onsdag 27 juni 2018

Dagens kulturella VM - spaning - Serbien. Tillägg

Jag skrev tidigare i en kommentar till enligt O att jag hade en bok i bakhuvudet rörande Serbien som jag inte kunde minnas varken titel eller författare på. Men - jag mindes att jag skrivit om den tidigt i denna bloggs tillvaro så jag kunde gå bakvägen, så att säga. 29 december 2009, när bloggen var fem månader gammal, hade jag skrivit om den efter att ha sträckläst. När jag väl identifierat boken hittade jag den ganska omgående i min bokhylla dessutom. Jodå, det finns en viss metod i galenskapen! 
I förordet till The Dawning av Milka Bajic Poderegin står det så här: "The Dawning is one of those rare novels in Serbian literature which succeed in describing the life of the population under the Turkish Empire without being burdened by religious and nationalistic prejudices anicent conflicts."
Romanen tilldrar sig i Plevljev från mitten av 1800 - talet och fram till första världskrigets utbrott. Man följer en familj i tre generationer i livets alla lägen; födelse och död; vardag och söcken; medgång och motgång. Inte minst är det kvinnornas situation som skildras.

2 kommentarer:

  1. Spännande! En helt okänd bok för mig.

    SvaraRadera
  2. Vindskyffet av Danilo Kiš, han är serbisk författare, skriver om skrivandet, om skrivandets vånda:
    https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2017/01/vindskyffet-av-danilo-kis.html

    SvaraRadera