måndag 11 juni 2018

Tematrio - Trilogier

Lyran
Många saker blir bättre om de kommer i plural och en hel del romantrilogier tillhör de allra bästa böcker jag läst. Berätta om tre minnesvärda trilogier!

Lyran tog själv hand om Kristin Lavransdotter och Maj som hade varit två av mina självklara val, men jag får tänka efter en stund och komma på några andra trilogier.
1.  Jón Kalman Stefánssons trilogi om Pojken; Himmel och helvete, Änglarnas sorg och Människohjärtat. Köpingen, som i verkligheten lär vara Isafjördurär en liten ort på Island som ligger nära havet och vid foten av fjället. I ett fiskeläge strax intill bor den faderlöse Pojken medan  mor och syster bor på andra sidan berget.Tre fantastiska romaner som redan känns som klassiker.
2. Chinua Achebe (1930 - 2013) är i Sverige  mest känd för sin roman Allt går sönder (Things fall apart); första delen i en trilogi. Andra delen, Inte längre hemma (No longer at Ease) kom ut redan 1960 men kom först 2014 ut på svenska i översättning av Hans Berggren på Bokförlaget Tranan.
Tredje delen, Guds pil (The Arrow of God) kom 2015.

3. David Peaces Tokyo - trilogi. I samtliga sina romaner utgår David Peace från verkliga händelser, i "Tokyo år noll" från det ganska okända fallet Kodaira, en man som 1946 våldtog och mördade flera kvinnor. Sina två andra böcker bygger han på mer kända händelser: massakern på Teikokubanken 1948, då en man utgav sig för att vara läkare och förgiftade 16 bankanställda Ockuperad stad, samt det ouppklarade fallet med direktören för Japans statliga järnväg, vars kropp hittades på ett järnvägsspår. 

6 kommentarer:

 1. inte tänkt Achebe som trilogi, de andra okända

  SvaraRadera
  Svar
  1. jo, men jag tror att den brukar benämnas serie

   Radera
 2. Trilogin om Pojken har jag i bokhyllan så den skall läsas. Tack för övriga tips också. Verkar intressanta.

  SvaraRadera
 3. Jón Kalman Stefánssons trilogi kanske man skulle läsa. Tack för tips!

  SvaraRadera
 4. Stefánssons böcker är bra men inte helt lättlästa.

  SvaraRadera