onsdag 6 april 2016

Du är vad du heter

Charlotte Hagström är etnolog och docent vid Institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds Universitet. Hon sysslar med kultur som process och har bland annan forskat om fenomenet fredagsmys. Just nu är det cykling som är huvudintresset. Men det här med namn började redan när Charlotte Hagström var liten flicka och satt och läste telefonkatalogen och sedan har det bara fortsatt. Doktorsavhandlingen handlade däremot om förstagångsfäder: 
Man blir pappa. Föräldraskap och maskulinitet i förändring (1999).
Boken Man är vad man heter. Namn och identitet (2006) inleds med rubriken Tänk om jag hade hetat Gull - Britt! Den som säger så heter Karin och är fullt medveten om att livet ter sig annorlunda om hon fått namnet Gull - Britt. Namn är något som alla ska ha. Namngivningen sker i och med att en anmäler barnets namn till Skatteverket inom tre månader efter barnets födelse. Att ge namn är en form av maktutövning. Att byta någons namn eller ta bort det helt är ett sätt att avhumanisera. I Sverige har de flesta två förnamn. Förnamnen kommer igen i cykler om fyrtio år. Varje år listar Statistiska Centralbyrån tio - i - top- listor för förra årets vanligaste flick - och pojknamn.

9 kommentarer:

 1. (jag har drygt 4000 som sällskap med samma vackra namn jag har - firade namnsdag 5:e januari :)

  SvaraRadera
 2. P.S.
  sonen tog bort sitt andra namn, helt ok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. klart att sonen får göra som han vill!en får välja sina strider...

   Radera
 3. P.P.S.
  vi här återanvänt gamla släktnamn, ändå har de blandat bland de populäraste... nu en med samma namn som en liten prins :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag gillar de gamla släktnamnen. vi har Karl på alla håll i släkterna så det använder vi mycket. min lilla dotter fick min mormors namn rakt av

   Radera
 4. vår yngsta har gammelmormors namn, vilket jättepopulärt igen!

  SvaraRadera
 5. det är faktiskt roligt att bevara de gamla namnen som är så fina

  SvaraRadera