onsdag 25 januari 2023

Veckans kulturfråga v. 5 2023

enligt O: Veckans kulturfråga v. 5: Tegelstensfavoriter

Aldermanns arvinge av Gabriella Håkansson, första delen i en planerad trilogi. Andra delen heter Kättarnas tempel. Tredje delen, Nya Londinium har ännu inte kommit ut. Miljön är London och tiden 1800 - talet. Gabriella Håkansson är författare och kritiker och skriver bl. a. i Sydsvenskan. Hon bor i Malmö. 

New Forest av Josefine Klougart. Nära nog 700 s. ren njutning. Ett fantastiskt, poetiskt språk, fina metaforer, många aforistiska formuleringar och så mycken igenkänning. Lugnt och eftertänksamt bjuds läsaren in till att tillsammans med författaren gå tillbaka i tiden för att förstå dennas historia. 

Midnattsbarnen av Salman Rushdie, 769 sidor, som jag läste innan jag hade bloggen. Den minns jag med stort välbehag. Den kom ut 1981 och har fått Bookerpriset. Romanen utspelar sig i Bombay. Huvudperson är Saleem Sinai, en indisk pojke som föds vid midnatt den 15 augusti 1947, exakt samma tidpunkt som Indien blev en självständig nation. Saleem är begåvad med ovanliga krafter, särskilt en förmåga till telepatisk kontakt med andra som är födda vid samma tidpunkt.

9 kommentarer:

  1. lånade Klougarts bok, kanske för tjock just då, gillat Rushdies noveller

    SvaraRadera
    Svar
    1. har just läst Satansverserna. mycket påfrestande

      Radera
  2. Hur kunde jag glömma Midnattsbarnen, den är ju magnifik! Ska kolla dina andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag blev jätteförtjust i Midnattsbarnen. men Satansverserna stod jag inte ut med

      Radera
  3. Midnattsbarnen måste jag ju läsa - någon gång. Klougart står i hyllan. Den första var däremot ny för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Midnattsbarnen är så väldigt bra. Klougart också på ett helt annat sätt. Gabriella Håkansson hade planerat en trio, men vad jag kan se blev det endast två. ännu så länge

      Radera
  4. Ingen av de här har jag läst. New Forest är för mig en ponnyras. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja. och ett område i södra England med skog hedar och betesmarker. ponnyrasen kommer därifrån. och boken innehåller både hästar och område

      Radera
  5. New Forest låter ju underbar.

    SvaraRadera