måndag 4 juni 2018

Tematrio - Sommarböcker

Lyrans tematrio:
Den senaste veckan har det väl odiskutabelt varit sommar och temat denna vecka är helt enkelt berättelser som utspelar sig på sommaren. En extra guldstjärna får ni om ni dessutom berättar om böcker som har ordet sommar i titeln.

1. Augustenbad en sommar av Annelie Jordahl
I slutet av 1890 - talet kommer Andreas Öman, poet,  till Augustenbad, en kurort i Södermanland. Där väntar doktor Liljedahl som ordinerar sittbad i sexgradigt vatten som bot mot den förgiftningssjukdom som drabbat Öman och som äventyrar hjärnan. Öman bestämmer sig för att avslöja kvacksalveriet.
2. Sommar med systrarna von Sydow av systrarna Ebba och Amy von Sydow. Ebba bor i Sverige och Amy bor i USA. Tillsammans har de satt ihop denna kokbok på fint papper; med många bilder på dem själva, användbara recept och små anekdoter. De har knåpat ihop boken på Marstrand där de träffas om somrarna. Mamma Helens  grötbröd har jag bakat många gånger.
3. Sommar - Bilder av prat. Av Cecilia Hallin och Bibi Rödöö.
Cecilia Hallin har lyssnat på massor av sommarpratare i arkiven. Under lyssnandet dök det upp bilder i hennes huvud; bilder som hon sedan gjort verklighet av. Här berättas om upprinnelsen till det hela.
Ett 40-tal sommarpratare porträtteras med fantastiska bilder. Mark Levengood får sitta i en fågelholk; Lena Andersson i burka fångar en intressant mans intresse. Hennes berättelse är hilarious!

6 kommentarer:

 1. sexgradigt vatten... låter inte somrigt

  SvaraRadera
 2. Sexgradigt vatten... brrr! Håller med Hannele här ovan. ;)

  SvaraRadera
 3. Känner inte till någon av de här böckerna. Tack för tips!

  SvaraRadera
 4. Augustenbad en sommar låter som intressant läsning.

  SvaraRadera
 5. Cecilia Hallin lät oväntat intressant!

  SvaraRadera