onsdag 24 november 2021

Veckans kulturfråga v. 47 2021

enligt O: Veckans kulturfråga v. 47: Vilka av dem som redan fått Augustpriset vill du särskilt lyfta fram? En i varje kategori. Inte helt lätt. Det är så många jättebra titlar som fått priset att det är svårt att välja. Det gäller både skönlitteraturen och fackböckerna. Barn - och ungdomslitteraturen är jag dålig på.

En riktig skräll var Korparna av Tomas Bannerhed, som fick Augustpriset i skönlitterära klassen 2011. Korparna är en träffsäker landsbygdsskildring på ett vackert språk. Den tog tog tio år att skriva och var författarens debut.

I fackboksklassen väljer jag Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma. Expeditionen fick priset 2013 och Bea Uusma räknas nu som
Sveriges främsta kännare av Andrées polarexpedition.  Den här boken var svår att släppa. Jag var helt oförberedd på att jag skulle tycka så mycket om den; på alla sätt. 

När hundarna kommer av Jessica Schiefauer fick Augustpriset i barn - och ungdomsklassen 2015. Den läste jag och tyckte att priset var mycket välförtjänt. Tre familjer skakas i sina grundvalar av händelserna i När hundarna kommer. Hundarna symboliserar en värld som blivit hotfull; en värld i vilken en behöver kunna försvara sig. 2011 fick författaren Augustpriset för Pojkarna. 

10 kommentarer:

 1. Bea Uusma är verkligen kunnig, lyssnat på henne

  SvaraRadera
  Svar
  1. otroligt bra! jag blev så överraskad!

   Radera
 2. Jag håller med dig: jag formligen SLUKADE Uusmas bok, fattar inte hur den kunde vara SÅ bra! Korparna tänkte jag läsa men det hände aldrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag fick den i julklapp av dottern och svärsonen annars hade jag aldrig läst den. men jag försvann verkligen in i boken. en väldigt lyckad julklapp

   Radera
 3. När hundarna kommer är den enda av vinnarna i den klassen som jag läst, och den var otroligt bra! Korparna däremot står oläst i hyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det var den verkligen. men Korparna rekommenderar jag verkligen!

   Radera
 4. Har faktiskt läst, och gillat, alla tre :)

  SvaraRadera
 5. Där har du min snackis som aldrig blev läst, nämligen Expeditionen. Borde göra det nu när tiden gått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja det var ju sånt himla ståhej om den så jag hade ju som sagt aldrig läst den om jag inte fått den i julklapp. men - den är så bra! läs den!

   Radera