måndag 11 april 2016

Vofför blev det på detta viset?


Lyrans TEMATRIO:
Berätta om tre böcker som ni inte läste klart, vad fick er att besluta att avsluta?
1. Mästaren och Margarita Michail Bulgakovs klassiker som ständigt kommer i nya utgåvor. Hur många gånger har jag inte försökt läsa, lyssna och se? Jag tror att det är något med själva inledningen som inte fångar mig. En kan bara hoppas att den kommer i pocket för då kan vi välja att läsa den i läsecirkeln.
2. Så blir det nu med Väggen av Marlene Haushofer som jag också försökt läsa många gånger men alltid otåligt lagt ifrån mig. Ännu en klassiker som inte förmådde fånga. Det är något med tonen, stämningen, eller jag vet inte vad. Det kan ju inte vara fel tillfälle varenda gång. Nu ska den i alla fall läsas i läsecirkeln så nu blir det gjort. Med kniven på strupen.
3. Don Quijote de la Mancha av Miguel de Cervantes Saavedra; en tredje oläst klassiker. I sin helhet i alla fall. Någon gång under litteraturstudierna läste vi någon del, men det var ganska tråkigt, och det bidrar väl till att jag aldrig lyckats läsa Don Quijote i sin helhet. Det kändes som om den inte angick mig.

29 kommentarer:

 1. Mästaren och Margarita har jag i bokhyllan men har ännu inte kommit igång med den. Dpn Quijote har jag läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. glömde att jag inte läst Sagan om ringen heller!

   Radera
 2. Jag har Väggen på att-läsa-listan, får se om det går bättre för mig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. det gör det säkert. alla verkar gilla den

   Radera
 3. Tre böcker som jag inte har läst, men tänkt läsa någon gång. Väggen tänkte jag försöka mig på i nästa månad och Mästaren och Margarita finns i bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ska bli spännande att se vad du tycker

   Radera
 4. Mästaren och Margarita har jag faktiskt läst, för länge sen. Jag blev väldigt förtjust i katten. I övrigt tror jag inte jag fattade boken riktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. minns inte ens att jag träffade på någon katt. läste väl inte långt nog

   Radera
 5. Jag inbillar mig att jag läste Don Quijote när jag var barn. Men det var kanske en förkortad version. Jag visste inte att det var den boken. Först senare, på högstadiet, läste jag att Don Quijote läste så många riddarromaner att hans hjärna skrumpnade. Det minns jag från boken jag läste :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. tihi! du läste säkert en förenklad version för det finns det. det där med romanläsning är farligt. det har ju många varnat för...

   Radera
 6. Mästaren och Margarita har jag hemma men har inte börjat på ännu. Får se vad jag tycker. Men det är sådär med vissa böcker att man inte fastnar. Ibland är det svårt att sätta fingret på varför. Jag försöker bli bättre på att lägga ifrån mig böcker jag inte gillar. Jag har annars som ett tvång i mig att jag måste läsa klart allt jag påbörjar vilket är dumt. Det är ju bara slöseri att läsa något man inte njuter av :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. har också tyckt att en måste ge böckerna en rejäl chans. men alla människor är ju inte kompatibla, så varför skulle en gilla alla böcker

   Radera
 7. Jag har velat läsa Mästaren och Margarita i många herrans år, men har ännu inte ens plockat upp den på allvar. Någon gång... kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, en måste invänta rätt tillfälle. allt ska stämma

   Radera
 8. Ja Väggen är ju förstås något av det bästa jag någonsin läst, blev alldeles tagen av den boken. Känner förstås till de andra två i din trio, men känner ingen iver att läsa dem. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. många andra har sagt samma sak om Väggen

   Radera
 9. Har inte läst någon bok ur din trio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mästaren och Margarita betraktas väl mer eller mindre som kultbok, om jag förstått saken rätt

   Radera
 10. Don Quijote läste jag när jag pluggade litteratur, i förkortad version tror jag det var. De andra två har jag inte läst.

  SvaraRadera
 11. Mästaren och Margarita tyckte jag om men Don Quijote tror jag mest att jag skummade igenom på universitetet. Visst var den väääääldigt lång?

  SvaraRadera
 12. såg en bok på. Loppis som visade med foton vägen Don Q

  SvaraRadera
 13. Minns en scen når Don Q hamnade i ett stort bibliotek, alla böcker slängdes ut... läste för fem år sedan, helt ok.

  SvaraRadera
 14. Du hoppas på att Mästaren kommer i pocket så du kan "tvingas" läsa den? Efter ett par försök hade jag med glädje låtit en bok ligga oläst (å andra sidan är det få böcker som jag försöker med som jag inte, dumt nog, tvingar mig igenom).

  SvaraRadera