onsdag 24 januari 2024

Veckans kulturfråga v. 4 2024

enligt O: Vilka kulturella verk med en siffra i titeln vill du tipsa om?

2666 av Roberto Bolaño tilldrar sig i Santa Teresa på gränsen mellan Mexico och USA. Staden utmärks av korruption, knarkhandel, prostitution och olösta kvinnomord; den moderna civilisationens tassemarker. 

IQ84 av Haruki Murakami står och lockar i hyllan. Tokyobon Aomame sugs in i en värld på gränsen mellan melankolisk storstadsrealism, saga och fantasy. Hon döper den till 1Q84; en oöversättlig ordlek. I japanska öron låter det som 1984, som är romanhandlingens år med en blinkning till George Orwell: hjärntvätt, övervakning och tragisk kärlek är ingredienser även i denna skruvade historia, som egentligen handlar om två välkända berättelsemotiv: kampen mellan gott och ont, och A möter B med förhinder. Aomane är en hårdför kvinna som egentligen bara älskat den lille tio-årige pojke hon höll i handen på skolgården. Också författarenTengo lever ett ensamt liv.  Han har aldrig lyckats glömma – just det – den lilla flicka som en gång tog hans hand på skolgården.

De sju samurajerna i regi av Akira Kurosawa anses vara en av de mest inflytelserika filmerna någonsin. Den handlar ytterst om förhållandet mellan samurajer och bönder.

Tolv edsvurna män är också en film från 50 - talet. Den handlar om en jury som ska ta ställning till om en 18 - åring är skyldig till det mord han åtalats för. En jurymedlem har avvikande åsikt och startar en diskussion som får hela gruppen över på sin sida. Eftersom det gäller dödsstraff eller inte måste juryn vara enig. En av jury männen är Henry Fonda. Jag såg den i mycket unga år och blev alldeles tagen.

Route 66 med Rolling Stones behöver inte kommenteras.

Only Sixteen gammal dänga från anno dazumal


4 kommentarer:

  1. När du tar upp "Only sixteen" blir jag påmind om Ingeborg Nyberg som sjöng "17 år tror jag visst att jag var", vill minnas att min mamma gillade den när hon hört den i radio ... Böckerna du nämner är jag inte bekant med, men samurajerna brukar dyka upp när man går på kurs i dramaturgi!

    SvaraRadera
  2. jag känner inte till Ingeborg Nybergs visa.
    skulle väldigt gärna vilja se om De sju samurajerna

    SvaraRadera