fredag 22 februari 2013

Danmarks svar på Strindberg

I tidskriften Axess 2012:9 påminner Knut Ahnlund om den danske författaren Gustav Wied
(1958 - 1914), samtida med Strindberg. De träffades till och med under Strindbergs och Siri von Essens vistelse i Danmark. 
Liksom Strindberg hade Wied skådespelardrömmar. Liksom Strindberg väckte han uppståndelse med att ta avstånd från kyrkan och prästerskapet. Liksom Strindberg anklagades han för osedlighet. Det stormade runt honom hela tiden. Han skrev Ungdomshistorier, tjugofem sammanhängande noveller, som visade likheter med Tjänstekvinnans son; han skrev dramatik och av hans romaner är det Livets ondska som är mest känd i Sverige.
Ahnlund berättar om hur kyrkoherden i Gustav Vasa församling Hans Emil Hallberg, förde en kamp mot Wieds skabrösa pjäs 2x2 = 5.utan att för den skull nämna Wieds namn.
"Kyrkoherden Hallberg var i övrigt en liberal, ja en radikal präst", avslutar Ahnlund.
Han tycker sig veta eftersom Hans Emil Hallberg var hans morfar.

Gustav Wied behandlas styvmoderligt i lexikon och litteraturhistorier.
Inte ens Wikipedia har så mycket att säga.
Man blir lite nyfiken på bråkstaken Wied, som enligt Ahnlund är mycket läsvärd. 
Livets ondska finns åtminstone i det lokala bibliotekets magasin. Ännu så länge.


4 kommentarer:

  1. Jag kikade genast in på mitt lokala bibliotek. Illa var det där- inte en enda bok av Wied... Nu har jag en del av hans böcker i hyllorna här hemma (på danska) men jag blir förvånad över att han är så styvmoderligt behandlad här i Sverige. (Det räcker ju med att jämföra svenskt och danskt wikipedia.. så kan man se. Det säger allt. Illa, illa. Nu ska jag leta fram det jag har- och du ska ha tack för ditt inspirerande inlägg.

    SvaraRadera
  2. ibland blir man förvånad, Ingrid. de nordiska länderna borde ägna mer uppmärksamhet åt varandras litteratur i största allmänhet.

    ja, Hannele, Gustav Wied är klart intressant. inte minst för sin vänskap med Strindberg. de är ju till och med lite lika varandra

    SvaraRadera
  3. Ahnlund har skrevet en meget fin bog om Wied: Den unge Gustav Wied som udkom på dansk 1964...Man bliver aldrig färdig med Wied - eller med Strindberg...

    SvaraRadera