tisdag 18 oktober 2022

Tisdagstrion v. 42 2022: OBS! (en titel på varje bokstav)

Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 42: OBS! (en titel på varje bokstav)

1. Och dagarna varar längre än ett sekel av Tjingis Ajtmatov läste jag för väldigt många år sedan och blev helt betagen. Ett traditionellt begravningsfölje är på väg över den kirgisiska stäppen. Under vägen berättas märkliga historier, legender, science fiction-historier och kärleksskildringar . Begravningsföljets stolta kamel kontrasteras mot hemliga sovjet-amerikanska rymdprojekt. Ajtmatov framstår allt tydligare som en av de stora epikerna i modern rysk litteratur.

2. Boken av Niklas Rådström handlar om Bibeln.Inte är det en vanlig roman, precis. Första delen följer Gamla Testamantet ganska tätt och kronologiskt och känns som en repetition mera vardagligt skriven. Rådström berättar  på sitt eget sätt och låter en man - Gud? - skriva fram skapelsen, änglarna och människorna. Han blir bekymrad när hans skapelse tar över och vill bestämma själv. Vi möter en självkritisk Gud som blir alltmer ensam i Paradisets lustgård.

3. Stöld av Ann - Helen Laestadius. 9- åriga Elsa får sin ren slaktad av tjuvjägare. Allt hon har kvar av den är det ena örat. Hon har skymtat en av gärningsmännen men det vågar hon aldrig avslöja. Åren går och hon växer upp, går i samiska skolan. Redan där börjar motsättningar. Det finns en "vanlig" byskola också. Språken skiljer. Alla kan inte alla tre språken; svenska, meänkieli och samiska. Elsa flyttar till stan och går på gymnasiet. Men hon har alltid för avsikt att återvända till renarna.
 

22 kommentarer:

  1. Stöld gillar jag, och Och dagarna varar längre än ett sekel verkar intressant. Den hade jag aldrig hört talas om. Bra tips!

    SvaraRadera
  2. Stöld är den som lockar mig mest i din trio.

    SvaraRadera
  3. Stöld står i bokhyllan och väntar på att bli läst.

    SvaraRadera
  4. Stöld ska jag definitivt läsa men har inte kommit dit än.

    SvaraRadera
  5. Spännande trio med böcker som jag inte har läst. Stöld har jag i läslistan och Ajtmatovs bok blir jag nyfiken på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stöld är verkligen ovanligt bra. Ajtmatov var jag väldigt förtjust i också.

      Radera
  6. Stöld är jättebra! De andra två verkar intressanta -skriver upp dem

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stöld var en glad överraskning. Ajtmatov minns jag som en läsupplevelse

      Radera
  7. Stöld känner jag till. Många som har läst och tycker om den. Boken blir jag sugen på att veta lite mer om. Tack för tips :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stöld säger mycket om samernas situation i dagens samhälle. det skaver på olika håll. det är så fint berättat. inget skrivs på näsan

      Radera
  8. Stöld har jag oläst i hyllan.

    SvaraRadera
  9. Stöld är en riktig favoritbok hos mig.

    SvaraRadera
  10. Jag har inte läst någon av dina, men Stöld skulle jag väldigt gärna vilja läsa.

    SvaraRadera