måndag 11 september 2023

Boktriss v. 37 2023: Bokstaven N


Mias bokhörna: Boktriss v. 37: Bokstaven N
Författare: Marie Ndiaye, Ladivine. Nobelpristagarkandidat. Flera generationer kvinnor är inblandade i historien. Äldst är städerskan Ladivine Salle, som bor i utkanten av Paris med dottern Malinka. Hon är svart och  tyglar sitt hår med olja. Malinka hyser en sorts förtvivlans hatkärlek till sin mor men lämnar hemmet så fort hon får en möjlighet.

Titel: Evig natt: arktisk spökroman av Michelle Paver. "Att vara vid medvetande i en evig natt. Då skulle man be om glömska. Men ingen skulle kunna höra en". Så filosoferar Jack Miller, 28, i sin dagbok där han sitter ensam i Gruhuken på Spetsbergen i den mörka arktiska vintern.
De tre övriga expeditionsmedlemmarna har fallit ifrån på olika sätt.

Sak på omslaget: Nysnö på omslaget till Lucy Dillons Ensamma hjärtan och herrelösa hundar. Rachel Fielding har på kort tid lyckats försnilla ett glamoröst jobb på en pr-firma, en attraktiv pojkvän och en chic våning i centrala London. Hon är trettionio år och framtiden ter sig tämligen osäker. Men en dag får hon ett oväntat besked. Hon har fått ärva sin mosters hus på landet, hennes bordercollie och ett hundstall fullt med herrelösa hundar.

10 kommentarer:

  1. fyndigt med nysnö, nyfiken på Evig natt

    SvaraRadera
  2. Marie Ndiaye har jag aldrig hört talas om tidigare. Om hon räknas som Nobelpriskandidat får jag ha ögonen öppna och kolla upp henne. Om några veckor vet vi vem som blir årets Nobelpristagare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag tycker att det är spännande varje år. Marie Ndiaye har väl nämnts några år i Nobel - sammanhang

      Radera
  3. Inte läst nån av dessa - men iofs hört Ndiayes namn nämnas, just i Nobel-sammanhang.

    SvaraRadera
  4. har läst ett par av hennes romaner och hon blir en bra nobelpristagare, enligt min mening

    SvaraRadera
  5. Jag är sugen på Lucy Dillons bok

    SvaraRadera
  6. Oj, den här gången hade jag faktiskt läst två av dina böcker, nr 2 och 3, bra båda.

    SvaraRadera