onsdag 17 januari 2024

Veckans kulturfråga v. 3 2024

enligt O: Veckans kulturfråga v. 3: Vilka svenska filmer skulle kunna ingå i en kulturkanon? 

En kanon behöver väl inte vara så förskräcklig? Den skulle väl kunna fungera som förslag/tips; alltså inte vara tvingande? Svenska filmer är inte min starkaste gren, men några - företrädesvis gamla - filmfavoriter har jag i alla fall. Smultronstället har jag sett flera gånger och Sommarnattens leende. Detsamma gäller Kan du vissla, Johanna? Helt oemotståndlig. Vi på Saltkråkan, Sjunde inseglet, Fanny och Alexander, Tillsammans, Scener ur ett äktenskap och Utvandrarna (Troell). Nya filmer jag tänker se: Tillsammans 99, Svart krabba (eftersom jag inte fattade boken), En helt vanlig familj (gillade verkligen boken) och Hammarskjöld. Någon av dem kanske hamnar i min kanon.

3 kommentarer:

  1. Politikerna har ju diskuterat litteraturkanon i skolan, författare protesterar att det skulle stagnera, de nya skulle inte komma med. Nu finns väldigt mycket nya fina ungdomsfilmer som skulle platsa. Och ”svenskar” kommer ju fån väldigt många länder.

    SvaraRadera
  2. jag tror att det snarare skulle bli så att de äldre inte skulle komma med. många ungdomsfilmer blir en ju så ledsen av. men, som sagt, svenska filmer är jag inte så duktig på

    SvaraRadera
  3. Jag blev lite överraskad över att det är en kulturkanon som ska tas fram och undrar lite över hur verk kommer att väljas ut. Film åldrar sämre än litteratur, tycker jag, men det finns å andra sidan många bra filmatiseringar av böcker.

    SvaraRadera