tisdag 19 juni 2018

Dagens kulturella VM - spaning - Colombia

enligt O
Dagens kulturella spaning gäller Colombia. Enligt O har tagit hand om alla de kända författarna, så jag försöker värka fram något annat. 

En känd konstnär känner jag i alla fall till och det är Fernando Botero som föddes i Medallin 1932. Han har gjort sig känd för sina bilder av runda människor och djur som dansar, sitter eller ligger. Utanför biblioteket i Kävlinge finns en bronsskulptur Dockan som köptes in 1980. Utanför Kappahl i Mölndal finns skulpturen Naked Lady. En blir glad utav de färgrika bilderna.
Lånad bild
Colombias kaffelandskap eller Kaffets triangel är ett kaffeodlande kulturlandskap i Colombia som sedan 2011 har världarvsstatus.
Cafe Quimbaya
Flätade korgar och hattar tillverkas i Colombia. Korgarna är ibland så hårt flätade att en kan ha vatten i dem. Kaffeplockarna använder både hattarna och korgarna. Ponchon är ett vanligt plagg som passar klimatet här.

Cumbia heter nationaldansen och man har ocksågjort en egen form av salsan.

James Siegel, Omvägar handlar om ett barnlöst par, Paul och Johanna, som åker till Colombia för att adoptera en liten flicka. Men de råkar i händerna på gerillan, drogas ner och förs till en avlägset belägen gård. Där blir de vittne till mord och våld och Paul ställs inför ett ultimatum som egentligen inte ger honom något val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar