torsdag 21 juni 2018

Dagens kulturella VM - spaning - Peru

enligt O: "Mer Sydamerika och nej, som konstaterat är det inte min del av världen. Jag läser lite från världsdelen, ser ingen film därifrån och har aldrig rest dit." 
Nej, så vidare mycket latinamerikanskt har jag inte heller läst. Men i min hylla hittar jag Latinamerikansk berättarkonst. Nittonhundratalsprosa i urval av Artur Lundkvist. En delfinbok. 1964. Där finns en novell av César Vallejo som heter Vax. Den handlar om spel och droger. Annars är Vallejo mest känd för sin lyrik. Vallejo föddes i en småstad i norra Peru. Han är mestis och den klyvnaden ekar också i hans verk.
Michael Bond, Kalla mig Paddington: den första boken om björnen från Peru.
Paddington har bott hos sin tant Lucy i Peru, men nu har hon flyttat in på ett pensionat för gamla björnar. Paddington åker som fripassagerare i en livbåt på ett fartyg till London. Där hittar familjen Brown honom på Paddington Station (där Paddington nu står staty) och tar med sig björnen hem.

Alfredo Bryce Echenique har skrivit många romaner och noveller. Han föddes i Lima i en rik överklass, som han sedan gycklar med i sina romaner. Medelklassen hånas också för sinsträvan  efterlikna överklassen. Min älskades trädgård handlar om en ung man som blir kär i en dubbelt så gammal kvinna
På den utmärkta sidan Musikinstrument hittar jag en bild av det peruanska nationalinstrumentet charango. Där kan en också hitta historik och anvisningar om hur en använder instrumentet. Charangon är släkt med lutan.

8 kommentarer:

 1. bra jobbat! Peru, glömt björnen... jag har i alla en kompis från Peru

  SvaraRadera
  Svar
  1. Artur Lundkvists bok har jag nog i bokhyllan

   Radera
  2. (jag har glömt bort varför min peruanska kompis är med i Finska Språkets Vänner... hen kom hit genom Ryssland)

   Radera
  3. kul med kompis från Peru som gillar finska. Artur Lundkvist hade näsa för ny litteratur

   Radera
 2. Svar
  1. tror inte att det är Flammentantz, men busken har buskat till sig så kolossalt ett en inte kommer i närheten så en kan se om det möjligen finns kvar någon namnlapp

   Radera
 3. Just det, Paddington är ju från Peru. En barndomsfavorit som mina barn aldrig fastnade för tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jo, det gjorde nog åtminstone den äldste. jag gillar honom fortfarande

   Radera