt osentimental bok om städning. Och inte vilken städning som helst utan Döstädning: ingen sorglig historia av Margareta Magnusson, någonstans mellan 80 och 100. Den har även blivit en internationell bestsäljare med titeln The Gentle Art of Swedish Death Cleaning. På baksidan av boken finns ett citat ur en intervju med Leonard Cohen i The New Yorker. "Att ställa sitt hus och sitt hem i ordning, om du kan, är en otroligt tillfredsställande sysselsättning - och fördelarna därav är ovärderliga."
Författaren har många kloka råd att dela med sig av. Hon har erfarenhet utav att städa efter sin man, sin svärmor och sin far. Hon går systematiskt tillväga och börjar med kläderna. Det är inte frågan om att ha många kläder i sin garderob. Det ska vara rätt kläder. Behålla, kasta, ge bort. Hon frågar vänner och bekanta vad de skulle vilja ha. Det gäller även husgeråd och redskap. Vind, källare och förråd ska inte glömmas bort. Margareta Magnusson har fem barn. De saker hon tror att det kan bli väsen om säljer hon och låter pengarna ingå i arvet. Det var lättare på vikingatiden, tycker hon, när det skickades många föremål med de döda. Kvinnor har i alla tider döstädat men det är inte någon sysselsättning som hamnat i rampljuset. En ska se till att ha tid på sig. Själv flyttade hon ifrån ett rymligt hus på västkusten till en tvårummare i Stockholm, så då blev det ju en kombinerad dö - och flyttstädning. Det hon verkligen saknade är trädgården, men då har hon istället en balkong som hon odlat upp. Och hon hjälper till i husets trädgårdsgrupp som sköter växtligheten på innergården. Döstädning är verkligen inte en bok bara för dem som befinner sig mellan 80 och 100. Tvärtom. Det är en sak att begrunda långt tidigare. Om en vill ha lite ordning och reda i sitt hem, vill säga.

10 kommentarer:

  1. Prylbanta. Det skulle nog många må bra av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. just det. det är precis det det rör sig om!

      Radera
  2. Maken läste denna i går, började slänga massa papper... jag har inte läst än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. haha, han fattade galoppen! jag stirrade generat på mitt överbelamrade skrivbord, men tänkte att en ju ska börja med kläderna...

      Radera
    2. (svärdottern hjälpte mig rensa bland kläder får något år sedan)

      Radera
    3. det är bra att be om hjälp med råd och dåd, säger Margareta Magnusson

      Radera
  3. Jag vill gärna läsa den. Gillar ordning och reda, tycker om att städa och sortera. Har städat efter mormor och svärmor - och det var ENORMA mängder, ren samlarmani kan jag säga. Kändes skönt att rensa ut och det året (2009) bestämde jag mig för att inte lämna kvar ett hem proppfullt av bra-att-ha-grejer...

    SvaraRadera
    Svar
    1. har en rensat ut efter någon har en respekt för arbetet med en massa saker en måste ta ställning till

      Radera
  4. Eftersom jag med varm hand överlämnar mina ägodelar till eftervärlden, har jag ingen längtan att läsa boken. Jag slänger och sorterar för min egen skull, men varför skulle jag ödsla tid på att städa mer än så, när jag kan använda tiden till att läsa?
    Men din rubrik fick mig att minnas Aino Kuusinens bok med samma titel. Skulle vara roligt att läsa om den - jag tyckte om den då, för en evighet sedan, men frågan är om jag skulle göra det i dag.
    Margaretha

    SvaraRadera
  5. jag tog mig friheten att låna titeln, trots att Döstädning inte bara gäller just det. eftersom jag vet vad det innebär att ta hand om efterlämnad kvarlåtenskap tänker att jag kan bespara barnen en del arbete. men som du säger, så kan det vara bra att slänga och sortera för egen del också. tid för läsning är väldigt viktigt.

    SvaraRadera