tisdag 16 november 2021

Tisdagstrion v. 46 2021: Vägar, broar och tunnlar


Ugglan & Bokens tisdagstrio v. 46 handlar om  Vägar, broar och tunnlar

Helena tog en av varje. Det gör jag också.

1. Broarna av Sebastian Johans. Nominerad till Nordiska rådets pris 2021. Han fick det inte men bara nomineringen är ju hedrande för en debutant. Den handlar om åländsk emigration till Amerika i början av 1900 - talet.

2. Den gröna vägen av Anne Enright. En irländsk författare som jag gillar jättemycket. Romanen handlar om relationerna i familjen Madigan.  Rosaleen Madigan är den förfärliga och underbara modern som är en kvinnlig kung Lear. Constance, Rosaleens äldsta barn, är en empatisk, stressad hemmafru som ska räcka till för alla. Hanna är skådespelerska med alkoholproblem; Dan är misslyckad präst som flyttat till New York och Emmett är en i grunden ganska kylig människa som är läkare i biståndsarbete.

3. Amulett av Kazu Kibuishi. Del 1 har titeln Stenväktaren. Yngsta barnbarnet gillade denna jättemycket medan mormor tycker att den är ganska hemsk.    Amulett är full av onomatopoetiska ljud som Iiii, Swisch, Öngh, Ksch, Badoom, Vrom, Aagh, Wäpp, Sjoff, Szzt, Katjong, Donk, Swosh, Vack, Vrrr, Kssch. En del är faktiskt riktigt svåra att uttala! Skrapare är underjordiska blodtörstiga varelser som klär väggarna i den tunnel barnen i boken måste passera med hjälp av ett båtliknande flygplan som kallas Albatrossen.

26 kommentarer:

  1. Om jag någon gång kommer tillbaka till Irland så ska jag banne mig läsa Enrights bok! Kanske kan den till och med bli läst utan att vara på plats.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enright är alltid läsvärd. även utan resa

      Radera
  2. Anne Enright vill jag gärna läsa något av - både den här och Actress är jag sugen på. Broarna måste jag också kolla upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, du ska absolut läsa Enright! Broarna är också läsvärd. en annorlunda emigrantroman

      Radera
  3. Vill läsa Broarna, för att jag tycker det är spännande med utvandringen till Amerika, men vill också läsa om familjen i Den gröna vägen. Tack för tipsen! Amulett har jag läst för mina barn. Bra story och fina bilder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Broarna är en lite annorlunda emigrantroman. Enright rekommenderas också. jag tycker att det är roligt att ta del av barnbarnens läsning

      Radera
    2. det är kul att läsa med barn, ser fram emot att läsa ihop med livets efterrätt... men om tio år eller så :)

      Radera
    3. det kan du verkligen göra. det är så roligt och givande. de är så kloka och oförstörda

      Radera
  4. Broarna blir jag nyfiken på. Och det har funnits ett flygplan som kallades Albatross D. https://sv.wikipedia.org/wiki/Albatros_D

    SvaraRadera
  5. Men vilken härlig blandning!

    SvaraRadera
  6. Ja men Amulett har jag läst. Bra serie.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, jag förstod det. det lilla barnbarnet gillade skarpt

      Radera
  7. Jag tror att barn kan läsa/höra en historia och inte ta så illa vid sig som vi vuxna gör. Jag älskade ju Bröderna Grimms sagor som barn, men det berodde kanske på att jag inte förstod att det handlade om folk som sålde sin själ till djävulen, incestmotiv och annat otäckt. Som barn ser man bara allt som en saga och inget annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, det är säkert sant. jag vet ju att jag läste ganska ruskiga saker i tidig ålder. för att inte tala om hemska indianfilmer jag sett och som jag aldrig skulle klara att se nu.

      Radera
  8. Amulett har jag läst! Riktigt bra serie.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, jag inser det. som mormor vill en ju skydda de små från allt ont.

      Radera
  9. Den gröna vägen har jag varit nyfiken på länge, men inte kommit mig för att läsa

    SvaraRadera
  10. Den gröna vägen verkar intressant :)

    SvaraRadera
  11. Inte läst någon av dessa. Den gröna vägen är jag nyfiken på.

    SvaraRadera