onsdag 20 juni 2018

Dagens kulturella VM - spaning - Saudiarabien


enligt O skriver att Saudiarabien idag spelar sin andra match i VM och att det efter brakförlusten mot Ryssland med 0 - 5 gäller det att vinna eller försvinna. Och jag har läst att förlusten har lett till en massa rabalder i hemlandet och tre syndabckar har utsetts och fått göra straffträning.
 
"Den saudiska kulturen är i hög grad knuten till islam, som sätter sin prägel på hela samhället. Bildkonsten domineras av geometriska och abstrakta mönster och av kalligrafi (skönskrift). Musik och poesi har ofta rötter i den ökenbaserade beduinkulturen." Landguiden. Utrikespolitiska institutet.

Affärskultur. Saudierna föredrar fysiska möten och telefon framför e-mail. Möten avbryts ibland för bönepaus. Man hälsar genom att ta i hand.  En man tar inte en kvinna i hand (om inte kvinnan tar initiativet).  Klädkod:  För män gäller kostym och slips. Utomhus klär sig kvinnor i en lång svart skjorta ”abaya” med slöja i tunt tyg som bärs över den vanliga klädseln.  Allt tar lång tid och betalningen dröjer ofta. En saudier kan stå mycket nära och kroppskontakt är vanligare än i Nordeuropa. Män kan gå hand i hand eller lägger armen om den de talar med. Källa: Ur "Oskrivna regler" (2003) från Industrilitteratur och Business Sweden i Saudiarabien
 
Saud (Al Saud) är den släkt som givit namn åt Saudiarabien och som utgör dess kungahus. Muhammed ibn Saud (död 1765) brukar ses som dess första överhuvud. Nuvarande kung är Salam bil Abdul Assiz av ätten Saud, född 1935, tillträdde som kung 2015.
 
16 januari 2018 visades den första offentliga filmen i Saudiarabien på 35 år. Förbudet mot biografer slopades i december 2017. Den första familjen som visades var en animerad barnfilm, The emoji movie.

Medinas juvel av journalisten Sherry Jones är en omstridd bok som handlar om Aisha, som lovades bort som hustru till Muhammed redan som sexåring. Kritikerna menade att boken var ren chick - lit och att den förlöjligade muslimer. Random House ställde in utgivningen, men kritiserades av Salman Rushdie för censur på grund av rädsla.
Usama bin Ladin föddes i Riyadh i Saudiarabien 1957. Han var religiös wahhabit och trodde att sharialagarna skulle ställa allt tillrätta i den muslimska världen. Han förespråkade jihad för att hämnas oförrätter som begåtts mot muslimer i USA och andra icke - muslimska länder. Han ville lägga ner staten Israel och var även antisemit. Det har skrivits mängder av böcker om bin Ladin men jag valde en som står på avd för statskunskap på bibl. skriven av journalisten Roland Jacquard

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar